Mødedato: 02.10.2003, kl. 17:30

Redegørelse for direkte valg til Integrationsrådet

Redegørelse for direkte valg til Integrationsrådet

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 2. oktober 2003

 

 

BR 451/03

Redegørelse for direkte valg til Integrationsrådet

Redegørelse for direkte valg til Integrationsrådet

 

 

Indstilling om, at Borgerrepræsentationen godkender tidsplanen for planlægning og afholdelse af direkte valg til Integrationsrådet, samt at den endelige redegørelse for direkte valg til Integrationsrådet i henhold til tidsplanen forelægges Borgerrepræsentationen i foråret 2004.

                                                                 (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at Borgerrepræsentationen godkender tidsplanen for planlægning og afholdelse af direkte valg til Integrationsrådet.

 

at den endelige redegørelse for direkte valg til Integrationsrådet i henhold til tidsplanen forelægges Borgerrepræsentationen i foråret 2004.

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 17. september 2003

Kontorchef Kaj Ove Christiansen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev tiltrådt.

Carl Christian Ebbesen (O) ønskede følgende protokolleret: "Dansk Folkeparti tager forbehold for indstillingen, da vi generelt mener, at Integrationsrådet skal nedlægges. De store summer af penge som skatteborgerne i København betaler til dette område kunne bruges bedre på det hårdt tiltrængte socialområde."

 

 

 

RESUME

Det fremgår af BR-beslutning 199/02 på møde d. 11. april 2002, at Integrationsrådet i forbindelse med kommunalvalget i 2001 skal udpeges på baggrund af en forudgående valgrunde foretaget mellem etniske minoritetsforeninger i Københavns Kommune. Borgerrepræsentationen besluttede i denne sammenhæng ligeledes, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i foråret 2003 skal fremlægge en redegørelse for direkte valg i forbindelse med kommunalvalget i 2005.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremlægger nu en tidsplan, hvoraf den konkrete gennemførelse af direkte valg til Integrationsrådet fremgår. Det fremgår af tidsplanen, at forvaltningen fremlægger en detaljeret redegørelse for den praktiske afholdelse af valget i foråret 2004. Dette muliggør, at såvel Integrationsrådet som andre interessenter vil kunne blive inddraget aktivt i det forberedende arbejde.

 

Høringssvar ang. direkte valg til Integrationsrådet er modtaget inden d. 15. august 2003 fra Integrationsrådet, Det Rådgivende Integrationsudvalg samt Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling, som alle er positive overfor den fremlagte tidsplan.

 

Integrationsrådet er enige i, at andre interessenter inddrages i det forberedende arbejde og opfordrer til at bruge erfaringer fra andre kommuner i processen, eksempelvis Århus, Gladsaxe, Frederiksberg eller Odense. Ligeledes er Integrationsrådet enig i, at der bør gives mulighed for et velfunderet analysearbejde vedrørende afholdelse af valget, før en konkret og detaljeret redegørelse fremlægges.

 

Det Rådgivende Integrationsudvalg har den opfattelse, at et grundigt forarbejde, herunder især en politisk og teknisk afklaring af hvem, der kan deltage, er nødvendigt for en ordentlig og succesfuld afholdelse af et direkte valg til Integrationsrådet. Desuden er det Integrationsudvalgets opfattelse, at man bør være bevidste omkring en større indsats for at synliggøre og inddrage borgere med etnisk minoritetsbaggrund i et direkte valg til Integrationsrådet.

 

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling finder det positivt, at der er indregnet tid til inddragelse af interessenter. Udvalget opfordrer til overvejelser om, hvordan man bedst informerer og vejleder de etniske minoriteter om et direkte valg til Integrationsrådet. Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling nævner, at den forestående dialogproces må medvirke til at afgøre, om et direkte valg tilfører Integrationsrådet gennemslagskraft og styrker rådet som talerør for de etniske minoriteter.

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede ved  BR-beslutning 199/02 på møde d. 11. april 2002 at Integrationsrådet i forbindelse med kommunalvalget i 2001 skal udpeges på baggrund af en forudgående valgrunde foretaget mellem etniske minoritetsforeninger i Københavns Kommune. Borgerrepræsentationen besluttede i denne sammenhæng ligeledes, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i foråret 2003 skal fremlægge en redegørelse for afholdelse af direkte valg i forbindelse med kommunalvalget i 2005.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremlægger nu en tidsplan, hvoraf den konkrete gennemførelse af direkte valg til Integrationsrådet fremgår. Af tidsplanen fremgår ligeledes, at forvaltningen vil fremlægge redegørelse for konkret afholdelse af det direkte valg for Borgerrepræsentationen i foråret 2004, hvor man har haft mulighed for at gennemføre et større og velfunderet analysearbejde vedr. afholdelsen af valget.

 

Den nye tidsplan giver for det første mulighed for at inddrage en række interessenter aktivt i drøftelserne forud for et direkte valg. En central interessent er Integrationsrådet. Integrationsrådet tiltrådte på konstituerende møde d. 3. oktober 2002 og har indtil januar 2003 gennemgået et introduktionsprogram. Det nykonstituerede Integrationsråd vil derfor nu være godt rustet til at indgå aktivt i drøftelserne vedr. afholdelse af et direkte valg til Integrat ionsrådet.

 

Det vil desuden være relevant at inddrage andre interessenter i det forberedende arbejde. Her tænkes eksempelvis på Følgegruppen for integration (Følgegruppen for integration er nedsat som embedsmandsgruppe under Det Rådgivende Integrationsudvalg. I følgegruppen sidder repræsentanter for alle forvaltninger) og etniske minoritetsforeninger. Dette kræver ligeledes, at der gives tid til at inddrage parterne. I forvaltningens tidsplan er f.eks. afsat tid til afholdelse af et offentligt debatmøde om valget, hvilket ligger i tråd med Integrationsrådets værdigrundlag, der bygger på medborgerskab og nærdemokrati. Derudover tager formanden for Integrationsrådet og formanden for Det Rådgivende Integrationsudvalg på besøg i en række etniske foreninger i løbet af 2003, hvor man bl.a. vil drøfte valget.

 

Der blev endvidere i forbindelse med beslutningen om valg til Integrationsrådet i 2002 bevilliget midler til en informationskampagne om Integrationsrådet. Kampagnen er iværksat i forlængelse af konstitueringen af det nye råd og fortsætter i 2003. Et af hovedargumenterne for først at afholde et direkte valg i 2005 var, at man ønskede at øge borgernes kendskab til Integrationsrådet forud for valget for at tilsikre en høj valgdeltagelse. Der er derfor også en række tungtvejende fordele i at afslutte Integrationsrådets informationskampagne inden, der udarbejdes en konkret gennemførelsesplan for det direkte valg i foråret 2004.

 

Herudover sikrer tidsplanen den nødvendige tid til at tilgodese en dybdegående diskussion af de forskellige problemstillinger vedr. et direkte valg specielt set i lyset af, at valget først skal gennemføres i 2005. Disse problemstillinger vedrører bl.a. stemmeberettigede og valgbare, stillere, afstemningssteder m.v.

Tidsplan

Der afholdes i løbet af 2003 en informationskampagne om Integrationsrådet. Sideløbende hermed drøftes problemstillinger vedr. direkte valg i Integrationsrådet i Integrationsrådet, Følgegruppen for integration samt på debatmøder og andre møder med etniske foreninger.

 

Borgerrepræsentationen vil herefter i foråret 2004 få forelagt en egentlig redegørelse indeholdende en konkret gennemførelsesplan for afholdelse af direkte valg til Integrationsrådet i 2005. Redegørelsen vil bl.a. indeholde overvejelser vedr. stemmeberettigede og valgbare, stillere, afstemningssteder, brevafstemning, information, valgloven m.v. I efteråret 2004 iværksættes det indledende arbejde med afholdelsen af det direkte valg.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Borgerrepræsentationen afsatte 11. april 2002 1 mio. kr. til afholdelse af informationskampagne om Integrationsrådet i Københavns Kommune. Ved årsskiftet blev 559.000 kr. overført til dette formål. Informationskampagnen har til sigte at få etniske foreninger i dialog og udbrede kendskabet til Integrationsrådet.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremlægger en detaljeret tidsplan, hvor det fremgår, hvordan den konkrete gennemførelse af direkte valg til Integrationsrådet skal foregå. Ligeledes vil der i den detaljerede tidsplan indgå et budget til afholdelse af direkte valg til Integrationsrådet i 2005. 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Fremlæggelse af redegørelse for direkte valg til Integrationsrådet fremlægges for Borgerrepræsentationen i foråret 2004.

 

HØRING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har modtaget høringssvar inden d. 15. august 2003 fra Integrationsrådet, Det Rådgivende Integrationsudvalg samt Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling.

 

BILAG

·        Tidsplan

·        Høringssvar fra Integrationsrådet, Det Rådgivende Integrationsudvalg samt Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

 

 

Grethe Munk

                                                                 /

                                             Torben Brøgger

 

 

 

 


Til top