Mødedato: 01.02.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Indtægtsbevilling til energiprojekt EnergyLab Nordhavn, Østerbro

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at modtage tilskud fra det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) til Københavns Kommunes deltagelse i projektet EnergyLab Nordhavn. Projektet kan med nye energiløsninger bidrage til at indfri KBH2025 Klimaplanen.

Indstilling

 Indstilling om,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager tilskuddet fra EUDP på 0,84 mio. kr. til deltagelse i projektet EnergyLab Nordhavn. Der skal på den baggrund gives en indtægts- og en udgiftsbevilling på 0,84 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet,
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 0,84 mio. kr. til projektet EnergyLab Nordhavn. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune fik den 17. december 2014 tilsagn fra Energistyrelsen om tilskud fra den offentlige tilskudsordning EUDP til projektet EnergyLab Nordhavn. Projektet, der skal bidrage til at udvikle fremtidens energiløsninger, er igangsat og indgik i KBH2025 Klimaplanen Roadmap 2017-2020, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 26. august 2016. Ved en fejl, som Teknik- og Miljøforvaltningen beklager, har Borgerrepræsentationen ikke godkendt at modtage det tildelte tilskud fra Energistyrelsen.

Borgerrepræsentationen skal på den baggrund tage stilling til, om den tildelte finansiering fra EUDP kan modtages og anvendes til Københavns Kommunes andel af projektet.

Løsning

EnergyLab Nordhavn – fremtidens energiløsninger
Projektet EnergyLab Nordhavn blev opstartet af et partnerskab på tværs af myndigheder, forsyningsselskaber, industri og videninstitutioner i 2015 og afsluttes ultimo 2019. Hovedformålet med projektet er at kombinere forskning, udvikling og demonstration i stor skala inden for energiområdet for at opnå viden og erfaring med at udvikle et fleksibelt og effektivt energisystem, som udnytter den vedvarende energi optimalt. Det er første gang, de forskellige forsyningsmuligheder (varme og el) sammentænkes i denne størrelsesorden i et samarbejde mellem de relevante aktører. Deltagerne i partnerskabet er ud over Københavns Kommune, By & Havn, Radius, HOFOR, ABB Danmark, Glen Dimplex, Hoxoh Group, Balslev Rådgivende Ingeniører, Danmarks Tekniske Universitet, Danfoss og METRO THERM.

Projektet har stor international interesse og bidrager til København som en bæredygtig by.

Københavns Kommunes rolle i projektet
Københavns Kommune har forpligtet sig til at stille bydelen Nordhavn til rådighed for projektet og har i samarbejde med By & Havn etableret et showroom for energiløsningerne, der åbner den 12. december 2017. Det betyder, at dele af Nordhavn vil fungere som et levende energilaboratorium, hvor partnerne afprøver og udvikler energiløsninger på de forbrugere, som er koblet op på byens energisystem. I det lange løb forventes nyudviklede løsninger fra projektet overført til andre dele af byen for at implementere mere effektive energiløsninger og dermed spare energi samtidig med, at forbrugerne ikke mærker ændringer i deres komfort. Udbredelsen af løsningerne kan ske både kommercielt og i samarbejde med HOFOR.

I EnergyLab Nordhavn afprøver beboerne forskellige løsninger direkte i deres hjem (fx forventes 10 rækkehuse at afprøve varmtvandsbeholdere drevet af el fra vindmøller), mens andre løsninger afprøves i tilkobling til energisystemet for at videreudvikle disse (fx batteri, der kan lagre energi til 60 husstande i et døgn). Projektet indsamler desuden store mængder af data om energiforbrug i bygningerne. Disse data forventes at være tilgængelige for små eller mellemstore virksomheder (SMV), som arbejder med at udvikle energibesparende løsninger, ved projektets afslutning.

Københavns Kommune er ansvarlig for formandskabet for projektets styregruppe.

Økonomi

Københavns Kommunes del af projektet udgør 2,1 mio. kr. (2018 p/l) af en samlet økonomisk ramme på 143 mio. kr. for alle partnerne. Heraf støtter EUDP kommunens andel med 40 % svarende til 0,84 mio. kr. (2018 p/l). Københavns Kommune har dermed en egenfinansiering på 1,26 mio. kr. (2018 p/l) over fire år, som dækkes af allerede afsatte midler til medarbejderressourcer i forbindelse med KBH2025 Klimaplanen.

Med denne indstilling ønsker Teknik- og Miljøforvaltningen at modtage 0,84 mio. kr. (2018 p/l) fra EUDP, jf. tabellen nedenfor:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

 

Varig?
ja/nej

2018
(2018 p/l)

2019
(2018 p/l)

 

1.

TMU

3400 – Ordinær anlæg

2.22.01.3

I

-378

-460

Nej

1.

TMU

3400 – Ordinær anæg

2.22.01.3

U

378

460

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

-

TMU = Teknik- og Miljøudvalget

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

De 0,84 mio. kr. (2018 p/l) skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. nedenstående tabel:

Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

 

2018
(2018 p/l)

2019
(2018 p/l)

I alt

(2018 p/l)

 TMU

EnergyLab Nordhavn

3400 Ordinær anlæg 

2.22.01.3

378

460

838

I alt

-

-

-

378

460

838

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indtægtsbevillingen til projektet, afsluttes projektet som forventet ultimo 2019. Teknik- og Miljøforvaltningen afrapporterer resultaterne til Energistyrelsen inden udgangen af 2019.

 

Pernille Andersen                    /Jan Heichelmann

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager tilskuddet fra EUDP på 0,84 mio. kr. til deltagelse i projektet EnergyLab Nordhavn. Der skal på den baggrund gives en indtægts- og en udgiftsbevilling på 0,84 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet,
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 0,84 mio. kr. til projektet EnergyLab Nordhavn. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. december 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. februar 2018

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top