Mødedato: 02.05.2002, kl. 17:30

Grønt areal i Skanderborggade

Grønt areal i Skanderborggade

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 2. maj 2002

 

BR 218/02

Grønt areal i Skanderborggade

Grønt areal i Skanderborggade

Indstilling om, at Skanderborggade mellem Krausesvej og Gl. Kalkbrænderivej anlægges som et grønt areal som beskrevet i indstillingen, samt at der gives en kapitalbevilling på Vej & Parks anlægsramme på 3,5 mio. kr. og beløbet anvises på konto 0.21.3 (Parker og legepladser).

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. Skanderborggade mellem Krausesvej og Gl. Kalkbrænderivej anlægges som et grønt areal som beskrevet i nærværende indstilling
  2. der gives en kapitalbevilling på Vej & Parks anlægsramme på 3,5 mio. kr. og beløbet anvises på konto 0.21.3 (Parker og legepladser)

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 3. april 2002

Anbefalet

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

RESUME

Borgere i området omkring Skanderborggade har siden vedtagelsen af Lokalplan nr. 252 "Krausesvej" i 1996 afventet, at det ubebyggede areal på den nedlagte del af Skanderborggade blev omlagt til grønt areal, som beskrevet i lokalplanen. Omlægningen af arealet indgår i den af udvalget godkendte investeringsplan for Vej & Park 2002, hvorfor forvaltningen i 2001 igangsatte projektudviklingen. I henholdsvis december 2001 og februar 2002 afholdt forvaltningen to borgermøder. I den mellemliggende periode er der udviklet et skitseforslag til arealets udformning i samarbejde med en følgegruppe af borgere.

I forslaget er der lagt vægt på, at flere forskellige aktiviteter kan foregå i "parken" på samme tid, uforstyrret af hinanden. Der er endvidere lagt vægt på, at der bliver grønt og frodigt med et "parkpræg" frem for et "pladspræg". Herudover har en væsentlig forudsætning for forslaget været, at der skal være plads til leg og fysisk udfoldelse og at det bliver holdbart og slidstærkt, da arealet formodentlig vil blive brugt af mange borgere i forhold til dets lille størrelse.

Der foreslås anlagt et stort hævet græsareal opdelt med grønne strøg af blomstrende småtræer i blomstrende bund. Langs med dette foreslås udlagt et område til ophold og bevægelse bestående af en grusflade med grupper af træer. I den sydlige del af græsarealet foreslås placeret et legeområde med en forsænket belagt plads, og ved siden af denne opstilt to skulpturelle klatrevægge.

Da arealet tidligere har været anvendt til værksted og benzintank, forventes der at være en stor forureningsgrad af jorden, hvilket nødvendiggør en oprensning og deponering af forurenet jord.

Projektet har en økonomisk ramme på 3,5 mio. kr., hvoraf der er afsat 1,5 mio. kr. til oprensning og deponering af jord.

Projektet planlægges udført i 2002.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I lokalplan "Krausesvej", Indre Østerbro nr. 252/1996 er matr.nr. 4095, samt den sydlige del af Skanderborggade ud for dette areal, udlagt til offentlige formål – grønt anlæg og legeplads.

Det er endvidere forudsat i lokalplanen, at der anlægges en stiforbindelse over en del af det nedlagte vejareal. Stien er anlagt i 2000 som cykelsti og adgangssti for gående til nabogrunden matr.nr. 4094.

Arealet har i den mellemliggende periode været anvendt som midlertidig børneinstitution, men arealet henligger nu uden anvendelse og bliver mest brugt som selvbestaltet parkeringsplads. Beboere i området har efterlyst etableringen af det grønne areal.

Projektet er optaget på den af udvalget godkendte investeringsplan for Vej & Park i 2002, og der er nu udviklet et skitseforslag for udformning af arealet, med udgangspunkt i lokalplanens krav og borgernes ønsker.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Hovedideen er at skabe et grønt og frodigt anlæg, som er slidstærkt og holdbart - et sted hvor der er plads til flere forskellige aktiviteter på samme tid. Arealet er kun på ca. 1600 m2 og forventes at blive brugt af lokale borgere i alle aldre. Dog er der fra borgernes side et ønske om at prioritere aktiviteter til børn fra 6 år og opefter højere end til de mindre børn, da nærområdet i forvejen har en del legeaktiviteter til de mindre børn.

Forslaget har 3 hovedtræk; (bilag 1 og 2)

  • et stort hævet græsareal opdelt med grønne strøg af blomstrende småtræer i blomstrende bund
  • et "bevægelseområde" til gang og ophold bestående af grupper af træer i en grusflade med spredte siddepladser
  • et legeområde med en forsænket plads til hockey/basketball/rulleskøjter og ved siden af denne to skulpturelle klatrevægge

Mod Krausesvej og Gl. Kalkbrænderivej foreslås plantet lunde af træer, som en visuel markering af området i gadeforløbene.

For at forhindre cyklende i at skrå hen over arealet foreslås der etableret en afgrænsning udadtil i form af flade trin fra fortovet ind under lundene og en høj kantsten langs med cykelstien. I begge ender foreslås der desuden etableret ramper til kørestolsbrugere m.fl.

I forslaget lægges der, efter borgernes ønske, meget vægt på det grønne; forårsløg, blomstrende stauder over hele sommeren, klatreplanter, forskellige træarter osv.

Der foreslås etableret belysning i form af mindre spots, der lyser op i trækronerne og på klatrevæggene, således at den lille park får sit eget lys.

Der foreslås også anlagt en "vandleg", som udspringer som en flod når det regner. Ved at benytte regnvandet fra taget på nabobygningen - en badmintonhal - kan der laves et lille flodløb, som børnene kan lege i, når det har regnet og som fremstår som en udtørret flod med stenbund i tørvejr.

Der er fra borgernes side rejst et ønske om at åbne op til de grønne arealer på nabogrundene. Kan der opnås tilladelse hertil fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, som ejer den ene nabogrund på Gl. Kalkbrænderivej 13, foreslås der etableret en låge fra det nye, grønne anlæg ind til denne grund.

Projektet planlægges gennemført i 2002.

Økonomi

Der er på Vej & Parks Investeringsplan reserveret 3,5 mio. kr. i 2002 til gennemførelse af projektet. Projektet indstilles med følgende økonomi:

Oprensning og deponering af forurenet jord: 1.500.000 kr.

Anlægssum: 1.500.000 kr.

Uforudselige udgifter: 240.000 kr.

Projekteringsudgifter: 260.000 kr.

I alt: 3.500.000 kr.

På baggrund af en formodning om særlig forurenet jord på arealet, nærmere beskrevet under Miljøvurderingen, er denne del af budgettet adskilt, som et punkt for sig.

Midlerne foreslås anvist på Vej & Parks Anlægsramme konto 0.21.3 Parker og Legepladser.

Miljøvurdering

Der forventes at være forurenet jord på det meste af arealet i dag. Der har tidligere ligget en tankstation på en del af arealet, og ved en undersøgelse udført i 1994 er der konstateret forurening i jorden med olieprodukter, relateret til det tidligere salg af autobenzin/diesel på grunden. Arealet er tilmeldt Oliebranchens Miljøpulje med henblik på undersøgelse og eventuel oprensning. Det forventes dog ikke, at forurening i overfladejorden kan relateres til benzinstationen.

Da Miljøkontrollen stiller krav om oprensning af forurenet jord på fremtidige rekreative udendørs arealer, er der i anlægsbudgettet medtaget oprensning af overfladejorden i det nødvendige omfang for at opnå 50 cm ren jord på alle åbne overflader dvs. græs, grus og plantearealer. Overfladejorden forventes at være stærkt forurenet, da der er fundet klasse 4 jord på arealet i forbindelse med anlæggelse af stiforbindelsen.

Oliebranchens Miljøpulje vil i april 2002 foretage nye jordprøver på arealet, samt udfærdige en rapport og en eventuel handlingsplan, som forventes færdig medio maj 2002.

Oliebranchens Miljøpulje har givet tilsavn om at foretage oprydning i indeværende år. Omlægningen af arealet vil ske umiddelbart herefter. Denne indsats vil dog kun fjerne dele af forureningen. Den resterende overfladeforurening vil blive fjernet i forbindelse med gennemførelsen af anlægsprojektet.

Høring

Der har i perioden december 2001 – februar 2002 været afholdt 2 borgermøder og 3 følgegruppemøder. Følgegruppen blev nedsat ved det første borgermøde og består af 5 lokale borgere og 2 repræsentanter hhv. fra skole- og institutionsområdet. Ved det første borgermøde blev der sat fokus på borgernes ideer og ønsker. Der blev med udgangspunkt i dette udformet en skitse, som blev diskuteret og udviklet på de 3 følgegruppemøder.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1. Skitseforslag

Bilag 2. Rejst plan af forslag

Bilag 3. Eksisterende forhold

 

Ole Bach

Til top