Mødedato: 01.11.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om mindre trængsel ved vej- og anlægsarbejde

Indstilling og beslutning

Det foreslås,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen intensiverer samarbejdet og dialogen med selskaberne bag større anlægsopgaver i København. Dialogen skal ske med henblik på at finde løsninger, der får anlægsarbejdet til at påvirke trafikafviklingen mindst muligt,
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen undersøger mulighederne for at benytte afgifter til entreprenørerne for inddragelse af vejareal. Det skal ske med henblik på at øge entreprenørernes incitament til at begrænse størrelsen og længden af inddragelse af vejareal,
  3. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder retningslinjer, der sikrer, at forvaltningens egne projekter altid påvirker trafikafviklingen mindst muligt, samt
  4. at Teknik- og Miljøforvaltningens fremlægger resultaterne for arbejdet med 1.-3. at til politisk behandling senest i marts 2013.

 (Stillet af Venstre)

MOTIVERING

København er i disse år præget af store anlægsarbejder: Metro med 21 arbejdspladser, udskiftning af fjernvarmerør, Nordhavnsvej, anlæg af cykelstier og et stort antal mindre vejarbejder udført af kommunen eller private entreprenører.

Arbejdet er nødvendigt for at videreudvikle og vedligeholde byens infrastruktur, men det omfattende arbejde har samtidig haft en mærkbar betydning for tilgængeligheden til byen, når store vejarealer bliver inddraget til arbejdsplads.

 Regeringen har samme bekymring, og det fremgår derfor af trængselskommissionens kommissorium, at man skal finde måder, hvorpå vejarbejde kan koordineres bedre til gavn for en mere glidende trafik.

Forslagsstillerne mener, at Københavns Kommune allerede nu bør få erfaringer og drage fordel af bedre koordinerede vejarbejde. Efterfølgende kan erfaringerne udbygges med anbefalinger fra kommissionens arbejde.

Det foreslås derfor, at:

·        Teknik- og Miljøforvaltningen intensiverer samarbejdet og dialogen med Metroselskabet, Københavns Energi og andre selskaber bag større anlægsopgaver i København. Dialogen skal ske med henblik på at finde løsninger, der får anlægsarbejdet til at påvirke trafikafviklingen mindst muligt. En status på dette arbejde ønskes fremlagt til politisk behandling senest i marts 2013.

 

·        Teknik- og Miljøforvaltningen undersøger mulighederne for at benytte afgifter til entreprenørerne for inddragelse af vejareal. Det skal ske med henblik på at øge entreprenørernes incitament til at begrænse størrelsen og længden af inddragelse af vejareal. Det ønskes, at forvaltningen senest i marts 2013 fremlægger forslag til afgifter.

 

·        Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder retningslinjer, der sikrer:

o    At forvaltningens ikke akutte vejarbejde udføres udenfor myldretiden – uansat om arbejdet udføres af forvaltningen selv eller af eksterne leverandører.

o   At forvaltningen - inden man igangsætter vejarbejde og andre anlægsprojekter - altid grundigt overvejer, hvordan man kan påvirke trafikafviklingen mindst muligt.

 

Retningslinjerne ønskes politisk behandlet senest i marts 2013.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. november 2012

Et forslag fra Socialistisk Folkeparti om at henvise medlemsforslaget til behandling i Teknik- og Miljøudvalget blev vedtaget 43 stemmer imod 4. 1 undlod.

 

For stemte: A, B, C, F, I, O og V.

Imod stemte: Ø.

Følgende undlod at stemme: Signe Goldmann (løsgænger).

Til top