Mødedato: 03.10.2002, kl. 17:30

Lokalplanforslag Grønrisvej

Lokalplanforslag Grønrisvej

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 3. oktober 2002

 

BR 510/02

Lokalplanforslag Grønrisvej

Lokalplanforslag Grønrisvej

Indstilling om, at forslag til lokalplan "Grønrisvej" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse,

at indsigelsesfristen sættes til 2 måneder, at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalaviser, samt at den foreslåede dialogstrategi bestående af planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde i form af et orienteringsmøde vedtages.

(Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til lokalplan "Grønrisvej" vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen sættes til 2 måneder

at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalaviser

at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde i form af et orienteringsmøde

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til ovennævnte lokalplanforslag hørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalaviser

at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde fælles med lokalplanforslaget

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 4. september 2002

Anbefalet

Økonomiudvalgets beslutning den 17. september 2002

Anbefalet.

 

RESUME

Lokalplanområdet ligger i den vestligste del af Kongens Enghave mellem boligkvarteret Musikbyen og grænsen til Valby bydel. Det består af et erhvervsareal samt arealer, der overvejende ejes af kommunen, og som anvendes til kolonihaver med helårsbeboelse, nyttehaver, en børneinstitution, en villa, en grøn stiforbindelse og parkering for Valby Idrætspark.

Størstedelen af området er omfattet af byplanvedtægt nr. 15, der fastlægger erhvervsarealet i den nordlige del af området til forretnings- og industrianvendelse, mens resten er fastlagt til offentlige formål.

Udarbejdelsen af lokalplanforslaget med tilhørende kommuneplantillæg er foranlediget af en henvendelse fra Silm Fonden der ønsker at etablere en privat grundskole i ejendommen Stubmøllevej 35/Grønrisvej 2-4, der ligger i erhvervsområdet. Silm Fonden fik i december 2001 dispensation fra byplanvedtægten til etablering af skolen, men Naturklagenævnet tilsidesatte efter en klage dispensationen som ugyldig.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsker desuden at etablere en boligbebyggelse på 10-11 små huse i den sydligste del af lokalplanområde ved Hammelstrupvej med tilskud til forsøg med boliger for særligt udsatte grupper. Bebyggelsen etableres som en almen boligafdeling under AKB. Grunden ejes af Københavns Kommune.

En realisering af disse 2 byggeønsker kræver, at byplanvedtægten ophæves ved tilvejebringelse af en lokalplan.

Haveforeningen Ny Kongens Enghave er en af de kommunalt ejede haveforeninger der er helårsbeboet og har status af "ikke varig" kolonihave. Der er brandsikkerhedsmæssige problemer forbundet med bebyggelsen, og med henblik på en byggelovsmæssig lovliggørelse samt en stillingtagen til haveforeningens fremtidige ejer- eller lejeforhold er det hensigtsmæssigt, at der nu tilvejebringes en lokalplan, der regulerer haveforeningen.

Der er også behov for planmæssigt at se erhvervsområdet i lyset af den kommende Ny Ellebjerg Station, der placeres, hvor Ringbanen, Køge Bugt-banen og regionaltog fra Roskilde til Kastrup mødes. Området får hermed en forbedret beliggenhed i forhold til det regionale banesystem, hvilket kan begrunde, at der her åbnes mulighed for arbejdsplads- og besøgsintensive funktioner som serviceerhverv med mulighed for offentlige formål og boliger.

Endelig ønskes en bebyggelses- og beplantningsmæssig opgradering af byrummet omkring den regionale vej Ellebjergvej blandt andet således, at der kan dannes en grøn byport til Kongens Enghave og grønne arealer mod nogle af de tilgrænsende boligkarreer.

Byplanvedtægtens område til offentlige formål fastlægges til et område til helårsboliger - bortset fra ejendommen, hvor Benediktegården ligger, der fastholdes til offentlige formål - i form af énfamiliehuse med mulighed for små boliger for særligt udsatte grupper. Der fastlægges en inddeling i lodder, og det muliggøres, at der kan ske en matrikulær udstykning hertil med vejadgang via eksisterende og nye stier. Det tilstræbes at fastholde det grønne præg.

Området mellem haveforeningen og Øresundsforbindelsens godsbane fastlægges til et grønt stiforløb.

Byplanvedtægtens forretnings- og industriområde er i Kommuneplan 2001 fastlagt til E1-områder, der må anvendes til lettere industri og serviceerhverv. Det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 ændrer området fra E1-områder til S1-områder. S1-områder anvendes til serviceerhverv, som administration, liberale erhverv, erhvervs- og fritidsundervisning, grundskoleundervisning, håndværk og lignende, der kan indpasses i området. Der må normalt kun udøves virksomhed i forureningsklasse 2 (ubetydelig forurening med vejledende afstandskrav på 20 m til bolig og lignende). Samtidig hermed reguleres grænsen mellem et O2-område og et B1*-område ved Spontinisvej, idet en lille del af haveforeningen Ny Kongens Enghave hidtil har været placeret i et O2-område, hvor børneinstitutionen Benediktegården er beliggende. Ved reguleringen afgrænses O2-området ti l kun at omfatte Benediktegården, mens helårskolonihaverne placeres i B1*-området som resten af haveforeningen.

Miljøkontrollen har i sin udtalelse påpeget, at skorstenen på et autolakeri på Stubmøllevej 43 bør forhøjes, hvis der etableres en skole på Stubmøllevej 35/Grønrisvej 24, der ligger mindre end 100 m fra autolakereriet.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Lokalplanområdet ligger i den vestlige del af Kongens Enghave og afgrænses mod vest og nord af jernbanens terræn og mod øst af boligkvarteret Musikbyen. Området gennemskæres af Ellebjergvej og Stubmøllevej.

Den nordlige del af lokalplanområdet rummer kontorvirksomhed, lager- og værkstedsvirksomhed, autoværksteder, en privatskole og et autolakereri. I forbindelse med erhvervsvirksomhederne findes enkelte boliger. I den vestlige og sydlige del af området langs Spontinisvej ligger haveforeningen Ny Kongens Enghave, børneinstitutionen Benediktegården, en enkelt villa og nyttehaver. Mellem Øresundsforbindelsens godsbane og haveforeningen ligger et grønt areal med en sti, der skal indgå i det kommunale cykelrutenet. Nærmest Ellebjergvej anvendes et areal til parkering for Valby Idrætspark. Det grønne område langs banen, den grund, som haveforeningen ligger på, og de arealer, der anvendes til nyttehaver, ejes af Københavns Kommune.

I forbindelse med gennemførelsen af Ringbanen etableres Ny Ellebjerg Station i umiddelbar nærhed til lokalplanområdet i en afstand af 500 m fra den nordligste del af lokalplanområdet. Ved denne station mødes Ringbanen, Køge Bugt-banen og regionaltog fra Roskilde til Kastrup Lufthavn, og den får dermed høj regional, kollektiv trafiktilgængelighed.

Lokalplanområdet reguleres i dag af byplanvedtægt nr. 15, der fastlægger erhvervsområdet til forretnings- og industrivirksomhed og arealerne langs vestsiden af Spontinisvej til offentlige formål. Herudover omfatter byplanen en stor del af boligkvarteret Musikbyen, der fastlægges til boligformål.

Rådgivende Ingeniørfirma Erik K Jørgensen A/S har ved brev af 5. april 2002 på vegne af Silm Fonden anmodet om, at der tilvejebringes en lokalplan, der muliggør etablering af en privat grundskole med kostskoleafdeling i eksisterende bebyggelse på ejendommen Stubmøllevej 35 og Grønrisvej 2-4, der er placeret i byplanvedtægtens område for forretnings- og industrivirksomhed, og som ejes af Silm Fonden. Skolen er i dag placeret på Høffdingsvej i Valby. Den kommende skole vil få ca. 250 elever fra 4. til 9. klassetrin. Kostafdelingen skal kunne rumme ca. 30 elever.

Baggrunden for henvendelsen er, at en dispensation fra byplanvedtægten til etablering af skole, der blev meddelt efter Bygge- og Teknikudvalgets godkendelse på mødet den 28. november 2001 (BTU 525/2001), blev påklaget til Naturklagenævnet, der ophævede dispensationen som ugyldig, fordi den stred mod byplanvedtægtens anvendelsesbestemmelse.

Med hjemmel i lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v kan der ydes tilskud til forsøg med etablering af anderledes boligtyper til særligt udsatte befolkningsgrupper. Det er hensigten med forsøgsordningen at tilvejebringe boliger til befolkningsgrupper, der uanset sociale støttetilbud har vanskeligt ved at finde sig til rette i eksisterende byggeri.

På denne baggrund ønsker Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at der etableres en bebyggelse på 10-12 huse og et fælleshus på grundene Grønrisvej 36-38 og Hammelstrupvej 44-46 til denne befolkningsgruppe. Bebyggelsen vil blive etableret som en almen afdeling under AKB. Grunden skal stilles vederlagsfrit til rådighed for boligselskabet, men forblive i Københavns Kommunes eje.

En realisering af disse 2 byggeønsker kræver, at byplanvedtægten ophæves, idet en anvendelse til skole er i strid med byplanvedtægtens bestemmelser om forretnings- og industrianvendelse, ligesom den af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønskede bebyggelse til boliger strider mod byplanvedtægtens bestemmelse om, at det pågældende område skal anvendes til offentlige formål.

Haveforeningen Ny Kongens Enghave er en af de 16 ud af 68 kommunalt ejede kolonihaveområder i kommunen, der har fået status af "ikke varige" kolonihaver, og en af de 6 haveforeninger heraf, der er helårsbeboede. Haveforeningen har bevaret et vist kolonihavepræg. Da bebyggelsen er opført uden tilladelser med om- og tilbygninger samt nybyggeri i forbindelse med helårsbeboelsen, er der brandsikkerhedsmæssige problemer forbundet hermed. Både med henblik på en byggelovsmæssig lovliggørelse samt en stillingtagen til haveforeningens fremtidige ejer- eller lejeforhold vil det være hensigtsmæssigt, at der nu tilvejebringes en lokalplan, der regulerer haveforeningen og samtidig de ønskede boliger til udsatte grupper. Det er hensigten, at der med tiden for alle haveforeninger med helårsbeboelse skal udarbejdes lokalplaner.

Endelig er der behov for planmæssigt at se området i lyset af den kommende Ny Ellebjerg Station ved at åbne mulighed for arbejdsplads- og besøgsintensive funktioner i erhvervsområdet, såsom serviceerhverv med mulighed for offentlige formål og boliger.

Forslag til lokalplan

Lokalplanforslaget omfatter området begrænset af Ellebjergvej, Strømmen, jernbanens terræn, Haydnsvej, Stubmøllevej, Grønrisvej, Spontinisvej, Hammelstrupvej og Øresundsforbindelsens godsbane.

Med lokalplanforslaget tages der stilling til det planmæssige grundlag for udvikling af et ældre erhvervsområde til serviceerhverv. Nyt byggeri og anlæg af friarealer i erhvervsområdet skal bl.a. medvirke til en opgradering af byrummet langs den regionale vej Ellebjergvej og til at afskærme de tilstødende boligområder mod forureningsgener fra vejen.

Med forslaget tages der desuden stilling til det planmæssige grundlag for anvendelsen af det oprindelige koloni- og nyttehaveområde, der fastlægges til helårsboliger i form af énfamiliehuse, herunder med mulighed for små boliger for særligt udsatte grupper. Der fastlægges en inddeling i lodder, og det muliggøres, at der kan ske en matrikulær udstykning hertil med vejadgang via eksisterende og nye stier. Det tilstræbes at fastholde det grønne præg.

Langs godsbanen fastlægges en grøn sti for fodgængere og cyklister med forbindelser til Spontinisvej, som en del af "Lufthavnsruten", der indgår i kommunens overordnede cykelrutenet. Et område med en eksisterende børneinstitution fastholdes til offentlige formål.

Der må ikke udøves virksomhed, som i mere end ubetydelig grad kan medføre forurening (forureningsklasse 2 med vejledende afstandskrav på 20 m til boliger og lignende).

Mod Ellebjergvej, Strømmen, Stubmøllevej, Hammelstrupvej, Haydnsvej, Grønrisvej og på den østlige side af Spontinisvej opretholdes de eksisterende vejlinier/vejudlægslinier. På vestsiden af Spontinisvej opretholdes den eksisterende 18,83 m vejudlægslinie kun på en ca. 50 m lang strækning nærmest Ellebjergvej. Herfra til Hammelstrupvej fastlægges en vejlinie i en afstand af 15,415 m fra den østlige vejudlægslinie med henblik på, at vejen i første omgang kan anlægges i en bredde af 11 m med 2 x 2 m fortove og 7 m kørebane. Resten af vejudlægget på vestsiden kan ophæves. Der fastlægges en bebyggelsesregulerende byggelinie 2 m fra vejudlægslinien. Langs godsbanen fastlægges mellem Hammelstrupvej og adgangsvejen til Valby Idrætsparks parkeringsanlæg et 12 m bredt areal inklusive rabatter til en grøn stiforbindelse. Nærmest parkeringsanl&a elig;gget bliver arealet bredere. Langs dette areal samt Hammelstrupvejs nordside fastlægges 3 m bebyggelsesregulerende byggelinier.

Udstykning må kun finde sted i overensstemmelse den principielle udstykningsplan, der fastlægges i lokalplanen. For haveforeningen Ny Kongens Enghave svarer udstykningsplanen i det væsentlige til foreningens eksisterende inddeling i lodder, stier og fællesarealer. Såfremt udstykning ikke finder sted, gælder planen som lodinddeling. Ved opdeling eller sammenlægning af parceller må der ikke fremkomme nye parceller mindre end 300 m2 eller større end 600 m2. Tilsvarende gælder for lodder. Ved opførelse af små boliger for særligt udsatte grupper kan lodderne i den sydlige del af området hver opdeles i 2.

Bebyggelsesprocenten i det nuværende erhvervsområde, der svarer til lokalplanforslagets område I, må ikke overstige 110. Ny bebyggelse skal opføres i de fastlagte byggefelter som en sluttet randbebyggelse på visse strækninger blandt andet mod Ellebjergvej med en husdybde på ikke over 16 m. Byggeriet skal opføres i mindst 2 og højst 4 etager samt udnyttet tagetage. Tagetager kan udformes traditionelt eller som tilbagerykket etage afhængig af tagformen.

Den tidligere erhvervsbygning på Stubmøllevej 35 og Grønrisvej 2, der er en del af den kommende skolebygning, fastlægges som bevaringsværdig og må ikke nedrives uden Bygge- og Teknikudvalgets særlige tilladelse.

Friarealet (eksklusive parkerings- og tilkørselsareal) skal være af størrelsesordenen 15 pct. af erhvervsetagearealet, 60 pct. af etagearealet til boliger og grundskoleundervisning. De dele af ejendommene matr. nr. 172, 374 og 375 Kongens Enghave, København, der ligger vest og nord for det fastlagte byggefelt, skal anlægges med græs og træbeplantning og henligge uindhegnede. Arealerne må ikke bruges til parkering eller tilkørsel. Også arealer langs Strømmen, Haydnsvej og Spontinisvej skal anlægges med græs og træbeplantning.

For det tidligere koloni- og nyttehaveområde inden for lokalplanforslagets område II gælder, at bebyggelsesprocenten ikke må overstige 35 for området som helhed. Der må opføres én beboelsesbygning pr. parcel. For parceller mindre end 250 m2 må bygningens etageareal være indtil 75 m2, og for parceller på 250 m2 og derover skal etagearealet overholde bebyggelsesprocenten 30. Boliger for særligt udsatte grupper skal have et etageareal på 30-40 m2.

Beboelsesbygninger og fælleshuse skal opføres i én etage eventuelt med udnyttet tagetage. Bygningernes højde må ikke overstige 7 m, og facadehøjden må ikke overstige 3 m.

Beboelsesbygninger skal opføres fritliggende, i en afstand af mindst 1 m fra naboskel internt i området, herunder mod fællesarealer inklusive stier. Det forudsættes, at bestemmelserne om brandsikring i forhold til bebyggelse på naboparceller er iagttaget. Tage skal udformes som fladt tag, med lav hældning eller som sadeltag med en hældning på maksimalt 45°.

Eventuelle boliger for udsatte grupper med tilhørende fælleshus skal gives et ensartet præg. Tage kan gives ensidig hældning og skal beklædes med pap. Ydervægge skal have lodret bræddebeklædning i ens farve.

Ubebyggede arealer, bortset fra fællesarealerne, skal anlægges som have, der skal understøtte områdets karakter af åbent havehusområde. Fællesarealerne skal anlægges med et grønt præg. Den enkelte parcel skal hegnes med levende hegn mod fællesarealer, herunder stier, mod omgivende veje. Den del af området, der er fastlagt til parkeringsanlæg for Valby Idrætspark, skal anlægges i overensstemmelse hermed og skal forsynes med træbeplantning samt afskærmende beplantning mod omgivelserne.

For lokalplanforslagets område III, der omfatter ejendommen Spontinisvej 22-24, som anvendes til børneinstitution, gælder, at bebyggelsesprocenten ikke må overstige 60, og at bebyggelse skal opføres fritliggende i højst 2 etager samt udnyttet tagetage. Bygningshøjden må ikke overstige 10 m.

Forslag til kommuneplantillæg

Samtidigt med lokalplanforslaget er der udarbejdet et forslag til tillæg til Kommuneplan 2001, der ændrer de bestemmelser, som gælder for området i dag.

Området er i Kommuneplan 2001 beliggende i tre typer rammeområder:

Omkring Ellebjergvej og Stubmøllevej er udlagt tre E1-områder (blandet erhverv). Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 110, og bebyggelse må maksimalt opføres i 24 meters højde. Friarealet skal udgøre 15 pct. af etagearealet, og parkeringsdækningen skal være af størrelsesordenen 1 plads pr. 100 m2 etageareal.

I lyset af bl.a. den kommende Ringbane, herunder stationen Ny Ellebjerg, er den fremtidige anvendelse vurderet. Områderne vil komme til at ligge stationsnært inden for en afstand af ca. 500 meter. Hertil kommer, at der i områderne findes en privat grundskole og ønskes etableret en yderligere privat grundskole, hvilket samlet fører til, at det kan anbefales, at der i områderne muliggøres mere intensive anvendelsestyper end hidtil.

Under hensyn også til det nære naboskab til egentlige boligområder og kolonihaveområdet "Ny Kongens Enghave", samt ikke mindst det ovenfor anførte om at forberede det nuværende erhvervsområde for åbningen af den kommende Ny Ellebjerg Station, foreslås det, at E1-områderne ændres til S1-områder.

S1-områder anvendes til serviceerhverv, såsom administration, liberale erhverv, butikker, hoteller og erhvervs-og fritidsundervisning, grundskoleundervisning samt håndværk og andre virksomheder, der naturligt kan indpasses i området. Indtil 10 pct. af etagearealet kan anvendes til boliger, fortrinsvis placeret i bebyggelsens øverste etager. Der kan endvidere indrettes kollektive anlæg og institutioner, samt andre sociale, uddannelsesmæssige, kulturelle og miljømæssige servicefunktioner, der er forenelige med anvendelsen til serviceerhverv.

Der må normalt kun udøves virksomhed til og med forureningsklasse 2. Langs stærkt trafikerede gader og i områder der grænser op til andre erhvervsområder, kan der på nærmere vilkår tillades virksomheder til og med forureningsklasse 3.

I lokalplaner kan det bestemmes, at særskilte områder, bygninger eller bygningsdele anvendes til boliger, institutioner og fællesanlæg, herunder parkeringsanlæg.

Den maksimale bebyggelsesprocent i et S1-område er 110. Friarealprocenten for boliger er 60 og for erhverv 15. For skoler skal friarealprocenten mindst svare til friarealprocenten for boliger.

Samtidigt med ovennævnte rammeændring foreslås en mindre regulering af grænsen mellem et O2-område og et B1*-område ved Spontinisvej. En lille del af bebyggelsen i Haveforeningen "Ny Kongens Enghave" har hidtil været placeret i et O2-område, hvor Benediktegården, der anvendes til institutionsformål, er beliggende.

O2-områdets afgrænsning foreslås ved kommuneplantillægget indskrænket til kun at omfatte Benediktegården, således at de nord for Benediktegården beliggende kolonihaver placeres i et B1*-område som resten af haveforeningen "Ny Kongens Enghave". Baggrunden er bl.a. at en anvendelse til kolonihaveformål henholdsvis helårsbeboelse er i strid med anvendelsesbestemmelserne for O2-områder og umuliggør en lokalplanmæssig regulering af disse kolonihaver.

Det er vurderet, at der er tale om mindre ændringer af rammedelen, der ikke strider mod kommuneplanens hovedprincipper. Der er derfor ikke forudgående indkaldt ideer, forslag m.v., jf. planlovens § 23 c.

For så vidt angår indholdet af planforslagene samt baggrunden herfor henvises til den som bilag A vedlagte redegørelse og til forslagene til lokalplan og kommuneplantillæg, der er vedlagt som henholdsvis bilag B og C.

Byplanvedtægt nr. 15 og servitutter

Hele lokalplanområdet, bortset fra matr. nr. 2123 og 2 c Valby, København op mod Øresundsforbindelsens godsbane, er omfattet af byplanvedtægt nr. 15 fra 1948. Størstedelen af byplanens område fastlægges til boliger. Den del af byplanens område, der er sammenfaldende med lokalplanforslagets område, fastlægges til offentlige formål og til forretnings- og industrivirksomheder. Ved vedtagelsen af lokalplanen vil byplan nr. 15 blive ophævet for så vidt angår de arealer, der omfattes af lokalplanen.

Lokalplanen ophæver en række af servitutter og deklarationer på ejendomme i lokalplanområde helt eller delvist i det omfang, servitutterne indholder bebyggelsesregulerende bestemmelser og anvendelsesbestemmelser.

Kolonihaver med helårsbeboelse i København

I gennem de senere år har der været fokus på kolonihaveområdet. Miljø- og Energiministeriet nedsatte i 1999 et udvalg, der skulle analysere kolonihavesituationen og fremlægge muligheder for at regulere området. Dette arbejde er tilendebragt med vedtagelsen af lov om kolonihaver den 1. juni 2001. Denne lov fastlægger, at samtlige kolonihaver, der ikke efter den 1. november 2001 er afmeldt af ejeren, kun kan nedlægges, såfremt væsentlige samfundsmæssige interesser nødvendiggør det.

På baggrund heraf bemyndigede Borgerrepræsentationen på mødet den 1. november 2001 (BR 421/01) Økonomiforvaltningen til at meddele Miljø- og Energiministeriet, at 16 af de 68 kommunalt ejede kolonihaveområder i kommunen skulle have fremtidig status som "ikke varig" kolonihave. En af disse 16 kolonihaver er Ny Kongens Enghave. Herudover blev 1 kolonihave udmeldt delvist som "ikke varig".

Kommunen har nedsat en arbejdsgruppe, som skal afdække konsekvenserne i forbindelse med en lovliggørelse af den nuværende helårsbeboelse i de kommunalt ejede kolonihaver.

Arbejdsgruppen har endnu ikke afsluttet sit arbejde, men det er på baggrund af det foreliggende materiale Bygge- og Teknikforvaltningens vurdering, at det vil være hensigtsmæssigt med henblik på en byggelovsmæssig lovliggørelse samt en stillingtagen til fremtidige ejer- eller lejeforhold for de kommunale kolonihaver, at der er tilvejebragt lokalplaner, som regulerer den fremtidige anvendelse og bebyggelsesmulighederne i områderne.

Det kan oplyses, at Borgerrepræsentationen på mødet den 15. november 2001 (BR 456/01) tiltrådte, at et lokalplanforslag for den private haveforening Bastiansminde med tilhørende kommuneplantillæg blev sendt i offentlig høring. Høringsresultatet foreligger, men den endelige vedtagelse af lokalplanforslaget for Bastiansminde er sat i bero, indtil haveforeningen har gennemført den brandsikring, der kræves for at kunne lovliggøre helårsbeboelsen i haveforeningen. Vedtagelsen af lokalplanen er sat i bero, idet Bastiansminde i modsætning til Ny Kongens Enghave ikke er ejet af kommunen.

Nærværende lokalplanforslag er for så vidt angår bestemmelserne, der skal regulere haveforeningens fremtidige forhold, udformet med udgangspunkt i lokalplanforslaget for Bastiansminde.

Høring

Forvaltningen har på baggrund af ovenstående foretaget en høring af de øvrige kommunale forvaltninger og Københavns Bymuseum.

Københavns Bymuseum oplyser, at området har arkæologisk interesse, og at bymuseet ønsker at foretage arkæologiske forundersøgelser i forbindelse med eventuelle jordarbejder. Bymuseet ønsker dette indført i lokalplanforslaget.

Bemærkning

Der er i lokalplanforslagets bestemmelse om tilladelser i henhold til anden lovgivning indsat bestemmelse om, at jordarbejder kan medføre påbud om midlertidig standsning af arbejdet. Der er desuden indsat note om, at området har arkæologisk interesse, og at bymuseet bør kontaktes inden jordarbejder med henblik på gennemførelse af arkæologiske forundersøgelser.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Københavns Energi, oplyser, at lokalplanområdet ligger inden for bygassens forsyningsområde, og anbefaler, at der i lokalplanen medtages et krav om, at bebyggelse ikke må tages i brug, før den er tilsluttet bygasforsyningen.

Bemærkning

I en række lokalplaner fra de seneste år er der optaget bestemmelser om tilslutningspligt til bygasnettet. I forbindelse med udarbejdelse af et tillæg til lokalplan nr. 346 "Østamager III" er der imidlertid opstået tvivl om hjemlen dertil. Forvaltningen har derfor forelagt spørgsmålet for Miljøministeriet, der har svaret, at man ikke finder, at planloven indeholder den fornødne hjemmel. Forvaltningen har på den baggrund måttet udarbejde en indstilling til Bygge- og Teknikudvalget om over for Borgerrepræsentationen at anbefale, at det tages til efterretning, at der ikke i planloven er hjemmel til at optage bestemmelser i lokalplaner om tilslutning til Københavns Energis forsyning med bygas som betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse. Indstillingen blev anbefalet af Bygge- og Teknikudvalget på mødet den 14. august 2002 ( BTU 378/2002).

Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen, oplyser i sit brev, at en virksomhed i området vil kunne give problemer i forbindelse med, at forureningsfølsom anvendelse muliggøres i området. Det drejer sig om autolakereriet på Stubmøllevej 43. Miljøkontrollen er dog ikke bekendt med klager over virksomheden hverken fra den skole, der ligger ca. 60 m nordøst fra autolakeriet, eller fra andre. Ifølge bekendtgørelse om miljøkrav i forbindelse med etablering og drift af autoværksteder m.v. skal minimumsafstand fra forureningskilden til forureningsfølsomt område være 100 m. Derudover skal immissionskoncentrationen uden for virksomhedens skel overholde den gældende grænseværdi for blandingsfortynder. Ifølge Miljøkontrollen er det ikke tilrådeligt at placere forureningsfølsom anvendelse som en skole inden for 100 m fra sådanne erhvervsvir ksomheder. Ændres den planmæssige status til serviceerhverv i lokalplanens område I og til boliger i område II, bør autolakereriets afkast forhøjes for at forebygge gener. Resten af virksomhederne i området kan indpasses i en anvendelse af området til serviceerhverv. Det vejledende afstandskrav på 20 m til autoværkstedet på Stubmøllevej 37/Spontinisvej 5 bør overholdes.

Miljøkontrollen har beregnet det ækvivalente trafikstøjniveau for Ellebjergvej til 72 dB(A) og for Haydnsvej, Stubmøllevej, Grønrisvej, Spontinisvej og Hammelstrupvej, der er lokalgader, skønnes trafikstøjniveauet at ligge under 60 dB(A).

Med hensyn til jordforurening oplyser Miljøkontrollen, at der i erhvervsområdet har været og er der forskellige aktiviteter som malerværksted, maskinfabrik, autoværksted, autolakeri, guldsmedie og bogtrykkeri. Fra disse industrielle aktiviteter kan der være sket forurening af undergrunden. På den aktuelle ejendom Stubmøllevej 35/Grønrisvej har der været maskinfabrik, maskinværksted og autoværksted. Miljøkontrollen er bekendt med restforureninger efter fjernelse af olietanke og forurenet jord i erhvervsområdet.

I området Hammelstrupvej 42-46 er der konstateret forurening med tungmetaller og tjærestoffer. På denne baggrund er arealet kortlagt som forurenet på vidensniveau 2 i henhold til lov om forurenet jord.

I forbindelse med ændret arealanvendelse til forureningsfølsom anvendelse skal den øverste ½ m jord på ubefæstede arealer bestå af rene materialer og adskilles fra den forurenede jord med signalnet.

Lokalplanområdet er et område med begrænsede drikkevandsinteresser, og jorden er potentielt forurenet. Dette indebærer, at der ikke må etableres nedsivningsanlæg i området uden tilladelse fra Miljøkontrollen, jf. Spildevandsplanen.

På baggrund af ovenstående anbefaler Miljøkontrollen, at der i lokalplanen optages bestemmelser med tilhørende fodnoter om, at der lægges vægt på bæredygtige løsninger og byøkologisk perspektiv, at bebyggelse og udendørsarealer skal placeres, udføres og indrettes under hensyn til forureningsgener og andre ulemper, at det indendørs støjniveau ikke må overstige 35 dB(A) og det udendørs niveau på primære ophold- og friarealer ikke må være højere end 55 dB(A), at den øverste ½ m jord på ubefæstede arealer skal bestå af rene materialer, at byggearbejder kan standses, hvis der stødes på forurenet jord under arbejdet, at nedsivningsanlæg for regnvand kræver tilladelse, og at der skal træffes passende afværgeforanstaltninger ved etablering af boliger, kontorer, institutioner eller lignende inden for en afstand af 100 m fra afkastet på autolakeriet på Stubmøllevej 43.

Bemærkning

De foreslåede bestemmelser er indsat i lokalplanforslaget i det omfang, planloven skønnes at give hjemmel dertil. I lokalplanens formålsparagraf anføres, at der tilstræbes et område opbygget efter miljørigtige principper med en henvisning til den af Borgerrepræsentationen vedtagne reviderede udgave af "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri". Der er indsat bestemmelse om, at bebyggelse og primære opholdsarealer skal skærmes mod støj og anden forurening, og der er angivet maksimalt udendørs og indendørs støjniveau i det omfang, det ikke fremgår af bygningslovgivningen. Der er medtaget noter, der oplyser om pligten til at standse byggearbejder, jf. lov om forurenet jord, og henviser til Miljøstyrelsens Vejledning nr. 3/1984 om "Trafikstøj i boligområder" og til Vejledning nr. 1/1997 "Støj og vibrationer fra jernbaner".

Med hensyn til autolakereriet henledes opmærksomheden på, at der allerede i dag er enkelte beboelser samt en skole i selve erhvervsområdet, og at haveforeningsområdet reelt anvendes til helårsbeboelse. Når lokalplanen fastlægger område II til et område med helårsbeboelse, er det kun en planmæssig tilpasning til de faktiske forhold. Som oplyst af Miljøkontrollen har dette ikke hidtil givet problemer. Det må imidlertid forudsættes, at der tilvejebringes en ordning mellem Silm Fonden og autolakeriet således, at afkastet forhøjes, inden skolen tages i brug.

Miljøvurdering

Lokalplanens område I fastlægges til serviceerhverv, hvilket umiddelbart vil gøre det muligt at realisere ønsket om etablering af en skole i ejendommen Stubmøllevej 35/Grønrisvej 2-4. Dette giver imidlertid problemer i relation til autolakereriet på Stubmøllevej 43, der skal løses, inden skolen tages i brug. I område I må der ikke udøves virksomhed, som i mere end ubetydelig grad kan medføre forurening. Fremtidig virksomhed i området skal opfylde dette krav. Den principielle bebyggelsesplan for erhvervsbyggeri mod Ellebjergvej er desuden placeret således, at kommende erhvervsbyggeri vil skærme de tilstødende boligområder mod støjgener fra Ellebjergvej.

En ændring af anvendelsen af området fra byplanvedtægtens forretnings- og industrivirksomhed til lokalplanforslagets serviceerhverv vil derfor på længere sigt betyde en miljømæssig forbedring for erhvervsområdet og de omkringliggende områder og en bedre udnyttelse af områdets meget gode beliggenhed i forhold til den kollektive trafik (Sjælør og Ny Ellebjerg stationer).

Lokalplanen vil sikre, at haveforenings- og nyttehaveområdets grønne præg fastholdes bl.a. ved at bestemme, at ubebyggede arealer skal anlægges som have, og at træer skal bevares i videst muligt omfang. Samtidig fastlægges et 12 m bredt areal til en grøn stiforbindelse langs Øresundsforbindelsens godsbane, og det bestemmes, at parkeringsarealet langs Ellebjergvej skal træbeplantes og forsynes med afskærmende beplantning.

I øvrigt henvises til Miljøkontrollens udtalelser og bemærkningerne hertil ovenfor.

Forslag til dialogstrategi

På baggrund af ændringen af anvendelsen i området foreslås følgende initiativer til opnåelse af dialog med borgerne i offentlighedsperioden:

  • Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel
  • Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet
  • Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet i form af et orienteringsmøde, hvor forvaltningen samt repræsentanter for Silm Fonden samt for boligselskabet AKB redegør for planforslagene samt det aktuelle projekt til etablering af en skole samt boliger til særligt udsatte grupper

Borgerrepræsentationens partier indbydes til at lade sig repræsentere på mødet med henblik på at kunne besvare spørgsmål og indgå i debat om plantillæggenes indhold.

BILAG VEDLAGT

Bilag A: Redegørelse for lokalplanforslag "Grønrisvej" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg

Bilag B: Lokalplanforslag "Grønrisvej"

Bilag C: Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Høringssvar

 

Erik Jacobsen Jens Jacobsen

Til top