Mødedato: 01.11.2001, kl. 17:30

Lokalplanen Ballumgade Nord-karreen

Lokalplanen Ballumgade Nord-karreen

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 1. november 2001

 

BR 411/01

Lokalplanen Ballumgade Nord-karreen

Lokalplanen "Ballumgade Nord-karreen"

Indstilling om endelig vedtagelse af lokalplanen "Ballumgade Nord-karreen".

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplanen "Ballumgade Nord-karreen" vedtages endeligt

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 26. september 2001

Anbefalet

 

 

RESUME

Sideløbende med den offentlig høring af lokalplanforslaget har et forslag til byfornyelse for samme område været offentliggjort. I den forbindelse er der fremkommet 10 henvendelser, hvoraf 1 henvendelse vedrører lokalplanforslagets bestemmelse om facadeudformning og ønske om bevaring af tidligere staldbygninger i gårdrum. De øvrige 9 henvendelser omhandler byfornyelsesforslaget, og der skal i den forbindelse henvises til den samtidige indstilling vedrørende byfornyelsesbeslutning for "Ballumgade Nord-karreen".

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 26. april 2001 Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 21. marts 2001 om offentliggørelse af lokalplanforslaget "Ballumgade Nord-karreen" (sag 165/2001, dagsordenens punkt 21).

Aftryk af indstillingen til Borgerrepræsentationen med tilhørende bilag er fremlagt til gennemsyn i Borgmester Søren Pinds forkontor, Rådhuset, 1. sal værelse 36.

Offentliggørelse

Lokalplanforslaget har været offentliggjort i perioden fra den 9. maj 2001 til den 9. august 2001. Der er udsendt ca. 350 pjecer til ejere, lejere og brugere og 54 pjecer til interessegrupper, foreninger og lignende. For de 8 ejendomme, som planforslaget omfatter, er der samtidig og med samme frist offentliggjort et byfornyelsesforslag.

I offentlighedsperioden er modtaget 10 henvendelser, hvoraf den ene vedrører lokalplanforslaget. Hvad angår de øvrige henvendelser henvises til den samtidige indstilling vedrørende byfornyelsesbeslutning for "Ballumgade Nord-karreen".

Den modtagne henvendelse er fremlagt til eftersyn på borgmester Søren Pinds forkontor.

Henvendelse fra offentlige myndigheder

1) Brev af 19. juli 2001, Kulturmiljørådet for Københavns og Frederiksberg Kommuner

Rådet opponerer mod forslagets § 6, stk. 3, pkt. f "Boliger skal i videst muligt omfang forsynes med opholdsaltaner. Eventuelle opholdsaltaner mod gade skal udføres som indeliggende altaner med brystninger, der flugter med facaderne eller med et vertikalt altan/karnapmotiv efter Bygge- og Teknikforvaltningens nærmere bestemmelse."

Rådet finder, at altaner mod gade vil skæmme det ensartede facadepræg og bryde den arkitektoniske stil, som er kendetegnende for karréerne.

Herudover opfordrer rådet til at de 2 bygninger i gårdrummene til Hedebygade 12-14 og Møgeltøndergade 8-10/ Amerikavej 11-13 udpeges som bevaringsværdige. Bygningerne, et cykelskur og et autoværksted, var oprindeligt hestestalde som er nogle af de få tilbageværende på Vesterbro og rådet finder at de bør bevares som dokumenter for områdets historie evt. som have- eller cykelskure i de byfornyede gårdrum.

Bemærkninger

For eksisterende bebyggelse gælder, at opholdsaltaner kun må etableres på gårdside. For nybyggeri gælder, at boligerne i videst muligt omfang forsynes med opholdsaltaner, hvilket anses for et rimelig krav for en moderne standardbolig af i dag. Bestemmelsen skal også ses i sammenhæng med ejendommenes begrænsede friareal.

Lokalplanen foreskriver ikke at nybyggeri skal opføres i samme stil som eksisterende bebyggelse, men at facaderne med hensyn til proportionering og udformning skal harmonere med gadebilledet. Kravet om, at altaner mod gade skal være indeliggende eller udføres med et altan/karnapmotiv kan derfor suppleres af arkitektoniske krav til udformningen, således at evt. ny bebyggelse fremtræder i harmoni med omgivelserne uden at plagiere den eksisterende bebyggelses arkitektoniske stil.

Hvad angår de to tidligere staldbygninger, udelukker lokalplanen ikke, at de bevares. Ud fra en samlet vurdering af bebyggelsen, de begrænsede friarealer og forringede lysforhold de skaber for de boliger, de ligger klods op af samt bygningernes tilstand og arkitektoniske fremtræden, finder forvaltningen ikke, at de kulturhistoriske hensyn vejer tungt nok til at udpege dem som bevaringsværdige. I bydelsatlas Vesterbro har bygningerne fået lav bevaringsværdi (6 og 8).

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Aftryk af indstillingen til Borgerrepræsentationen med tilhørende bilag.
  2. Kopi af brev fra Kulturmiljørådet for Københavns og Frederiksberg Kommuner

/Jens Ole Nielsen

Til top