Mødedato: 02.02.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug

Se alle bilag
Socialforvaltningen reviderer kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug efter servicelovens § 101, hvorefter kvalitetsstandarden sendes til endelig godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen godkender kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug (jf. servicelov § 101) gældende for årene 2017-2018.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Ifølge bekendtgørelsen om kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug efter § 101 i lov om social service skal standarden revideres mindst hvert andet år. Ved udarbejdelse og revision af kvalitetsstandarden inddrages repræsentanter for stofmisbrugerne og eventuelt deres pårørende.

Løsning

Den nuværende kvalitetsstandard er gældende for perioden 2014-2016. Socialforvaltningen har på den baggrund revideret kvalitetsstandarden, som vil være gældende for perioden 2017-2018, jf. bilag 1.

Ifølge bekendtgørelse om kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug skal der opstilles måltal for:

  • Andelen af stofmisbrugere, der ved afsluttet behandling enten er blevet stoffrie eller har reduceret deres stofmisbrug, og for

  • andelen af stofmisbrugere, der efter afsluttet behandling vender tilbage til stofmisbrugsbehandling inden for 12 måneder.

De opstillede måltal i kvalitetsstandarden er hhv. 50 og 33 pct. og indgår i Socialudvalgets pejlemærker. Der vil blive fulgt op på de to måltal i forbindelse med den årlige status for pejlemærkerne.

Nogle af de væsentligste ændringer i den nye kvalitetsstandard er, at:

  • Borgeren bestemmer selv behandlingsenhed.

  • Borgeren kan henvende sig direkte i substitutionsbehandlingsenhed. Det er altså blevet hurtigere og nemmere for borgerne at komme i substitutionsbehandling.

  • Der er indført straksbehandling, som indebærer, at borgeren så vidt muligt får den første samtale ved første henvendelse.

  • Der er etableret en specialiseret familieorienteret behandlingsindsat. Indsatsen kan enten foregå i enheden for Familieorienteret Rusmiddelbehandling eller på de enkelte behandlingsenheder som en integreret del af borgerens behandlingsforløb.

  • Behandling for forbrug af stoffer og alkohol er integreret i behandlingen på de seks rusmiddelbehandlingsenheder.

  • Borgeren får tilbud om en fast kontaktperson gennem hele behandlingsforløbet, der sammen med borgeren sætter mål for behandlingen i borgernes behandlingsplan.

  • Borgernes behandling tilrettelægges i tværfaglige teams i enheden.

 Jf. bilag 2 med de væsentligste ændringer i den nye kvalitetstandard ift. den gamle standard.

Inddragelse af brugere og brugerrepræsentanter

Den nuværende organisering af misbrugsbehandlingen er resultatet af en omfattende proces med inddragelse af brugere, medarbejdere, faglige organisationer m.fl. Det har været en grundig inddragende udviklingsproces, som var inddelt i to hovedfaser: Den første fase handlede om at identificere udfordringer på området og den anden om at finde løsninger på de identificerede udfordringer. Der blev gennemført ca. 70 interviews med brugere eller potentielle brugere i rusmiddelbehandling. Der blev ligeledes afholdt workshops med deltagelse af repræsentanter fra andre forvaltninger, Region Hovedstaden, frivillige organisationer, private misbrugsbehandlingstilbud, Udsatterådet m.fl. 

Den reviderede kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug afspejler den nye organisering af rusmiddelbehandlingsområdet, som blev vedtaget på Socialudvalgets møde den 10. juni 2015. Socialforvaltningen har derfor ikke gennemført en ny inddragelsesproces i forbindelse med udkastet til en ny kvalitetsstandard.

Udkast til kvalitetsstandarden har været sendt i høring i Københavns Kommunes Udsatteråd, hvor der blandt andet sidder repræsenter fra to brugerforeninger på misbrugsområdet. Standarden blev sendt i høring den 1. september, og blev drøftet på Udsatterådets møde den 7. september. Rådets medlemmer kunne endvidere komme med yderligere skriftligt input til høringssvaret ind til den 14. september.

Udsatterådet bemærkninger

Udsatterådet finder overordnet udkastet til ny kvalitetsstandard positivt idet "...der er tale om et let tilgængeligt og forståeligt dokument, hvor det relativt klart og tydeligt beskrives, hvad man som borger i København kan forvente at få af social behandling ift. et misbrug.", jf. bilag 3 Udsatterådets høringssvar. Udsatterådet har en række forslag til sproglige og faglige præciseringer samt indholds- og prioriteringsmæssige kommentarer.

Rådets opstillede punkter med præcisering mv. har forvaltningen indarbejdet i standarden, jf. bilag 1, hvor ændringer efter rådets bemærkninger er overstreget med gult. Dog er ønsket om en beskrivelse af sundhedsaftalen ikke blevet imødekommet, i afsnittet ”Behandling til borgere med samtidigt misbrug om psykisk lidelse”, hvilket skyldes, at der pt. er ved at blive udarbejdet en ny sundhedsaftale mellem København Kommune og Region Hovedstaden.

Til sidst i høringsvaret kommer Udsatterådet med en række anbefalinger. Rådet anbefaler, at der skrives noget ind om hepatitistest i standarden. Forvaltningen finder screening og behandling for hepatitis meget relevant for målgruppen men, hvis hepatitis tages med bør en række andre relevante elementer og indsatser også nævnes, hvilket vil være omfattende og hepatitistest er ikke en del af den sociale behandling. Rådet anbefaler også, at det tydeliggøres, hvad der menes med stoffri behandling. Forvaltningen har valgt at erstatte stoffri behandling med social stofmisbrugsbehandling da det var misvisende, at der stod stoffri behandling. Rådet finder det bekymrende, at en borger efter endt døgnbehandling kan stå uden bolig. I behandlingen og i borgerens behandlingsplan arbejdes der i videst mulig omfang hen imod fornuftige løsninger ift. borgerens samlede situation (herunder boligsituation) efter endt døgnbehandling. Den aktuelle boligsituation i København gør det vanskeligt at finde egnede boliger, som borgerne har råd tid at betale.

Udsattrådet anbefaler afslutningsvis, at der tilføjes et afsnit med henvisning til relevant lovgivning. Forvaltning har tilføjet et sådan afsnit til sidst i standarden.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes sendes indstillingen til videre behandling i Økonomiudvalget samt Borgerrepræsentationen.

 

Nina Eg Hansen                                 / Eva Stokbro Jensen

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen godkender kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug (jf. servicelov § 101) gældende for årene 2017-2018.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 14. december 2016

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. februar 2017

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top