Mødedato: 24.04.2023, kl. 08:00
Mødested: Tietgensgade 31A

Orientering om status for bisidderprojektet

Indstilling

Borgerrådgiveren indstiller til Borgerrådgiverudvalget,

at tage Borgerrådgiverens skriftlige orientering til efterretning.

Problemstilling

Ved budgetaftalen 2023 blev der afsat midler til Borgerrådgiveren til formidling af kontakt mellem borgere og bisiddere samt vejledning af bisiddere mv. Der blev afsat 0,5 mio. kr. årligt på service i 2023-2026 svarende til ca. 0,7 årsværk.
Borgerrådgiveren har nedsat en projektgruppe som arbejder med følgende tre overskrifter for opgaverne i projektet:

  1. Afdække bisidderordninger – organiseret og frivillig
  2. Vedledning til bisiddere om mødet med Københavns Kommune
  3. Understøtte bisiddere ved at tilbyde formidling af adgang til lokaler med henblik på mødeforberedelse

Projektets foreløbige arbejdsplan ser således ud:

  1. Afdækning af bisidderområdet (forventelig januar - marts 2023)
  2. Afdækning af bisidderes kompetencebehov og tilrettelæggelse af kursus (forventelig marts - maj 2023)
  3. Afdækning af muligheder for lån af lokaler i kommunen til brug for bisiddere til mødeforberedelse, møde med borger mm. (forventelig april 2023)
  4. Drøftelser og etablering af samarbejde med relevante bisiddertilbud (forventelig opstart i maj 2023)
  5. Udvikling af brochure til brug for bisiddere med information om mødet med Københavns Kommune, borgernes rettigheder i relation til bisiddere, bisidderes rolle (f.eks. forskellen på at være bisidder og partsrepræsentant) og henvisning til bisidderkurser hos Borgerrådgiveren og andre (forventelig marts – maj 2023)
  6. Præsentation af endelig projektplan for forvaltninger og direktionerne (forventelig opstart august/september 2023)
  7. Udbredelse og synliggørelse af projektet via Borgerrådgiverens hjemmeside, ved nyhedsmails, mails til væresteder, krisecentre, mm.

Projektgruppen har i første omgang prioriteret en afdækning af de eksisterende bisidderordninger, organiserede og frivillige, private tilbud.

Afdækningen af de organiserede bisidderordninger skal blandt andet skabe overblik over eksisterende bisidderordninger, hvad de kan hjælpe borgerne med, hvem der er omfattet af tilbuddet og andet samt praktiske forhold (kontaktoplysninger, åbningstider mv.).

Der er også taget kontakt til Center for frivilligt socialt arbejde (CFSA) som er en væsentlig aktør på området. CFSA har et godt kendskab til området og har erfaring med kurser til bisiddere, grundkursus for frivillige og lignende.

Afdækningsarbejdet pågår fortsat.

Afdækningen omfatter også udbuddet fra frivillige, private bisiddere. Med frivillige, private bisiddere menes der typisk en enkelt person, der tilbyder sin hjælp som bisidder uden at være en del af en organiseret bisidderordning. Denne gruppe har vist sig vanskeligere at afgrænse og identificere.

Projektgruppen afsøger desuden relevansen af og mulighederne for en afdækning af i hvilket omfang det forekommer, at medarbejdere på væresteder, krisecentre og andet, tilbyder deres brugere at bistå som ’ad hoc’ bisiddere, dvs. at være bisidder ved akut opstået behov, f.eks. i forhold til at bistå en bruger i et fysisk møde med sagsbehandleren i forvaltningen eller lignende.

Afdækningen forventes at være tilstrækkelig fuldendt i marts 2023 og herefter kan projektets næste fase om afdækning af biddernes kompetencebehov og tilrettelæggelse af kursus påbegyndes.

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

Johan Busse             /Anne-Sophie Hermansen

Beslutning

Udvalget tog Borgerrådgiverens skriftlige orientering til efterretning.
Til top