Mødedato: 03.10.2002, kl. 17:30

Ændring af skoledistrikter

Ændring af skoledistrikter

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 3. oktober 2002

 

BR 503/02

Ændring af skoledistrikter

Ændring af skoledistrikter

Indstilling om, at skoledistrikterne Sundby Nord og Sundby Syd på Amager med virkning fra skoleåret 2003/04 deles langs Amagerbrogade, og at det østvendte skoledistrikt får navnet Sundbyøster, mens det vestvendte skoledistrikt får navnet Sundbyvester, at Jagtvejens Skole med virkning fra skoleåret 2003/04 tilhører Indre Nørrebro Skoledistrikt, og at rode 136 og 138 tilføres Jagtvejens Skoles grunddistrikt, samt at børn bosat i rode 98 og 100 med virkning fra skoleåret 2003/04 har fortrinsret til optagelse på Kildevældsskolen frem for andre børn bosat udenfor Kildevældsskolens grunddistrikt, bortset fra søskendebørn.

(Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

at skoledistrikterne Sundby Nord og Sundby Syd på Amager med virkning fra skoleåret 2003/04 deles langs Amagerbrogade, og at det østvendte skoledistrikt får navnet Sundbyøster, mens det vestvendte skoledistrikt får navnet Sundbyvester

at Jagtvejens Skole med virkning fra skoleåret 2003/04 tilhører Indre Nørrebro Skoledistrikt, og at rode 136 og 138 tilføres Jagtvejens Skoles grunddistrikt

at børn bosat i rode 98 og 100 med virkning fra skoleåret 2003/04 har fortrinsret til optagelse på Kildevældsskolen frem for andre børn bosat udenfor Kildevældsskolens grunddistrikt, bortset fra søskendebørn

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 11. september 2002

Udvalget tiltrådte forvaltningens indstillinger.

Økonomiudvalgets behandling af sagen

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at Overborgmesteren ingen bemærkninger har til:

at nærværende forslag søges gennemført.

 

RESUME

På baggrund af Kommunalplan 2001, bydelsforsøgets ophør og stærke forældreønsker, foreslås ovenstående ændringer i skoledistriktsinddelingen på Amager, Nørrebro og Ydre Østerbro. Med ændringerne opnås fuldt sammenfald mellem bydele og skoledistrikter på Amager, et naturligt skoledistrikt på Indre Nørrebro og en imødekommelse af forældreønsker på Ydre Østerbro.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedtog den 12. juni 2002 at sende de tre forslag til høring i de berørte skolebestyrelser. Ved høringsfristens udløb, er der indkommet høringssvar fra skolebestyrelsen på Kildevældsskolen, Strandvejsskolen, Jagtvejens Skole, Østrigsgades Skole og Sundbyøster Skole.

SAGSBESKRIVELSE

På baggrund af Kommunalplan 2001, bydelsforsøgets ophør og stærke forældreønsker, foreslås ovenstående ændringer i skoledistriktsinddelingen på Amager, Nørrebro og Ydre Østerbro. Med ændringerne opnås fuldt sammenfald mellem bydele og skoledistrikter på Amager, et naturligt skoledistrikt på Indre Nørrebro og en imødekommelse af forældreønsker på Ydre Østerbro.

Borgerrepræsentationen træffer efter folkeskolelovens § 40, stk. 2, nr. 4 beslutning om kommunes inddeling i skoledistrikter. Beslutninger om distriktsændringer som følge af strukturændringer træffes efter indhentet udtalelse fra skolebestyrelserne ved de berørte skoler.

Borgerrepræsentationens beslutninger om skolestrukturen skal optages i bilaget til styrelsesvedtægten for folkeskolen i Københavns kommune. Bilag III om skolestrukturen vil således blive revideret som følge af eventuelle beslutninger om ændringer af skolernes distrikter.

Amager:

Med Borgerrepræsentationens vedtagelse af kommunalplan 2001 i november 2001 blev bydelsinddelingen på Amager fastlagt således, at øen deles i øst - vest langs Amagerbrogade i en Sundbyøster bydel og en Sundbyvester bydel, samt Vestamager der bibeholdes som selvstændig bydel. Intentionen om øens bydelsinddeling fra kommunalplan 1997 blev dermed ført ud i livet.

Ændringen er indarbejdet i perspektivplan 2000, herunder i prognoserne. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler, at skoledistrikterne på Amager følger bydelsinddelingen og adskilles af Amagerbrogade ud fra følgende forhold:

  • Det har tidligere været en årelang opdeling af øen, som har været oplevet naturligt blandt de skolesøgende familier.
  • Søgemønsteret går mere mellem den nordlige og sydlige del af øen, end på tværs af Amagerbrogade, der opleves som en meget naturlig skillelinie. I dag har 621 normalklasseelever i Sundby Syd og Sundby Nord en skolevej, der krydser skoledistriktsgrænsen mellem Sundby Nord og Sundby Syd, mens 444 normalklasseelever krydser Amagerbrogade.
  • For folkeskolerne og de skolesøgende familier er grunddistrikter vigtigere end skoledistrikter, fordi forældrenes rettigheder er knyttet til grunddistrikter. Delingen langs Amagerbrogade berører ikke de enkelte skolers grunddistrikter, idet skolernes grunddistrikter allerede er adskilt af Amagerbrogade.
  • Fritidshjemmene berøres ikke af forslaget, idet skoletilknytningen ikke berøres af forslaget, og idet skolerne og deres tilknyttede fritidshjem ligger på samme side af Amagerbrogade.
  • Ved delingen langs Amagerbrogade opnås der fuldt sammenfald mellem bydele og skoledistrikter, hvilket letter gennemskueligheden for borgerne.

Skolernes nuværende og kommende skoledistrikt fremgår af nedenstående oversigt.

 

Nord / Syd deling

Øst / Vest deling

Skole

Nuværende skoledistrikt

Kommende Skoledistrikt

Sundpark Skole

Sundby Nord

Sundbyøster

Østrigsgades Skole

Sundby Nord

Sundbyøster

Sønderbro Skole

Sundby Nord

Sundbyøster

Peder Lykke Skolen

Sundby Nord

Sundbyvester

Amager Fælled Skole

Sundby Nord

Sundbyvester

Dyvekeskolen

Sundby Syd

Sundbyvester

Højdevangens Skole

Sundby Syd

Sundbyvester

Gerbrandskolen

Sundby Syd

Sundbyøster

Sundbyøster Skole

Sundby Syd

Sundbyøster

Skolen Ved Sundet

Sundby Syd

Sundbyøster

 

 

Jagtvejens Skole:

Efter ophævelsen af bydelsforsøget på Indre Nørrebro, anbefaler Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at Jagtvejens Skole føres tilbage til Indre Nørrebro skoledistrikt. Jagtvejens Skole tilhørte Indre Nørrebro skoledistrikt før bydelsforsøget og er stillet i udsigt at vende tilbage dertil samt, at roderne 136 og 138 tillægges skolens grunddistrikt efter bydelsforsøgets ophør.

Anbefalingen om at føre Jagtvejens Skole tilbage til Indre Nørrebro skoledistrikt er begrundet i distriktssamarbejdet mellem skolerne. Jagtvejens Skole ligner mere skolerne på Indre Nørrebro end skolerne på Ydre Nørrebro og har derfor et naturligt distriktssamarbejde med skolerne på Indre Nørrebro. Dels indgår Jagtvejens Skole ikke i overbygningsforsøget på Ydre Nørrebro, og dels har Jagtvejens Skole, ud over elever fra eget grunddistrikt, flere elever fra Indre Nørrebro end Ydre Nørrebro. Jagtvejens Skole har således en større tilknytning til skolerne på Indre Nørrebro end skolerne på Ydre Nørrebro.

Samtidig med tilbageførelsen af skolen til Indre Nørrebro anbefaler Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at rode 136 og 138 overføres fra Hellig Kors Skole til grunddistriktet for Jagtvejens Skole, idet Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vurderer, at skolesøgningsmønsteret og fraflytningsmønsteret i disse roder medfører 5 – 6 flere elever per årgang, der søger Jagtvejens skole indenfor skolens grunddistrikt. Denne elevtilgang vurderes ikke at give anledning til, at det nye grunddistrikt for Jagtvejens Skole medfører mere end et spor på skolen. Vurderingen er under forudsætning af, at skolen må afvise hovedparten af de skolesøgende udenfor Jagtvejens skoles grunddistrikt.

Kildevældskolen og Strandvejsskolen:

I september 2000 besluttede Uddannelses- og Ungdomsudvalget at flytte rode 98 og 100 fra Kildevældsskolens grunddistrikt til grunddistriktet for Strandvejsskolen. Ændringen var en del af en meget omfattende distriktsændringspakke, hvormed skolernes grunddistrikter blev tilpasset skolernes kapacitet.

Erfaringen fra indskrivningen til skoleåret 2002/03 har vist, at distriktsændringen har haft den tilsigtede virkning. Imidlertid har de forældre, der er bosat i rode 98 og 100, og som søger deres barn optaget på Kildevældsskolen, vist sig uforstående overfor, at de ikke længere har ret til at få deres barn optaget på Kildevældsskolen. Forældrenes uforståenhed bunder i, at de bor meget nær ved Kildevældsskolen.

Hvis det ikke er muligt at optage alle elever, der ønsker en bestemt skole, men som ikke hører til denne skoles grunddistrikt, har Borgerrepræsentationen efter folkeskolelovens § 36, stk. 3 og 4 mulighed for at fastsætte retningslinier for, hvilke børn der skal optages først, f.eks. de nærmest boende børn eller søskendebørn.

For at imødekomme forældrene i området tæt ved Kildevældsskolen, foreslås det derfor, at børn bosat i rode 98 og 100 får fortrinsret til optagelse på Kildevældsskolen fremfor andre børn bosat udenfor Kildevældsskolens grunddistrikt, dog med undtagelse af søskende til børn på skolen, der således vil have fortrinsret forud for de børn, der er bosat i rode 98 og 100.

 

Økonomi

Ingen bemærkninger

 

Miljøvurdering

Ingen bemærkninger

 

Amager:

Forslaget om at skoledistrikterne Sundby Nord og Sundby Syd på Amager med virkning fra skoleåret 2003/04 deles langs Amagerbrogade, og at det østvendte skoledistrikt får navnet Sundbyøster, mens det vestvendte skoledistrikt får navnet Sundbyvester, har været til høring i de berørte skolebestyrelser på Amager. Ved høringsfristens udløb er der indkommet høringssvar fra skolebestyrelsen på Østrigsgades Skole og Sundbyøster Skole.

Skolebestyrelsen på Østrigsgades Skole har svaret:

"Skolebestyrelsen ved Østrigsgades Skole kan tilslutte sig forslaget om deling langs Amagerbrogade. For amagerkanerne har Amagerbrogade altid udgjort en naturlig deling af den københavnske del af Amager".

Skolebestyrelsen på Sundbyøster Skole har svaret:

"Skolebestyrelsen ved Sundbyøster Skole anbefaler høringsforslaget … da Amagerbrogade altid har været opfattet som naturlig opdeling af Sundby".

På baggrund af disse høringssvar fastholder Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen forslaget.

Jagtvejens Skole:

Forslaget om at Jagtvejens Skole med virkning fra skoleåret 2003/04 tilhører Indre Nørrebro Skoledistrikt, og at rode 136 og 138 tilføres Jagtvejens Skoles grunddistrikt har været i høring ved skolebestyrelsen for Jagtvejens Skole og Hellig Kors Skole. Ved høringsfristens udløb er der indkommet høringssvar fra Jagtvejens Skole.

Skolebestyrelsen på Jagtvejens Skole har svaret:

"Skolebestyrelsen ved Jagtvejens Skole kan varmt anbefale, at Jagtvejens Skole med virkning fra skoleåret 2003/4 tilhører Indre Nørrebro skoledistrikt, og at rode 136 og 138 tilføres Jagtvejens Skoles grunddistrikt.

Efter ophævelse af bydelsforsøget på Indre Nørrebro er det naturligt, at Jagtvejens Skole føres tilbage til Indre Nørrebro skoledistrikt. Det er ligeledes skolebestyrelsens opfattelse, at det er naturligt, at roderne 136 og 138 endeligt tilbageføres til Jagtvejens Skole efter bydelsforsøgets ophævelse. Der vil efter tilbageførelsen være overensstemmelse mellem skolens kapacitet og elevgrundlag".

På baggrund af dette høringssvar, fastholder Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen forslaget. Og gennemførelsen af forslaget forudsætter, at Jagtvejens Skole ved klassedannelsen fremover må afvise hovedparten af de skolesøgende elever, der ikke er bosat i skolens grunddistrikt, således at skolen holdes på et spor

 

Kildevældskolen og Strandvejsskolen

Forslaget om at børn bosat i rode 98 og 100 med virkning fra skoleåret 2003/04 har fortrinsret til optagelse på Kildevældsskolen frem for andre børn bosat udenfor Kildevældsskolens grunddistrikt, bortset fra søskendebørn, har været i høring ved skolebestyrelsen på Kildevældsskolen og Strandvejsskolen. Ved høringsfristens udløb har begge skolebestyrelser svaret:

Skolebestyrelsen ved Kildevældsskolen har svaret:

"Forslaget … tiltrædes hermed af skolebestyrelsen på Kildevældsskolen.

Skolebestyrelsen udtrykker samtidig megen tilfredshed med forslaget".

Skolebestyrelsen ved Strandvejsskolen har svaret:

"Skolebestyrelsen ved Strandvejsskolen har den opfattelse, at forældre i så vid udstrækning som muligt skal kunne vælge, hvor deres børn skal gå i skole. Er der forældre, der ønsker at få deres børn på Kildevældsskolen, finder vi det rimeligt, at det gøres muligt for dem at vælge skole, - i lighed med tidligere praksis, hvor skolerne har "byttet børn".

Det vil således være naturligt, at kommende elever sammen med deres optagelsespapirer til Strandvejsskolen får oplyst, at de har denne rettighed til at blive optaget på Kildevældsskolen.

Samtidig efterlyser vi en analyse af områdernes børnetal fremover, så vi kan sikre os mod en uigennemtænkt politik på det område, der omfatter skoledistrikter. Det er – naturligt nok – noget, der optager og bekymrer mange forældre".

På baggrund af ovenstående høringssvar fastholder Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen forslaget.

Strandvejsskolens høringssvar tages til efterretning, idet forvaltningen i forbindelse med indskrivningsproceduren udsender en liste over de skolesøgende børn i rode 98 og 100, der jævnfør forslaget gives særlig fortrinsret til optagelse på Kildevældsskolen. Det vil herefter være skolernes ansvar at orientere disse børn om deres fortrinsret til optagelse på Kildevældsskolen.

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Indkomne høringssvar
  • Bilag 2: Kortmateriale til distriktsændring på Amager

Forslag til distriktsændring på Ydre og Indre Nørrebro

Forslag til grunddistriktet for Kildevældsskolen og Strandvejsskolen med fremhævning af rode 98 og 100 (vedlagt)

 

Peter Rasmussen

Jørn Larsen

Til top