Mødedato: 29.03.2007, kl. 14:15

Reklamer på kommunens bygninger m.v.

Reklamer på kommunens bygninger m.v.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 29. marts 2007

 

 

12.      Reklamer på kommunens bygninger m.v.

                      BIU 67/2007

Økonomiudvalget har på sit møde den 30. januar 2007 besluttet, at forslag til regler for kommunens anvendelse af fast ejendom og løsøre til brug for reklame for andre som led i strategi for Offentligt-Privat Samarbejde (OPS) skal sendes til høring i fagudvalgene (ØU 36/2007).

 

Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at det er ønskværdigt med et fælles regelsæt, der bl.a. tilstræ ber at beskytte børn mod (over)kommercialisering i forbindelse med reklamer på kommunens bygninger og løsøre

2.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at regelsæt for anvendelse af kommunens ejendomme og løsøre til reklame for andre åbner adgang for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til – også uden udbud – i et vist omfang at fortsætte samarbejde med private aktører og indgå nye aftaler om reklamering i forbindelse opsætning af plakater i forvaltningens bygninger, udlevering af pjecer mv.

3.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at det i regelsæt for anvendelse af kommunens ejendomme og løsøre til reklame for andre udtrykkeligt fremgår, at eventuel reklamering på bygninger og løsøre omfattet af § 17 i bekendtgørelse om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats alene kan ske med respekt for denne bestemmelse og den dertil hørende designmanual.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 29. marts 2007

Der var enighed om, at ordet "(over)" i 1. at slettes.

Torben Kastrup (F) og Jette Gottlieb (Ø) stillede ændringsforslag om at ordet "tilstræber" slettes.

For stemte 3 udvalgsmedlemmer: Torben Kastrup (F), Jette Gottlieb (Ø), Manu Sareen (B)

Imod stemte 6 udvalgsmedlemmer: Jakob Hougaard (A), Jan Andreasen (A), Jens Nielsen (A), Hamid El Mousti (A), Carl Christian Ebbesen (O), Peter Schlüter (C)

I udvalgsmedlem undlod af stemme: Heidi Wang (V)

Forslaget blev forkastet.

Der var herefter delt afstemning om indstillingens 3 at'er:

Afstemning om 1. at:

For stemte 9 udvalgsmedlemmer: Jakob Hougaard (A), Jan Andreasen (A), Jens Nielsen (A), Hamid El Mousti (A), Manu Sareen (B), Torben Kastrup (F), Carl Christian Ebbesen (O), Peter Schlüter (C), Heidi Wang (V)

Imod stemte 0 udvalgsmedlemmer

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: Jette Gottlieb (Ø)

1. at blev vedtaget.

Afstemning om 2. at:

For stemte 9 udvalgsmedlemmer: Jakob Hougaard (A), Jan Andreasen (A), Jens Nielsen (A), Hamid El Mousti (A), Manu Sareen (B), Torben Kastrup (F), Carl Christian Ebbesen (O), Peter Schlüter (C), Heidi Wang (V)

Imod stemte 0 udvalgsmedlemmer

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: Jette Gottlieb (Ø)

2. at blev vedtaget.

Afstemning om 3. at:

For stemte 9 udvalgsmedlemmer: Jakob Hougaard (A), Jan Andreasen (A), Jens Nielsen (A), Hamid El Mousti (A), Manu Sareen (B), Torben Kastrup (F), Carl Christian Ebbesen (O), Peter Schlüter (C), Heidi Wang (V)

Imod stemte 0 udvalgsmedlemmer

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: Jette Gottlieb (Ø)

3. at blev vedtaget.

Indstillingen blev dermed godkendt.

Der var følgende protokolbemærkning:

SF støtter tilstræbelsen om at skabe et fælles regelsæt omkring anvendelse af kommunens ejendomme og løsøre til reklamering. SF er dog klart imod Økonomiforvaltningens forslag til disse regler.

SF stemmer for indstillingen under forudsætning af at udvalget ikke har taget stilling til det konkrete forslag fra Økonomiforvaltningen.

 

Problemstilling

Den 1. juli 2006 blev det generelt tilladt kommuner at sælge reklameplads på bygninger og løsøre, herunder biler og uniformerede ansattes beklædning.

Økonomiforvaltningen har på denne baggrund udarbejdet et forslag til regler for reklamering på kommunens bygninger mv. Herudover har enhedslisten fremlagt et medlemsforslag om begrænsning i adgangen til at reklamere (BR 501/06), som Økonomiforvaltningen har håndteret i forbindelse med forslaget.

 

Løsning

Økonomiforvaltningens forslag til regler for kommunens anvendelse af fast ejendom og løsøre til reklamering for andre er vedlagt som bilag 1.

Reglerne er i overensstemmelse med OPS udformet med det primære sigte at opnå størst mulig indtægt fra salg af reklameplads, men således at der ved reklamering skal iagttages en række hensyn, herunder bl.a. påvirkning af børn.

Forslaget tager dermed hensyn til Enhedslistens medlemsforslag i forbindelse med reklamer rettet mod børn, medens der ikke er ses begrænsning i forbindelse med Enhedslistens forslag til begrænsninger i forbindelse med religiøse og politiske formål henholdsvis i forbindelse med reklamer på uniformerede ansattes beklædning og biler.

Indledningsvis skal det fremhæves, at det er ønskværdigt, at der i forbindelse med reklamering på kommunens bygninger og løsøre er et fælles regelsæt, som tilstræber at beskytte børn mod (over)kommercialisering, når de befinder sig i bygninger og på områder, som drives af Københavns Kommune.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen arbejder med beskæftigelsesfremmende foranstaltninger (tilbud og aktivering) til ledige borgere med det formål hurtigst muligt at sikre dem ordinært arbejde. I den forbindelse benytter kommunen sig af private aktører, som sørger for opkvalificerende forløb eller tager den ledige i virksomhedspraktik eller løntilskudsjob med henblik på ordinær ansættelse. Det kan derfor ikke udelukkes, at kommunens lokaler, og medarbejdere vil komme til at reklamere for en privat virksomhed; det kan eksempelvis ske ved, at der med pjecer og plakater oplyses om tilbudet og virksomheden i kommunens lokaler.

At give et totalt afkald på forvaltningens ret til at reklamere, kan på nogle punkter overlappe vores samarbejde med de private aktører og lægge hindringer i vejen for det fælles mål, nemlig at skaffe ledige borgere i arbejde, og det uanset om reklamering fra kommunens side er tilsigtet eller ej.

Retningslinierne skal på denne baggrund tage højde for, at forvaltningen i et vist omfang – også uden udbud - kan fortsætte det eksisterende samarbejde med eksterne aktører samt indgå nye aftaler om reklamering i forbindelse med forvaltningens ejendomme med private virksomheder mv. i forbindelse med opsætning af plakater, udlevering af brochurer mv.

I retningslinierne er henvist til en række retningslinier og politikker, der skal overholdes i forbindelse med reklamering.

I denne forbindelse skal oplyses, at det følger af § 17 i Bekendtgørelse nr. 161 af 22. februar 2007 om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats, at staten og kommunen er forpligtet til at anvende et fælles jobcenterlogo til skiltning på facaden, så det fremgår, at der i den pågældende bygning findes et jobcenter.

Det fælles jobcenterlogo defineres af Arbejdsmarkedsstyrelsen i en designmanual, der udarbejdes i samarbejde med Kommunernes Landsforening og offentliggøres på Arbejdsmarkedsstyrelsens hjemmeside.

Det skal således også af Retningslinierne fremgå at eventuel reklame på bygninger og løsøre omfattet af § 17 i bekendtgørelse om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats alene kan ske med respekt for denne bestemmelse og den dertil hørende designmanual.

Der vedlægges endelig forslag til høringssvar til Økonomiudvalget som bilag 2.

 

Økonomi

Der er ikke bemærkninger til fordeling af indtægter, hvorefter kommunens nettoindtægter (efter fradrag af de med udbuddet afledte initialomkostninger samt løbende driftsudgifter) fordeles efter en fordelingsnøgle, hvor det pågældende fagudvalg modtager 50 pct. af nettoindtægten og ØU de øvrige 50 pct. til tværgående prioritering senest i 2009.

 

 

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning skal senest 30. marts 2007 fremsendes til Økonomiforvaltningen.

 

Bilag

Øvrige bilag:

1.      Økonomiforvaltningens forslag til regler for kommunens anvendelse af fast ejendom og løsøre til reklamering for andre

2.      Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens brev af 24. oktober 2006

 

         Morten Binder

                                                         /Torben Brøgger

 

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 29. marts 2007


 

Til top