Mødedato: 28.10.2021, kl. 19:00
Mødested: Lundehusskolen

Bispebjerg Lokaludvalgs 10 aktuelle bud på en bedre fremtid

Det indstilles,

1. at Bispebjerg Lokaludvalg gennemgår bymiljøudvalgets forslag til revision af de fem sidste bud på god byudvikling i Bispebjerg.

2. at Bispebjerg Lokaludvalg giver formandskabet bemyndigelse til tilretning efter forslag fra lokaludvalget.

Baggrund

På Lokaludvalgsmødet i juni blev lokaludvalgsformandens udkast til de 10 bud fremlagt. Det blev besluttet, at de ti bud skulle drøftes i underudvalgene. Lokaludvalg har behandlet de første 5 bud på god byudvikling i august måned og efterfølgende er det sidste 5 bud blevet drøftet i Bymiljøudvalget og de er kommet frem til følgende forslag:

6) Grønne områder

Grønne områder er vigtige i en storby. Det grønne kan skabe skygge og sænke temperaturen i den tætte by og skaber åndehuller for beboerne og dermed livskvalitetet Vi skal som en høg værne om vores parker. Når et parkområde er bebygget, er det tabt som et rekreativt område.

I det indre Nordvest er der intet grønt. Udover opgradering af parken på Hulgårds Plads kunne etableres “lommeparker” eksempelvis på et gadehjørne. De private fællesveje er dog en udfordring, da kommunen umiddelbart ikke må betale for grønne oaser på privat fællesvej trods offentlig adgang. Kommunen foreslås at etablere en pulje, der kan ansøges af grundejere til etablering af en offentligt tilgængelig lommepark. Det vil skabe lyst og vilje til flere små grønne og rekreative områder.

Det grønne skal tænkes ind i lokalplaner med regler for at bygherre skal etablere grønne kantzoner og plante træer.

Bydelens store grønne områder bør alle fredes.

7) Pas på det gamle industriområde

For 75 år siden var Nordvest et vigtigt industriområde i Danmark, og her er stadig mange virksomheder. De gamle industribygninger giver området en helt unik egenart, som vi skal holde fast i. Hvis kvarteret transformerestil et rent boligområde, så har kvarteret ikke længere liv i gaderne hele døgnet rundt

Langsomt æder boligbyggeri sig dog ind i området. Spændende industribygninger har ladt livet og er erstattet af intetsigende moderne byggeri. Hvis vi ikke sætter foden ned nu, er alt snart væk. Lokaludvalget ønsker en blandet by, og her i industrikvarteret gøres det ved at holde fast i erhvervet og give gode betingelser for erhverv, iværksætteri, kunst og kultur i området, gerne ved at fastsætte procentsatser på erhvervsdelen på en matrikel.

Nu er arbejdet begyndt med en bevarende lokalplan for industrikvarteret nord for Frederikssundsvej. Formålet er ikke et museum, men at fastholde en spændende og levende by og de mange erhverv. Desuden arbejdes på en lignende plan for industriområdet i Fuglekvarteret.

8) Bispebjerg skole som medborgerhus

Bispebjerg Bydel har aktuelt intet medborgerhus. Bispebjerg Skole kunne bruges til medborgerhus, når den i 2025 ikke længere skal anvendes til skoleformål.

Bydelen mangler samlingssteder for små foreninger eller netværk, som ikke har midler til at leje lokaler på markedsbasis. Siden placering af Ungdomshuset på Dortheavej har politikerne lovet flere faciliteter. Dette var en overgang løst via Tomsgårdsvej 35, men denne har nu fået anden anvendelse.

9) Tryghedspartnerskab

Beboerrepræsentanter fra almene boligforeninger og lejerforeninger ønsker fortsættelse af det tryghedspartnerskab, som Områdefornyelsen Nordvest hidtil har stået for. I perioder med uro og hærværk i kældre, gårdrum og gader har der her været mulighed for medindflydelse på løsningerne. I en bydel som Bispebjerg, hvor mange føler sig utrygge, er det vigtigt med en lokal indsats, og lokale øjne og ører. Tryghedspartnerskabet skal derfor fortsætte og i en lokal forankring enten i Helhedsplanerne for det boligsociale arbejde, i Områdefornyelsen eller lokaludvalgssekretariatet. Opgaven ligger ud over det som de 3 enheder beskæftiger sig med, og kræver derfor en ekstra bevilling.

10) Alle veje skal omskabes til Alléer

Det kan ikke altid lade sig gøre, men er alligevel et godt princip. Kør ud ad Frederiksborgvej efter Bispebjerg Torv, hvor man befinder sig i en Allé indtil kommunegrænsen. For alle de større veje i bydelen burde alleebeplantning være muligt. Ved træplantning er det vigtigt at have for øje, at allergifremkaldende træer undgås. Herudover skal vi sikre en diversitet i de arter der plantes. Begrønning af gavle og andre former for begrønning skal også fremmes.

Løsning

Lokaludvalget drøfter og beslutter om de sidste fem bud skal indgå i lokaludvalgets videre arbejde om prioritering af sager - eksempelvis i arbejdet med en ny bydelsplan, der skal arbejdes på for det nye lokaludvalg fra 2022.

 

Beslutning

1. Lokaludvalget drøftede Bymiljøudvalgets udkast på 10 aktuelle bud på bedre byudvikling.

2. Lokaludvalget gav formandskabet bemyndigelse til at tilrette de 10 aktuelle bud på en bedre byudvikling af Bispebjerg bydel.

Til top