Mødedato: 02.10.2014, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering

Se alle bilag
Kommunerne kan vælge mellem at budgettere deres skatter, tilskud og udligning på baggrund af egne beregninger eller på baggrund af statens beregninger for udviklingen i hele landet. Indstillingen indeholder en vurdering af gevinsten og risikoen ved at vælge selvbudgettering i 2015 og en anbefaling om at vælge statsgarantien.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at kommunen vælger statsgarantien for indkomstskat, tilskud og udligning i 2015.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Kommunerne har mulighed for at vælge mellem en af staten på forhånd garanteret indtægt fra indkomstskatten og tilskuds- og udligningssystemet eller en af kommunen budgetteret indtægt fra indkomstskatten og tilskuds- og udligningssystemet (selvbudgettering). Vælger kommunen at selvbudgettere, vil kommunen i 2018 få en efterregulering på baggrund af en opgørelse af de faktiske beløb i 2015.

Løsning

Valget mellem statsgaranti eller selvbudgettering vurderes ud fra følgende: 
  • Den foreløbige opgørelse af udskrivningsgrundlaget i 2013.
  • Økonomi- og Indenrigsministeriets skøn for udviklingen i 2014 og 2015 fra august 2014.
  • Koncernservices skøn for folketallet i 2015.
  • Skøn for kommunens grundskyldsindtægter i 2015 fra Borgerservice.
  • KL's skøn for nettodrift- og anlægsudgifter i 2015.
I vurderingen af provenuet ved valg af selvbudgettering analyseres to hovedeffekter:

1. En effekt der vedrører den ændrede indtægt fra indkomstskat korrigeret for udligning, hvis kommunens egen opgørelse af udskrivningsgrundlaget afviger fra det statsgaranterede udskrivningsgrundlag.

2. En tilskuds- og udligningseffekt, hvis kommunens egen opgørelse af grundværdier og befolkningstal for Københavns Kommune samt udskrivningsgrundlag i hovedstadsområdet og hele landet afviger fra det statsgaranterede niveau samt hvis de samlede kommunale nettodrift- og anlægsudgifter i regnskab 2015 afviger fra Økonomi- og Indenrigsministeriets til brug for statsgaranti.

Økonomiforvaltningen har med udgangspunkt i Økonomi- og Indenrigsministeriets Økonomiske Redegørelse fra august 2014 vurderet, at kommunens samlede tab ved valg af selvbudgettering vil udgøre ca. 63 mio. kr., jf. nedenstående tabel 1. Skønnet for tabet ved selvbudgettering i forhold til statsgaranti er behæftet med betydelig usikkerhed, da det bygger på vurderinger af udviklingen frem til 2015. Især skønnene for udviklingen i udskrivningsgrundlagene er forbundet med stor usikkerhed, og gevinsten ved selvbudgettering er følsom overfor udviklingen i udskrivningsgrundlaget i det øvrige land. Derimod er skønnet for folketallet ikke behæftet med lige så stor usikkerhed, da det tager udgangspunkt i indbyggertallet ultimo august 2014. I modsætning til tidligere år er Koncernservices skøn for folketallet 1. januar 2015 lavere end det, som Økonomi- og Indenrigsministeriet anvender i beregningen af statsgarantien.

Tabel 1: skønnet provenu ved selvbudgettering i 2015, mio. kr

 

Indkomsteffekt fra provenu af indkomstskat

676

Tilskuds- og udligningseffekt

-af højere indkomstskat i København

-624

-af lavere indkomstskat i hele landet

-68

-af højere indkomstskat i hovedstadsområdet

86

-af lavere folketal i København

-52

-af højere grundværdier

-64

-af afvigelse på nettodrift- og anlæg

-18

I alt

-63

Kilde: Økonomiforvaltningen.

Anmærkning: Kommuner, der vælger selvbudgettering skal anvende eget skøn for grundskyldsværdier i 2015. Derfor vil et tab på 65 mio. kr. allerede blive hjemtaget i 2015. Såfremt der vælges selvbudgettering vil en korrektion på kassen sikre, at valg mellem statsgaranti eller selvbudgettering ikke får økonomiske konsekvenser for budget 2015.

Usikkerhed
Usikkerheden om de internationale konjunkturer kan få betydning for væksten i Danmark. Bliver væksten i udskrivningsgrundlaget på landsplan 1 procentpoint lavere/højere end forventet i august 2014, stiger/falder tabet ved selvbudgettering i 2015 med omkring 220 mio. kr.

Andre kommuner
KL har oplyst, at langt den overvejende del af kommunerne i de foreløbige indberetninger vedrørende budget 2015 indikerer, at de overvejer statsgaranti. Kun 3 kommuner indikerer, at de overvejer at selvbudgettere i 2015. Interessen for at selvbudgettere har været aftagende de senere år. I 2013 valgte alle kommuner statsgaranti, mens to kommuner selvbudgetterede i 2014.

Økonomi

Såfremt Borgerrepræsentationen tiltræder valget af statsgarantien, vil dette ikke få konsekvenser for kommunens indtægtsgrundlag i 2015.
Bjarne Winge                                                                     /
                                                                                                                      Mads Grønvall

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at kommunen vælger statsgarantien for indkomstskat, tilskud og udligning i 2015.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. september 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. oktober 2014

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top