Mødedato: 28.08.2009, kl. 12:00

Høring om handlingsplan for ligebehandlingspolitik

Se alle bilag

Høring om handlingsplan for ligebehandlingspolitik

Borgerrådgiverudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde fredag den 28. august 2009

 

 

Åbne punkter

 

5.      Høring om handlingsplan for ligebehandlingspolitik

BOR  53/2009

Borgerrådgiverudvalgets høringssvar vedrørende behovsundersøgelse og handlingsplan for

ligebehandlingspolitik

 

Indstilling om Borgerrådgiverudvalgets høringssvar vedrørende behovsundersøgelse og handlingsplan for ligebehandlingspolitik

 

 

INDSTILLING OG Beslutning

 

Borgerrådgiveren indstiller, at Borgerrådgiverudvalget godkender,

 

1. at høringssvar vedlagt i bilag 1 fremsendes til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

 

 

 

Problemstilling

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede den 28. august 2008 at Institut for Menneske rettigheder skulle gennemføre en undersøgelse, som skulle sætte forvaltningen i stand til at vurdere behovet for en ligebehandlingspolitik i Københavns Kommune.

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har på baggrund af resultatet af undersøgelsen foreslået en handlingsplan, som man anmoder fagudvalgene om at udtale sig om, ligesom man anmoder fagforvaltningerne om, at udtale sig om de forvaltningsspecifikke udfordringer, der påpeges i undersøgelsen.

 

 

Løsning

 

Borgerrådgiveren har udarbejdet vedlagte udkast til høringssvar (bilag 1) fra Borgerrådgiverudvalget.

 

Handlingsplanen indeholder følgende elementer:

 

1.      Iværksættelse af et efteruddannelsesprogram for frontpersonalet i forvaltningerne med særlig vægt på ligebehandling og kommunikation.

 

2.      Udarbejdelse af en kommunikationsstrategi, som skal sikre, at information når ud til de borgergrupper, som nævnes i undersøgelsen.

 

3.       Formulering af en række principper for ligebehandling, som skal gælde for hele Københavns Kommune og som fremadrettet skal sikre ligebehandling

 

I svaret tiltrædes handlingsplanen med supplerende kommentarer og forslag.

 

Opsummerende i forhold til efteruddannelse foreslås, at der sker en retlig fokusering af undervisningen, herunder at det vil være nærliggende at inkludere forvaltningsretten, og at undervisningen differentieres i forhold til om frontpersonalet har myndighedsopgaver eller øvrige opgaver. Fokus på undervisning i manglende systemkendskab fremhæves tillige.

 

For så vidt angår udarbejdelse af en kommunikationsstrategi, henvises for så vidt angår etniske minoriteter til Borgerrepræsentationens vedtagelse af punkt nr. 24 på mødet den 12. marts 2009 (2009-28031), og det arbejde der foregår i den forbindelse. 

Konkret anbefales, at der rettes opmærksomhed mod den skriftlige kommunikation, herunder formidlingen af bebyrdende afgørelser, som ifølge Borgerrådgiverens erfaringer ofte giver anledning til tvivl. Et forslag, som har været drøftet i en arbejdsgruppe om, at forskellige enheder i kommunen - herunder Borgerrådgiveren - i fællesskab arrangerer og tilbyder mindre møder om kommunens opbygning, tilbud og services for etniske minoritetsborgere, fremhæves i forhold til at afhjælpe manglende systemkendskab.

Handlingsplanens punkt om udarbejdelse af en række principper for ligebehandling ses umiddelbart som positivt, men det bemærkes dog, at det ikke står helt klart, hvordan formulering af principper om ligebehandling adskiller sig fra udarbejdelse af en ligebehandlingspolitik, og hvordan disse principper skal fungere i samspil med kommunens værdigrundlag og øvrige principper for borgerbetjening.

Der henvises til den forvaltningsretlige lighedsgrundsætning, som allerede fastslår, at lige forhold skal behandles lige for loven og som hænger sammen med kravet om, at forvaltningens afgørelser alene må baseres på saglige hensyn.

Afslutningsvist bemærkes, at Borgerrådgiveren i overensstemmelse med sit mandat stiller sig til rådighed i forhold til undervisning ved efteruddannelsesprogrammet og i arbejdsgrupper i forbindelse med det videre arbejde med handlingsplanen. Borgerrådgiveren tager forbehold for ressourceanvendelsen i så henseende, idet Borgerrådgiveren ikke vil kunne udvide undervisningsvirksomhed væsentligt uden tilførsel af flere ressourcer.

I undersøgelsen fra Institut for Menneskerettigheder er der ikke peget på udfordringer, der er specifikke i forhold til Borgerrådgiveren. I høringssvaret anføres derfor, at Borgerrådgiverudvalget ikke har bemærkninger til denne del af høringen.

 

 

Økonomi

 

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

 

 

 

 

 

 

Videre proces

 

Når Borgerrådgiverudvalget har godkendt høringssvaret, fremsendes dette til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

 

 

 

 

 

 

Johan Busse                                              

                                                                                       /Christian Smidt Pålsson

 

 

 

 

 

BILAG

 

Bilag 1:        Udkast til høringssvar

 

Bilag 2:        Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høring af 28. april 2009 om behovsunder-           søgelse for en ligebehandlingspolitik og handlingsplan for det videre forløb

 

Bilag 3:        Institut for Menneskerettigheder 2009: Ligebehandling - en undersøgelse af Københavns                       Kommunes behov for en Ligebehandlingspolitik.

 



 

Til top