Mødedato: 28.11.2016, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Rapportering af forvaltningens tilsyn med virksomhedspraktik og løntilskud

 

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager forvaltningens rapportering af tilsyn med administration af virksomhedspraktik og løntilskud til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen besluttede d. 7. december 2015(2015-0267321) ”at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i forbindelse med varetagelsen af de samlede tilsyn sikrer, at der føres tilsyn med administrationen af virksomhedspraktik og løntilskud. Forvaltningen skal varetage det samlede tilsyn med beskæftigelsesindsatsen, herunder tilsynet med eksterne leverandører. Herigennem skal sikres, at loven og Københavns Kommunes retningslinjer overholdes. Der rapporteres til udvalget halvårligt.”

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede den 15. august 2016 (2016-0229734) tilsynsmodellen for det halvårlige tilsyn med administrationen af virksomhedspraktik og løntilskud.

Udvalget  besluttede, at der skal føres tilsyn med 1) om jobcentret i administrationen af virksomhedspraktik og løntilskud overholder lovgivningen og 2) om Københavns Kommunes retningslinjer for virksomhedspraktik og løntilskud følges samt 3) en databaseret gennemgang af virksomheder med mange i virksomhedspraktik og løntilskud med henblik på at afdække eventuel misbrug af ordningen.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen præsenterer her resultatet af forvaltningens tilsyn med administration af virksomhedspraktik og løntilskud.

Forvaltningen har fokus på at sikre et korrekt oplysningsgrundlag via korrekt udfyldelse af blanketter i sager om virksomhedspraktik og løntilskud, fordi en korrekt udfyldt blanket medvirker til at sikre, at betingelserne for virksomhedspraktik og løntilskud er opfyldt, herunder at virksomheden lever op til kravene i lovgivningen.

Ankestyrelsen og revisionen pegede i 2014 på en udfordring omkring korrekt oplysning af sager/ korrekt udfyldelse af blanketter.

Dette er udvalget tidligere blevet orienteret om i forbindelse med behandling af Ankestyrelsens praksisundersøgelse og revisionsberetningen for 2014. For at imødekomme udfordringerne har forvaltningen efterfølgende blandt andet udarbejdet arbejdsgange, digitaliseret blanketgangen og løbende ført tilsyn.

Resultatet af tilsynet for 2. halvår 2016 viser, at der ikke længere er udfordringer på området, og at der ikke er mistanke om misbrug af virksomhedsordningerne (virksomhedspraktik og løntilskud), blandt de virksomheder, der indgår i tilsynet.

Resultat af tilsyn med overholdelse af lovgivningen

Som det ses i figurerne nedenfor er der for hovedparten af de områder, der er undersøgt, en målopfyldelse på mellem 90 og 100 procent. Det er udtryk for, at der er få fejl, og at resultatet er på et acceptabelt niveau, som ikke giver forvaltningen anledning til bekymring.

Figur 1: Resultat af tilsyn på privat løntilskud

Ansøgning udfyldt korrekt: Alle relevante felter i ansøgningsskema skal være korrekt udfyldt ved manuel blanket/digitalt sker dette automatisk.

Bevilling korrekt udfyldt: Bevilling skal indeholde sats for lønrefusion til arbejdsgiver og være modtaget digitalt.

Forholdstalskrav overholdt: Forholdet mellem antal ordinært ansatte og ansatte i løntilskud og virksomhedspraktik skal følge loven. Herunder undersøges også om virksomheden har borgere fra andre kommuner ansat i virksomhedspraktik og løntilskud.

Merbeskæftigelseskrav overholdt: Er der tale om en nettoudvidelse af antallet af ansatte hos arbejdsgiveren. Dvs. en merbeskæftigelse i forhold til virksomhedens normale antal beskæftigede.

Ansættelseskontrakt: For ledige ansat i offentligt løntilskud skal der udfærdiges og underskrives en ansættelseskontrakt og registreres i jobcentret.

Bruttostøtteintensitet: Den maximale støtte til private virksomheder må max udgøre 50 procent af omkostningerne til den ansatte.

 Figur 2: Resultat af tilsyn på offentligt løntilskud

 Figur 3: Resultat af tilsyn på virksomhedspraktik

Der er i alt gennemgået 62 sager, hvor borgere har været i privat løntilskud, 45 sager, hvor borgere har været i offentligt løntilskud og 70 sager, hvor borgere har været i virksomhedspraktik.

Resultatet af tilsynet viser en målopfyldelse på mellem 90 og 100 procent for privat og offentlig løntilskud. Dog er målopfyldelsen 88 procent i forhold til, om jobcentrene har registreret en ansættelseskontrakt for borgere i offentligt løntilskud.

Resultatet af tilsynet med virksomhedspraktik viser en målopfyldelse på mere end 90 procent i forhold til, at borgere ikke senest har været ansat i samme virksomhed, som vedkommende skal i virksomhedspraktik. Målopfyldelsen er ligeledes mere end 90 procent i forhold til, om forholdstalskravet er overholdt.

De få fejl tilsynet viser i forhold til overholdelse af forholdstalskravet, skyldes at jobcentret ikke altid har adgang til fuldt opdaterede data i den enkelte virksomhed om antallet af ansatte i virksomhedspraktik og løntilskud. Årsagen er blandt andet, at andre kommuner benytter de samme virksomheder. Kommunerne har forskellig administrativ praksis for, hvornår de afslutter en ansættelse i virksomhedspraktik og løntilskud. Dette kan give forsinkelse af data i systemerne.

Målopfyldelsen er 79 procent i forhold til korrekt udfyldelse af ansøgningsblanketten. Blanketten skal indeholder de formelle oplysninger, som er forudsætningen for en godkendelse af virksomhedens ansøgning om virksomhedspraktik.

Fejlene skyldes, at der fortsat er enkelte ansøgninger som håndteres manuelt. I denne procedure er jobcentrene ikke altid opmærksomme på, at ansøgningsblanketterne indeholder alle de nødvendige oplysninger. Hovedparten af ansøgninger håndteres i et elektronisk blanketsystem, hvor det ikke er muligt at afsende en ansøgning førend alle felter er udfyldt.

 Resultat af det databaserede tilsyn på virksomheder

Som supplement til forvaltningens tilsyn med overholdelse af loven for administration af virksomhedspraktik og løntilskud, har forvaltningen gennemført et databaseret udtræk på virksomheder med et stort antal virksomhedsplaceringer. I udtrækket er der 4 virksomheder, der har mere end 100 virksomhedsplaceringer. Forvaltningen udvalgte den ene af de 4 virksomheder til tilsyn. Virksomheden er repræsenteret med 43 p-enheder(P-enhed repræsenterer det sted, hvor der drives virksomhed fra.)

I forvaltningens tilsyn er der foretaget en gennemgang af 43 enheder. I tilsynet er det undersøgt, om forholdet mellem ordinært ansatte og borgere i virksomhedspraktik og løntilskud(forholdstalskravet) lever op til kravene i lovgivningen. Der har i 2016 været etableret 118 forløb i virksomhedspraktik og 59 forløb med løntilskud i virksomheden.

Forvaltningens tilsyn viser, at forholdstalskravet er overholdt i 42 ud af 43 enheder. Der er kun fundet en enhed, hvor forholdstalskravet ikke er overholdt. I den konkrete sag har jobcentret ikke foretaget det fornødne tjek af antallet af ordinært ansatte og ansatte i virksomhedspraktik og løntilskud. Tilsynet har ikke givet anledning til mistanke om misbrug af virksomhedspraktik og løntilskud.

De fejl forvaltningen har konstateret i sin gennemgang er efterfølgende blevet rettet.

Resultatet af tilsyn med Københavns Kommunes retningslinjer for virksomhedspraktik og løntilskud

Størstedelen af Københavns Kommunes retningslinjer for løntilskud er omfattet af regler i lovgivningen. Som resultatet viser ovenfor, er målopfyldelsen på de acceptable 90 % eller mere. Retningslinjerne for ansættelse i løntilskud i Københavns Kommune omfatter derudover 2 yderligere krav. Disse er:

  1. At den lokale tillidsrepræsentant skal godkende alle løntilskudspladser og inddrages i alle løntilskudsansættelser.
  2. At den enkelte kommunale arbejdsplads i Københavns kommune skal tilknytte en mentor til den løntilskudsansatte.

Forvaltningen har kontaktet 10 kommunale arbejdspladser i Københavns kommune, som har haft borgere ansat i offentligt løntilskud. Forvaltningens tilsyn viser, at 6 ud af 10 arbejdspladser har den lokale tillidsrepræsentant underskrevet ansøgning, og har været involveret i ansættelse af borger i løntilskud. De 4 arbejdspladser, hvor der ikke har været inddraget en tillidsrepræsentant, er årsagen, at arbejdspladsen ikke har haft tilknyttet en lokal tillidsrepræsentant. Hvad angår tilknytning af mentor til den løntilskudsansatte viser resultatet af tilsynet, at 8 ud af 10 har tilknyttet en mentor til den løntilskudsansatte. De to arbejdspladser, hvor der ikke var tilknyttet en mentor, havde ikke været opmærksom på dette.

I forhold til retningslinjerne for virksomhedspraktik gælder disse for ansættelse af borgere i virksomhedspraktik i alle virksomheder. Det vil sige private virksomheder og øvrige offentlige virksomheder.

Alle punkterne i Københavns Kommunes retningslinjer for virksomhedspraktik er omfattet af lovgivningen. Undtaget er dog kravet om, at borgere med kortere ledighedsperioder(som udgangspunkt 3 måneder) ikke kan få virksomhedspraktik inden for deres eget specifikke fagområde. Denne begrænsning vurderes at ligge udover gældende lovgivning, hvorfor det ikke indgår i forvaltningens tilsyn.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede på sit møde den 15. august 2016 to tilføjelser til Københavns Kommunes retningslinjer for virksomhedspraktik og løntilskud. Forvaltningen har ikke ført tilsyn med de to nye tilføjelser, idet data til brug for tilsynet er trukket inden Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning.

Forvaltningen vil snarest forelægge forslag til ændrede retningslinjer for virksomhedspraktik og løntilskud.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil modtage den næste halvårlige afrapportering af forvaltningens kvalitetsgennemgang på virksomhedspraktik og løntilskud på udvalgets møde i juni 2017.

Bjarne Winge/Michael Baunsgaard Schreiber

 

 

 

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top