Mødedato: 30.01.2020, kl. 19:00
Mødested: Biblioteket Rentemestervej

Høring – lukning af en del af Kulturhuset

Det indstilles at;

  1. at Bispebjerg Lokaludvalg drøfter høringsmaterialet vedrørende forslaget om at ændre i sagen Flytning af aktiviteter fra Kulturhuset på Tomsgårdsvej til Biblioteket – samt at flytningen af Borgerservice til Nørrebro aflyses.
  2. at Bispebjerg Lokaludvalg giver mandat til at Bylivsudvalget på baggrund af drøftelserne udarbejder og sender det endelige høringssvar.

Høringsfrist (forventelig) 14. februar.

Problemstilling

Sagen om at omdanne Kulturhuset på Tomsgårdsvej til Aftenskolernes Hus og flytte Borgerservice til Nørrebro blev indgående drøftet på lokaludvalgsmødet i april 2019. Som det også fremgår af lokaludvalgets høringssvar (vedlagt) fra april 2019 var der delte meninger om forslaget.

Konklusionen var, at blev forslaget gennemført som beskrevet på daværende tidspunkt måtte forudsætningen være, at der blev indrettet 2 møde- og foreningslokaler på Biblioteket (der hvor borgerservice holder til) og at de små foreninger i Bispebjerg får mulighed for at leje lokaler i huset på Tomsgårdsvej for et symbolsk beløb. Huset kan på den måde blive et "Foreningernes hus", med det formål at styrke og udbygge forenings- og kulturlivet i Bispebjerg.

Af forskellige årsager – blandt andet af hensyn til lydisolering har der ikke vist sig muligt at indrette 2 eller 3 møde- og aktivitetsrum på 1. sal på Biblioteket.

Med det nye forslag der nu er i høring lægges der derfor op til, at Borgerservice bliver på Rentemestervej og at der et andet sted på Biblioteket bliver indrettet et såkaldt ”aktivitetsrum”. Og at Kulturhuset på Tomsgårdsvej helt nedlægges og overgår til ”aftenskolehus”.

Der lægges således op til at Kulturhuset bliver beskåret - og at rammerne for møde- og kulturaktiviteter bliver dårligere.

Hvorfor er det kommet hertil?

Baggrund – gjort kort:

Kvarterhuset eller Kulturhuset på Dortheavej/Rentemestervej udsprang fra Danmarks første Kvarterløft ”Femkanten”.

Der blev fundet penge til at indrette et større Kvarterhus – senere benævnt Kulturhuset. I de nuværende bygninger – samt de bygninger hvor Ungdomshuset nu har til huse. Med 5 mødelokaler til 20-25 personer – mødelokale til 40 – 50 personer, en sal på størrelse med den nuværende, 7-8 mindre foreningslokaler, cafe, sy- og keramikværksted – samt på et tidspunkt en lille biblioteksfilial med mere.

Den 1. april

Tirsdag den 1. april 2008 kom der besked fra Overborgmesterens kontor om, at der nu var fundet en løsning på en placering af Ungdomshuset – efter de var blev smidt ud fra Jagtvej den 1. marts året før. De skulle overtage lidt over halvdelen af Kulturhuset på Dortheavej – det er de lokaler, inklusive salen som i dag er Ungdomshuset.

Brugerne af Ungdomshuset ville dog ikke overtage lokalerne hvis dette skulle  ske på bekostninger af de lokale og nuværende brugere af Kulturhuset – og på Rådhuset vidste man også, at det ikke var en holdbar situation.

Der blev indledt forhandlinger mellem lokaludvalget og repræsentanter fra Økonomiforvaltningen. Udgangspunktet var at ingen af brugerne eller lokalområdet måtte blive stillet ringere som følge af Ungdomshuset placering på Dortheavej.

Efter 5 dages intense for handlinger nået man den 10. april 2008 frem til aftalen ”Lidt mere Nordvest” – som blev indgået mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Bispebjerg Lokaludvalg.

Aftalen medførte at Kulturhusets brugere fik erstatningslokaler på Tomsgårdsvej – og at keramikværkstedet blev flyttet til Tomsgårdsvej.

Yderligere blev det besluttet at realisere, de allerede eksisterende planer om at bygge et nyt Bibliotek (med en sal) som en tilbygning til det resterende Kulturhus.

På foranledning af den daværende radikale borgmester Klaus Bondam blev foreningen Dans I Nordvest eksklusivt sikret nogle lokaliteter i kapellet (nuværende Dansekapel). Etablering af lyskryds (Tomsgårdsvej/Rentemestervej) – midterrabat med træer på Tomsgårdsvej var også en del af aftalen. Der blev sikret en varig drift af det allerede eksisterende kultursted Lygten Station og en del andet (aftalen vedlagt).

Derfor endte Tomsgårdsvej med at blive en del af Kulturhuset og huset fungerede ligeledes som genhusningssted mens Biblioteket blev bygget i 2009 til 2011. Efter indvielsen af Biblioteket skulle Tomsgårdsvej således fortsætte som Kulturhus (ca. halvdelen af bygningen). Den anden halvdel af huset blev udlejet til SOF til Socialpsykiatrisk Center.

Efterfølgende blev kulturhusaktiviteterne på Tomsgårdsvej neddroslet. Af forskellige årsager stoppede de medarbejdere der var ansat til at sikre husets drift og hen ad vejen blev de fleste af de resterende lokaler også lejet ud til SOF. Hvem der har taget disse beslutninger, forekommer lidt uklart – der er ingen brugerbestyrelse tilknyttet kultushuset.

Foreninger og andre f.eks. Kulturnet, Utterslev Jazzcafe med flere har dog indtil fornyelig brugt det ene (og store) mødelokale der reelt var tilbage i huset.

Bliver forslaget som nu er i høring en realitet kan det betyde dårligere rammer for møde og kulturelle aktiviteter. Kulturhuset tilbud og de rammer der så vil kunne tilbydes de lokale borger, er således tæt på at være blevet halveret inden for de sidste 8 år. Bydelen er stort set tilbage til det udgangspunkt som lokaludvalget blev præsenteret for 1. april 2008.

Høringsfrist

Kultur- og Fritidsforvaltningen har anmodet om at få et høringssvar allerede den 14. februar. Til trods for meget tale om borgerinddragelse giver en så kort frist ikke mulighed for en større borgerinddragelse.

Hvad kunne være en løsning

Lokaludvalget drøfter høringssvaret – og der gives mandat til at Bylivsudvalget kan skrive det endelige høringssvar.

En løsning kunne være – her flere bud:

-At politikerne bliver gjort opmærksom, at der lokalt er en forventning om, at man lever op til ånden i aftalen ”Lidt mere Nordvest” dog tilpasset 2020.

-Kunne f.eks. være at stuearealet og 1. sal i forhuset på Tomsgårdsvej fortsatte som kulturhus dog med en tiltrængt modernisering – eller det på anden måde sikres/aftales at et eventuelt kommende ”aftenskolehus” fortsat kan bruges som et lokalt kulturhus (et kombinationshus)

-En anden løsning: Bliver der (som besluttet) etableret et modtagecenter for flygtninge på Dortheagården kunne der her i stuetagen indrettes et lille kultur-, forenings mødested med en lille cafe og fleksible møde faciliteter. Således at også facaden / stueetagen blev lukket op ud mod Frederiksborgvej.

-At det garanteres at indretningen af Biblioteket revideres og retænkes og der afsættes penge til formålet

-At foreningen (nuværende og kommende) på den ene eller anden måde garanteres foreningsrum/plads på Tomsgårdsvej

-Andre gode forslag?

Bilag

Aftalen ”Lidt mere Nordvest”

Lokaludvalgets høringssvar fra april 2019

Indstilling til møde Kultur- Fritidsudvalget den 30. januar 2020 - om Tomsgårdsvej mv.

 

 

 

 

 

 

Beslutning

Beslutningen 30. januar 2020:

Ad 1 og 2: Høringsmaterialet blev drøftet.

Der var enighed om, at udgangspunktet måtte være at aftalen ”Lidt mere Nordvest” fortsat er gældende.

Med dette udgangspunkt fik Bylivsudvalget mandat til at sende et høringssvar/henvendelse Kultur- og Fritidsudvalget – samt partierne bag aftalen ”Lidt Mere Nordvest”'

Svar på høringen fra Bispebjerg Lokaludvalg:

Kultur- og Fritidsforvaltningen har sendt et oplæg til høring i Bispebjerg Lokaludvalg med titlen ”Flytning af aktiviteter fra Kulturhuset Tomsgårdsvej til BIBLIOTEKET samt flytning af Borgerservice til Nørrebrohallen.”

Dette i øvrigt med en meget kort høringsfrist, der hindrer en bredere borgerinddragelse i sagen.

Flytningen af Borgerservice er senere blevet aflyst, hvilket vi ikke har indsigelser imod.

Oplægget betyder dog reelt, at Kulturhuset Tomsgårdsvej 35 nu helt nedlægges.

Det virker som om Kultur- og Fritidsforvaltningen enten ikke er bekendt med den aftale der den 10. april 2008 blev indgået mellem Bispebjerg Lokaludvalg og Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om Kulturhus og Ungdomshus på Dortheavej/Rentemestervej kaldet ”Lidt mere Nordvest”- en plan for styrkelse af kulturlivet i København NV, eller at forvaltningen har valgt at se bort fra den indgåede aftale.

Aftalen, der er vedhæftet, indeholder ikke noget om, at den ensidigt kan opsiges af en af parterne.

Fra aftalen vil lokaludvalget fremhæve bestemmelsen om ”at Kulturhuset bliver boende i den resterende del af bygningerne på Dortheavej 61 efter etablering af et nyt Ungdomshus i Anneksbygningen og en del af Kulturhusets Hovedbygning (den store sal og etagerne herover).”

Aftalen af 10. april 2008 blev til efter lange og besværlige forhandlinger mellem Bispebjerg Lokaludvalg og Københavns Kommune. Anledningen var kommunens helt akutte ønske om at få en løsning på spørgsmålet om at etablere et nyt Ungdomshus. Sagen var politisk ”højdramatisk” og lokaludvalget gjorde en stor indsats for at medvirke til at kommunen kunne få en løsning.

Lokaludvalget accepterede således at afgive omkring halvdelen af Kulturhuset på Rentemestervej inklusiv den store sal til etablering af Ungdomshuset. I alt afgav beboerne på Bispebjerg 1.607 kvadratmeter Kulturhus til Ungdomshuset Modydelsen var bl.a. lokalerne i Kulturhuset på Tomsgårdsvej.

Lokaludvalget er naturligvis opmærksom på, at der er sket en del siden 2008, der kan betyde, at der kan være behov for en genforhandling af aftalen fra 2008. Men vi henholder os som udgangspunkt til aftalen fra 2008 således at Kulturhuset fortsat har lokaler på Tomsgårdsvej.

Lokaludvalget indgår dog gerne i dialog om ændring af aftalen fra 2008.

Lokaludvalget kan pege på, at en løsning kunne være:

  • Et ”kombinationshus” aftenskole/kulturhus på Tomsgårdsvej – hvor stueetagen i forhuset og de nuværende lokaler A, B og C trækkes ud af de lokaler, som aftenskolerne får råderet over, så de fortsætter som kulturhus, og kan bruges som lokaler til både almindelige kulturhusaktiviteter/aften- dagmøder / arrangementer tilrettelagt af beboerforeninger og andre lokale.  Og således - at aftenskolerne også kan bruge disse lokaler til enkeltstående og ikke skemalagte arrangementer/foredrag. Brugen og adgangen hertil skal fastlægges i en bindende aftale.
  • En anden løsning kunne være, at der i Dortheagården på Frederiksborgvej i stueetagen indrettes et mindre kultur- foreningsmødested med en lille cafe og fleksible mødefaciliteter, så også facaden/ stueetagen bliver lukket op ud mod Frederiksborgvej. Et sådant lille kultur- og mødested vil sagtens kunne fungere i samspil med de nuværende ældreaktiviteter – og vil også kunne spille fint sammen med det kommende modtagecenter for flygtninge på Dortheagården som forventes at blive realiseret 2021. I øvrigt kunne en sådan løsning være med til at give Frederiksborgvej et tiltrængt tryghedsløft.  
  • Uanset hvilken løsning der vælges, er der en forventning om, at der IGEN bliver tilknyttet arbejdskraft til at sikre stedets/kulturhusets drift – med minimum 1 årsværk.

Om der eventuelt kan findes andre løsninger, må bero på en nærmere aftale.

Det afgørende for lokaludvalget på nuværende tidspunkt er imidlertid, at den indgåede aftale fra 2008 bliver respekteret og at fravigelse af aftalen forudsætter enighed mellem aftaleparterne.

Lokaludvalget finder, at der er behov for at politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om problemstillingen vedrørende respekten for den indgåede aftale.

Vi adresserer derfor dette som en fælleskrivelse både til udvalget, forvaltningen og aftalepartnerne i øvrigt.

Bispebjerg Lokaludvalg ser frem til at indgå drøftelser med kommunen om eventuel ændring af aftalen fra 2008.

Ovenstående er blevet drøftet og enstemmigt vedtaget på møde i Bispebjerg Lokaludvalg den 30. januar 2020.

Med venlig hilsen

Alex Heick, Formand, Bispebjerg Lokaludvalg
Til top