Mødedato: 01.11.2001, kl. 17:30

Dispensation fra støjgrænser ved Emdrup Station

Dispensation fra støjgrænser ved Emdrup Station

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 1. november 2001

 

BR 427/01

Dispensation fra støjgrænser ved Emdrup Station

Dispensation fra støjgrænser ved renovering af Emdrup Station

Indstilling om, at støjgrænserne, der er angivet i pjecen om miljømæssige forholdsregler ved bygge- og anlægsarbejder, under visse betingelser kan fraviges i to nætter i forbindelse med renovering af gangbro over Emdrup Station.

Det pågældende arbejde skal varsles mindst 14 dage før det igangsættes og at arbejdet skal foregå over 2 adskilte dage.

(Miljø- og Forsyningsudvalget)

(Standsningsret)

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender,

at støjgrænserne, der er angivet i pjecen om miljømæssige forholdsregler ved bygge- og anlægsarbejder, under visse betingelser kan fraviges i to nætter i forbindelse med renovering af gangbro over Emdrup Station.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 8. oktober 2001

Et flertal tiltrådte indstillingen med følgende tilføjelse: at det pågældende arbejde skal varsles mindst 14 dage før det igangsættes og at arbejdet skal foregå over 2 adskilte dage.

Lars Hutters (L) ønskede med henvisning til §23 i Styrelsesloven om standsningsretten, at sagen behandles i Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

På grund af klage den 1. oktober over støjgener fra renovering om natten af en gangbro over sporarealet på Emdrup Station, har Miljøkontrollen foretaget tilsyn og konstateret, at arbejdet medfører væsentlige støjgener for naboerne.

I forbindelse med en tidligere klage over andet renoveringsarbejde på Emdrup Station vurderede Miljøkontrollen dengang, at det ville være muligt at udføre det nu påklagede arbejde uden væsentlige støjgener for naboerne. Klagen den 1. oktober og Miljøkontrollens efterfølgende tilsyn viser imidlertid, at de nye renoveringsarbejder støjer mere end oprindeligt forventet.

Derfor har Miljøkontrollen den 1. oktober meddelt DSB S-tog påbud om straks at overholde støjgrænserne i vejledningen om miljømæssige forholdsregler ved bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune.

DSB S-tog har oplyst, at man har indstillet det støjende natarbejde. På et møde den 2. oktober anmodede DSB S-tog herefter Miljøkontrollen om dispensation fra støjgrænserne til at arbejde med sandblæsning af gangbroen over sporarealet i 2 hverdagsnætter i højst 2¼ time hver nat. Anmodningen er begrundet med de strenge sikkerhedsforhold ved arbejde i nærheden af S-banens køreledninger. Arbejdet kan kun finde sted, når strømmen til køreledningerne er afbrudt. Efter DSB S-togs oplysninger kan det kun ske om natten, da den pågældende S-togsstrækning ellers skal indstilles i 6 til 7 timer.

Miljøkontrollen vurderer, at det vil være muligt at foretage støjdæmpende foranstaltninger på arbejdsstedet, idet der kan ske afskærmning mellem arbejdsstedet og de nærmeste beboelser. Miljøkontrollen vurderer dog ikke, at det vil være muligt at overholde vejledningens støjgrænse på 40 dB(A).

På den baggrund foreslås det, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at DSB S-tog kan foretage sandblæsning af gangbroen ved Emdrup Station om natten i to hverdagsnætter, hver nat i højst 2¼ time. Arbejdet må dog først finde sted, når følgende forholdsregler er iagttaget:

  • Der skal foretages yderligere afskærmning mod ejendommen beliggende Banebrinken, således at sigtelinien mellem beboerne i ejendommen og arbejdspladsen på gangbroen er afskærmet.
  • Sandblæsning skal foregå ved det lavest mulige dysetryk som kan fjerne maling og rust. Miljøkontrollen vil inden arbejdet bliver udført foretage vurdering af støjen fra dysen.
  • Beboerne skal senest to dage før arbejdet går i gang orienteres skriftligt om tidspunkterne for arbejdet.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljøkontrollen modtog natten til den 1. oktober 2001 klage over støj fra renoveringsaktiviteter ved Emdrup Station. Arbejdet omhandler sandblæsning under en gangbro over sporene ved stationsbygningen. Miljøkontrollens beredskabsvagt foretog tilsyn på stedet og konstaterede, at arbejdet medførte væsentlige støjgener.

Beredskabsvagten i Miljøkontrollen tager stilling på baggrund af det, der umiddelbart konstateres på arbejdsstedet. I dette tilfælde oplyste entreprenøren vagten om et møde mellem DSB S-tog, entreprenøren og Miljøkontrollen, som havde været afholdt den 31. juli. På baggrund heraf vurderede vagten, at Miljøkontrollen havde givet tilladelse til det pågældende støjende arbejde. Dette blev klager orienteret om. Der er således tale om en fejl som Miljøkontrollen beklager. Miljøkontrollen har imidlertid ikke givet tilladelse til, at støjgrænserne i vejledningen om miljømæssige forholdsregler ved bygge og anlægsarbejder kan overskrides.

Miljøkontrollen modtog i juli klage over støj om natten fra andet renoveringsarbejde på Emdrup Station. Arbejdet dengang drejede sig om sandblæsning af trapperne til perronerne fra to gangbroer over sporene. Arbejdet foregik på oversiden af trapperne, og støjen kunne frit brede sig til beboelserne omkring stationen. Miljøkontrollen vurderede ved tilsyn, at natarbejdet medførte væsentlige støjgener og meddelte DSB S-tog at dette arbejde kun måtte udføres i dagtimerne. DSB S-tog omlagde arbejdstiden i overensstemmelse hermed.

Efterfølgende holdt Miljøkontrollen den 31. juli møde med DSB S-tog og entreprenøren om det samlede renoveringsarbejde på stationen. Det blev oplyst, at gangbroerne, som er lavet af stål, skal vedligeholdes ved sandblæsning og efterfølgende males. Den del af arbejdet, der skal foregå under gangbroerne, kan kun finde sted, når kørestrømmen til S-togene er afbrudt.

For at vurdere, om det var muligt at udføre dette arbejde om natten uden at det ville medføre væsentlige støjproblemer, foretog Miljøkontrollen en orienterende støjmåling i forbindelse med sandblæsning af undersiden af en del af trapperne. Det blev vurderet, at støjen fra dette arbejde ville kunne sammenlignes med støjen fra det kommende arbejde under broerne. Miljøkontrollen opnåede ikke et brugbart måleresultat på grund af meget baggrundsstøj, men da sandblæsningen skulle foregå under broen, vurderede Miljøkontrollen umiddelbart, at der kunne arbejdes om natten uden at det ville medføre væsentlige støjgener for beboerne.

Klagen den 1. oktober og det efterfølgende tilsyn af Miljøkontrollens beredskabsvagt viser imidlertid, at de nye renoveringsarbejder støjer mere end oprindeligt forventet. Miljøkontrollen har derfor den 1. oktober overbragt påbud til DSB S-tog om straks at overholde støjgrænserne i vejledningen om miljømæssige forholdsregler ved bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune. DSB S-tog har med det samme standset det støjende arbejde om natten. Samtidigt har DSB S-tog anmodet om et møde med Miljøkontrollen for at begrunde en ansøgning om dispensation fra støjgrænserne. Mødet blev afholdt den 2. oktober i Miljøkontrollen.

Uddybning af indstillingen

DSB S-tog har på mødet den 2. oktober søgt om tilladelse til at foretage sandblæsning af undersiden af den sydlige gangbro ved Emdrup Station 2 nætter på hverdage, hver nat i højst 2¼ time. Som følge af Miljøkontrollens påbud af 1. oktober har DSB S-tog aflyst de interne aftaler i DSB om tidspunkter for fjernelse af kørestrømmen ved Emdrup Station. DSB S-tog kan derfor på nuværende tidspunkt ikke oplyse, på hvilke datoer arbejdet eventuelt vil kunne blive udført.

DSB S-tog har på mødet med Miljøkontrollen begrundet arbejdsmetode og den ønskede arbejdstid med følgende:

  • Det er stålkonstruktioner, der skal renses for maling og korrosion. Selv om kørestrømmen er afbrudt, er det af sikkerhedsgrunde ikke tilladt at tilsætte vand ved sandblæsningen, hvilket ellers ville kunne dæmpe støjen en del.
  • Det er ikke muligt at foretage afrensning tilstrækkeligt effektivt ved andre metoder end ved sandblæsning.
  • På grund af opstilling af stillads under gangbroen over sporene er det ikke muligt at foretage arbejdet på tidspunkter, hvor der kører tog. Af sikkerhedsgrunde skal strømmen til køreledningerne været afbrudt før stilladsopstilling må gå i gang, og stilladset skal være fjernet før strømmen kan blive sluttet igen.
  • Hvis arbejdet skal udføres inden for normal arbejdstid, skal den pågældende S-togsstrækning indstilles i 6 til 7 timer.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen er på den baggrund enig i, at de pågældende renoveringsarbejder ikke kan foregå i dagtimerne.

Miljøkontrollen har imidlertid konstateret, at der ikke er tilstrækkelig afspærring mellem de nærmeste beboelser i ejendommen på Banebrinken og arbejdsstedet. Det vil være muligt at foretage afskærmning i en sådan højde og længde, at de nærmeste beboelser bliver dækket af afskærmningen. Miljøkontrollen vurderer, at en afskærmning vil kunne dæmpe støjen fra sandblæsning. Det skønnes dog ikke muligt at bringe støjen ned på 40 dB(A).

På den baggrund foreslås det, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at DSB S-tog kan foretage sandblæsning af gangbroen ved Emdrup Station om natten i to hverdagsnætter, hver nat i højst 2¼ time. Arbejdet må dog først finde sted, når følgende forholdsregler er iagttaget:

  • Der skal foretages yderligere afskærmning mod ejendommen beliggende Banebrinken, således at sigtelinien mellem beboerne i ejendommen og arbejdspladsen på gangbroen er afskærmet.
  • Sandblæsning skal foregå ved det lavest mulige dysetryk som kan fjerne maling og rust. Miljøkontrollen vil inden arbejdet bliver udført foretage vurdering af støjen fra dysen.
  • Beboerne skal senest to dage før arbejdet går i gang orienteres skriftligt om tidspunkterne for arbejdet.

Miljøvurdering

Det ansøgte arbejde kan 2 hverdagsnætter, hver nat i ca. 2 timer, medføre støjgener for beboerne i ejendommen beliggende Banebrinken, mens der foretages sandblæsning.

Økonomi

-

Høring

-

BILAG VEDLAGT

  1. Klage af 1. oktober til Miljøborgmesteren.
  2. Notat af 1. oktober vedr. støj fra sandblæsning om natten ved Emdrup Station.
  3. Påbud af 1. oktober 2001 til DSB S-tog.

 

 

 

 

 

Niels Juul Jensen

/ Jørgen Høg

 

Til top