Mødedato: 30.08.2013, kl. 14:00
Mødested: Vester Voldgade 2A, 1552 København V

Rapport om Borgerrådgiverens uafhængighed

Se alle bilag
Rapport om Borgerrådgiverens uafhængighed
På mødet i Borgerrådgiverudvalget den 11. marts 2011 blev det besluttet, at Borgerrådgiveren mindst en gang årligt skal aflægge rapport til udvalget om eventuelle forhold, som er egnede til at påvirke Borgerrådgiverens uafhængighed negativt.

Indstilling og beslutning

Borgerrådgiveren indstiller til Borgerrådgiverudvalget,

1. at udvalget tager Borgerrådgiverens rapport om eventuelle forhold, som er egnede til at påvirke Borgerrådgiverens uafhængighed negativt, til efterretning.

Problemstilling

Borgerrådgiverens uafhængighed er en grundsten i Borgerrådgiverens virke og en grundlæggende forudsætning for, at Borgerrådgiverens vurderinger af konkrete sager kan ske på et objektivt og sagligt grundlag. Uafhængigheden skal sikre, at Borgerrådgiveren har gennemslagskraft, og at Borgerrådgiverens arbejde til enhver tid er omgærdet af legitimitet og tillid. Uafhængigheden skal ikke alene være en realitet, den skal også fremstå som en realitet, da alene mistanke om manglende uafhængighed kan skabe mistillid hos borgere, forvaltninger og andre.

Uafhængigheden var højt prioriteret af Borgerrepræsentationen, da beslutningen om at etablere Borgerrådgiveren blev taget i 2003/2004, jf. BR 586/03 og er siden blevet grundfæstet i kommunens styrelsesvedtægt og i vedtægt for Borgerrådgiveren.

På mødet i Borgerrådgiverudvalget den 11. marts 2011 blev det besluttet:

- at enkelte borgerrepræsentationsmedlemmers henvendelser til Borgerrådgiveren om verserende sager skal distribueres til Borgerrådgiverudvalgets medlemmer,
- at Borgerrådgiveren mindst en gang årligt aflægger rapport til udvalget om eventuelle forhold, som er egnede til negativt at påvirke Borgerrådgiverens uafhængighed, og
- at Borgerrådgiveren i øvrigt løbende orienterer udvalgsformanden om sådanne forhold.

I Borgerrådgiverens notat af 18. februar 2011 (vedlagt) redegøres der nærmere for uafhængigheden i relation til det organisatoriske setup, budgetmæssig uafhængighed, politisk uafhængighed samt praktisk uafhængighed/jævnbyrdighed.

Nedenfor gøres status for Borgerrådgiverens uafhængighed i 2012 inden for de nævnte områder, som ikke allerede er omtalt i Borgerrådgiverens notat af 18. februar 2011.

Løsning

Organisatorisk uafhængighed
Den organisatoriske uafhængighed er blandt andet sikret ved:

- at Borgerrådgiveren udpeges og afskediges af Borgerrepræsentationen (Borgerrådgiveren ansætter selv sit personale),
- at Borgerrådgiveren er uafhængig af de stående udvalg, borgmestre og forvaltninger og
- at Borgerrådgiveren refererer til Borgerrådgiverudvalget og Borgerrepræsentationen, men i udøvelsen af sit hverv fungerer uafhængigt af disse.

Der har ikke i 2012 være særlige forhold, som har påvirket Borgerrådgiverens organisatoriske uafhængighed negativt.

Budgetmæssig uafhængighed
Borgerrådgiverens budgetmæssige uafhængighed er sikret gennem en selvstændig bevillig og selvstændigt budgetansvar. Borgerrådgiveren er underlagt de samme forpligtelser som de syv forvaltninger og Intern Revision med hensyn til budget, regnskab og opfølgning på disse. Heri ligger imidlertid også, at rammen for Borgerrådgiverens budgetforslag udstikkes af Økonomiudvalget uanset, at Økonomiudvalget er undergivet Borgerrådgiverens tilsyn.

Der har ikke i 2012 være særlige forhold, som har påvirket Borgerrådgiverens budgetmæssige uafhængighed negativt.

Politisk uafhængighed
I Borgerrådgiverens notat af 18. februar 2011 er blandt andet beskrevet den afbalancerede indflydelse som Borgerrepræsentationen og Borgerrådgiverudvalget samt disses medlemmer har på Borgerrådgiverens virke. Den afbalancerede indflydelse består i, at organerne kan pålægge Borgerrådgiveren at iværksætte nærmere undersøgelser, men derimod bør udvise en vis tilbageholdenhed i forhold til at udtale sig om Borgerrådgiverens igangværende undersøgelser.

Der har ikke i 2012 være særlige forhold, som har påvirket Borgerrådgiverens politiske uafhængighed negativt.

Praktisk uafhængighed/jævnbyrdighed
For at kunne udøve sin funktion må Borgerrådgiveren være jævnbyrdig med de forvaltninger mv., som Borgerrådgiveren skal udøve tilsyn med. Det må derfor forudsættes, at Borgerrådgiveren ikke har flere administrative byrder eller dårligere adgang til praktisk hjælp i kommunen end forvaltningerne.

Der har ikke i 2012 være særlige forhold, som har påvirket Borgerrådgiverens praktiske uafhængighed/jævnbyrdighed negativt.

Samlet status for Borgerrådgiverens uafhængighed
Det er Borgerrådgiverens opfattelse, at der ikke i 2012 er opstået særlige trusler imod uafhængigheden.

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

-
Johan Busse

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top