Mødedato: 02.03.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Organisering af indsatsteam mod social dumping

Se alle bilag

Der skal tages stilling til den fremtidige organisering af indsatsteamet mod social dumping, herunder placering og scope.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at 1. del af evalueringen af Københavns Kommunes indsats mod social dumping tages til efterretning,
  2. at der oprettes et internt indsatsteam mod social dumping under Center for Indkøb i Københavns Ejendomme og Indkøb, som bliver ansvarlig for tjek af arbejdsklausulen fra den 1. januar 2018,
  3. at det godkendes, at indsatsteamet fra den 1. januar 2018 både tjekker overholdelse af arbejdsklausulen og fører dialogbaseret opfølgning på de sociale klausuler.

(Økonomiforvaltningen)

Problemstilling

Den nuværende kontrakt med Bureau Veritas om et indsatsteam mod social dumping udløber med udgangen af 2017. Det tager knap 1 år at gennemføre et udbud. Det er derfor nødvendigt, at der tages stilling til den fremtidige organisering og scope for indsatsteamet mod social dumping.

Efter ønske fra Økonomiudvalget har Økonomiforvaltningen fået foretaget en evaluering af indsatsen mod social dumping. Evalueringen viser, at målene med indsatsen i høj grad er opfyldt. Indsatsen er systematisk, velforberedt og velovervejet i alle led. Der peges dog på, at der er brug for at understøtte forvaltningerne mere i dette arbejde og et internt indsatsteam i højere grad løbende vil kunne indrette indsatsen mod situationen på arbejdsmarkedet.

Løsning

Økonomiforvaltningen vurderer, at et internt indsatsteam vil kunne arbejde mere strategisk med at opdage social dumping og vil kunne udvikle indsatsen løbende. Ved sager med social dumping får kommunen desuden mulighed for at agere hurtigere, da det ekstra led til et eksternt indsatsteam bortfalder.

I dialog med forvaltningerne er der opsat følgende målsætninger for et nyt indsatsteam:

  1. Indsatsteamet skal udføre mere effektivt tjek ved at udføre en mere dybdegående og dialogbaseret tjek på baggrund af risikovurderinger. Der skal fokuseres på kvalitet i stikprøverne frem for kvantiteten af disse.

  2. Den præventive effekt af indsatsen skal opretholdes gennem kampagner og dialog med leverandørerne.

  3. En ny organisering skal medføre mindre administration for både forvaltninger, leverandører og indsatsteam.

  4. Indsatsteamet skal understøtte sager fra start til slut igennem mere støtte og rådgivning til kontraktholderforvaltningerne og højere kvalitet i rapporterne fra indsatsteamet.

  5. Armslængden til kontraktstyrerne skal opretholdes.

Det er vurderingen, at et internt team i højere grad vil kunne indfri ovenstående målsætninger, da et internt team har følgende fordele:

  • Opbygning af viden om social dumping i kommunen, herunder mulighed for løbende at opkvalificere forvaltningernes kompetencer.
  • Øget kontinuitet i indsatsen, da den ikke skal genudbydes hvert 4. år.
  • Øget mulighed for at udvikle indsatsen/kontrolformer, så den tilpasses ændringer på arbejdsmarkedet.
  • Mulighed for samkøring med kommunens øvrige data.
  • Mindre administration for forvaltningerne ved at indsatsteamet kender KK’s organisation, kan følge sagerne længere og bistå forvaltningerne i håndtering af overtrædelser.
  • Mulighed for kobling til kommunens øvrige processer, f.eks. udbudsprocessen, og dermed mulighed for at øge dialog og bygge bro mellem leverandører og kommunen. 

Fremadrettet vil det være kommunen selv der foretager tjek af arbejdsklausulen, frem for en ekstern enhed.

Organisatorisk placering

Indsatsteamet placeres som en særlig enhed i Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) Center for Indkøb. Fordelene ved denne placering er, at indsatsen kobles tættere på kommunens udbudsprocesser, således at læring omkring indsatsen kan indarbejdes i fremtidige kontrakter og i dialogen med leverandører. Hvis indsatsteamet bliver en særlig enhed, kan armlængdeprincippet til kontraktholderne opretholdes. Det forventes, at der kan ansættes 4-5 medarbejdere til indsatsteamet, samtidigt med at der friholdes midler til tilkøb af evt. ekstern rådgivning.

Økonomiforvaltningen har undersøgt muligheden for at placere indsatsteamet hos Intern Revision. En placering i Intern Revision vil kræve, at Økonomi - og Indenrigsministeriet godkender en udvidelse af den gældende dispensation fra den kommunale styrelseslov og derefter en ændring af styrelsesvedtægten. Det vurderes, at Økonomi- og Indenrigsministeriet ikke vil godkende en sådan udvidelse.

Dialogbaseret opfølgning på sociale klausuler

I dag tjekker indsatsteamet for overholdelsen af arbejdsklausulen. For at understøtte arbejdet med de sociale klausuler yderligere, forslås det, at indsatsteamet fremadrettet både tjekker arbejdsklausulen og fører en dialogbaseret opfølgning på de sociale klausuler, og at der anvendes en model inspireret af Metroselskabets kontrol. Metroselskabets medarbejdere på pladserne er i dialog med leverandører og tekniske skoler om, hvordan de bedst skaffer de rette lærlinge til arbejdspladsen og derigennem opnår de et overblik over antal realiserede lærlinge samtidigt med at de understøtter oprettelse af et maksimalt antal praktikpladser. Dette kan samtidigt være med til at underbygge det netværk kommunen har via Jobcenter København mellem uddannelsesinstitutionerne, brancheorganisationer og kommunens leverandører. 

Økonomi

Etablering og drift af det interne indsatsteam kan håndteres indenfor de 4 mio. kr. årligt som i Budget 2017 blev afsat til indsatsteamet i perioden 2018-2020.

Videre proces

Godkendes indstillingen vil Økonomiforvaltningen forestå en proces med inddragelse af forvaltningerne om etablering af indsatsteamet. Indsatsteamets profil, opgaver, kompetencer, snitflader mv. vil blive lagt op til politisk godkendelse medio 2017, sammen med den samlede evalueringsrapport. Del 2 af evalueringen om vil tage udgangspunkt i en interessentevaluering og vil evaluere udvalgte enkeltområder og branchefelter.

 

Peter Stensgaard Mørch   /Mads Grønvall

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at 1. del af evalueringen af Københavns Kommunes indsats mod social dumping tages til efterretning,
  2. at det godkendes, at der oprettes et internt indsatsteam mod social dumping under Center for Indkøb i Københavns Ejendomme og Indkøb, som bliver ansvarlig for tjek af arbejdsklausulen fra den 1. januar 2018,
  3. at det godkendes, at indsatsteamet fra den 1. januar 2018 både tjekker overholdelse af arbejdsklausulen og fører dialogbaseret opfølgning på de sociale klausuler.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. februar 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre og Det Konservative Folkeparti er bekymrede for, om det at gøre indsatsteamet internt kan fjerne armslængdeprincippet. Derudover undrer det os, at udgiften ikke kan nedbringes.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. marts 2017

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Venstre og Det Konservative Folkeparti er bekymrede for, om det at gøre indsatsteamet internt kan fjerne armslængdeprincippet. Derudover undrer det os, at udgiften ikke kan nedbringes. ”

Til top