Mødedato: 01.12.2011, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Prioritering af anlægsfinansierede trafiksikkerhedsprojekter 2012-2015

Se alle bilag
Der skal godkendes prioritering af anlægsfinansierede trafiksikkerhedsprojekter 2012 – 2013 - med en særlig prioritering af indsatser, der fremmer fodgængernes og cyklisternes sikkerhed i trafikken. Desuden skal Borgerrepræsentationen frigive midler til at gennemføre kommunens målrettede trafiksikkerhedsindsatser i 2012-13.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at der frigives en anlægsbevilling 20,851 mio.kr (2011 p/l) til anlæg af 14 prioriterede trafiksikkerhedsprojekter samt hastighedsplan på Ydre Nørrebro og i Holmbladsgadekvarteret. jf. bilag 1. Anlægsbevillingen frigives i 2012 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3,

2.      at der frigives en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. (2011 p/l) til dynamiske hastighedstavler mv. jf. bilag 1. Anlægsbevillingen frigives i 2012 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3,

3.      at der frigives en anlægsbevilling på 2,347 mio. kr. (2011 p/l) til adfærds-påvirkning af trafikanter, tiltag mod højresvingsuheld, uheld mellem cyklister og parkerede biler, et pilotprojekt til registrering af skadestuedata samt evaluering. Anlægsbevillingen frigives med 1,347 mio. kr. i 2012 og 1,0 mio. kr. i 2013 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3, samt

4.      at Borgerrepræsentationen giver Teknik- og Miljøudvalget mandat til at godkende projekterne i prioriteringslisten samlet i anlægspakker (bilag 1).

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget bestilte 16. august 2010 et notat, der beskriver mulighederne for fremadrettet at opgøre uheldsbelastede strækninger på baggrund af såvel bilister som cyklister og fodgængere. På baggrund af udvalgets ønske har forvaltningen screenet hele kommunens vejnet og medtaget alle steder, hvor politiet har registreret mere end tre ulykker med alvorligt tilskadekomne cyklister samme sted i prioriteringen.
 
Kommunens Trafiksikkerhedsplan gælder for perioden 2006-2012, og målet er, at antallet af alle dræbte og alvorligt tilskadekomne trafikanter i perioden skal reduceres med 40 %. For cyklister er målet skærpet til 50 %. Det betyder, at højst 200 trafikanter kommer alvorligt til skade i trafikken i 2012, og højst 60 cyklister kommer alvorligt til skade (udvikling og mål fremgår af figurer i bilag 2).

Indsatsen har hidtil omfattet ombygning af uheldsbelastede kryds og strækninger, 40 km/t hastighedszoner i boligområder, trafiksikkerhedskampagner i Byens Trafikråd samt mindre tiltag som tilbagetrukne stopstreger og blå cykelfelter i en række kryds.

Målsætningen om at halvere antallet af alvorligt tilskadekomne cyklister er forankret i Miljømetropolens vision om at gøre København til ”Verdens Bedste Cykelby” i 2015.

Der er stadig behov for at sætte ekstraordinært fokus på cyklisternes sikkerhed i perioden 2012-13, hvis Københavns Kommune skal komme i mål med Miljømetropolens målsætning. Det skyldes for det første, at forvaltningen har en forventning om en stabilt voksende cykeltrafik i København i de kommende år. For det andet skal der, pga. udformningen af de resterende uheldsbelastede kryds og strækninger, arbejdes kreativt med at finde nye effektive løsninger..

Midlerne til indsatsen er rådighedsbevillinger afsat på Teknik- og Miljøudvalgets anlægsramme (se økonomiafnittet for uddybning). Anlægsrammen blev godkendt på udvalgets mødet 22. august 2011. Udvalget skal nu godkende prioriteringslisten, som danner baggrund for anvendelsen af disse anlægsmidler.

 

Løsning

Forvaltningen foreslår, at prioriteringslisten i bilag 1 danner grundlag for Københavns Kommunes prioritering af trafiksikkerhedsindsatser i perioden 2012-13.

Bilag 1 indeholder prioriterede projekter for ca. 25,6 mio. kr. Som det fremgår af bilaget anbefaler forvaltningen, at der i perioden 2012-13 gennemføres: 

• Alle kryds- og strækningsprojekter – der er typisk tale om projekter som regulerer konflikterne i lyssignaler – for eksempel med bundne venstresving – eller tydeliggørelse af skiltning og afstribning 

• To 40 km/t hastighedszoner (Ydre Nørrebro og Holmbladsgadekvarteret). I hastighedszonerne skiltes hastighedsgrænsen ned til  40 km/t på boliggader, og 30 km/t på særlig følsomme steder, for eksempel foran skoler. Den skiltede hastighedsgrænse suppleres med hastighedsdæmpende foranstaltninger på steder hvor der bliver målt for høje hastigheder. Endelig sættes ind for at forebygge vigepligtsuheld i området.

• Påvirkning til bedre trafikantadfærd. Der er her tale om opsætning af dynamiske hastighedstavler og forebyggelse af højresvingsulykker og ulykker mellem cyklister og parkerede biler. Desuden afsættes midler til et pilotprojekt til anvendelse af skadestue data og til evaluering af kommunens trafiksikkerhedsindsatser.

Listen over prioriterede kryds og strækninger viser, hvor man får mest trafiksikkerhed for pengene, når fokus er på mange personskadeuheld. De udvalgte steder, hvor det er muligt at finde vejtekniske løsninger, udgør tilskadekomne cyklister og fodgængere mellem 40 og 100 % af samtlige tilskadekomne i de enkelte projekter.. Dette betyder bl.a., at der er eller bliver taget hånd om alle de steder, hvor der i de seneste fem år er registreret mere end tre alvorligt tilskadekomne cyklister.

I boligområder gennemføres hastighedszoner, hvor lokalgader indrettes til en lokal hastighedsbegrænsning på 40 km/t. De to kommende hastighedszoner er allerede vedtaget i Teknik- og Miljøudvalget. Det er hastighedszoner på Vesterbro og dele af Nørrebro, som finansieres af anlægsmidler fra 2011 og udføres i 2012. Prioriteringen af de resterende hastighedszoner er udført på baggrund af uheldstætheden i de enkelte områder.

Bedre trafiksikkerhed opnås ikke alene med fysiske ombygninger. Derfor afsættes økonomi til at gennemføre adfærdspåvirkning af trafikanterne – f.eks. ved opstilling af ”din fart”-tavler eller forebyggelse af højresvingsuheld. Ifølge kommunens trafiksikkerhedsplan er adfærdspåvirkning af trafikanter én af de trafiksikkerhedsindsatser, som giver den allerhøjeste forrentning i form af antal sparede personskadeulykker pr. investeret krone.

Undersøgelser har vist, at politiets uheldsrapporter ikke omfatter alle færdselsulykker. For eksempel fanger politiets indberetning kun omkring 10 % af eneuheld med cyklister. Forvaltningen vil i 2012 gennemføre et pilotprojekt, hvor der anvendes data fra skadestuerne. Det vil forbedre grundlaget for kommunens prioritering af trafiksikkerhedsindsatser

Det samlede mål i Københavns Kommunes Trafiksikkerhedsplan skal nås dels ved kommunens egne lokale indsatser (som denne indstillings trafiksikkerhedsprojekter), dels ved bidrag fra omverdenen (lovændringer, landsdækkende kampagner, samarbejder mm.). Gode virkemidler fra omverdenen til reduktion af trafikuheld er f.eks. lavere hastighedsgrænser, politikontrol og samarbejdsprojekter – f.eks. med lastbilbranchen. Forvaltningen arbejder også på at fremme disse bidrag.

Endelig bemyndiger Borgerrepræsentationen med denne indstilling Teknik- og Miljøudvalget til at godkende de endelige projekter og åbner dermed mulighed for en fast-track proces. En proces som det også kendes fra Sikre skolevejs-programmet.
Forvaltningen anser med denne indstilling udvalgets bestilling af et notat, der beskriver mulighederne for fremadrettet at opgøre uheldsbelastede strækninger på baggrund af såvel bilister som cyklister og fodgængere, besvaret (Teknik- og Miljøudvalget, 16. august 2010).

Økonomi

Det samlede finansieringsbehov for Teknik- og Miljøforvaltningens trafiksikkerheds-arbejde 2012-2013 er i alt på 25,698 mio. kr. Midlerne er afsat på Teknik- og Miljø-udvalgets anlægsramme og godkendt på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. august 2011 med følgende fordeling:

• Trafiksikkerhedsplan 2009-2010: 1,775 mio. kr. (TMF184)
• Trafiksikkerhedsplan 2011-2012: 10,497 mio.kr. (TMF185)
• Trafiksikkerhed bløde trafikanter: 9,366 mio. kr. (TMF382)
• Trafiksikkerhedsplan – fokus på cyklisterne: 4,060 mio. kr. (TMF714)

Forvaltningen har tidligere orienteret Teknik- og Miljøudvalget om en ansøgning til Vejdirektoratet om at blive Årets Trafiksikkerhedsby. Det indsendte projekt er en vision om 0 dræbte og alvorligt tilskadekomne i en bydel – Holmbladsgadekvarteret. Det samlede budget for dette projekt er 15 mio. kr. Kommunens andel af dette beløb er 5,0 mio. kr. Dette beløb finansieres dels af midler fra Hastighedsplanen og dels fra projektet Sikre Skoleveje og forudsætter en ny TMU beslutning såfremt Københavns Kommune kommer i betragtning.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vil sammen med Københavns Politi udarbejde konkrete løsningsforslag for de prioriterede kryds, strækninger og hastighedszoner.

Disse projekter vil blive fremlagt til godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget i samlede anlægspakker. Det forventes, at samtlige projekter – herunder initiativerne til adfærdspåvirkning af trafikanter - gennemføres i årene 2012-2013.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil i efteråret 2013 præsentere en ny prioritering af trafiksikkerhedsprojekter, og de udførte projekter vil efter en årrække blive evalueret.


Hjalte Aaberg                     /Niels Tørsløv

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1.      at prioriteret liste over trafiksikkerhedsprojekter (bilag 1) danner grundlag for forvaltningens trafiksikkerhedsopgaver 2012-2013.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

2.      at der frigives en anlægsbevilling 20,851 mio.kr (2011 p/l) til anlæg af 14 prioriterede trafiksikkerhedsprojekter samt hastighedsplan på Ydre Nørrebro og i Holmbladsgadekvarteret. jf. bilag 1. Anlægsbevillingen frigives i 2012 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3

3.      at der frigives en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. (2011 p/l) til dynamiske hastighedstavler mv. jf. bilag 1. Anlægsbevillingen frigives i 2012 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3

4.      at der frigives en anlægsbevilling på 2,247 mio. kr. til adfærdspåvirkning af trafikanter, tiltag mod højresvingsuheld, uheld mellem cyklister og parkerede biler, et pilotprojekt til registrering af skadestuedata samt evaluering. Anlægsbevillingen frigives med 1,0 mio. kr. i henholdsvis 2012 og 2013 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3

5.      at Borgerrepræsentationen giver Teknik- og Miljøudvalget mandat til at godkende projekterne i prioriteringslisten samlet i anlægspakker (bilag 1).

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 24. oktober 2011

Borgmesteren stillede teknisk ændringsforslag om at ændre indstillingens 4. at-punkt

fra:

”4. at der frigives en anlægsbevilling på 2,247 mio. kr. (2011 p/l) til adfærds-påvirkning af trafikanter, tiltag mod højresvingsuheld, uheld mellem cyklister og parkerede biler, et pilotprojekt til registrering af skadestuedata samt evaluering. Anlægsbevillingen frigives med 1,0 mio. kr. i henholdsvis 2012 og 2013 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3.”

til:

”4. at der frigives en anlægsbevilling på 2,347 mio. kr. (2011 p/l) til adfærds-påvirkning af trafikanter, tiltag mod højresvingsuheld, uheld mellem cyklister og parkerede biler, et pilotprojekt til registrering af skadestuedata samt evaluering. Anlægsbevillingen frigives med 1,347 mio. kr. i 2012 og 1,0 mio. kr. i 2013 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3.”

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2.-5. at-punkt blev anbefalet.


Økonomiforvaltningen indstiller,  at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. november 2011

Indstillingen blev anbefalet.

 

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. december 2011

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top