Mødedato: 03.10.2002, kl. 17:30

Vandforsyningsplan 2001

Vandforsyningsplan 2001

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 3. oktober 2002

 

BR 520/02

Vandforsyningsplan 2001

Vandforsyningsplan 2001

Indstilling om, at forslag til Vandforsyningsplan 2001 endeligt godkendes.

(Miljø- og Forsyningsudvalget)

(Økonomiudvalgets beslutning vedlægges særskilt)

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til Vandforsyningsplan 2001 endeligt godkendes.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 9. september 2002

Tiltrådt

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til indstillingen.

Økonomiudvalgets beslutning den 24. september 2002

Anbefalet.

 

RESUME

Forslaget til Vandforsyningsplan 2001 blev tiltrådt af Miljø- og Forsyningsudvalget på mødet den 10. december 2001. På mødet tog Venstre forbehold, da Venstre ikke tillader en stigning i vandtaksten.

Forslaget blev sendt i offentlig høring fra 22. marts til 1. juli 2002. Høringen har ikke givet anledning til ændring af forslaget til Vandforsyningsplan 2001.

Intentionen med forslaget til Vandforsyningsplan 2001 er overordnet set at sikre distributionen af drikkevand til Københavns befolkning, samt at leve op til Københavns Kommunes målsætning om København som en bæredygtig storby, som blandt andet fremgår af den gældende kommuneplan. Vandforsyningsplanen opererer med en planperiode frem til 2005 og en perspektivperiode til 2010 og erstatter den gældende vandforsyningsplan fra 1994.

Forslaget indeholder en overordnet plan for renovering og fornyelse af ledningsnettet, som er med til at opretholde en høj forsyningssikkerhed og begrænse vandtabet, som følge af ledningsbrud og lækager. Planen skal således sikre, at ledningstabet i København fortsat er blandt de laveste i landet. En fastholdelse af den nuværende indsats på området vurderes at sikre overholdelsen af denne målsætning.

Forslaget skal samtidig sikre en fortsat målrettet indsats for at nedbringe vandforbruget i husholdninger, institutioner og erhvervsvirksomheder gennem rådgivning, vandsparekampagner m.m. En intensivering og videreudvikling af indsatsen vil fremover blive suppleret med afsættelsen af en særlig pulje. Den skal støtte opsætning af individuelle vandmålere i lejligheder, idet erfaringer viser, at der hermed kan opnås mærkbare besparelser i vandforbruget.

Forslaget er udarbejdet indenfor rammerne af det ideoplæg, som Miljø- og Forsyningsforvaltningen tiltrådte i efteråret 2000. I den forbindelse er der i forhold til den gældende plan sket en større koordinering med spildevandsplanen og den nye grundvandsplan. En række undersøgelser og initiativer, som vil blive iværksat/videreført i planperioden skal ses i lyset af denne koordinering. Det gælder områder som indvinding til drikkevandsforsyning i København samt nedsivning og brug af regnvand.

Da der ikke lægges op til ændringer indenfor de udgiftstunge elementer i planen, er effekten på vandprisen ubetydelig – i størrelsesordenen 5-7 øre pr. kubikmeter. Udgiften er indarbejdet i budgetforslaget og dækkes således af den foreslåede vandtakst.

SAGSBESKRIVELSE

Planen har været udsendt i høring fra den 22. marts til den 1. juli 2002.

Ved høringsfristens udløb, var der indkommet 4 høringssvar, som ikke har givet anledning til ændring af forslaget til vandforsyningsplanen, hvorfor det foreslås at Vandforsyningsplan 2001 endeligt godkendes.

Plangrundlag: Ifølge vandforsyningsloven skal Borgerrepræsentationen udarbejde en plan for kommunens vandforsyning. Planen skal være i overensstemmelse med den gældende vandindvindingsplan for regionen, og indeholde en redegørelse for kommunens vandforsyning – herunder de eksisterende vandforsyningsanlæg i kommunen, en prognose for vandforbruget samt en plan for distributionsnettets vedligeholdelse og udbygning.

Den gældende vandforsyningsplan fra 1994 var baseret på den af det tidligere Hovedstadsråd vedtagne vandindvindingsplan for Hovedstadsregionen. Denne plan er nu erstattet af planer i de enkelte regionale enheder. For Københavns Kommune drejer det sig om den i 2001 vedtagne grundvandsplan.

Vandforsyningen i Københavns Kommune afviger på væsentlige punkter fra forsyningen i andre kommuner. Således indvindes alt vand til drikkevandsforsyningen fra anlæg (kildepladser, søer og vandværker) beliggende udenfor byen. Endvidere er Københavns Energi eneleverandør på drikkevand, hvilket sker fra et fuldt udbygget ledningsnet.

Da vandforsyningsplanen alene skal behandle anlæggene indenfor kommunegrænsen, er udbygningen og vedligeholdelsen af de egentlige produktionsanlæg, transportledninger til byen og visse øvrige anlæg (højdebeholder Tinghøj og trykreguleringsanlæg Islevbro) ikke omfattet af planen. Disse vil dog i relevant omfang blive omtalt i relation til sammenhængen i forsyningsstrukturen og vandkredsløbet.

Målopfyldelse i planperioden: I den forgangne planperiode har der været relativt store udbygninger af ledningsnettet i forbindelse med Ørestaden og udbygninger langs havnen. I alt er der nyanlagt ca. 14 km hoved- og forsyningsledninger.

Målsætningen om at renovere i snit 1% af ledningsnettet om året er ikke blevet opfyldt, hvis indsatsen opgøres i kilometer. Det skyldes, at indsatsen har været koncentreret om ledninger med høj lækagefrekvens - herunder forsyningsledninger af duktilt støbejern og hovedledninger af stål. Disse ledningsstrækninger har været særligt udgiftstunge pga. områdernes karakter (stærkt trafikerede gader) og relativt store ledningsdimensioner. Fornyelserne har bl.a. resulteret i et fortsat fald i vandtabet i ledningsnettet. Målt i m3/døgn/km er der således sket et fald fra 5,6 i 1991 til 3,5 i 2000.

Der har været et tydeligt fald i vandforbruget i planperioden indenfor alle forbrugskategorier. Således er det samlede vandforbrug fra 1993 til 2000 faldet fra 220 til 192 liter/indbygger/døgn, mens husholdningsforbruget alene i samme periode er faldet fra 144 til 128 liter/indbygger/døgn.

Mens målene for vandforbruget i forbrugskategorierne erhverv og institutioner for 2000 er opfyldt, ligger husholdningsforbruget fortsat over det opstillede mål på 110 liter/indbygger/døgn. Årsagen hertil er en for optimistisk vurdering af, hvor hurtigt de vandbesparende tiltag ville slå igennem, som bl.a. var baseret på de store besparelser, der var opnået op til planens vedtagelse.

Målsætninger for Vandforsyningsplan 2001: I september 2000 tiltrådte Miljø- og Forsyningsudvalget et ideoplæg vedrørende revision af vandforsyningsplanen. Ideoplægget indeholder anbefalinger vedrørende indsatsen og økonomien omkring fornyelsen af ledningsnettet og de vandbesparende foranstaltninger. Herudover indeholder oplægget en række forslag til aktiviteter, som kan bidrage til en større koordinering med den øvrige sektorplanlægning med relation til vandkredsløbet, hvilket bringer planen i overensstemmelse med kommunens overordnede målsætninger på miljøområdet.

Planen opererer med en planperiode på 4 år og en perspektivperiode på 10 år.

Den udgiftstunge del af vandforsyningsplanen omfatter fornyelsen af kommunens ledningsnet. Ideoplægget behandler 3 alternativer for indsatsen omkring ledningsrenovering – hhv. en uændret, en skærpet og en lempet målsætning. Den uændrede målsætning er baseret på et renoveringsbudget på 33,8 mio. kroner/år svarende til en udskiftning af i snit 1% af ledningsnettet om året. Den skærpede målsætning er baseret på et renoveringsbudget på 47,5 mio. kroner/år og den lempede på 10,5 mio. kroner/år.

Erfaringen viser, at en fastholdelse af den nuværende renoveringsindsats vil sikre, at Københavns Kommune fortsat kan opretholde et forholdsmæssigt lavt vandtab i ledningsnettet, mens den skærpede målsætning ikke vurderes at medføre yderligere reduktion i vandtabet. Den lempede målsætning vurderes derimod at medføre en væsentlig forøgelse af ledningstabet. På denne baggrund tiltrådte Miljø- og Forsyningsudvalget anbefalingen om at fastholde den nuværende renoveringstakt på 1% om året svarende til en fornyelse af hele ledningsnettet over 100 år.

Tidsfølgen i fornyelsen af ledningsnettet bør baseres på at minimere ledningsbrud/ledningstab med heraf følgende forsyningssvigt og vandskader. Da der opereres med en stabil investeringsudvikling, bør de 1% ses over et længere perspektiv og ikke være styrende for den konkrete indsats de enkelte år. Da indsatsen i plan- og det meste af perspektivperioden vil være koncentreret om udgiftstunge ledningsstrækninger, vil målsætningen på 1% målt i kilometer ikke være opfyldt.

På området vandbesparende foranstaltninger forventes en yderligere reduktion i vandforbruget i forhold til befolkningstallet. Dog forventes der samlet set en mindre stigning i det samlede vandforbrug fra 2000 til 2005 på 0,8 mio. m3/år på grund af en stigning i befolkningstallet. Der anbefales en intensiveret indsats og nye tiltag. Indsatsen vurderes dog ikke at medføre væsentlige ekstraudgifter i planperioden – blandt andet på grund af den rationaliseringsgevinst, som sammenlægningen af vand, afløb og energi har medført. Driftsbudgettet er udvidet med vandspareaktiviteter, som specielt kan henføres til udbygningen af Københavns Energis "Vandværksted" (som informerer om vand og vandbesparelser for skoleelever) på 0,5 mio. kroner pr. år fra og med 2003.

Der er afsat en pulje på 1,25 mio. kroner årligt til at støtte opsætning af individuelle vandmålere i lejligheder. Erfaringer fra forsøg viser, at der hermed kan opnås en mærkbar reduktion i vandforbruget. Støtten kan ikke gives selektivt, men kan godt gives ud fra et "først til mølle" princip.

En række tværgående tiltag skal, med udgangspunkt i det samlede vandkredsløb og i de forskellige planer på vandområdet (grundvands-, spildevands-, recipient- og vandforsyningsplan), sikre en større sammenhæng og koordinering af kommunens tiltag. Der er derfor – og i overensstemmelse med de øvrige planer på området – lagt op til et udbygget samarbejde mellem de involverede enheder og afdelinger i de relevante institutioner under Miljø- og Forsyningsforvaltningen.

Med udgangspunkt i grundvandsplanen indgår det i vandforsyningsplanen at undersøge mulighederne for at indvinde vand til drikkevandsformål indenfor kommunegrænsen – i første omgang i Brønshøjområdet. Desuden skal mulighederne for at udnytte grundvand, regnvand og havvand til andre formål undersøges. Og endelig skal mulighederne for at udnytte et eksisterende sekundavandsanlæg på Amagerværket undersøges. Det udnytter vand fra grundvandssænkningen i forbindelse med Øresundsforbindelsens landanlæg, til forsyning af andre storforbrugende virksomheder i området.

 

MILJØVURDERING

Vandforsyningsplan 2001 vil overordnet sikre, at distributionen af drikkevand til Københavns befolkning lever op til Københavns Kommunes målsætning om at være en bæredygtig storby.

Miljømål indgår centralt i grundlaget for vandforsyningsplanen. Fornyelsen af ledningsanlægget vil således i det væsentligste være baseret på såkaldte "No-dig" metoder, som minimerer behovet for gravearbejder med heraf følgende miljøproblemer i form af støj, støv, forurenet overskudsjord mv.

Målsætningerne og indsatsen med henblik på at reducere vandforbruget, er ligeledes begrundet i de miljømæssige gevinster en sådan reduktion vil få i form af øget vandstand/vandføring i moser og vandløb i de områder, hvor vandet indvindes og et lavere energiforbrug ved produktion og distribution af vandet.

Endelig rummer planen en række grønne tiltag, som i større eller mindre omfang lapper ind over andre vandrelaterede planområder. Indvinding indenfor kommunegrænsen, nedsivning af regnvand samt brug af sekundavand i virksomheder er eksempler herpå.

De konkrete anlægsarbejder, som udspringer af realiseringen af vandforsyningsplanen, vil kunne have kortvarige miljøkonsekvenser. Disse vil typisk kunne være gener i form af støj samt eventuel spild af jord i de områder, hvor der udføres gravearbejder. Generne skønnes at være af forbigående karakter.

De miljømæssige konsekvenser af realiseringen af vandforsyningsplanen bedømmes til geografisk alene at udstrække sig til lokalområderne, hvori diverse anlægsarbejder foregår.

Ud over de nævnte lokale gener i forbindelse med udførelse af anlægsarbejder og lignende vurderes det, at realiseringen af Vandforsyningsplanen hen over plan- og perspektivperioden primært vil have gavnlige effekter på miljøet i form af bl.a. mindskelse af vandtab fra forsyningsnettet samt reduktion af vandforbruget, dels hos borgerne, og dels hos virksomheder i København. Information om gravearbejdernes varighed og omfang (undtaget situationer med behov for akut indsats) vil enten finde sted på KE's hjemmeside eller direkte til nærmeste, berørte lokalbefolkning.

 

ØKONOMI

Vandforsyningsplanen opererer for hele plan- og perspektivperioden med et uændret budget til anlægsarbejder på ledningsnettet på 33,8 mio. kroner/år.

Der opereres desuden med en årlig udgift på 1,25 mio. kroner til tilskud til individuelle vandmålere med virkning fra 2002. Denne udgift kan indeholdes i det nuværende budget for 2002 og budgetforslaget for 2003.

Den resterende del af budgettet omfatter øvrige vandbesparende aktiviteter – herunder drift af de dele af Vandværk Stedet, der vedrører drikkevand. Hertil er der i 2002 afsat 2 mio. kroner. Fra og med 2003 og resten af plan- og perspektivperioden opereres med en budgetudvidelse til 2,5 mio. kroner/år. Også dette beløb er indarbejdet i forslaget til budget for 2003.

Udgifter til fornyelse af ledningsnettet er disponeret i budget 2001, dels som 20 mio. kroner årligt til renovering af hoved- og forsyningsvandledninger – disponeret frem til 2004, dels som 13,8 mio. kroner årligt til fornyelse af vandforsyningsledninger. Udgifterne til vandbesparende aktiviteter er i budget 2001 på i alt 1,85 mio. kroner.

Alt i alt vil planens realisering indebære, at der afholdes yderligere udgifter til vandbesparende foranstaltninger svarende til 5-7 øre pr. m3. Udgiften kan afholdes indenfor det foreslåede budget og den foreslåede vandtakst.

 

HØRING

Planen har været udsendt i høring fra den 22. marts til den 1. juli 2002. Høringen blev bekendtgjort ved annoncering i dagblade og lokalaviser. Selve planforslaget blev desuden fremsendt til myndigheder og institutioner, der har været inddraget i sagen eller har interesse for sagen.

Ved høringsfristens udløb, var der indkommet 4 høringssvar fra hhv. Frederiksborg Amts miljøafdeling, Københavns Amt, Lejre Kommune og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. I alle 4 høringssvar blev det tilkendegivet at man ikke havde bemærkninger til planen. Dog havde Frederiksborg Amt nogle supplerende bemærkninger. Se vedlagte bilag.

 

BILAG

Forslag til Vandforsyningsplan 2001 for Københavns Kommune.

Brev af 16. maj 2002 fra Lejre Kommune, Teknisk Forvaltning.

Brev af 28. maj 2002 fra Frederiksborg Amt, Miljøafdelingen.

Brev af 12. juni 2002 fra Københavns Amt, Teknisk Forvaltning.

Brev af 20. juni 2002 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Københavns Kommune.

Notat af 26. august 2002 Forslag til Vandforsyningsplan 2001 – bemærkninger til høringssvar.

 

Peter Elsman

/Niels Juul Jensen

Til top