Mødedato: 16.12.2021, kl. 19:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Lokaludvalgets ønsker til overførselssagen 2022

Det indstilles,

  1. at Bispebjerg Lokaludvalg drøfter og godkender lokaludvalgets ønsker til overførselssagen 2022 og om der skal ske en prioritering ud fra, hvad der kan realiseres i indeværende år.
  2. at Bispebjerg Lokaludvalg drøfter og beslutter hvordan der skal arbejdes med at lokaludvalgets ønsker bliver realiseret.

Baggrund

Overførselssagen er de midler, som er tilbage i det kommunale budget for det indeværende år, og som skal nå at være afsluttet inden årets udgang. Derfor er det ikke alle lokaludvalgets ønsker, der vil kunne komme i betragtning her.

Flere af ønskerne har lokaludvalget arbejdet på i flere år, og det er de samme som indgik i lokaludvalgets ønsker til budgetforhandlingerne. To af projekterne er nu på et stadie hvor, det er ”sidste udkald” for at få synergi med de byggeprojekter, som allerede er i gang. 

Ønsker til overførselssagen i foråret

  • Genskabelse af Lersøkilden (need-to)
  • Toilet til Lundehustorvet (need-to)
  • Øvrige byrumstilkøb til Lersøparkens skybrudsprojekt
  • Områdefornyelse Ryparken-Lundehus
  • Bispebjerg skole som medborgerhus
  • Tryghedspartnerskab - fortsættelse
  • Hulgårds Plads - ideoplæg
  • Fuglekvarteret ny lokalplan
  • Udearealer på Ryparkens idrætsanlæg - planlægningsbevilling

Genskabelse af Lersøkilden

Sidste chance for synergi med byggeprojektet! Lokaludvalget bør overveje at give ønsket prioritet.

Projekteringen af skybrudsprojektet i Lersøparken er så småt i gang, og derfor er det oplagt at få synergien med genskabelse af Lersøkilden med. Lige nu bliver den gamle Lersøkilde og det artesiske grundvand ført til kloak, og der bliver brugt unødigt krudt på, at rense det rene kildevand, samtidig med, at andre søer i byen tørster! Lokaludvalget ønsker at genskabe de logiske vandforbindelser til gavn for hele byen. Etableres projektet i forbindelse med skybrudsprojektet vil det være ganske billigt, samtidig med at man kan spare på driften andre steder. Nogle af fordelene er:

  • vi sikrer vandtilførsel til de Indre søer, så de ikke tørrer ud om sommeren (og dermed sparrer vi også penge på grødeskæring)
  • vi sikrer vand til en permanent sø i Lersøparken, som giver en mere spændende park og mere biodiversitet
  • vi sikrer vand til vanding af byens store træer under hedebølger
  • vi sikrer synergi med det store skybrudsprojekt i Lersøparken
  • vi mindsker belastning af kloaksystemet/renseanlægget, fordi vi trækker det rene kildevand ud af kloakken op i dagens lys
  • vi genskaber historien om Ler-SØ-parken altså en park med vand

Budget: 1,5 millioner kroner til konkrete tiltag i skybrudsprojektet

Toilet til Lundehustorvet

Sidste chance for synergi med byggeprojektet!

I forbindelse med projektering og anlæggelsen af det kommende Lundehustorv har det været et stort ønske at der blev anlagt et offentligt toilet i forbindelse med torvet. I den afsatte sum til torvet er der ikke midler til at etablere et toilet. Dette er en væsentlig ting for at sikre et kvalitetstorv, som kan bruges af alle de borgere som forventes at få stor glæde at det nye kommende Lundehustorv! I årevis har der holdt en gruppe personer til på torvet hvor vi kan se at den nuværende beplantning og bruges af nogle til at forrette deres nødtørft. Dette skader beplantning, den medfølgende lugt holder andre væk. Projekteringen af torvet er allerede så småt i gang. For at kunne indtænke toilettet i den samlede plan, skal der derfor hurtigst muligt afsættes midler til etablering af et offentligt toilet. Hvis toilettet etableres som tilkøb til det allerede igangværende projekt, kan der formentligt opnås en besparelse ved etableringen.

Budget: 1,5 millioner kroner

Øvrige byrumstilkøb til Lersøparkens skybrudsprojekt

Sidste chance for synergi med byggeprojektet!

I Lersøparken skal der etableres et større skybrudsbassin med HOFOR midler. Projektet er alene til håndtering af vandet, og al øvrig bearbejdning af parken skal findes via kommunale midler. Lersøparken trænger til at blive gjort mere interessant og derfor er det oplagt at bruge anledningen til at opgradere. Forvaltningen har udarbejdet forslag til byrumstilkøb. Bispebjerg Lokaludvalg anbefaler at gå efter version 3 til 17 mio. kroner, hvor der både er mulighed for at skabe en mere interessant beplantning, mere byrumsinventar og opgradering af legepladsen. Herudover anbefaler lokaludvalget, at der medtages et ønske om at etablere handicapvenlige stier. Parken har en stor hældning, og stierne ligeså. Et stort plejehjem ligger umiddelbart ved siden af, men adgangen er besværlig på grund af de stejle hældninger.

Budget: 17 millioner kroner

Områdefornyelse Ryparken-Lundehus

Har været på Lokaludvalgets ønskeseddel i mange år!

Ryparken ligger op ad Helsingørmotorvejen på den østlige side. Området består næsten udelukkende af almene boliger, dog med enkelte andelsboligforeninger. På den anden side af motorvejen ligger Lundehusområdet, ligeledes med mange almene boliger men også med villakvarterer. På mange måder ligger kvarteret skønt med grønne områder tæt på, men på mange måder bliver kvarteret mere og mere forsømt. Helsingørmotorvejen er byens mest trafikerede vej, og trafikken forventes at stige med 30 % når Lynetteholmen bliver bygget! Støj og luftforurening er derfor høj, samtidig med at motorvejen fungerer som en fysisk barriere og hindrer en god sammenhæng i kvarteret. Jernbane og kaserne er også med til at lukke Ryparken inde, og der savnes stier, som gør adgangen til resten af byen tilgængelig. Butikker er forsvundet fra kvarteret og utrygheden opleves forværret. Kvarteret mangler også mødesteder, hvilket heldigvis er under forandring med Lundehustorvet og udbygning af Ryparkens idrætshal. Når HOFOR er færdig med det store y-rør i 2028 vil der også være mulighed for at etablere en park, som beboerne for år tilbage er blevet stillet i udsigt. Lokaludvalget opfordrer til en områdefornyelse, som har fokus på de ovenstående punkter.

Budget: 40 millioner kroner

Bispebjerg Skole som medborgerhus

I lokaludvalget drømmer vi om, at Bispebjerg Skole kan blive åbnet op og brugt til medborgerhus, når det i 2025 ikke længere bruges til genhusning. Det vil være oplagt at tænke medborgerhusfunktionen sammen med andre velfærdsinstitutioners behov – eksempelvis Københavns Ungdomsskoler – og i socioøkonomisk virksomhed. For at kunne konkretisere, hvad huset kan anvendes til og mulige aktører, er det nødvendigt med et samarbejdsprojekt med relevante forvaltninger – KEJD, BUF, KFF og TMF og derfor ønsker vi os, at der afsættes 200.000 kr. samt projektledelse til forprojektering af genanvendelsesmulighederne.

Budget: 700.000 kr.

Tryghedspartnerskab – fortsættelse

Flere beboerrepræsentanter fra både almene boligforeninger og lejerforeninger efterspørger, at tryghedspartnerskabet fortsætter efter Områdefornyelsen Nordvest er lukket ned. De har sat stor pris på, at der i perioder med uro og hærværk i kældre, gårdrum og gader er et koordineret og forbyggende arbejde mellem borgere, forvaltninger og det boligsociale om trygheden i bydelen. Derfor ønsker lokaludvalget en fortsættelse af tryghedspartnerskabet med ansættelse af en koordinerende medarbejder, der kan være bindeled til lokalområdet. Nørrebro Lokaludvalg har udtrykt ønske om at samarbejde med Bispebjerg med henblik på et fælles tryghedspartnerskab der kunne dække de udsatte boligområder i begge bydele.

Budget: 1 mio. kr. til ideoplæg

Hulgårds Legeplads opgradering 

Hulgårds Legeplads er nedslidt legeplads og ligger op ad nogle trafikerede veje. Lokaludvalget og brugerne af legepladsen ønsker, at den renoveres og afskærmes med grønt og nyt byrumsinventar, så luftforureningen på legepladsen kan blive mere ren og flere børn kan få en bedre udnyttelse af arealet på legepladsen.

Man kan møde den ret fantastiske Lajla Malikka Nielsen i vores lille video – Lajla tog initiativet til at få gjort noget ved den nedslidte legeplads. Hun og mange andre brugere af legepladsen oplever den som utryg og de savner nogle bedre legemuligheder:  https://www.facebook.com/bispebjerg/videos/5346213755453760

Lokaludvalget har fået Gehl Architects og Nørrebro Miljøpunkt til at hjælpe med at lave partikelforureningsmålinger, der viser, at der på nogle dage er lige så meget forurening på legepladsen som midt på gaden. Med andre ord er der behov for at få skærmet legepladsen af, så de små børn ikke indånder forurenet luft. Vi kan se fra andre steder i byen, at lidt afskærmning vil gøre en vigtig forskel. Den bemandede legeplads har en stor betydning for kvarteret. Men som ny børnelivszone, hvor smart afskærmning mod partikelforurening går hånd i hånd med at skabe en unik legeplads, kan den blive et fyrtårn for kvarteret.

Budget: 1 million kr. til et ideoplæg

Fuglekvarteret skal have en bevarende lokalplan 

Omdannelsen af det gamle industrikvarter i Nordvest sker hurtigt og identiteten og særkendet for kvarteret er ved at forsvinde. Lige nu er der fokus på en bevarende lokalplan for lokalplan 261 i Provstevejområdet – det er lokaludvalget glade for, og stolte af. Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Fuglekvarteret – som også er en del af Nordvestområdet – lider under samme omdannelse, men har fået knap så meget opmærksomhed. I området findes kun få lokalplaner og der mangler en samlet stillingtagen til, hvordan vi ønsker området udviklet. Lokaludvalget har i foråret med hjælp fra Københavns Museum fået udarbejdet en kortlægning af miljøer, som har en kulturarv der skal værnes om. Med udgangspunkt i denne, ønsker lokaludvalget at der udarbejdes en bevarende lokalplan, som sætter retning for kvarterets udvikling. Der ønskes derfor afsat 1,5 årsværk til at udarbejde en lokalplan. Projektet haster, hvis der skal være noget tilbage at bevare!

Budget: 1 million kroner til en lokalplan

Udearealer på Ryparken Idrætsanlæg - forslag om en planlægningsbevilling

Der er afsat midler til at modernisere Ryparken Idrætsanlæg, sådan at bygningerne bliver tidssvarende, for at øge trygheden samt opnå en mere optimal udnyttelse af arealet til både idrætsformål og de lokale beboeres behov for samlingssteder. Men der mangler midler til at opgradere og udnytte udearealerne til Ryparken Idrætsanlæg.

Derfor har Kultur Østerbro og Bispebjerg Lokaludvalg samarbejdet om en ny vision for udearealerne. Vi ønsker at opgradering sker gradvist sammen med udviklingen af bygningerne, så der skabes bedre, tryggere forbindelser og så borgere inviteres ind i området til aktiviteter her.

Budget - en planlægningsbevilling til ca. 1 mio. kr. 

Løsning

Lokaludvalget drøfter og godkender lokaludvalgets ønsker til overførselssagen 2022 og beslutter om der skal sendes en prioriteret ønskeseddel.

Økonomi

Ingen økonomi forbundet med indstillingen.

 

Beslutning

1. Lokaludvalget drøftede ønskerne til overførselssagen og der var bred opbakning til at prioritere i ønskerne ud fra et need-to perspektiv og undlade at fremhæve områdefornyelse Ryparken-Lundehus og Bispebjerg Skole som medborgerhus, da det er budgetstore ønsker, som ikke egner sig til overførselssagen. 

2. Lokaludvalget vil sende et brev til politikerne om ønsker til overførselssagen.

Ditte Danielsen vil gerne drøfte, hvordan ønskerne kan realiseres sammen med det øvrige Bylivsudvalg i januar.

Til top