Mødedato: 02.02.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Håndtering af kommunale solcelleanlæg uden dispensation for elforsyningslovens bestemmelser

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal på ny tage beslutning om håndtering af solcelleanlæg, som grundet lovgivning ikke lovligt kan beholdes i kommunalt regi. Den ny stillingtagen er nødvendiggjort af Folketingets lovindgreb, der afviklede 60/40-støtteordningen, som var en forudsætning for den oprindelige løsningsmodel. Der skal derfor tages stilling til enten model 1 eller model 2.

Indstilling

Indstilling om,

1. at godkende følgende model for håndtering af kommunale solcelleanlæg uden dispensation for elforsyningslovens bestemmelser,

Model 2: Borgerrepræsentationen træffer beslutning om fortsat oprettelse af Københavns Kommunes Solceller ApS med de i model 2 beskrevne ændringstiltag. Kommunen anvender herefter ikke midler på vedligehold eller genetablering af solceller, der ikke lovligt kan drives af kommunen. jf. løsningsafsnittets model 2.

De resterende ikke disponerede midler på 2,84 mio. kr. til opsætning af solceller tilføres kassen, da midlerne ikke hensigtsmæssigt kan anvendes til det oprindelige formål, jf. tabel 1.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den d. 28. april 2016 at oprette et kommunalt selskab med begrænset ansvar til de solcelleanlæg, der ikke kunne opnå dispensation fra elforsyningsloven og således ikke må drives i kommunalt regi.

Baggrunden for indstillingen var, at kommunal el-produktion i henhold til elforsyningsloven skal udskilles i et selskab, med mindre der opnås dispensation. Denne problemstilling vedrører kun kommuner, da staten og regionerne ikke er omfattet af elforsyningslovens bestemmelser.

Økonomiforvaltningen administrerer i dag omkring 38 solcelleanlæg. Af disse forventes 3 anlæg ikke at kunne opnå dispensation, herudover besidder Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) et anlæg uden dispensation.

De 4 anlæg, der ikke vurderes at kunne opnå dispensation, er:

  • Dyvekeskolen
  • Sundby Idrætspark
  • Bellahøj Svømmestadion
  • Sundby Bad (KFF’s anlæg)

Disse 4 anlæg er i dag alle tilsluttet elnettet, og producerer strøm. Sundby Bad-anlægget står dog overfor at skulle nedtages i forbindelse med reparation af det tag, det er monteret på.

Selskabet skulle på baggrund af Borgerrepræsentationens oprindelige beslutning modtage et kontantindskud på 50 t.kr. og et apportindskud af Økonomiforvaltningens 3 solcelleanlæg til en estimeret værdi af 175 t.kr.

Den oprindelige indstilling forudsatte, at de indskudte solcelleanlæg kunne benytte den såkaldte 60/40-støtteordning, hvorunder strøm kunne sælges for 60 øre pr. kWh i et solcelleanlægs første 10 års levetid og 40 øre i de næste 10 år.

Den 3. maj 2016 blev 60/40-støtteordningen imidlertid afskaffet ved et hasteindgreb af Folketinget. Bortfaldet af støtteordningen betyder, at produktionen af strøm i stedet afregnes til den aktuelle spotpris for el. Gennemsnittet for spotprisen har siden 2015 været ca. 18 øre pr. kWh.

Denne lovgivningsmæssige ændring har betydet, at de økonomiske forudsætninger for Borgerrepræsentationens tidligere beslutning har ændret sig. Økonomiforvaltningen, Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) har derfor med inddragelse af Intern Revision undersøgt flere mulige løsninger for at adressere dette.

I arbejdet med at finde mulige løsninger er Økonomiforvaltningen desuden blevet opmærksom på, at kommunen ved frasalg eller overdragelse af anlæggene skal tilbagebetale den momsrefusion, kommunen opnåede ved indkøb af anlæggene, såfremt disse sælges inden for en periode på 5 år. Dette gælder for alle kommunens anlæg, der ikke har kunnet opnå dispensation. Desuden vil selskabet skulle betale en markedsmæssig leje til kommunen for at have solcelleanlæg placeret på kommunens bygninger. Disse forhold indgik ikke i den oprindelige indstilling.

Med en samlet initial anlægssum på ca. 2,4 mio. kr. ekskl. moms skal kommunen derfor tilbagebetale ca. 0,6 mio. kr. til momsrefusionsordningen ved salg eller overdragelse af de 4 anlæg.

Løsning

Økonomiforvaltningen (KEID) har på baggrund af ovenstående problemstillinger opstillet følgende 2 løsningsmodeller. Intern Revision vurderer, at begge modeller er lovlige.

Model 1: Slukning af anlæggene

At slukke for anlæggene vurderes at være den økonomisk bedste løsning for Københavns Kommune, idet udgifterne forbundet med etablering og drift af et selskab eller et eventuelt salg har vist sig klart at overstige indtægterne (se model 2).

Der forventes ikke at være nævneværdige omkostninger eller indtægter forbundet med denne løsningsmodel.

Dog må der regnes med en udgift, hvis kommunen vil investere i en tilsvarende C02-reducerende løsning. I 2015 producerede de 3 anlæg, der vil indgå i selskabet tilsammen 88.141 kWh elektricitet, hvilket svarer til en besparelse på 21,6 ton CO2. Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at det vil koste kommunen ca. 1,2 mio. kr. at opnå denne CO2 besparelse på anden vis. Det må dog pointeres at denne beregning er behæftet med en betydelig usikkerhed.

Sundby Bad anlægget vil ikke blive genopsat, da kommunen ikke lovligt kan beholde det.

Hvis anlæggene slukkes tilbageføres 4,60 mio. kr. i ikke disponerede midler fra en anlægspulje administreret af KEID til opsætning af solceller til kassen, da midlerne ikke hensigtsmæssigt kan anvendes til det oprindelige formål, jf. tabel 1.

Da det kan opfattes som uhensigtsmæssigt og i strid med kommunens klimamålsætninger, at forholdsvis nye, dyre solcelleanlæg bliver taget ud af drift og får lov til at stå og forfalde, har Økonomiforvaltningen undersøgt muligheden for at afsætte anlæggene til interesserede købere.

KEID har kontaktet en selvejende institution, der har udtrykt interesse i at overtage et af anlæggene. KEID har videre været i kontakt med HOFOR samt et firma, der har opstillet flere af de eksisterende kommunale anlæg. Disse har dog ikke udvist interesse i at overtage anlæggene.

Hvis et af anlæggene sælges, forventes kommunen ikke at opnå nogen økonomisk gevinst herved, da en ny ejer skal betale for afmontering, transport og genetablering af solcelleanlæggene på egen bygning, for at de selv må bruge strømmen. Hertil kommer fald i anlæggenes markedsværdi og bortfald af eventuel garanti ved flytning af det købte anlæg.

Hvis der opnås en gevinst ved et salg til tredjemand, vil det endelig med­føre modregning i kommunens bloktil­skud efter elforsyningsloven med 40 % af salgsprovenuet. Desuden må kommunen ved et frasalg forvente at skulle tilbagebetale den momsrefusion, man har opnået på de anlæg, der frasælges.

Model 2: Fortsat oprettelse af solcelleselskab

Der oprettes (fortsat) et kommunalt solcelleselskab til at håndtere de solcelleanlæg, som kommunen ikke længere lovligt kan beholde i kommunens egen portefølje.

Selskabet skal betale en årlig markedsleje på 75 t.kr. for leje af de tagflader, hvorpå selskabets solcelleanlæg er monteret, hvilket ikke indgik i den oprindelige indstilling.

Med den lavere afregningspris på el vil selskabet med det nuværende indskud på 50 t.kr. allerede i år 1 have opbrugt indskuddet med de nuværende afregningspriser.

Da selskabet vurderes at få et løbende driftsunderskud på ca. 120 t.kr. om året, vil et nyt og større indskud i selskabet blive nødvendigt. Hvis denne model vælges, foreslår Økonomiforvaltningen at tilføre budget til 10 års drift. Dette vurderes at koste ca. 1.200 t.kr. Dermed vil selskabet have brug for et yderligere indskud på 1.150 t.kr.

Herudover vil Københavns kommune skulle tilbagebetale den opnåede momsrefusion på de anlæg, der indskydes i anlægget. Dette er en forventet merudgift på op til 610 t.kr. En del af denne udgift vil evt. blive godtgjort selskabet som såkaldt momsrefusionsforpligtelse, hvilket kan forlænge dets levetid nogle år.

Ligesom i ovenstående model vil Sundby Bad anlægget ikke blive genopsat efter den forestående tagrenovering, da det forventes at være forbundet med betydelige udgifter at etablere en ny tagløsning, som solcelleanlægget vil kunne monteres på.

De ovennævnte udgifter finansieres af en anlægspulje administreret af KEID til opsætning af solceller. De 2.840 t.kr., der ikke anvendes til finansiering af indskud i selskabet og tilbagebetaling af momsrefusion overføres ligesom i ovenstående model til kassen.

Produktion af gratis el til el-nettet

Økonomiforvaltningen har endelig undersøgt muligheden for at afsætte de 4 solcelleanlægs produktion af el uden beregning, som et alternativ til ovenstående 2 løsningsmodeller.

En henvendelse til Energinet har imidlertid vist, at dette scenarie ikke er muligt, da denne mulighed ikke falder inden for lovens rammer, og Københavns Kommune derfor alligevel ville skulle have en dispensation fra kravet om selskabsmæssig udskillelse, hvilket ikke anses som værende realistisk.

Økonomi

Nedenfor er beskrevet de økonomiske konsekvenser for henholdsvis model 1 og model 2.

Model 1

Økonomiforvaltningen vurderer ikke, at der vil være nogen videre økonomiske omkostninger forbundet med slukning af de 4 solcelleanlæg.

Til gengæld overføres 4,60 mio. kr. til kassen fra anlægspuljen ”Opsætning af solceller på kommunale bygninger” på 9,3 mio. kr., som blev afsat i budgetaftalen for 2013 med henblik på at opnå CO2-besparelser i henhold til kommunens klimaplan.

Økonomiforvaltningen afsætter desuden midler fra puljen til at dække nedtagningen af anlægget Sundby Bad. De øvrige 3 anlæg vil ikke blive nedtaget.

Endelig overføres de 50 t.kr. det oprindeligt blev besluttet at indskyde i selskabet til kassen.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

Udvalg

Bevilling (nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) / Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr. (2016 p/l)

Varigt? Ja/Nej

2016

2017

ØU

Finansposter

8.32.21.5

U

-50

 

Nej

ØU

3170 - Københavns Ejendomme, anlæg

6.45.50.3

U

 

-4.600

Nej

ØU

Finansposter

8.22.05.5

U

50

4.600

Nej

I alt

-

-

-

0

0

-

ØU = Økonomiudvalget

Model 2

Der indskydes yderligere 1.150 t.kr. i selskabet. Herudover afsættes 610 t.kr. til tilbagebetaling af den opnåede momsrefusion på anlæggene. Endelig overføres 2.840 t.kr. til kassen. Alle disse poster finansieres af en anlægspulje administreret af KEID til opsætning af solceller.

Økonomiforvaltningen afsætter desuden midler fra puljen til at dække nedtagningen af anlægget Sundby Bad.

Tabel 2. Bevillingsmæssige konsekvenser

Udvalg

Bevilling (nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) / Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr. (2016 p/l)

Varigt? Ja/Nej

2016

2017

ØU

3170 - Københavns Ejendomme, anlæg

6.45.50.3

U

-1.760

 

Nej

ØU

Finansposter

8.32.21.5

U

1.150

 

Nej

ØU

Finansposter

7.65.87.5

U

610

 

Nej

ØU

3170 - Københavns Ejendomme, anlæg

6.45.50.3

U

 

-2.840

Nej

ØU

Finansposter

8.22.05.5

U

 

2.840

Nej

-

-

-

-

0

0

-

Begge modeller

Det er endelig Økonomiforvaltningens vurdering, at det fremadrettet vil koste kommunen op mod 0,25 mio. kr. i indkøb af ekstra strøm til de bygninger, som solcelleanlæggene hidtil har forsynet. Denne merudgift vil skulle afholdes uanset hvilken af ovenstående løsningsmodeller, man måtte vælge. De berørte forvaltninger Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen er blevet orienteret herom.

Videre proces

Hvis model 1 vedtages foretager Økonomiforvaltningen slukning af de 4 solcelleanlæg og tilbagefører 4,65 mio. kr. til kassen.

Hvis model 2 vedtages opretter Økonomiforvaltningen Københavns Kommunes Solceller ApS indskyder de tildelte midler og de tre relevante solcelleanlæg, afsætter penge til tilbagebetaling af momsrefusion og tilbagefører 2,84 mio. kr. til kassen.

 

Søren Tegen Pedersen                                        / Simon Kaiser

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at godkende én af følgende to modeller for håndtering af kommunale solcelleanlæg uden dispensation for elforsyningslovens bestemmelser,

Model 1: Borgerrepræsentationen omgør sin tidligere beslutning af 28. april 2016 om oprettelse af selskabet Københavns Kommunes Solceller ApS og godkender i stedet slukning af anlæggene, jf. løsningsafsnittets model 1.

De resterende ikke-disponerede midler på 4,60 mio. kr. til opsætning af solceller tilføres kassen, da midlerne ikke hensigtsmæssigt kan anvendes til det oprindelige formål, jf. tabel 1, og de 50 t. kr. der blev afsat til indskud i selskabet ved Borgerrepræsentationens tidligere beslutning i stedet tilføres kassen, jf. tabel 1,

eller

Model 2: Borgerrepræsentationen træffer beslutning om fortsat oprettelse af Københavns Kommunes Solceller ApS med de i model 2 beskrevne ændringstiltag. Kommunen anvender herefter ikke midler på vedligehold eller genetablering af solceller, der ikke lovligt kan drives af kommunen. jf. løsningsafsnittets model 2.

De resterende ikke disponerede midler på 2,84 mio. kr. til opsætning af solceller tilføres kassen, da midlerne ikke hensigtsmæssigt kan anvendes til det oprindelige formål, jf. tabel 1.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2016

Der blev begæret afstemning om, hvilken af de 2 i indstillingen angivne modeller, Økonomiudvalget kunne anbefale over for Borgerrepræsentationen.

Indstillingens model 1 blev forkastet med 10 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, C og I.

Imod stemte: A, Ø, B, F og O.

Indstillingens 2. model blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 0. 3 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: Ingen.

Undlod at stemme: V, C og I.

Økonomiudvalget anbefaler således over for Borgerrepræsentationen, at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om fortsat oprettelse af Københavns Kommunes Solceller ApS med de i model 2 beskrevne ændringstiltag. Kommunen anvender herefter ikke midler på vedligehold eller genetablering af solceller, der ikke lovligt kan drives af kommunen. jf. løsningsafsnittets model 2.

De resterende ikke disponerede midler på 2,84 mio. kr. til opsætning af solceller tilføres kassen, da midlerne ikke hensigtsmæssigt kan anvendes til det oprindelige formål, jf. tabel 1.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. februar 2017

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1), om et nyt 1.at punkt:

 

” at Borgerrepræsentationen godkender model 1 frem for model 2, fordi slukning af anlæggende (model 1) vurderes at være den bedste økonomiske løsning for Københavns Kommune”

 

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 35 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte 9 medlemmer: V, C, I og Løsgænger Kasper Heumann Kristensen.

Imod stemte 35 medlemmer: A, Ø, B, F og O.

 

 

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

Til top