Mødedato: 02.02.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Godkendelse af tilslutningsaftale vedr. udbud af nyt IT-system til understøttelsen af pensionsområdet

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til tilslutningsaftalen mellem KOMBIT og samtlige danske kommuner vedrørende udbud af et nyt IT-system til understøttelsen af de kommunale opgaver med social pension.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Københavns Kommune tiltræder tilslutningsaftalen mellem KOMBIT og samtlige danske kommuner vedrørende udbud af et nyt IT-system til understøttelsen af de kommunale opgaver med social pension.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

(Kultur- og Fritidsudvalget)

Problemstilling

Kommunernes varetagelse af opgaver med social pension understøttes i dag af IT-systemet "KMD-Social Pension". Som led i den sidste fase af monopolbruddet skal systemet nu konkurrenceudsættes. Ambitionen med udbuddet er at få et tidssvarende og fremtidssikret IT-system til understøttelsen af de kommunale opgaver med social pension.

KOMBIT er kommunernes IT-fællesskab, der hjælper kommunerne med at skabe konkurrence i det kommunale IT-marked. KL har besluttet, at KOMBIT på kommunernes vegne forestår udbuddet på og sikringen af fortsat digital understøttelse af de kommunale opgaver med social pension (bilag 4).

For at KOMBIT kan påbegynde udbudsprocessen kræver det, at de enkelte kommuner tilslutter sig samarbejdsaftale med KOMBIT.

Løsning

KOMBIT har startet projekt Social Pension Kommune, der indebærer etablering af fremtidig systemunderstøttelse, Social Pension Kommune (SPK), til kommunerne, som erstatning for KMD Social Pension.

SPK vil således erstatte det gamle og utidssvarende IT-system, KMD-Social Pension, som kommunerne i dag anvender til opgaveområderne:

  • Helbredstillæg, udvidet helbredstillæg og personligt tillæg.
  • Håndtering af modregning og advisering på tværs af kommuner og Udbetaling Danmark (UDK)
  • Afrapportering til kommunernes budgettering.

KOMBIT har udfærdiget en samarbejdsaftale, som det er en forudsætning, at alle kommuner tilslutter sig, og hvor kommunerne forpligter sig til at deltage i finansieringen af:

  • selve udfasningsaftalen med KMD

  • analyse, udviklings- og driftsomkostninger til SPK

I overgangsfasen overgår kommunerne til en midlertidig løsning, Interimsløsningen, der er en tilrettet udgave af KMD’s løsning. 

KOMBIT forpligter sig til, at alle kommuner under hele udfasningen af KMD systemet og med overgangen til den nye løsning, SPK, fortsat har en hensigtsmæssig og tidssvarende systemunderstøttelse i arbejdet med social pension.

KOMBIT har udarbejdet et oplæg til processen, og beskrivelsen af denne og de vilkår, der gælder for kommunernes deltagelse i projektet, fremgår af bilag 1-3.

IT-systemets endelige indhold og tidsplan fastlægges i kravspecifikationsfasen. Kommunerne vil blive inddraget tæt i udviklingen af den nye løsning.

KOMBIT arbejder efter nedenstående tidsplan for processen, som forudsætter, at alle kommuner snarest tilslutter sig aftalen. 

Kultur- Fritidsforvaltningen anbefaler, at Københavns Kommune tiltræder tilslutningsaftalen. 

Tidsplan

  • 2016-2017: KOMBIT kravsætter og udbyder SPK som erstatning for KMD’s løsning.

  • Juni 2017: Kommunerne overgår til Interimsløsningen.

  • 2018: Den valgte leverandør udvikler SPK.

  • 2019: Kommunerne overgår til SPK.

Økonomi

Ved overgangen til Interimløsningen går betalingen for løsningen til KOMBIT, og den nuværende afregningsmodel, med kommunens antal pensionister som grundlag, opretholdes.

Ved overgangen til SPK i 2019 vil afregning ske per borger i stedet for per pensionist og efter principperne i den såkaldte ’Knækmodel’.

Knækmodellen indebærer, at kommuner med flere end 150.000 borgere, vil få en reduktion i prisen for det antal borgere, der overstiger 150.000.

Betalingsgrundlaget for hver enkelt kommune er Danmarks Statistiks tal for antallet af borgere i kommunen per 1. januar i året for betalingen.

Betalingen dækker alle omkostninger, herunder udfasningen af KMD Social Pension samt udviklingen af SPK.  

Der vil ikke være direkte økonomiske gevinster for kommunerne forbundet med at overgå til SPK. Den primære besparelse vil ligge hos UDK, og kommunerne vil opleve en indirekte besparelse i form af en reduceret udgift til UDK.  

Kultur- og Fritidsforvaltningen iværksætter hurtigst muligt internt en proces i forhold til afklaring af spørgsmål vedrørende finansiering af SPK.  

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, skal kommunen snarest returnere aftalen med underskrift til KOMBIT.

 

Mette Touborg                                   /Cecile Christensen

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, Kultur- og Fritidsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommune tiltræder tilslutningsaftalen mellem KOMBIT og samtlige danske kommuner vedrørende udbud af et nyt IT-system til understøttelsen af de kommunale opgaver med social pension. 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 14. december 2016

Punktet blev behandlet umiddelbart efter dagsordenens punkt 1 (Godkendelse af dagsorden).

Indstillingen blev godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. februar 2017

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top