Borgerrådgiverens Beretning 2024
Borgerrådgiveren afgiver årligt en beretning til Borgerrepræsentationen med en redegørelse for Borgerrådgiverens virksomhed og en opgørelse over indkomne klager mv.
Som noget nyt har Borgerrådgiveren besluttet, at redegørelsen skal omhandle kalenderåret 2024.
Indstilling
Borgerrådgiveren indstiller til Borgerrådgiverudvalget,
at anbefale Borgerrepræsentationen – efter forudgående indhentet erklæring fra Økonomiudvalget – at tage Borgerrådgiverens Beretning 2024 til efterretning.
Problemstilling
Borgerrådgiveren afgiver årligt en beretning til Borgerrepræsentationen. I beretningen redegør Borgerrådgiveren for sit arbejde samt for whistleblowerordningen.
Borgerrådgiveren har i år tilstræbt at gøre beretningen kortere end de foregående års beretninger af hensyn til dens læsbarhed, overskuelighed og anvendelsen af ressourcer.
Beretningen er bygget op omkring dokumentation, som primært formidles visuelt ved brug af diagrammer med kort diagramforklaring og bemærkning.
Beretningen indeholder ikke nye anbefalinger og forslag, men et overblik over de anbefalinger, opfordringer mv., Borgerrådgiveren er kommet med i forbindelse med afsluttede sager i 2024. Anbefalingerne er afgivet ved tilsyn i udvalgte borgersager og ved egen drift-undersøgelser.
I et bilag til beretningen er desuden optrykt de handouts, som Borgerrådgiverudvalget løbende har modtaget i 2024. Bilaget indeholder således de aktuelle sager og temaer som Borgerrådgiveren i løbet af året har formidlet for at give udvalget et indtryk af Borgerrådgiverens arbejde.
Borgerrådgiverens Beretning skal behandles af Borgerrådgiverudvalget og Borgerrepræsentationen. Forud for forelæggelsen for Borgerrepræsentationen, skal der indhentes en udtalelse fra Økonomiudvalget.
Løsning
Borgerrådgiveren modtog i kalenderåret 2024 929 klager, hvilket er en stigning på godt 7 % i forhold til 2023.
Klagernes fordeling over forvaltningernes sagsbehandling, borgerbetjening mv. viser, at Socialforvaltningen fylder mest med en stigning fra 2023-2024 på godt 31 %.
En statistisk gennemgang af henvendelserne viser, at hovedparten omhandler ikke-økonomisk ydelse, bistand eller praktisk hjælp, som borger har behov for og mener at have ret til, men ikke får. Borgerrådgiveren oplever, at klagerne i stigende grad handler om alvorlige menneskelige forhold, hvilket kan hænge sammen med stigningen i klager over Socialforvaltningen, som varetager opgaver for udsatte borgere.
Dernæst handler henvendelserne om kommunens kommunikation og information i dialogen med borger samt om økonomiske ydelser.
Borgerrådgiveren kan – i sin registrering af om borgerne får medhold i deres klage over kommunen – konstatere, at der, efter en markant stigning i antallet af sager fra 2022 til 2023, hvor forvaltningen erkendte, at der var sket fejl, og sagen kunne løses i dialog, er sket et markant fald fra 2023 til 2024. Antallet af disse sager er faldet til et niveau, der er lavere end 2022. Andelen af borgere, som fik helt eller delvist medhold i deres klage udgjorde i 2024 ca. 56 %.
Det skal i den forbindelse bemærkes, at der fra 2023 til 2024 er sket en markant stigning i antallet af klager over forhold, som kan være afgørende for lovligheden af kommunens afgørelser.
Borgerrådgiveren står til rådighed med konsultativ bistand for forvaltningerne inden for Borgerrådgiverens kompetenceområde (forvaltningsret, retssikkerhed for borgere i bred forstand og borgerbetjening), og tilbyder sig i forhold til at øge forvaltningernes kompetence og viden inden for disse områder.
Borgerrepræsentationen opfordrede i 2020 kommunens forvaltninger til aktivt at samarbejde med Borgerrådgiveren og bruge institutionen som en ressource til læring og forbedring af sagsbehandlingen og borgerkontakten.
Borgerrådgiveren undersøgte opfølgningen på denne opfordring i marts 2024 og måtte desværre konstatere, at Borgerrepræsentationens opfordring i praksis ikke havde medført en ændret indsats for at udnytte ressourcerne i fællesskab.
Borgerrådgiveren kan konstatere, at dette fortsat er billedet. Borgerrådgiveren modtog f.eks. færre henvendelser fra forvaltningerne med spørgsmål til sagsbehandling og borgerbetjening i 2024 end i 2023 (80 henvendelser i 2024 mod 98 i 2023).
På den gode side tæller det, at Borgerrådgiveren fortsat har gode erfaringer med i dialog med kommunens medarbejdere at bidrage til løsning af konkrete borgersager, som kunne være endt i et langstrakt forløb.
Københavns Kommune har generelt set over årene opnået en større modenhed i forhold til korrekt og lovmedholdelig administration og sagsbehandling, men antallet af henvendelser til Borgerrådgiveren og de konstaterede fejl peger i retning af, at fokus på retssikkerhed og borgerbetjening i hele kommunen bør være vedvarende.
I kalenderåret 2024 blev 1.038 sager løst ved en dialogbaseret tilgang (facilitering af dialog eller pendulmægling), mens kun 11 blev afsluttet med et tilsyn i den konkrete borgersag.
Økonomi
Udgifter til beretningens layout mv. afholdes inden for Borgerrådgiverens budgetramme.
Videre proces
Planen for den politiske behandling af Borgerrådgiverens Beretning er tilrettelagt således:
15. maj 2025 Borgerrådgiverudvalget behandler beretningen.
12. august 2025 Økonomiudvalget behandler beretningen.
21. august 2025 Borgerrepræsentationen behandler beretningen.