Mødedato: 03.10.2002, kl. 17:30

Aktivering af ledige kontanthjælpsmodtagere

Aktivering af ledige kontanthjælpsmodtagere

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 3. oktober 2002

 

BR 526/02

Aktivering af ledige kontanthjælpsmodtagere

Aktivering af ledige kontanthjælpsmodtagere

Indstilling om, at klage til Indenrigs- og Sundhedsministeriet over praksis i forbindelse med aktivering af ledige kontanthjælpsmodtagere besvares som foreslået i vedlagte brev.

(Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at forvaltningen anbefaler Borgerrepræsentationen, at klagen til Indenrigs- og Sundhedsministeriet besvares som foreslået i vedlagte brev.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 18. september 2002

Kontorchef Kaj Ove Christensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev tiltrådt.

 

 

RESUME

Landsorganisationen af Arbejdsledige har anmodet ministeriet om at undersøge, om en ændring af betegnelsen på aktiveringsprojekter fra "Individuel jobtræning" til "Særligt tilrettelagt aktivering" i Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats er et forsøg på at undgå at udforme ansættelsesbeviser.

Forvaltningen besluttede i foråret 2002 at foretage nogle omlægninger i 7 projekter under forvaltningens beskæftigelsescentre.

Omlægningen er begrundet i,

  • at målgruppen for beskæftigelsesindsatsen i København har ændret sig betydeligt de seneste år, og
  • at der i tilbudene til denne målgruppe bør indgå kombinationer af flere forskellige elementer. Det drejer sig om en kombination af afklarende forløb, kurser, vejledning og praktik.

Omlægningen er således en følge af, at man har vurderet, at tiden var inde til at redefinere nogle af vores beskæftigelsesprojekter med både en indholdsmæssig og en tidsmæssig omlægning. Omlægningen skal tilgodese behovet hos den målgruppe de henvender sig til og er ikke begrundet i et ønske om at undgå at udforme ansættelsesbeviser.

SAGSBESKRIVELSE

Ved brev af 30. juli 2002 har Landsorganisationen af Arbejdsledige rettet henvendelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet vedrørende Center for Aktivering og Beskæftigelse, nu Københavns Beskæftigelsesindsats.

Henvendelsen vedrører nogle jobcentres praksis omkring aktivering af ledige kontanthjælpsmodtagere. Landsorganisationen anfører således, at jobcentrene undlader at udstede ansættelsesbeviser. Man har i denne sammenhæng anmodet ministeriet om at undersøge, om en ændring af betegnelsen på aktiveringsprojekter fra "Individuel jobtræning" til "Særligt tilrettelagt aktivering" er et forsøg på at undgå at udforme ansættelsesbeviser.

Ministeriet har i den sammenhæng anmodet om at få tilsendt en kopi af Københavns Kommunes eventuelle generelle beslutninger om eller retningslinier for opgaveudførelsen i tilknytning til aktivering af ledige kontanthjælpsmodtagere.

Forvaltningen besluttede i foråret 2002 at foretage nogle omlægninger i dele af vores beskæftigelsesindsats, nærmere betegnet 6 serviceprojekter og projektet "Grøn Service". Projekterne henhører under tre af beskæftigelsesindsatsens centre, nemlig Center for Erhvervsrettet Træning, Center for Undervisning og Erhverv og Center for Kompetenceudvikling.

Omlægningen er begrundet i, at målgruppen for beskæftigelsesindsatsen i København har ændret sig betydeligt de seneste år. De pågældende projekterne anvendes således overvejende som tilbud til ressourcesvage, der i en årrække kun har haft sporadisk tilknytning til arbejdsmarkedet, og til personer der ikke er motiveret for tilbud med omfattende uddannelsesaktiviteter.

De omtalte projekter havde allerede udviklet sig i en retning, som svarer mere til det der i lov om aktiv socialpolitik er beskrevet som "særlig tilrettelagt aktivering" end "individuel jobtræning".

I dag indgår der i aktiveringstilbudene kombinationer af flere forskellige elementer. Det drejer sig om en kombination af afklarende forløb, kurser, vejledning og praktik. Også med baggrund i målgruppen må forløbene i højere grad tage udgangspunkt i den enkelte lediges egne forudsætninger og præmisser, hvorved det enkelte forløb kan variere betydeligt.

Omlægningen skal således ikke ses som et ønske om at undgå at udforme ansættelsesbeviser, men som en følge af, at man i vores beskæftigelsesindsats har vurderet, at tiden var inde til at redefinere nogle af vores beskæftigelsesprojekter med en samtidig indholdsmæssig omlægning, herunder en omlægning fra 37 til 30 timer ugentlig. Omlægningen skal tilgodese behovet hos den målgruppe de henvender sig til.

Omlægningen og den ændrede indholdsmæssige beskrivelse blev indført i kommunens KOMMA-system, hvor data om beskæftigelsesindsatsen, herunder beskrivelse af alle projekter m.v. løbende ajourføres.

Alle allerede igangsatte handlingsplaner for ledige vil blive afsluttet til udløb med individuel jobtræning, herunder med ansættelsesbeviser og beskæftigelsestillæg, hvorimod nystartede har fået udarbejdet handlingsplaner og er blevet orienteret om projekternes indhold efter de nye retningslinier, dvs. 30 timers forløb med godtgørelse på 1000 kr. mdl. i stedet for beskæftigelsestillæg i henhold til de generelle retningslinier herom.

Forvaltningen tilbyder fortsat individuel jobtræning på almindelige kommunale arbejdspladser og på en række projekter, fx Tvillingeprojektet, anlægsprojektet i Valbyparken og Den Brune Kødby, hvor der udarbejdes ansættelsesbeviser og ydes beskæftigelsestillæg.

 

MILJØVURDERING

Sagen vurderes ikke at have nogen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Ingen

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

  • Borgerrepræsentationens sekretariats brev af 26. august 2002 til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
  • Indenrigs- og Sundhedsministeriets brev til Københavns Borgerrepræsentation af 23. august 2002
  • Klage fra Landsorganisationen af Arbejdsledige til Indenrigs- og Sundhedsministeriet af 30. juli 2002
  • Udkast til besvarelse af Indenrigs- og Sundhedsministeriets brev med bilag

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

Til top