Mødedato: 28.09.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Evaluering af forsøg med lokalt forankret beskæftigelsesindsats i Vesterbro/Kgs. Enghave 2013-14

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager evalueringen af forsøg med lokalt forankret beskæftigelsesindsats til efterretning.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender anbefalingerne til forsøgenes videreførelse i 2015-16.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede den 12. november 2012 at iværksætte forsøg med lokalt forankrede beskæftigelses-indsatser for aktivitetsparate borgere over 30 år i Vesterbro/Kgs. Enghave i 2013-14.

Følgende tre forsøg modtog en bevilling fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget:

  • Lokalværdi i Kgs. Enghave (LVÆ) af SydhavnsCompagniet m.fl. modtog 1,1 mio. kr. årligt i 2013 og 2014
  • Lokalforankret beskæftigelsesindsats og forskønnelsesprojekt i Kgs. Enghave (LFBI) af Opzoomerne m.fl. modtog 1,1 mio. kr. årligt i 2013 og 2014
  • Vesterbrobyggerne (VBB) af Settlementet på Vesterbro m.fl. modtog 2 mio. kr. årligt i 2013 og 2014

I forbindelse med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets behandling den 31. marts 2014 af en statusevaluering af forsøgene blev det besluttet, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skulle udarbejde slutevalueringen for perioden 2013-14.

Forvaltningen orienterede den 2. juni 2014 Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om, at evalueringen ville blive gennemført ud fra følgende metode:

  • Forsøgenes opnåelse af deres respektive succeskriterier mht. at få borgere i uddannelse, beskæftigelse og/eller længerevarende virksomhedspraktikker
  • Semistrukturerede interviews med lederne af de 3 forsøg ift. vurdering af effekt af nye samarbejdsformer og ift. udvikling af lokalområdets sammenhængskraft
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vedtog den 18. november 2014 at forlænge de tre forsøgs kontrakter i perioden 2015-16. Med den politiske beslutning om forlængelse af de tre forsøg til 2016 er denne evaluering ikke længere en slutevaluering, men har status af en midtvejsevaluering. Derfor har forvaltningen suppleret evalueringen med konkrete anbefalinger til projekternes videreførelse i den resterende bevillingsperiode.

Løsning

Forsøgenes målgruppe er kontanthjælpsmodtagere over 30 år med komplekse problemstillinger ud over ledighed. Samlet set ligner forsøgenes målgrupper den samlede målgruppe på JKI, når der opgøres på parametrene ledighedslængde, alder, etnicitet og andel BIF-SOF-borgere. På JKI er der dog færre borgere over 50 år, men flere med anden etnisk herkomst end dansk.

Ifølge forvaltningens opgørelser har forsøgene i gennemsnit opnået ringere resultater end de mest sammenlignelige tilbud, som er tilbud på CAB og Kofoeds Skole, jf. figur 1. Således er 8 pct. af de aktiverede borgere i de tre forsøg i gennemsnit kommet i beskæftigelse, mens det gælder for 10 pct. i gennemsnit i lignende tilbud på CAB og Kofoeds Skole. Mht. andelen af borgere i virksomhedsplaceringer er den på 12 pct. i de tre forsøg i gennemsnit mod 15 pct. for tilbud på CAB og Kofoeds Skole i gennemsnit.

Figur 1: Beskæftigelsesresultater for de 3 forsøg set i forhold til lignende tilbud til målgruppen[1]

Kilde: DREAM

Forvaltningen har ikke haft mulighed for at opgøre borgernes progression, da det kun er en mindre del af borgerne, der har fået deres progression registreret gennem BIF’s progressionsværktøj kaldet udviklingsmål. Men ifølge forsøgenes egne opgørelser har de registreret progression for borgerne, særligt i forhold til at skabe øget struktur på hverdagen og at udvikle et styrket socialt netværk.

Forvaltningen har undersøgt, hvorvidt der er mindre fravær blandt deltagerne i forsøgene, jo længere de kommer frem i forløbet, som indikation på at borgerne bliver mere mødestabile. Det tyder tallene imidlertid ikke på.

Der er dog indikation på, at det samlede fravær udgør en lidt mindre andel i Lokalforankret Beskæftigelsesindsats (LFBI) og til dels også i Vesterbrobyggerne (VBB) end i de sammenlignelige tilbud. Der er dog tale om meget få forløb, hvorfor tallene skal tolkes varsomt.

Forvaltningen har udført kvalitative interview med lederne af forsøgene. Det vurderes dog ikke at være et tilstrækkeligt datagrundlag til at kunne drage konklusioner om effekten på nye samarbejdsformer og udvikling af lokalområdets sammenhængskraft. Disse spørgsmål vil blive belyst i slutevalueringen.

Anbefalinger

Forsøgenes resultater er ringere end sammenlignelige tilbuds resultater, og det er forvaltningens vurdering, at forsøgene kan styrke indsatsen for borgerne yderligere gennem følgende:

  • Øget fokus på at anvende eksterne virksomhedsrettede forløb parallelt med social udvikling af borgeren frem for senere i borgerens forløb jf. Carsten Koch udvalgets anbefalinger
  • Øget fokus på brug af udviklingsmål for at øge dokumentationen for borgernes progression på vejen mod virksomhedsplacering og beskæftigelse/uddannelse

[1] Forvaltningen har foretaget opgørelsen på baggrund af 208 borgere i de tre forsøg og 2390 borgere i tilbud på CAB og Kofoeds Skole. Forvaltningen har opgjort, om borgeren på et hvilket som helst tidspunkt efter starten af forsøget/tilbuddet er kommet i beskæftigelse/ uddannelse eller løntilskud/praktik i perioden 2013-14. Samme metode er anvendt for både forsøgene og tilbuddene i CAB/Kofoeds Skole, og resultaterne er derfor sammenlignelige Denne opgørelsesmetode adskiller sig fra den opgørelsesmetode, der anvendes til forvaltningens løbende kvalitetstjek af leverandørtilbud, hvor der måles på resultaterne tre måneder efter, at borgeren har afsluttet et aktiveringstilbud på alle forvaltningens tilbud.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil formidle evalueringens resultater og anbefalinger til de tre forsøg samt følge op på forsøgenes fremdrift kvartalsvist.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har afsat midler til, at en ekstern evaluator kan foretage en slutevaluering af perioden 2015-16. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vedtog d. 3. november 2014, at evaluatoren bl.a. skal evaluere forsøgene ud fra følgende kriterier:

  • Har den enkelte deltager opnået bedre progression mod arbejdsmarkedet?
  • Hvilken erfaring har projektet indhentet omkring placering af borgere i virksomhedspraktik i eksterne virksomheder
  • I hvilken grad viser forsøget nye veje i udviklingen af lokalt forankrede beskæftigelsesaktiviteter, herunder i forhold til nye samarbejdsformer?
  • I hvilken grad fremmer forsøget lokalområdets selvbærende evne?

Evalueringen vil blive fremlagt for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forud for budgetforhandlingerne 2017.

Birgitte Hansen    /    Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingens 1. at blev taget til efterretning.

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingens 2. at:

"2. at bortfalder."

Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget.

For stemte: 5 (A, Ø, løsgænger Lilian Parker Kaule)
Imod stemte: 1 (B)
Undlod: 1 (C)

Ændringsforslaget blev dermed godkendt og 2. at bortfaldt.

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkninger, som Socialdemokraterne tilsluttede sig:  

"Ø finder, at midtvejsevalueringens datagrundlag er for spinkelt til at drage dækkende konklusioner om effektivitet. Endvidere er den meget vanskelige opgave, som de tre forsøg løser for jobcentret, ikke afspejlet i evalueringen i tilstrækkelig grad."

"Ø finder det vigtigt at opretholde og sikre kontinuitet i det gode samarbejde mellem forvaltning og de tre forsøg."

Til top