Mødedato: 03.10.2002, kl. 17:30

Tillæg 2 til byfornyelsesbeslutning for Saga-karreen

Tillæg 2 til byfornyelsesbeslutning for Saga-karreen

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 3. oktober 2002

 

BR 505/02

Tillæg 2 til byfornyelsesbeslutning for Saga-karreen

Tillæg 2 til byfornyelsesbeslutning for Saga-karreen

Indstilling om, at det af SBS Byfornyelse udarbejdede forslag til tillæg 2 til byfornyelsesbeslutningen for "Saga-karreen" - der omfatter gennemførelse af et konkret projekt til fælles gårdanlæg for karreen inden for en maksimeret bevillingsramme på 14.360.000 kr. plus moms og en ændret afgrænsning af gårdanlægget mod Maria Kirkeplads, herunder af adgangen til kirkens bageste dør – efter høring af berørte ejere og lejere nu vedtages endeligt i henhold til lov om byfornyelse § 9, samt at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at afholde de med tillægget til byfornyelsesbeslutningens gennemførelse forbundne udgifter indenfor en maksimeret bevillingsramme på 14.360.000 kr. plus moms.

(Bygge- og Teknikudvalget)

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det af SBS Byfornyelse udarbejdede forslag til tillæg 2 til byfornyelsesbeslutningen for "Saga-karreen" - der omfatter gennemførelse af et konkret projekt til fælles gårdanlæg for karreen inden for en maksimeret bevillingsramme på 14.360.000 kr. plus moms samt en ændret afgrænsning af gårdanlægget mod Maria Kirkeplads, herunder af adgangen til kirkens bageste dør – efter høring af berørte ejere og lejere nu vedtages endeligt i henhold til lov om byfornyelse § 9

at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at afholde de med tillægget til byfornyelsesbeslutningens gennemførelse forbundne udgifter indenfor en maksimeret bevillingsramme på 14.360.000 kr. plus moms

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 4. september 2002

Anbefalet.

Jens Johansen (F) erklærede sig inhabil, og deltog ikke under dette punkt.

Økonomiudvalgets behandling af sagen

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at Overborgmesteren ingen bemærkninger har til:

at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

RESUME

Byfornyelsesbeslutningen for "Saga-karreen" omhandler istandsættelse og modernisering af beboelsesejendommene i randbebyggelsen. Endvidere er der bestemmelser om nedrivning af bag- og sidehuse for at skaffe lys, luft og friarealer samt om etablering af et fælles gårdanlæg.

Efterfølgende er det meste af byfornyelsesbeslutningen blevet enten igangsat eller gennemført, bortset fra Viktoriagade 5, som er foreslået nedrevet i den samtidig hermed forelagte indstilling om vedtagelse af tillæg 1 til byfornyelsesbeslutningen.

Der foreligger nu et konkret prissat forslag til gårdanlæggets indhold, som er udarbejdet af gårdgruppen, som repræsentant for ejere og lejere i karreen, i samarbejde med SBS Byfornyelse og landskabsarkitekt Charlotte Skibsted.

Hovedstrukturen for gårdanlægget er fastlagt af gårdgruppen efter en gennemført høring blandt karreens ejere og lejere i juni 1999. Heri indgår bl.a. adgangs- og brandredningsarealer til nybyggeriet, som blev indflyttet i efteråret 1999. Den detaljerede disponering af nærarealer og fællesarealerne, herunder placering af legearealer, cykel- og renovationskure er ligeledes fastlagt af gårdgruppen efter drøftelser i 10 nærarealgrupper og en efterfølgende supplerende høring i juni 2000.

I den forbindelse har gårdgruppen bl.a. på baggrund af erfaringerne med den midlertidige hegning af Maria Kirkeplads vedtaget at opgive den i byfornyelsesbeslutningen forudsatte "sluseløsning", hvor adgangen til kirkens bageste dør skal foregå via en hegnet og aflåst stipassage langs med kirken. I stedet har gårdgruppen ønsket at afslutte gårdanlægget med en "bueløsning" mod Maria Kirkeplads. Dette indebærer, at adgangen til kirkekontoret sker gennem det fælles gårdanlæg via en særskilt aflåst låge med kaldeanlæg, ligesom den valgte "bueløsning" vil forbedre adgangen for biler til kirkens forplads.

Projektforslaget indeholder tillige de justeringer af adgangsveje og låseplan, som er aftalt med gårdgruppen i forbindelse med de gennemførte høringer.

I efteråret 2001 havde Charlotte Skibsted udarbejdet et prissat forprojekt, som gjorde det klart, at gårdanlægget ikke ville kunne gennemføres med en sædvanlig standard, hvis rammebeløbet skulle overholdes.

Byfornyelsen af Saga-karreen kombineret med det betydelige nybyggeri, karreens store friareal (14.043 m²) og de helt særlige forhold omkring Maria Kirkeplads, Mariatjenesten og Center for Aktivering og Beskæftigelse og den store overvægt af erhverv i den eksisterende bebyggelse har vanskeliggjort udarbejdelse af såvel gård- anlægsprojektet som sammensætningen af en holdbar økonomi.

På denne baggrund blev det efter aftale med forvaltningen besluttet at tilvejebringe et tillæg til byfornyelsesbeslutningen, omfattende den nødvendige bevillingsramme til gårdanlæggets gennemførelse samt den foreslåede ændring af Maria Kirkeplads og adgangen til kirkekontoret.

SBS Byfornyelse har den 29. maj 2002 fremsendt et prissat projektforslag for det fælles gårdanlæg, hvor der ved rammebeløbsberegningen - efter aftale med forvaltningen - er taget udgangspunkt i rammebeløbet for 4 selvstændige gårdanlæg.

Forvaltningen har behandlet det prissatte projektforslag og meddelt, at man - med forbehold for den endelige politiske vedtagelse - kan godkende, at projektet gennemføres indenfor en maksimeret bevillingsramme på 14.360.000 kr. plus moms.

Herefter har et forslag til tillæg til byfornyelsesbeslutningen fra den 28. juni 2002 frem til den 15. august 2002 været udsendt i høring i karreen.

I forbindelse hermed er indkommet 6 indsigelser, som koncentrerer sig om den foreslåede ændring af gårdanlæggets afgrænsning mod Maria Kirkeplads ("bueløsningen") og adgangen til kirkens bageste dør, omfanget og placeringen af cykelstativer og affaldscontainere samt et ønske fra ejerforeningen Helgolandsgade 8A-8B om at blive fritaget for at indgå i det fælles gårdanlæg.

Under hensyn til at gårdanlægsprojektet har været debatteret indgående i karréen, og at tillæggets løsninger har vundet almindelig accept, har forvaltningen ikke fundet at burde anbefale betydende ændringer, som følge af indsigelserne.

De samlede rammebelastende udgifter ved gårdanlægsprojektets gennemførelse er maksimeret til 14.360.000 kr. plus moms kr. Kommunens andel udgør 7.180.000 kr.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I mødet den 19. juni 1997 (BR 1997, s. 1869-1899) tiltrådte Borgerrepræsentationen efter udvalgsbehandling Magistratens indstilling af 26. maj 1997 om, at det af SBS Byfornyelse udarbejdede oplæg til byfornyelsesbeslutning for "Saga-karreen" godkendtes endeligt i henhold til lov om byfornyelse og boligforbedring § 7.

Byfornyelsesbeslutningen for "Saga-karreen" omhandler istandsættelse og modernisering af beboelsesejendommene i randbebyggelsen. Endvidere er der bestemmelser om nedrivning af bag- og sidehuse for at skaffe lys, luft og friarealer samt om etablering af et fælles gårdanlæg.

Herefter er det meste af byfornyelsesbeslutningen blevet enten igangsat eller gennemført, bortset fra Viktoriagade 5, som efterfølgende er foreslået nedrevet i den samtidig hermed forelagte indstilling om vedtagelse af tillæg 1 til byfornyelsesbeslutningen.

Sideløbende hermed er husrækken mod Vesterbrogade 23 – 29 blevet nedrevet, og der er opført nybyggeri med hotel, supermarked og 58 andelsboliger.

Af vedlagte bilag A fremgår bygningsstrukturen og omfanget af det fælles gårdanlæg efter gennemførelse af byfornyelsesbeslutningen.

I den vedtagne byfornyelsesbeslutning er det forudsat, at der gennemføres ét fælles gårdanlæg for de ejendomme, der er omfattet af beslutningen, bortset fra forarealet udfor Helgolandsgade 8A - 8B, de indre hotelgårde ved Helgolandsgade 4 og Vesterbrogade 23 – 25 og Abel Cathrine Stiftelsens indre gård ved Abel Cathrines gade 13. Maria Kirke og skolen ved Helgolandsgade 4 er ikke omfattet af byfornyelsesbeslutningen.

Endvidere er det forudsat, at det offentlige skal afholde udgifterne ved etableringen af det fælles gårdanlæg indenfor de i byfornyelseslovgivningen fastsatte rammebeløb, og at nybyggeriet skal afholde en forholdsmæssig andel af udgifterne hertil, svarende til det friarealkrav, der er fastsat i lokalplanen.

I den forbindelse kan det oplyses, at forvaltningen ved et møde i oktober 2001 har godkendt, at nybyggeriet har opfyldt sin andel af forpligtelsen ved udførelse af en række anlægsarbejder i form af flisebelægninger, terrænreguleringer, etablering af brandredningsarealer og indbetaling af 121.000 kr., svarende til differencen mellem udgifterne til de udførte arbejder og nybyggeriets andel.

Endelig fastlægger byfornyelsesbeslutningen, at der etableres en aflåst og hegnet stipassage langs med kirken med adgang til kirkens bageste dør.

På baggrund af sagens forhistorie var der blandt karreens ejere, beboere og brugere et udtalt ønske om at få indflydelse på det fremtidige gårdanlæg. Der blev derfor allerede i november 1998 nedsat en gårdgruppe, som efter anbefaling fra SBS Byfornyelse valgte landskabsarkitekt Charlotte Skibsted til at forestå projekteringen og gennemførelsen af gårdanlægget.

Da der er tale om et meget stort gårdanlæg med mange forskellige funktioner og interesser valgte gårdgruppen sammen med SBS Byfornyelse og Charlotte Skibsted at udarbejde en hovedstruktur for gårdanlægget med brandredningsvej og hovedstier, afgrænsning af fællesarealer og nærarealer, fastlæggelse af adgangsveje til gårdanlægget, låseplan, porte og hegn samt placering af overordnede funktioner som f.eks. boldbaner. I den forbindelse blev ligeledes fastlagt de adgangs- og brandredningsarealer, som var nødvendige for nybyggeriets ibrugtagning i oktober 1999.

Forslaget til gårdanlæggets hovedstruktur har været i høring blandt karreens ejere, lejere og brugere i juni 1999. Da der efter høringen ikke var fremkommet indsigelser, der gav anledning til ændringer i den fastlagte hovedstruktur, blev denne lagt til grund for det videre arbejde med detailprojekteringen og disponeringen af nærarealerne.

Efter ønske fra gårdgruppen blev der nedsat 10 nærarealgrupper, hvor ejendomme med fælles berøringsflader fik lejlighed til at deltage i det videre arbejdet med gårdanlægget. Konklusionerne fra dette arbejde blev sammenfattet og bearbejdet på 3 møder i den samlede gårdgruppe, hvorefter det samlede resultat blev udsendt til høring blandt karreens ejere, beboere og brugere i juni 2000.

I den forbindelse har gårdgruppen bl.a. på baggrund af erfaringerne med den midlertidige hegning af Maria Kirkeplads besluttet at afslutte gårdanlægget med en "bueløsning" mod Maria Kirkeplads, således at adgangen til kirkekontoret sker gennem det fælles gårdanlæg via en særskilt aflåst låge med kaldeanlæg, og således at der bliver adgang for biler til kirkens forplads.

Projektforslaget indeholder tillige de justeringer af adgangsveje og låseplan, som er aftalt med gårdgruppen i forbindelse med de tidligere gennemførte høringer om forslaget.

Da der var almindelig tilslutning til det udsendte forslag, blev dette lagt til grund for den videre projektering.

I efteråret 2001 havde Charlotte Skibsted udarbejdet et prissat forprojekt, som gjorde det klart, at gårdanlægget ikke ville kunne gennemføres med en sædvanlig standard, hvis rammebeløbet skulle overholdes.

På denne baggrund blev det efter aftale med forvaltningen besluttet at udarbejde et prissat projektforslag, hvor der ved rammebeløbsberegningen på grund af det samlede gårdanlægs størrelse og kompleksitet er taget udgangspunkt i rammebeløbet for 4 selvstændige gårdanlæg.

Endvidere blev det besluttet at tilvejebringe et tillæg til byfornyelsesbeslutningen, omfattende den nødvendige bevillingsramme til gårdanlæggets gennemførelse samt den foreslåede ændring af Maria Kirkeplads og adgangen til kirkekontoret.

SBS Byfornyelse har den 29. maj 2002 fremsendt et prissat projektforslag for det fælles gårdanlæg i karreen med en budgetteret udgift på 15.742.000 kr., ekskl. moms.

Forvaltningen har den 17. juni 2002 meddelt SBS Byfornyelse, at man med forbehold for den endelige politiske vedtagelse - kan godkende, at projektforslaget gennemføres med en række mindre betydende besparelsesforslag indenfor en maksimeret bevillingsramme på 14.360.000 kr., ekskl. moms, og således at besparelsesforslagene bortfalder, såfremt projektet efter licitation kan gennemføres i sin helhed indenfor bevillingsrammen.

Endvidere har forvaltningen tilsluttet sig den foreslåede "bueløsning" mod Maria Kirkeplads og de foreslåede justeringer af adgangsveje og låseplan.

Projektforslaget for gårdanlægget er vedlagt som bilag C.

Projektet forventes udbudt i licitation i september måned med forbehold for den endelige politiske vedtagelse af tillægget og påregnes i givet fald iværksat umiddelbart efter Borgerrepræsentationens godkendelse.

SBS Byfornyelse har udarbejdet et forslag til tillæg til byfornyelsesbeslutningen for "Saga-karreen" gående ud på en gennemførelse af gårdanlægsprojektet indenfor en maksimeret bevillingsramme på 14.360.000 kr. plus moms samt at ændre gårdanlæggets afgrænsning mod Maria Kirkeplads, herunder adgangen til kirkekontoret, og at justere adgangsveje og låseplan.

Forslaget er lagt til gennemsyn som bilag 1.

Tillægget skal følge reglerne i den nye lov om byfornyelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 135 af 1. marts 2001med senere ændringer, mens den oprindelige byfornyelsesbeslutning er truffet efter den dagældende lov om byfornyelse og boligforbedring.

Offentliggørelse af forslaget til tillæg

Ifølge lov om byfornyelse § 11 skal kommunalbestyrelsen offentliggøre et forslag til tillæg og give de berørte mulighed for at fremsætte indsigelse mod og ændringsforslag til den planlagte beslutning inden for en passende frist.

SBS Byfornyelse har på kommunens vegne den 28. juni 2002 udsendt forslaget til tillæg i høring til beboere, ejere og erhvervsdrivende i hele karreen.

Fristen for indsendelse af indsigelser udløb den 15. august 2002.

Redegørelse for modtagne indsigelser

Der er ved høringsfristens udløb indkommet 6 indsigelser, jf. den som bilag B vedlagte oversigt. Indsigelserne, der er lagt til gennemsyn som bilag 2, koncentrerer sig om den foreslåede ændring af gårdanlæggets afgrænsning mod Maria Kirkeplads ("bueløsningen") og adgangen til kirkens bageste dør, omfanget og placeringen af cykelstativer og affaldscontainere samt et ønske fra ejerforeningen Helgolandsgade 8A-8B om at blive fritaget for at indgå i det fælles gårdanlæg.

Resumé af indsigelserne og SBS Byfornyelses bemærkninger hertil er anført i den rækkefølge, de er indkommet.

Indsigelse nr. 1, skrivelse af 10. august 2002 fra Tom Just Møller, Toftevej 10, 3480 Fredensborg:

Det oplyses, at indsigeren, som bor i Fredensborg, siden 1989 har fungeret som frivillig medarbejder i Mariatjenesten.

Det anføres, at der ved afgrænsningen af karreens gårdareal bør tages ligeligt hensyn til kirkepladsens brugere. Konkret foreslås en afgrænsning langs kørevejen til gårdanlægget, således at der kan etableres et offentligt "friareal" langs kirkens østfacade.

Forslaget til den ændrede afgrænsning begrundes med, at brugerne af Mariatjenesten har behov for et rekreativt opholdsareal, og at et sådant friareal ikke påvirker adgang for brandvæsen eller bibeholdelse af eksisterende træer, og at denne løsning vil kunne fungere sammen med resten af den del af pladsen, som inddrages i gårdanlægget.

Indsigeren forudser, at "bueløsningen" vil indebære, at folk klumper sig sammen og dermed besværliggøre adgangen til Mariatjenesten.

SBS Byfornyelse bemærker hertil, at omfanget af pladsens nedlæggelse var genstand for en indgående diskussion forud for beslutningens vedtagelse, og at det primære formål var at skaffe de tilstødende beboelsesejendomme tilfredsstillende friarealer.

I forbindelse med udarbejdelsen af gårdanlægsprojektet har omfanget af pladsens inddragelse i gårdanlægget været genstand for yderligere indgående diskussioner. Imidlertid har erfaringerne med den midlertidige hegning, som blev etableret i slutningen af 1999, illustreret, at "sluseløsningen", vil indebære betydelige problemer bl.a. med hensyn til adgang til kirkens forplads.

En række løsningsforslag, herunder forslag som tilnærmelsesvis er identiske med det af indsigeren foreslåede, har ligeledes været overvejet, men er blevet forkastet, og konklusionen på disse diskussioner er blevet den foreslåede "bueløsning".

Da det er SBS's vurdering, at en næsten enig gårdgruppe er nået frem til en i situationen taget i betragtning optimal løsning i form af "bueløsningen", finder SBS ikke at indsigerens indsigelse/forslag bør imødekommes.

Forvaltningen kan henholde sig til det af SBS anførte.

Indsigelse nr. 2, skrivelse af 12. august 2002 fra Hans Henrik Fagel, Maria Kirkeplads 6:

Hans Henrik Fagel har med tilfredshed noteret sig, at den beregningstekniske opdeling i flere gårdanlæg ikke får indflydelse på det fremtidige fælles gårdanlæg og for udgiftsfordelingen til driften.

Indsigeren konstaterer, at den i tillægget foreslåede "bueløsning" er i overensstemmelse med, hvad der vedtaget i gårdgruppen, og at alene Kirkens Menighedsråd og Københavns Stiftsøvrighed har haft indvendinger.

Indsigeren anfører, at den viste dørforbindelse mellem kirkens forplads og gård-anlægget i sin tid blev accepteret af karreen i tillid til menighedsrådets oplysning om, at den ikke kunne undværes som adgang til kirkens bageste dør.

Indsigeren vurderer imidlertid med henvisning til, at adgangen har været lukket et halvt år i forbindelse med en ombygning af kirken, at der ikke er behov for adgang til kirkekontoret via gårdanlægget og ønsker dette spørgsmål taget op til fornyet overvejelse.

SBS Byfornyelse bemærker med hensyn til adgangsvejen til kirkekontoret, at man vil drøfte denne med kirken med henblik på en imødekommelse af forslaget, hvis kirken kan tilslutte sig dette.

Forvaltningen kan henholde sig til det af SBS anførte.

Indsigelse nr. 3, skrivelse af 13. august 2002 fra A/B Saga 1247, v/Bente Juhl Thomsen, Helgolandsgade 10:

Andelsboligforeningen finder det problematisk, at der kun er udsendt én "løsning" på problemerne omkring hegning af Maria Kirkeplads, og at kommunen ikke har sendt flere løsningsmodeller i høring.

Andelsboligforeningen anfører i den forbindelse, at beboersammensætning på og omkring Maria Kirkeplads har ændret sig så meget i de seneste år, at det kunne være ønskeligt med en mere åben diskussion om indhegning af pladsen og karreen som helhed.

Andelsboligforeningen mener ikke, at der i forslaget til møblering af gårdanlægget er afsat et tilstrækkeligt antal pladser til skrald og cykler, som derfor må placeres i f.eks. andelsboligforeningen lukkede gård.

Andelsboligforeningen, som selv har etableret et gårdmiljø, forudser at dette skal vige til fordel for skrald og cykler, og man ønsker derfor at der i gårdanlægsplanen tages højde for foreningens ønske om at bevare dette gårdmiljø.

SBS Byfornyelse bemærker, at man, som anført ovenfor under indsigelse nr. 2, har noteret sig en almindelig tilslutning til "bueløsningen", og at man derfor har vurderet, at inddragelse af andre løsninger vil have karakter af tilsidesættelse af klart formulerede beboerønsker. SBS har derfor ikke kunnet anbefale, at der blev udsendt flere forslag i høring.

Med hensyn til antallet af affaldscontainere og cykelstativer er det selskabets vurdering, at det udarbejdede projekt indeholder den fornødne kapacitet. Det kan i denne forbindelse oplyses, at de enkelte ejendomme har meddelt deres behov, og at Charlotte Skibsted har indarbejdet disse i projektet.

Antallet af beboere i karreen indebærer, at affaldscontainere og cykelstativer ikke udelukkende kan placeres udenfor de lukkede gårdrum, herunder udenfor andelsboligforeningens gårdrum.

Som led i udformningen af anlægget har man drøftet omfanget af renovationsskure og cykelstativer med de enkelte ejendomme. Det kan oplyses, at andelsboligforeningens og de to naboejendommes indre gårdrumsareal konsekvent har været disponeret med såvel affaldscontainere som cykelstativer.

SBS vil dog tilføje, at det ikke er udelukket, at det af andelsboligforeningen etablerede gårdmiljø vil kunne friholdes for cykelstativer og affaldsskure og vil indstille, at dette i selve gennemførelsesfasen søges imødekommet, såfremt det er muligt.

Forvaltningen kan henholde sig til det af SBS anførte.

Indsigelse nr. 4 , skrivelse 14. august fra Advokatfirmaet Jordan & Løstrup, Vesterbrogade 33:

Indsigeren finder, at placeringen af affaldscontainere og cykelstativer i to indre gårde ved ejendommene Vesterbrogade 33 og 35 vil ødelægge gårdmiljøet i de to gårde.

I den forbindelse er der fremsendt et forslag til en placering uden for de indre gårde, henholdsvis ved gavlen til baghuset Vesterbrogade 33 og ved gavlen til Vesterbrogade 35 A..

SBS Byfornyelse bemærker hertil, at man vil optage forhandling med ejeren om en løsning, som foreslået.

Forvaltningen har ingen bemærkninger hertil.

Indsigelse nr. 5, skrivelse af 14. august 2002 fra Henrik Poulsen, Helgolandsgade 8B:

Henrik Poulsen oplyser, at han personligt ikke er tilhænger af, at adgangen til kirkekontoret skal foregå via det fælles gårdanlæg, selvom han finder "bueløsningen" ganske pæn. Henrik Poulsen foreslår en kombination af "sluse- og bueløsningen".

SBS Byfornyelse bemærker hertil, at der har været overvejelser om en kombinationsløsning, men at denne løsning er blevet forkastet af gårdgruppen. SBS finder i lighed med det under indsigelse nr.1 anførte, at Henrik Poulsens indsigelse/forslag ikke bør imødekommes.

Forvaltningen kan henholde sig til det af SBS anførte.

Indsigelse nr. 6, skrivelse af 14. august 2002 fra E/F Helgolandsgade 8A & B v/Henrik Poulsen, Helgolandsgade 8 B:

Ejerforeningen anfører, at det er foreningens opfattelse, at SBS og Københavns Kommune ikke har informeret korrekt om muligheden af, at ejendommen fritages for at indgå i det fælles gårdanlæg og udtrykker utilfredshed hermed.

Ejerforeningen ønsker, at blive fritaget for at indgå i det fælles gårdanlæg og anmoder om, såfremt dette ikke imødekommes, at få skriftlig vejledning om klagemuligheder og adgang til aktindsigt.

SBS Byfornyelse bemærker hertil, at ejerforeningen efter byfornyelsesbeslutningens vedtagelse indbragte spørgsmålet om ejerforeningens pligt til at indgå i det fælles gårdanlæg, herunder spørgsmålet om fjernelse af eksisterende skelmur og muret hus i ejendommens have, for Byfornyelsesnævnet.

Byfornyelsesnævnet afviste klagen, idet man ikke fandt grundlag for at tilsidesætte Borgerrepræsentationens beslutning om at inddrage ejerforeningens gårdareal i det fælles gårdanlæg.

Byfornyelsesnævnet lagde i denne forbindelse vægt på, at det fælles gårdanlæg omfatter samtlige ejendomme/beboere i karreen. Ejerforeningen undlod at indbringe nævnets afgørelse for Boligretten.

SBS tilføjer i øvrigt, at ejerforeningens nuværende have i gårdanlægget får karakter af privat nærareal, og at en meget beskeden del af havemuren fjernes, samt at ejerforeningens repræsentanter i gårdgruppen har udtrykt fuld tilfredshed med den valgte løsning.

Forvaltningen kan henholde sig til det af SBS anførte.

Indholdet af tillægget til byfornyelsesbeslutning

Ændringer af gårdanlæggets afgrænsning mod Maria Kirkeplads og adgangen til kirkens bageste dør, således at "sluseløsningen" med den hegnede aflåste stipassage langs kirkemuren opgives og erstattes af en "bueløsning" med adgang til kirkedøren gennem en særskilt, aflåst port til gårdanlægget.

Endvidere justeres adgangsveje og låseplan.

Det foreliggende forslag til gårdanlægsprojekt gennemføres inden for en maksimeret bevillingsramme på 14.360.000 kr. plus moms.

Tillægget forudsættes tilsagnsdækket i indeværende år.

Lokalplan

Ejendommene er omfattet af lokalplan nr. 288 "Saga-karreen", der blev endeligt vedtaget af Borgerrepræsentationen i juni 1997.

Med lokalplanen er tilvejebragt den planmæssige forudsætning for gennemførelse af byfornyelsesbeslutninger og for nybyggeri. Heromhandlede tillæg er i overensstemmelse med lokalplanen.

Miljøvurdering

Ifølge landskabsarkitektens projektbeskrivelse er gårdanlægget tænkt udført på et økologisk grundlag, så en del af overfladevandet udnyttes i græs- og plantebede, og de faste belægninger minimeres i de eksisterende friarealer, men de intensivt benyttede nærarealer langs bygningerne er mere belagte. Der anvendes vejrstabile træsorter som eg og lærk.

Gårdanlægget opfylder miljøretningslinierne i "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", som vedtaget af Borgerrepræsentationen den 1. marts 2001 (BR 28/01).

Økonomi

Finansieringen skal ske i overensstemmelse med bestemmelserne i lov om byfornyelse, jf. ovenfor.

De refusionsberettigede udgifter udgør 14.360.000 kr. ekskl. moms, svarende til de rammebelastende udgifter.

Tilsagnsdækning for byfornyelsesforslaget forventes søgt inden for kommunens andel af den samlede statslige investeringsramme til byfornyelse i 2002.

Den kommunaløkonomiske belastning

Gennemførelsen af byfornyelsesbeslutningen skønnes at give en belastning af den kommunale økonomi på følgende måde:

Kommunen skal udrede 50 % af de refusionsberettigede udgifter svarende til 7.180.000 kr.

Budgetmæssig dækning

Det skønnes, at det er muligt at kunne indpasse byfornyelsesbeslutningen i den beløbsramme, der på Plan & Arkitekturs afsnit af investeringsoversigten for 2002 til 2005 er afsat til byfornyelsesformål, konto 00.25.15.3

Kassemæssig dækning anvises af det på budgettet for 2002 under Plan & Arkitektur, konto 0.15.3, byfornyelse, optagne rådighedsbeløb og af de på budgetterne for de følgende år til samme formål forventede rådighedsbeløb.

Budgetansvarlig institution: 44010 Plan & Arkitektur.

 

BILAG VEDLAGT

  1. Kort over byfornyelsesområdet
  2. Liste over indsigere
  3. Tegning af gårdanlægget

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Forslag til tillæg til byfornyelsesbeslutning
  2. Modtagne indsigelser

 

Jens Ole Nielsen

Til top