Mødedato: 03.03.2022, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om markering af indstiftelsen af kvindernes internationale kampdag

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen med inddragelse af Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde forslag til politisk behandling om muligheden for at lave en flisedekoration ud for Jagtvej 69 til minde om indstiftelsen af kvindernes internationale kampdag.

(Stillet af SF)

Motivering

Kvindernes internationale kampdag blev indstiftet i 1910 på en international kvindekongres i København på adressen Jagtvej 69 på Nørrebro.

Samme grund har ligget øde siden marts 2009 efter rydningen af Ungdomshuset. I dag fejres Kvindernes internationale kampdag over hele verden, blandt andet gennem FN, og 2018 var 100-året for den første gang, kvinder stemte til rigsdagsvalget.

SF ønsker med dette forslag dels at få markeret stedet, hvor kvindernes internationale kampdag blev indstiftet, og dels at der bliver gjort opmærksom på den 8. marts, hvilket skal være med til at understøtte kommunens arbejde for ligestilling mellem alle køn og sikre fortsat opmærksomhed på, at der ikke diskrimineres på baggrund af utidssvarende kønsopfattelser.

I byområdet Folehaven, Valby er der lavet en fliseudsmykning - se bilag 1. Vi forestiller os en lignende udsmykning, der fylder det meste af fortovet skabt en kvindelig kunstner.

I budget 2023 håber vi på, at der kan findes finansiering til udsmykningen af fortovet ved Jagtvej 69. 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. marts 2022

Et forslag fra det Konservative Folkeparti om at udvalgshenvise medlemsforslaget til Kultur- og Fritidsudvalget blev vedtaget med 31 stemmer imod 23. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, C, B og Å

Imod stemte: A, F, V, I, D og O

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten er enig i at markere indstiftelsen af kvindernes internationale kampdag, som fandt sted i København i 1910. Adressen Jagtvej 69 har dog også en anden historie. Nemlig Ungdomshusets, der blev ryddet for 15 år siden. Både den internationale kvindekongres og Ungdomshuset er en del af Nørrebros oprørske historie.

Denne historie vil vi gerne markere i samarbejde med bydelen og dens beboere. Derfor foreslår vi, at Nørrebro Lokaludvalg giver deres bud på, hvor der skal nedlægges fliser eller andre erindringsmarkeringer i fortovet, der fortæller om bydelens historie med modstands-, arbejder- beboer- og kvinde- og antifacistisk kamp. F.eks. indstiftelsen af kvindernes internationale kampdag i Folkets Hus på Jagtvej 69, Ungdomshuset samme sted, slaget på Blågaards Plads i 1935, Folkestrejken i 1944, slaget om Byggeren i 1980, det besatte hus Allotria i 1982-83 og lignende begivenheder med forbindelse til Nørrebro.

Fliserne må ikke kunne forveksles med de vigtige snublesten nedsat i byen til minde om den nazistiske forfølgelse af den jødiske befolkning i Danmark og Europa.” 

Til top