Mødedato: 01.02.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om styrket togturisme og flere direkte togforbindelser fra København til udlandet

Medlemsforslag

Det foreslås, 

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger overborgmesteren at skrive et brev til Greater Copenhagen, Wonderful Copenhagen og STRING, der opfordrer dem til at gå i dialog med relevante togoperatører om flere direkte togforbindelser og bedre rejseoplevelse mellem København og europæiske storbyer,
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen, i samarbejde med ovenstående parter, at forberede en sag til politisk behandling med en strategi, der kan sikre flere togforbindelser mellem København og europæiske storbyer og gøre det mere attraktivt at være togturist eller forretningsrejsende med tog. Strategien kan f.eks. tage udgangspunkt i etablering af samarbejder med togoperatører og regionale partnerskaber samt, hvad kommunen som indkøber og planlægger kan gøre,
  3. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen, i dialog med andre relevante forvaltninger, at give anbefalinger til, hvordan man gennem konkrete byrumsforbedringer og informationsindsats ved større stationer kan gøre København mere attraktivt for togturister og forretningsrejsende med tog, jf. motivationen,
  4. at Borgerrepræsentationen pålægger overborgmesteren at skrive et brev til transportministeren, der anmoder om en strategi for flere direkte togforbindelser mellem København og europæiske storbyer, herunder at der afsættes statslig finansiering eller sænkes afgifter, jf. motivationen,
  5. at Borgerrepræsentationen anmoder overborgmesteren om at kontakte nærtliggende storbyer (fx Oslo, Stockholm, Göteborg, Hamborg og Berlin) og invitere til styrket samarbejde om flere direkte togforbindelser mellem København og de øvrige storbyer - og fælles tiltag, der kan gøre det lettere at booke og rejse med tog.

(Stillet af Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet)

Motivering

De fleste af os vil gerne se noget nyt, når vi skal på ferie. Og mange vil også gerne tage det miljømæssigt og klimamæssigt rigtige valg, hvis det ellers er tilgængeligt og nogenlunde overskueligt. Derfor er det vigtigt, at der findes attraktive grønne alternativer til at tage flyet, når københavnerne skal på ferie, på forretningsrejse eller når turister besøger København.

Der er brug for at åbne nye togruter og togdestinationer til og fra København, så CO2 belastningen fra turisme og forretningsrejser på sigt kan falde, fordi man som forbruger har gode, klimavenlige transportformer til rådighed. 

Der er gode takter fra nogle af tog-udbyderne, men det går meget langsomt, og billetterne til eksisterende ruter bliver hurtigt udsolgt. Der er også etableret et EU-pilotprojekt til styrkelse af tværnational togtransport, som nærværende forslag skal ses som supplement til.

I en analyse udarbejdet af Rambøll for Wonderful Copenhagen fremgår det, at man udleder ca. 20 gange så meget CO2 per rejst km, når man vælger fly fremfor tog. I analysen peges der på, at der er et potentiale for øget togturisme til København fra Hamborg, Berlin, Stockholm og Göteborg. 55 pct. af respondenterne i de fire byer finder det sandsynligt eller meget sandsynligt, at de vil tage toget til København inden for de næste to år.

Respondenterne i analysen fremhæver tre faktorer, der i højere grad kan få dem at vælge tog fremfor fly i fremtiden: Direkte ankomst i bycentrum, klimavenligheden og en mindre stressfyldt rejse. Dog fremhæve respondenterne også barrierer såsom rejsetid, pris og forsinkelser, som kan holde dem fra at vælge toget fremfor flyet. 

Det er vigtigt at styrke det grønne valg - og det kan ifølge analysen ske ved blandt andet at øge udbud af direkte afgange, styrke rettidighed, sænke rejsetid og pris, samt fjerne oplevet friktion undervejs.  Derved skabes en positiv opfattelse af tog som rejseform. I tråd med ambitionerne fra Københavns kommende klimaplan 2035 skal vi motivere flere til at vælge de mest klimavenlige transportformer, så det forbrugsbaserede klima-fodaftryk kan halveres.

I markedsføringskampagner for togrejser fremhæves fordelene for klimaet og besparelse på hoteludgifter ved at tage nattog. 

Informationskampagner kan dog ikke stå alene. Derfor skal afgangs- og ankomststederne også være mere attraktive, med bedre wayfinding, og bedre rådgivning og vejledning af rejsende på stationerne. Fx gennem bedre turistinformation på Hovedbanegården, så byen tager imod togrejsende med råd og vejledning, så de også har lyst til at komme med tog næste gang. På sigt kunne det evt. også være relevant med turistinformation på København Syd, når de svenske nattog begynder at standse der. Det kunne også være en mulighed at etablere et lokalt fordelsprogram for togrejsende til/fra København, hvor togrejsende får rabatter hos kommunalt støttede faciliteter såsom museer, lokale teatre, idrætsfaciliteter mv.

Det er vigtigt for partierne, at forvaltningen undersøger muligheden for en fast udviklingsdialog mellem Københavns Kommune og relevante interessenter om politiske og fysiske barrierer for øget togrejse, samt at der kortlægges forskelle i afgiftsniveauet for de forskellige rejseformer turister anvender. F.eks. er der i dag ikke afgift på flybrændstof, mens der er afgifter på de drivmidler togene anvender. Dette er med til at skævvride konkurrencen i flyenes favør. Det er også vigtigt at kortlægge, hvad det ville betyde, hvis broafgifterne for tog på Øresundsbroen og Storebæltsbroen sænkes med samme procentsats som bilernes afgifter er blevet historisk.  Pointen om afgifter på brændstof, drivmidler og særligt broafgifter ønskes derfor også medtaget i brevet til ministeren. Fordi afgifter har en direkte indflydelse på rejseprisen - og dermed hvor økonomisk attraktivt det grønne valg forekommer for forbrugeren. 

I dialogen med andre storbyer kan det blandt andet være relevant at tale om, hvordan det kan blive lettere at booke togrejser på tværs af landegrænser.

Hvad angår pris og afgifter bemærkes det, at i modtaget svar fra Økonomiforvaltningen, skriver de at: ”en bedre tilgængelighed til nabolandene Sverige og Tyskland kræver, at det er kommercielt attraktivt at drive togtrafikken for togoperatørerne. I Danmark er det et spørgsmål om offentlige tilskud fra staten”

Økonomiforvaltningen skriver endvidere at: ”Københavns Kommune kan via samarbejderne Greater Copenhagen og STRING opfordre togoperatører til at fremme nattog og lyntogsforbindelser til København. Hertil kan der rettes henvendelse til transportministeren med opfordring til at fremme de totogformeri Danmark”.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. februar 2024

Socialdemokratiet fremsatte forslag om udvalgshenvisning til Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget.

 

Det af Socialdemokratiet fremsatte forslag om udvalgshenvisning blev forkastet med 28 stemmer imod 26. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, C, V, I og O

Imod stemte: Ø, B, F og Å

 

Medlemsforslaget blev herefter enstemmigt vedtaget.

Til top