Mødedato: 02.02.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Fremtidig organisering af Hafniaskolen

Se alle bilag
Der skal efter høring tages stilling til den fremtidige organisering af Hafniaskolen.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Hafniaskolen med virkning pr. 1. august 2017 organiseres som en specialklasserække under Skolen på Strandboulevarden.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede den 21.9.2016 at sende forslag om, at Hafniaskolen pr. 1.8.2017 organiseres som specialklasserække under Skolen på Strandboulevarden (SPS) i offentlig høring. Høringen er nu afsluttet, og forvaltningen fremlægger på baggrund af høringssvarene forslaget om at placere Hafniaskolen som en specialklasserække på SPS uændret.

Løsning

Der indkommet 8 høringssvar, se bilag 2. Af bilag 1 fremgår en oversigt med resume af høringssvarene.

Det var ved etableringen af Hafniaskolen ambitionen, at skolen på lidt længere sigt kunne få en mere samlet fysisk placering, og at det kunne ske i tilknytning til en folkeskole. Det er der nu mulighed for ved, at skolen fremover organiseres som specialklasserække på SPS, hvilket var afsættet for høringen.

Baggrunden for forslaget er, at forvaltningen vurderer, at der er en række styrker ved den nye, foreslåede organisering. Eleverne på Hafniaskolen er unge, som vil profitere af at være tæt på almenområdet, så tilknytningen og muligheden for at vende tilbage hertil styrkes. De yngre elever på SPS kan spejle sig i de nye ældre elever og få en bedre forståelse af, at børn og unge er forskellige med forskellige styrker og behov. Personalet på SPS kan styrke deres kompetencer i forhold til at få øje på og sætte ind overfor børn og familier i vanskeligheder og kan supplere faglærerne på Hafniaskolen, så eleverne i specialklasserækken i højere grad undervises af lærere med stærke kompetencer indenfor det pågældende fag.

Med en mere samlet fysisk placering af Hafniaskolen på SPS vil en del af den ledige bygningskapacitet, der i dag er på SPS, samtidig kunne udnyttes. Endelig gør en ny, samlet organisering det muligt at nedlægge skolelederstillingen for Hafniaskolen, som skolelederen for SPS i dag er konstitueret i.

Høringen

Høringssvarene fra skolebestyrelsen på SPS, KLF og Handicaprådet tilslutter sig forvaltningens forslag om en ny organisering. Én forælder foreslår at standse sammenlægningen, og to forældre til børn på hhv. SPS og Hafniaskolen har en række spørgsmål og bekymringer til den nye organisering og den måde, forvaltningen har fremlagt sagen på. De enkelte høringssvar og forvaltningens bemærkninger til dem er opsummeret i bilag 1. Nedenfor opridses kort temaer fra  høringssvarene, og forvaltningens bemærkninger til dem:

Pædagogiske muligheder ved den nye organisering

Skolebestyrelsen på SPS ser en række muligheder i den foreslåede nye organisering, hvor man bl.a. i almendelen kan skærpe opmærksomheden på en specialpædagogisk tilgang i forhold til at se børn med ekstra behov og gribe tidligt ind, hvor børn der i dagligdagen omgås hinanden er opmærksomme på, at børn og unge er forskellige, hvilket er med til at understøtte deres alsidige udvikling, og hvor de mindre elever på SPS kan reflektere sig i de nye ældre elever. To forældre kritiserer, at der i forslaget til ny organisering er lagt mest vægt på de økonomiske og kapacitetsmæssige hensyn og ikke er taget stilling til, hvordan det vil påvirke de elever, der allerede går på SPS og de ambitioner for opbygning af skolen, der hidtil er arbejdet med. Handicaprådet foreslår, at der laves en særskilt plan, der inddrager udfordringen i, at elever fra Hafniaskolen vil profitere af at være tæt på almenområdet og samtidig bliver utrygge i store undervisningsmiljøer. 

Forvaltningen vurderer også, at der er væsentlige pædagogiske gevinster ved den nye organisering som beskrevet af skolebestyrelsen på SPS. Skolebestyrelsen kan være med til at sætte retningen for, hvordan der skal arbejdes videre med udvikling af skolens kultur. Ledelsen på SPS vil igangsætte mere systematiske overvejelser af, hvordan samspillet mellem almen- og specialområdet bedst muligt understøttes med inddragelse af relevante parter på skolen. Der vil i givet fald blive taget konkret stilling til muligheden for hel eller delvis inklusion i almenundervisningen baseret på den enkelte elevs situation og behov. Skolen indrettes endvidere bygningsmæssigt sådan, at eleverne i specialdelen får undervisning i en separat bygning med mulighed for mindre undervisningsmiljøer, som eleverne kan føle sig trygge i. 

Forældre- og medarbejderrepræsentation

Skolebestyrelsen på SPS og en forælder til en elev på Hafniaskolen foreslår, at det sikres, at specialdelen fremover repræsenteres i skolebestyrelsen, så både almen- og specialområdet er repræsenteret. Handicaprådet foreslår, at der oprettes et forældrekontaktråd for specialdelen, og at en repræsentant herfra sidder i skolebestyrelsen. KLF foreslår, at en tillidsvalgt fra Hafniaskolen får en plads i skolens lokal-Med eller i skolebestyrelsen samt at familiekursusafdelingen får en medarbejderplads i MED eller i skolebestyrelsen.

I perioden fra 1.8.2017, hvor den nye organisering i givet fald træder i kraft og frem til næste skolebestyrelsesvalg vil de nuværende skolebestyrelser for SPS og Hafniaskolen fungere som en samlet skolebestyrelse. Ved næste ordinære skolebestyrelsesvalg i foråret 2018 vælges én samlet skolebestyrelse. Hvis en skole har specialklasser på mindst tre klassetrin (som det er tilfældet her), skal forældrerepræsentationen for specialklasserne udgøre mindst én person i skolebestyrelsen. Der vil således også efter næste skolebestyrelsesvalg være sikret repræsentation af specialområdet i den nye samlede bestyrelse sammen med repræsentation af forældre fra almenområdet. Det afgøres lokalt på skolen, om der også skal nedsættes et forældrekontaktråd, som Handicaprådet foreslår. Erfaringer fra andre skoler med specialklasserækker kan inddrages her. 

Medarbejderrepræsentationen i skolebestyrelse og lokal-MED kan afklares lokalt, hvor  medarbejdergruppen og tillidsrepræsentanterne peger på medarbejderrepræsentanterne i hhv. skolebestyrelse og lokal-MED. Dermed kan det sikres, at de valgte medarbejdere repræsenterer de pågældende personalegrupper - på samme måde som det sker på andre skoler med specialklasserækker og i klynger med mange enheder – indenfor lovgivningens og MED-aftalens rammer.

Skoleledelse

Handicaprådet, KLF og en forælder foreslår, at skoleledelsen fremover sammensættes, så der er et særligt fokus på og viden om specialdelen. Skolebestyrelsen på SPS beder desuden om, at udvalget vurderer hvilken ledelsesmæssige indsats, der er nødvendig for, at den nye organisering fungerer.

Skoleledelsen for det nye, samlede skoletilbud vil efter en sammenlægning bestå af fire personer. Der vil være direkte ledelse tilknyttet både almenområdet og specialrækken. Den hidtidige stilling som leder af Hafniaskolen nedlægges og resurserne forventes at indgå i udvalgets effektiviseringskrav i budgetforslag 2018.

Økonomi

Forvaltningen arbejder på et forslag til en investeringscase om Hafniaskolen på SPS med henblik på en effektivisering i budget 2018. Investeringscasen vil omfatte udnyttelse og indretning af bygningerne på SPS til Hafniaskolen finansieret af bl.a. en besparelse på ledelse (nedlæggelse af den hidtidige skolelederstilling ved Hafniaskolen) og administration.

Videre proces

Efter behandlingen i udvalget skal sagen behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med henblik på ikrafttræden pr. 1.8.2017.

Forslag til investeringscase for indflytningen af Hafniaskolen på SPS forventes at blive fremlagt i forbindelse med forslag til effektiviseringer i budget 2018.

 

Tobias Børner Stax             /Mette Seneca Kløve     

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at Hafniaskolen med virkning pr. 1.8.2017 organiseres som en specialklasserække under Skolen på Strandboulevarden.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 7. december 2016

Indstillingen blev godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. januar 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. februar 2017

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top