Mødedato: 04.10.2001, kl. 17:30

Ændringer i skoledistriktsinddelingen i Vesterbro Skoledistrikt

Ændringer i skoledistriktsinddelingen i Vesterbro Skoledistrikt

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 4. oktober 2001

 

BR 389/01

Ændringer i skoledistriktsinddelingen i Vesterbro Skoledistrikt

Ændringer i skoledistriktsinddelingen i Vesterbro Skoledistrikt

Indstilling om, at rode 173 overføres fra grunddistriktet for Matthæusgades Skole til grunddistriktet for Oehlenschlægersgades Skole. Hvis det ikke er muligt at imødekomme alle ønsker om optagelse af børn uden for Matthæusgades Skole, har børn i rode 173 fortrinsret til optagelse på Matthæusgades Skole inden for denne skoles kapacitet på et spor. Den generelle fortrinsret for søskende berøres ikke herved, at rode 178 overføres fra grunddistriktet for Enghave Plads Skole til grunddistriktet for Oehlenschlægersgades Skole, samt at rode 186 overføres fra grunddistriktet for Enghave Plads Skole til grunddistriktet for Alsgades Skole.

(Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsudvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

at rode 173 overføres fra grunddistriktet for Matthæusgades Skole til grunddistriktet for Oehlenschlægersgades Skole. Hvis det ikke er muligt at imødekomme alle ønsker om optagelse af børn uden for Matthæusgades Skole, har børn i rode 173 fortrinsret til optagelse på Matthæusgades Skole inden for denne skoles kapacitet på et spor. Den generelle fortrinsret for søskende berøres ikke herved.

at rode 178 overføres fra grunddistriktet for Enghave Plads Skole til grunddistriktet for Oehlenschlægersgades Skole

at rode 186 overføres fra grunddistriktet for Enghave Plads Skole til grunddistriktet for Alsgades Skole

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 12. september 2001

Per Bregengaard fremsatte følgende forslag om tilføjelse til første at: "…Hvis det ikke er muligt at imødekomme alle ønsker om optagelse af børn uden for Matthæusgades Skole, har børn i rode 173 fortrinsret til optagelse på Matthæusgades Skole inden for denne skoles kapacitet på et spor. Den generelle fortrinsret for søskende berøres ikke herved."

Udvalget tiltrådte forvaltningens første at med tilføjelse af forslag fra Per Bregengaard samt forvaltningens andet og fjerde at.

Forvaltningens tredje at bortfaldt.

Udvalget havde følgende bemærkning:

"Det må forudsættes, at skolestrukturen på Vesterbro må ændres i løbet af kort tid, og der er igangsat et arbejde om dette i dialog med de berørte parter."

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens bemærkninger:

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har redigeret indstillingen til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i overensstemmelse med udvalgets beslutning. Forvaltningens oprindelige indstilling er vedlagt som bilag 3.

 

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

 

RESUME

På baggrund af en henvendelse fra skolelederne på distriktsskolerne i skoledistrikt 7, Vesterbro om problemer vedrørende opretholdelse af skoledistriktets struktur og tilpasning af søgningen til skolernes kapacitet er der foretaget en analyse af mulig-hederne for ændring af skolernes grunddistrikter, som tilpasser sig elevunderlaget til skolernes kapacitet.

Forslag om ændret grunddistriktsinddeling blev forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 23. maj 2001, og udvalget besluttede at udsende forslag til høring i skolebestyrelserne.

Det primære formål med forslaget har været at styrke elevunderlaget for henholdsvis Oehlenschlægersgades Skole og Alsgades Skole. Samtidig tager forslaget sigte på at modvirke presset på henholdsvis Matthæusgades Skole og Enghave Plads Skole. Med det nuværende grunddistrikt for Matthæusgades Skole ville der sandsynligvis skulle oprettes 2 børnehaveklasser, hvilket skolen ikke kan rumme.

Forslaget har været i høring hos alle skolerne. Høringssvarene vedlægges. Med enkelte forbehold tilslutter alle skolerne sig forslaget under forudsætning af, at det betragtes som en midlertidig løsning, indtil der foreligger en langsigtet plan for skolestrukturen for hele Vesterbro. Forbeholdene er kommenteret nedenfor.

Arbejdet med den langsigtede plan er under forberedelse og vil foregå i dialog med skolerne på Vesterbro. Det forventes, at planen kan foreligge omkring årsskiftet. Planen tager sigte på fastlæggelse af en fremtidig struktur, som samtidig afspejler en afbalanceret og hensigtsmæssigt skoledækning i forhold til elevunderlaget.

SAGSBESKRIVELSE

Forvaltningen har analyseret skolegangsmønsteret pr. rode, som er den mindste administrative enhed ved dannelse/ændringer af skolernes grunddistrikter. Analysen er baseret på eleverne i børnehaveklasse til 2. klasse, hvilket giver det bedste billede af den seneste udvikling.

Ifølge principperne for dannelse af grunddistrikter skal grunddistrikterne være geografisk sammenhængende og skolerne skal om muligt være placeret i eget grunddistrikt. Endvidere skal elevunderlaget tilpasses skolernes kapacitet og så vidt muligt afspejle elevsammensætningen i skoledistriktet.

På grund af kravet om geografisk sammenhæng og skolernes tætte geografiske placering er der kun begrænsede muligheder for ændringer.

For at skabe bedre balance i elevunderlaget for Matthæusgades Skole og Oehlenschlægersgades Skole er det nødvendigt at flytte rode 173 fra grunddistriktet for Matthæusgades Skole til grunddistriktet for Oehlenschlægersgades Skole. Matthæus-gades Skole har hidtil fået ca. halvdelen af sine elever, svarende til ½ spor fra rode 173.

Oehlenschlægersgades Skole har som nævnt i forvejen et stort elevunderlag i sit grunddistrikt. Derfor vil det være formålstjenligt at flytte en rode med et mindre antal elever fra Oehlenschlægersgades Skoles grunddistrikt til Matthæusgades Skoles grunddistrikt. Der tænkes på rode 182, som i forvejen leverer et antal elever til Matthæusgades Skole.

Der har været søgning til 3 spor på Enghave Plads Skole, men skolen kan maksimalt rumme 2 spor. For at lette presset på Enghave Plads Skole er det muligt at flytte rode 178 til Oehlenschlægersgades Skoles grunddistrikt og rode 186 til Alsgades Skoles grunddistrikt.

Effekten af disse ændringer er, at presset på Matthæusgades Skole og Enghave Plads Skole lettes, medens elevunderlaget styrkes for Oehlenschlægersgades Skole og Alsgades Skole. Elevmæssigt vil ændringerne svare til, at Matthæusgades Skole lettes med ca. 1/3 spor og Enghave Plads Skole med ca. ¼ spor, mens Oehlenschlægersgades Skole styrkes med ca. ½ spor og Alsgades Skole med ca. 1/5 spor.

Forslaget er udgiftsneutralt.

 

Forslaget har været i høring ved alle skolerne, og de har alle svaret.

Skolebestyrelsen på Alsgades Skole tilslutter sig forslaget som en midlertidig løsning.

Skolebestyrelsen på Enghave Plads Skole tilslutter sig forslaget som en midlertidig løsning.

Skolebestyrelsen på Oehlenschlægersgades Skole tilslutter sig forslaget som en midlertidig løsning. Skolen er dog betænkelig ved at afgive rode 182, da andelen af to-sprogede elever herved forøges i skolens samlede grunddistrikt. Forvaltningen skal hertil bemærke, at roden er relativ lille med ca. 6 skolesøgende elever pr. årgang i roden, heraf hovedparten med dansk baggrund. Skolen har dog ikke i de senere år optaget elever med denne baggrund fra roden. Med forslaget får skolen tilført flere elever - ca. 30 skolesøgende børn pr. årgang, hvoraf over halvdelen har dansk baggrund, og som i væsentlig omfang søger den offentlige skole.

Skolebestyrelsen på Matthæusgades Skole tilslutter sig forslaget som en midlertidig løsning, men gør opmærksom på, at skolen afgiver rode 173, som har et relativt stort antal familier med anden etnisk baggrund. Skolen vil dog tilstræbe at tiltrække to-sprogede elever. Forvaltningen skal understrege nødvendigheden af at lette presset på Matthæusgades Skole. Rode 173 har lige mange danske og to-sprogede elever, men Matthæusgades Skole har i de senere år optaget relativt flere danske end to-sprogede elever fra roden. En flytning af rode 173 fra Matthæusgades Skole vil således umiddelbart indebære, at tilgangen af danske elever vil blive relativt mindre end tilgangen af to-sprogede elever.

Skolederen tilslutter sig forslaget på vegne af skolebestyrelsen på Ny Carlsbergvejens Skole som en midlertidig løsning.

 

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • Kortmateriale som viser ændringerne
  • Høringssvar fra Alsgades Skole, Enghave Plads Skole, Ny Carlsberg Vejens Skole, Oehlenschlægersgades Skole og Matthæusgades Skole
  • Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens indstilling til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 12. september 2001.

 

Peter Rasmussen

Jørn Larsen

 

Til top