Mødedato: 01.11.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Placering af Sundhedshus Nørrebro

Se alle bilag
I budget 2011 blev der afsat midler til et sundhedshus på Nørrebro/Bispebjerg. Borgerrepræsentationen har tidligere godkendt en placering af sundhedshuset, som dog ikke længere er aktuel. Der er derfor fundet en ny placering i et tredjemandslejemål på Nørrebro.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Københavns Ejendomme bemyndiges til at indgå betinget lejekontrakt vedr. lejemål til et sundhedshus beliggende på Mimersgade 39-41 2200 København N. (bilag 1),
  2. at Københavns Ejendomme bemyndiges til efterfølgende at foretage tekniske justeringer og mindre økonomiske korrektioner i den fremlagte lejekontrakt vedrørende Mimersgade,
  3. at det tidligere bevilgede træk på lånerammen til deponering på 42,4 mio. kr. udgår, og erstattes således, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bevilges et træk på lånerammen på 48,9 mio. kr. i 2012 givet dispensation for en del af deponeringen, og at der bevilges et træk på lånerammen på 17,9 mio. kr. i 2013, hvorved deponeringsforpligtelsen bortfalder,
  4. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bevilges et træk på lånerammen på 64,6 mio. kr. i 2012, såfremt der ikke dispenseres, hvorved deponeringsforpligtelsen bortfalder, samt
  5. at Københavns Ejendomme bemyndiges til at udnytte optionen i lejekontrakten og indgå lejekontrakter med eksterne aktører i sundhedshuset som eksempelvis praktiserende læger og andre forvaltninger, og at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bemyndiges til at fremleje til disse aktører.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

(Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Problemstilling

I Budget 2011 blev der afsat 7,5 mio. kr. til etablering af det fjerde område-sundhedshus, der skal ligge på Nørrebro. Det blev desuden fastsat, at Ryg- og Genoptræningcenter København skal placeres i sundhedhuset som følge af kapacitetsproblemer på den nuværende adresse på Hans Knudsens Plads.

Den 29. september 2011 blev Sundheds- og Omsorgsudvalget præsenteret for en placering af sundhedshuset på Farumgade. Der blev her indgået en lejekontrakt med udlejer, som var betinget af, at en række punkter blev opfyldt, herunder bl.a. tidsplan for byggeriet og økonomi. Da det ikke lykkedes for udlejer at opfylde disse betingelser, er Sundheds- og Omsorgsforvaltningen blevet nødt til at trække sig ud af samarbejdet.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen præsenterer derfor et nyt forslag til placering og indhold i sundhedshuset.

Løsning

Sundheds- og Omsorgudvalget godkendte den 9. juni 2011 en struktur for sundhedshuse med fem område-sundhedshuse, fem tilhørende satellit-sundhedshuse og tre bydækkende sundhedshuse. Sundhedshus Nørrebro er et område-sundhedshus.

Københavns Kommune har ikke selv egnede ledige lokaler til et sundhedshus på Nørrebro, og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har derfor undersøgt mulighederne for at leje sig ind i tredjemandslejemål.

Der er nu fundet et lejemål, der ligger meget centralt i lokalområdet. Lejemålet ligger på Mimersgade 39-41 2200 København N. Efter ombygning vil sundhedshuset kunne åbne i august 2013. For en nærmere beskrivelse af lejemålet henvises til (bilag 1).

Forvaltningen har fået udarbejdet et indretningsprogram og en kravsspecifikation. Udlejer skal følge principperne herfra, når ejendommen ombygges. Der er lagt vægt på, at sundhedshuset fremstår attraktivt og imødekommende. Det bliver let for borgerne at finde rundt i huset, og der er tænkt i optimal placering af de forskellige tilbud, så borgerne oplever en sammenhæng mellem husets tilbud. Samtidig vil det arkitektoniske indtryk bidrage til at få borgerne til at føle sig velkomne. Umiddelbart op til sundhedshusets indgang etableres der et aktivitetsbaseret udemiljø, som også vil kunne benyttes af beboerne i området og dermed være med til at fremme sundheden i nærmiljøet.

Det samlede areal af lejemålet udgør 5.284 m2 (6.245 m2 inkl. kælder).

Funktioner i Sundhedshus Nørrebro

Som i de øvrige område-sundhedshuse bliver Sundhedshus Nørrebro bygget op som en tre-deling med Sundheds- og Omsorgsforvaltningens egne sundhedstilbud, sundhedstilbud fra andre forvaltninger samt tilbud fra andre aktører i sundhedsvæsenet.

Nærværende lejekontrakt omfatter kun Sundheds- og Omsorgsforvaltningens tilbud. Derudover har forvaltningen dog fået en option på at leje ekstra areal skrevet ind i lejekontrakten. Disse lokaler kan afsættes til eksterne sundhedstilbud som eksempelvis praktiserende læger, sundhedstilbud fra andre forvaltninger eller evt. flere tilbud fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Denne option aktiveres først, hvis de efter dialog med forvaltningen er interesserede. Den klare fordel ved denne model er, at forvaltningen undgår at betale for lokaler, som står tomme.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens egne sundhedstilbud

Forebyggelsescenter Nørrebro (1.171 m2 eksl. Kælder)

Kommunen er efter sundhedsloven og sundhedsaftale med Region Hovedstaden forpligtet til at tilbyde patientrettet forebyggelse. Kommunen skal desuden efter sundhedsloven etablere forebyggende og sundhedsfremmende tilbud. Disse opgaver løses i forebyggelsescentre med tilbud om rehabilitering til kronisk syge, borgerrettet forebyggelse vedr. tobak, alkohol og fysisk aktivitet, udgående indsats vedr. social ulighed i sundhed og etniske sundhedsformidlere. Forebyggelsescentrene vil fremtidigt også tilbyde teknologiske muligheder til borgere med KOL.

Den demografiske udvikling betyder, at behovet for patientrettet forebyggelse forventes at øges med 15 % frem til 2020. Hertil kommer, at der løbende bliver tilført nye opgaver til forebyggelsescentrene, og at denne udvikling må forventes at fortsætte. Forebyggelsescenter Nørrebro har allerede i dag kapacitetsproblemer, og det flyttes derfor ind i sundhedshuset, og lejemålet på Tranevej opsiges.

Ryg- og genoptræningscenter København (3.866 m2 eksl. kælder)

Kommunen har efter sundhedsloven og sundhedsaftale med Region Hovedstaden ansvar for al genoptræning, der ikke finder sted på hospital. Kommunen har ikke indflydelse på aktivitetsniveauet, da henvisning sker via hospitalet. Ryg- og Genoptræningscenteret har tilbud om genoptræning efter sundhedsloven, træning efter serviceloven, ryghenviste fra praktiserende læge samt erhvervsrettet genoptræning via BIF-SUF-SOF strategien.

Med et stærkt stigende antal genoptræningsplaner, der i dag udgør over 5.000, er de nuværende lokaler på Hans Knudsens Plads for små, og lokalerne kan ikke udvides. I Budget 2011 blev det fastsat, at centret kunne indgå i sundhedshuset. Det ligger i dag i et kommunalt lejemål, der bliver opsagt. Huslejen stiger til et noget højere niveau, da lejen i dag er markant under markedsniveau.

Sygeplejeklinik (247 m2 eksl. kælder)

Kommunen er ansvarlig for at tilbyde vederlagsfri sygepleje efter henvisning fra læge eller hospital, jf. Bekendtgørelse om hjemmesygepleje. Sygeplejen består f.eks. i sårpleje, hjælp til medicin, undersøgelse og behandling. Som led i Fremtidens Sygepleje og paradigmeskiftet "fra passiv til aktiv" er det politisk besluttet, at borgere som er i stand til det, skal modtage sygepleje på klinik. Målet er, at 90 % af borgerne i målgruppen skal modtage sygepleje på klinik. Det indebærer etablering af klinikker i alle bydele, herunder Nørrebro. Sygeplejeklinik Nørrebro vil bl.a. arbejde med teknologiske muligheder på sårområdet. Der er færre omkostninger ved sygeplejeklinikker i forhold til sygepleje i borgerens hjem, idet der spares vejtid.

Sundhedstilbud fra andre forvaltninger

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har tidligere haft dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen vedrørende indplacering af sundhedsplejen og Socialforvaltningen vedrørende deres alkoholtilbud. De to forvaltninger er dog ikke aktuelt interesserede i at flytte deres tilbud ind i sundhedshuset.

Sundhedstilbud fra andre aktører i sundhedsvæsenet

Praktiserende læger, regionale funktioner mfl.

En grundidé med sundhedshuse er at tilbyde lokaler til sundhedstilbud fra eksterne aktører i sundhedsvæsenet med henblik på at fremme et sammenhængende sundhedsvæsen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har haft drøftelser med en gruppe praktiserende læger på Nørrebro, der har vist interesse i at flytte ind i sundhedshuset.

Lejekontrakten

Der henvises til (bilag 1).

For administrativt høringssvar fra Københavns Ejendomme henvises til (bilag 2).

Økonomi

Driftsudgifter

De samlede ejendomsudgifter for Sundhedshus Nørrebro forventes at udgøre 8,0 mio. kr. Lejeudgifterne svarer til markedslejen i lokalområdet. I dette er indeholdt et lejetillæg, der afbetales i løbet af uopsigelighedsperioden, som er 10 år med et års opsigelse, dvs. 11 år i alt. Lejetillægget dækker Sundheds- og Omsorgsforvaltningens udgifter til særindretninger i huset. Det er aftalt med udlejer, at udgiften til disse deles mellem udlejer og forvaltningen. Særindretningerne omfatter bl.a. behovet for flere træningssale og etableringen af udearealet.

I dag udgør de samlede ejendomsudgifter til funktionerne, som samles i sundhedshuset, 3,3 mio. kr. Stigningen i ejendomsudgifter på 4,6 mio. kr. skyldes dels nødvendig arealudvidelse og dels prisstigning på huslejen. Den primære forklaring er, at den nuværende husleje for Ryg- og Genoptræningscenteret ligger markant under markedslejen. Merudgifterne finansieres af den samlede driftsramme til forebyggelse og kronikerområdet, træningsområdet og sygeplejen.

Udgiften til de øgede ejendomsudgifter afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens budget på bevillingen service, sundhed, funktion 4.62.88.1 og 4.62.82.1, jf. (bilag 1).

De eksisterende lejemål til forebyggelsescenter og ryg- og genoptræningscenteret opsiges i forbindelse med flytningen jf. beslutning i Borgerrepræsentationen den 17. november 2011.

Anlæg

Der blev i forbindelse med budget 2011 bevilget 7,5 mio. kr. til anlæg af sundhedshuset. De bevilgede anlægsmidler vil bl.a. blive anvendt til træningsredskaber, reception, skiltning, inventar, adgangs- og afsætningsforhold, uforudsete udgifter i forbindelse med byggeriet samt klargøring af lejemålet.

I Budget 2012 blev der bevilget 0,75 mio. kr. til særlige handicapindretninger i sundhedshuset som eksempelvis loftslifte og elektroniske lejer. Disse midler er bevilget med en stjernemarkering, og kan dermed benyttes direkte til sundhedshuset.

Deponering

Det anslåede deponeringsbeløb er baseret på ejendomsvurderingen samt udlejers omkostninger ved ombygningen. Deponeringen skal falde i det år, hvor lejekontrakten underskrives (2012) samt i det år, hvor udlejer har omkostningerne ved byggeriet (2013). I Budget 2011 er det fastsat, at der kan trækkes op til 105 mio. kr. i deponering til Sundhedshus Nørrebro, og i den tidligere indstilling vedrørende lejekontrakt til sundhedshuset blev der bevilget et træk på lånerammen til deponering på 42,4 mio. kr.

Der er praksis for, at der kan opnås fritagelse for deponering, når der udlejes til praktiserende læger. Indenrigs- og Sundhedsministeriet er ansøgt om fritagelse. Der er endvidere praksis for, at der kan opnås fritagelse for 1/3 af det deponeringspligtige beløb, når en kommune etablerer nye sundhedstilbud som følge af kommunalreformen. Der er således søgt om fritagelse for deponering for Ryg- og Genoptræningscentret. Da Forebyggelsescenter Nørrebro også i dag ligger i et tredjemandslejemål, kan det deponeringspligtige beløb herfra trækkes fra deponeringen til det nye sundhedshus jf. (bilag 1).

Den samlede udgift til deponering udgør 48,9 mio. kr. i 2012, givet at der opnås fritagelse.

Hvis der ikke opnås dispensation skal der deponeres 64,6 kr. mio. kr. i 2012.

Der skal endvidere deponeres ca. 17,9 mio. kr. i 2013. Dette beløb er baseret på udlejers anslåede omkostninger, og deponeringsbeløbet fra Forebyggelsescenter Nørrebro er modregnet.

Videre proces

-


Anne Skovbro 
                       / Jens Egsgaard

 

Oversigt over politisk behandling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Ejendomme bemyndiges til at indgå betinget lejekontrakt vedr. lejemål til et sundhedshus beliggende på Mimersgade 39-41 2200 København N. (bilag 1),
  2. at Københavns Ejendomme bemyndiges til efterfølgende at foretage tekniske justeringer og mindre økonomiske korrektioner i den fremlagte lejekontrakt vedrørende Mimersgade,
  3. at det tidligere bevilgede træk på lånerammen til deponering på 42,4 mio. kr. udgår, og erstattes således, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bevilges et træk på lånerammen på 48,9 mio. kr. i 2012 givet dispensation for en del af deponeringen, og at der bevilges et træk på lånerammen på 17,9 mio. kr. i 2013, hvorved deponeringsforpligtelsen bortfalder,
  4. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bevilges et træk på lånerammen på 64,6 mio. kr. i 2012, såfremt der ikke dispenseres, hvorved deponeringsforpligtelsen bortfalder, og
  5. at Københavns Ejendomme bemyndiges til at udnytte optionen i lejekontrakten og indgå lejekontrakter med eksterne aktører i sundhedshuset som eksempelvis praktiserende læger og andre forvaltninger, og at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bemyndiges til at fremleje til disse aktører.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 20. september 2012

Indstillingen blev godkendt.



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget tager forbehold for KEjds § 15 til sagen.

Derudover forudsætter Økonomiudvalget, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.




Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. oktober 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Kultur- og Fritidsforvaltningen oversender sagen til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

”Kultur- og Fritidsforvaltningen skal på vegne af Kultur- og Fritidsudvalget meddele, at Kultur- og Fritidsforvaltningen har følgende bemærkninger til sagen om

 

·         Placering af Sundhedshus Nørrebro:

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler at Borgerrepræsentationen godkender den indgåede betingede lejekontrakt for lejemålet beliggende Mimersgade 39 – 41, 2200 København N. Københavns Ejendomme vurderer, at lejevilkår er markedskonforme.

 

Ud over de bemærkninger der fremgår af Københavns Ejendommes administrative høringssvar af 10. september 2012 har Kultur- og Fritidsforvaltningen ingen yderligere bemærkninger til sagen.

 

 

 

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. november 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top