Mødedato: 02.10.2003, kl. 17:30

Overtagelse af hjælpemiddelforsyningen på synsområdet på Instituttet for Blinde og Svagsynede

Overtagelse af hjælpemiddelforsyningen på synsområdet på Instituttet for Blinde og Svagsynede

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 2. oktober 2003

 

 

BR 458/03

Overtagelse af hjælpemiddelforsyningen på synsområdet på Instituttet for Blinde og Svagsynede

Overtagelse af hjælpemiddelforsyningen på synsområdet

 

 

 

Indstilling om, at Instituttet for Blinde og Svagsynede overtager Hjælpemiddelcentralen fra Kommune Information A/S.

Det forudsættes, at eventuelle omkostninger for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i forbindelse med instituttets overtagelse af Hjælpemiddelcentralen, afholdes inden for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ramme.

                                                                 (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

(Økonomiudvalgets beslutning eftersendes)

 

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at Instituttet for Blinde og Svagsynede overtager Hjælpemiddelcentralen fra KommuneInformation A/S.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 17. september 2003

Kontorchef Jan Rix Rasmussen deltog under punktets behandling.

Borgmester Bo Asmus Kjeldgaard (F) gjorde opmærksom på, at det burde have fremgået af indstillingen, at sagen skal videresendes til Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens behandling.

Indstillingen blev med denne bemærkning tiltrådt.

 

Økonomiforvaltningens indstilling,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen indvendinger mod, at nærværende forslag søges gennemført. Instituttet for Blinde og Svagsynede er en kommunal institution under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Det forudsættes, at eventuelle omkostninger for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i forbindelse med instituttets overtagelse af Hjælpemiddelcentralen, afholdes inden for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ramme".

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. september 2003

 

 

RESUME

Ved overtagelsen etableres der en ny virksomhed på Instituttet for Blinde og Svagsynede, som er at betragte som indtægtsdækket virksomhed og skal som sådan enten give overskud eller hvile i sig selv. Der vil derfor ikke blive tale om en forøgelse af det nettobudget der udmeldes til Blindeinstituttet. Endvidere vil der ikke blive tale om, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal dække et eventuelt underskud i virksomheden.

 

Instituttet for Blinde og Svagsynede (herefter benævnt Blindeinstituttet) har den 2. juli 2003 indgået en aftale med KommuneInformation (herefter kaldet KI) om at overtage opgaven med hjælpemiddelforsyning på synsområdet, den såkaldte Hjælpemiddelcentral.

 

Aftalen træder i stedet for den oprindelige indgåede aftale mellem parterne, hvormed Blindeinstituttet påtog sig den praktiske håndtering af hjælpemiddelopgaven ved etablering af en Hjælpemiddelcentral. Det forudsættes ved aftalen, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender den.

 

Ved aftalen etablerer Blindeinstituttet en ny egen forretning med hjælpemiddelforsyning med egen økonomi, nyt regnskab, ny bank, egne kunder mv. Hermed forbliver alle aktiver og passiver i Hjælpemiddelcentralen, som afvikles af KI.

 

Den nye aftale er omfattet af Blindeinstituttets adgang efter virksomhedskontrakten til at drive indtægtsdækket virksomhed. Indtægtsdækket virksomhed skal forstås som aktiviteter, der kan gennemføres udover de produktionskrav, der er grundlaget for det udmeldte budget. Der udmeldes således ikke budget for indtægtsdækket virksomhed, der som følge heraf enten skal give overskud eller hvile i sig selv.

 

Endvidere skal det oplyses, at Blindeinstituttet i de sidste 3 regnskabsår har haft et overskud på 718.000 kr. i 2000, 2.166.000 kr. i 2001 og 1.346.000. kr. i 2002. Disse beløb er tilfaldet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Nedenfor er der en nærmere gennemgang af grundlaget for overtagelsen.

 

SAGSBESKRIVELSE

1.      Grundlag for den oprindelige aftale mellem Blindeinstituttet og KI < /p>

Hjælpemiddelforsyningen på synsområdet hviler på lov nr. 26 af 2. oktober 1991 om ændring af lov om udlægning af åndssvageforsorgen og den øvrige særforsorg m.v. Efter denne lov blev Statens Hjælpemiddelcentrals opgaver overført fra statsligt regi til kommunalt regi, til KommuneService under Kommunernes Landsforening (KL). Ansvaret blev senere ført videre til forlaget KommuneInformation (KI) under KL. Der er tale om hjælpemidler såsom ure, vaterpas, stokke, reflekser, skrivemaskiner, printerpapir, diverse spil mv.

 

Den 22. februar 2001 indgik KI aftale med Blindeinstituttet om den praktiske håndtering af hjælpemiddelopgaven (med ikrafttræden 1. januar 2002 og gældende til 31.december 2004), således at det økonomiske ansvar for opgaven fortsat lå hos KI. Forinden havde Direktionen godkendt aftalen under forudsætning af, at den lå indenfor rammerne af virksomhedskontrakten mellem Blindeinstituttet og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Ifølge indstillingen til Direktionen faldt aftalen indenfor den adgang, som Blindeinstituttet har efter virksomhedskontrakten til at drive indtægtsdækket virksomhed. Sådan virksomhed skal forstås som aktiviteter, der kan gennemføres udover de produktionskrav, der er grundlaget for det udmeldte budget. Der udmeldes således ikke budget for indtægtsdækket virksomhed, der som følge heraf enten skal give overskud eller hvile i sig selv. Det gælder endvidere, at hvor Blindeinstituttet ved aftalen ikke overtager det økonomiske ansvar for virksomheden, vil aftalen ikke skulle forelægges for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

Den 25. november 2002 opsagde KI aftalen med virkning fra 30. juni 2003. Opsigelsen er sket i henhold til bestemmelserne i den indgåede aftale. KI har herefter ansvaret for den praktiske håndtering af opgaven i overensstemmelse med det oprindelige regelgrundlag, jf. ovenfor.

 

Efter opsigelsen har der været drøftelser mellem Blindeinstituttet og KI om muligheden for, at Blindeinstituttet overtager hele ansvaret for hjælpemiddelforsyningen på synsområdet, hvilket har resulteret i, at parterne har indgået vedlagte aftale af 2. juli 2003 om at opgaven overdrages fuldt ud til Blindeinstituttet.

 

2. Aftale om overtagelse af hele hjælpemiddelopgaven

Som nævnt er ansvaret for opgaven i sin tid pålagt KL ved lov nr. 836 af 18. december 1991. Det er derfor et spørgsmål om Blindeinstituttet kan overtage ansvaret uden en lovændring. Ifølge vedlagte brev af 1. august 2000 fra Socialministeriet til KL kan dette lade sig gøre, da der ved loven alene var taget stilling til hvor opgaven umiddelbart skulle løses.

 

I følge aftalen vil Blindeinstituttet skulle overtage hele ansvaret for hjælpemiddelopgaven, herunder også det økonomiske, hvilket betyder, at overtagelsen skal forelægges for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

Af vedlagte regnskaber for Hjælpemiddelcentralen for 2001 og 2002 fremgår det, at der er et underskud begge år på 402.000 kr. i 2001 og 181.000 kr. i 2002.

 

Da Blindeinstituttet vil skulle etablere en helt ny forretning med egen økonomi, nyt regnskab og egne kunder i eget regi mv. vil underskuddet ikke blive overført i den nye virksomhed. Den tidligere Hjælpemiddelcentral afvikles således helt af KI i forhold til debitorer og kreditorer.

 

Uanset dette forhold har forvaltningen dog alligevel bedt Blindeinstituttet om en nærmere forklaring på årsagen til underskuddene.

 

Det er Blindeinstituttets opfattelse, at regnskaberne trods manglerne giver et tilstrækkeligt indtryk af nettoresultatet.

 

Blindeinstituttet har oplyst, at der er følgende årsager til underskuddene:

-         Hjælpemiddelopgaven var inden den blev flyttet til Blindeinstituttet blevet forsømt. Formålet med flytningen var bl.a. at Blindeinstituttet kunne bidrage til at udvikle området og give en optimal rådgivning og service til kunderne. Det tager dog en vis tid inden den øgede indsats viser sig i regnskabet.

-         Regnskabsføring og løbende opfølgning har, som det ses af revisionsbemærkningerne, været dårlig.

-         Ressourceforbruget af medarbejdertimer til salg af hjælpemidler er uden tvivl for stort.

 

Samtidig oplyser Blindeinstituttet, at i den periode hvor Hjælpemiddelcentralen har haft adresse på Blindeinstituttet er omsætningen steget fra 1,2 mill. kr. i 2001 til forventet 1,7 mill. kr. i 2003. Hjælpemiddelcentralens medarbejdere og lederen får ros for deres rådgivning og vejledning, deres imødekommenhed og hjælpsomhed. Det er medarbejdere i amter og kommuner, på synscentraler og i kommunikationscentre og det er synshandicappede fra hele det storkøbenhavnske område, som udtrykker deres tilfredshed med Hjælpemiddelcentralen.

 

Det er Blindeinstituttets vurdering, at opgaven kan løses uden ekstra udgifter for de øvrige aktiviteter. Blindeinstituttet har herved lagt vægt på de nævnte omsætningstal samt på en effektivisering af dels den samlede opgaveløsning på Blindeinstituttet og dels det administrative arbejde på Hjælpemiddelcentralen.

 

Med hensyn til en effektivisering af den samlede opgaveløsning vil der blive tale om at Hjælpemiddelcentralen overtage hjælpemiddelopgaver der nu ligger hos Blindeinstituttet, som naturligt kan indpasses i arbejdet og samtidig undlade at genbesætte stillinger i fuldt omfang.

 

Endvidere vil regnskabsrutiner og forpligtelser som Blindeinstituttet er underlagt, naturligvis også skulle følges af Hjælpemiddelcentralen. Blindeinstituttet vurderer, at dette vil medføre en betydelig lettelse i den daglige administration på Hjælpemiddelcentralen. Besparelsen her vil i den første tid i stedet skulle bruges i Blindeinstituttets bogholderi. Fra 2004 forventes imidlertid en samlet administrativ besparelse på ca. 5 timer pr. uge. Endelig vil Blindeinstituttet nøje overveje Hjælpemiddelcentralens åbningstider, idet der er mulighed for at beskære den telefoniske åbningstid.

 

På baggrund af de nævnte forhold har Blindeinstituttet opstillet følgende budget for perioden 1. september 2003 til 31. december 2003 samt 2004 og 2005:

 

 

Budget 1.9-31.12 2003

Budget 2004

Budget 2005

Lønninger

-249.163

-769.033

-807.485

Salg af opgaver til Blindeinstituttet

80.088

247.189

259.549

Omsætning

548.000

1.700.000

1.775.000

Vareforbrug

-334.000

-1.033.000

-1.070.000

Kontorhold

-1.500

-5.000

-6.000

Rejser/kurser

-4.000

-15.000

-16.000

Renter af Blindefond

20.000

60.000

60.000

Andel i fællesadministrationens udgifter

-41.173

-130.891

-137.436

Bygningsmæssige udgifter (67,2 m2)

-17.464

-53.965

-56.663

Etableringsudgifter 2003 (køb af varelager og option samt dækning af underskud 1.7 til 30.9 2003)

-328.000

 

 

Resultat

-327.212

300

965

 

For 2003 vil der som følge af etableringsudgifter være et underskud på 327.212 kr. Dette vil blive finansieret af det overskud, som Blindeinstituttet har overført fra regnskabsåret 2002 til 2003. Der er tale om en overførsel på 1 mill. kr.

 

For 2004 og 2005 vil der være tale om et mindre overskud.

 

3. Forvaltningens vurdering af aftalegrundlaget

Udfra indholdet i ovennævnte aftale af 2. juli 2003 samt oversigten over budgettet for 2003, 2004 og 2005 for den nye virksomhed, som Blindeinstituttet etablerer, er det Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at det er realistisk at opgaven fremover vil kunne hvile i sig selv.

 

Forvaltningen har herved lagt vægt på, at Blindeinstituttet ved aftalen om, at KI skal afvikle den nuværende forretning og at Blindeinstituttet derefter skal overtage varelageret til en aftalt pris vil stå uden risiko for at overtage eventuelle gældsforpligtelser. Endvidere er der lagt vægt på de nævnte omsætningstal og de effektiviseringer som Blindeinstituttet planlægger at udføre ved overtagelsen.

 

Det skal i den forbindelse nævnes, at Blindeinstituttet har en meget stor omsætning – ca. 43 mill. kr. i 2001 - og tilsvarende opgaver samt en betydelig administration, hvorfor den rationaliseringsgevinst som Blindeinstituttet peger på ved overtagelse af opgaven forekommer sandsynlig.

 

Under alle omstændigheder er overtagelsen og den nye virksomhed der etableres at betragte som indtægtsdækket virksomhed, som enten skal give overskud eller hvile i sig selv. Der vil derfor ikke blive tale om en forøgelse af det nettobudget der udmeldes til Blindeinstituttet og den udmeldte budgetramme vil skulle holdes. Endvidere vil der ikke være tale om, at dække et eventuelt underskud i virksomheden.

 

Endelig er det forvaltningens opfattelse, at aftalen er vigtig i forhold til, at Blindeinstituttet inden for rammerne af det overordnede opgavesæt, har mulighed for at foretage løbende fornyelse af sine tilbud og aktiviteter.

 

ØKONOMI

Se ovenfor. Derudover skal det nævnes, at Blindeinstituttets overtagelse af hjælpemiddelforsyningen ikke vil have økonomiske konsekvenser for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, da der er tale om indtægtsdækket virksomhed, som enten vil skulle hvile i sig selv eller give overskud. Hvis der er underskud vil dette skule dækkes af Blindeinstituttet indenfor det udmeldte budget. I den forbindelse skal det nævnes, at Blindeinstituttet i de sidste 3 regnskabsår har haft et overskud på 718.000 kr. i 2000, 2.166.000 kr. i 2001 og 1.346.000 kr. i 2002.

 

BILAG

·        Aftale af 2. juli 2003 mellem Instituttet for Blinde og Svagsynede og KommuneInformation vedr. overdragelse af hjælpemiddelforsyningen på synsområdet.

·        Brev af 23. maj 2003 fra Instituttet for Blinde og Svagsynede med Hjælpmiddelcentralens regnskab for 2001 og 2002 og budget for perioden 1. september 2003 til 31. december 2003 samt for 2004 og 2005.

·        Opsigelse af aftale ved brev af 25. november 2002 fra KI.

·        Hensigtserklæring med bilag indgået af Instituttet for Blinde og Svagsynede og KI.

·        Aftale af 22. februar 2001 mellem Instituttet for Blinde og Svagsynede og KI med bilag a-c.

·        Lov nr. 836 af 18. december 1991.

·        Brev af 8. december 2000 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til Instituttet for Blinde og Svagsynede.

·        Notat af 8. december 2000 til Direktionen.

·        Notat af 7. september 2000 til Direktionen.

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                              Carsten Stæhr Nielsen

 


Til top