Mødedato: 28.02.2008, kl. 17:30

Orientering om praksisundersøgelse vedr. tilbagebetaling af løbende ydelser efter lov om m aktiv socialpolitik §§91 og 93

Se alle bilag

Orientering om praksisundersøgelse vedr. tilbagebetaling af løbende ydelser efter lov om m aktiv socialpolitik §§91 og 93

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 28. februar 2008

 

 

5.      Orientering om praksisundersøgelse vedr. tilbagebetaling af løbende ydelser efter lov om m aktiv socialpolitik §§91 og 93          BIU 35/2008

Orientering om Beskæftigelsesankenævnet i Region Hovedstadens praksisundersøgelse om tilbagebetaling af løbende ydelser.

 

indstilling og BESLUTNING    

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.  at B eskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen om Beskæftigelsesankenævnets praksisundersøgelse om tilbagebetaling efter lov om aktiv socialpolitik §§ 91 og 93 til efterretning.

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 28. februar 2008. Indstillingen blev taget til efterretning.

 

 

Problemstilling

Beskæftigelsesankenævnet i Region Hovedstaden har i 2007 gennemført en undersøgelse af en række kommuners praksis i sager om tilbagebetaling af løbende ydelser efter §§ 91 og 93 i lov om aktiv socialpolitik ( AKL).

Kommunen skal efter AKL § 91 træffe afgørelse om tilbagebetaling i en række situationer. Det gælder hovedsagelig situationer, hvor ydelsen har været udbetalt uretmæssigt eller på forkert grundlag, og hvor modtageren har været i ond tro om grundlaget eller sin ret til ydelsen.

Kommunen kan efter AKL § 93 træffe afgørelse om tilbagebetaling i en række situationer. Afgørelse om tilbagebetalingspligt og grunden hertil skal meddeles senest ved udbetalingen af hjælpen. Begrundelsen for afgørelse om tilbagebetaling vil oftest være uforsvarlig økonomi, eller at der på tidspunktet for udbetalingen foreligger forhold, der viser, at den pågældende i løbet af kortere tid vil være i stand til at tilbagebetale hjælpen.

Med henvisning til lov om retssikkerhed og administration på det sociale område § 79a fremlægges rapporten hermed til behandling i Beskæftigelses – og Integrationsudvalget. 

 

Løsning

I alt har 8 kommuner deltaget i praksisundersøgelsen, herunder Københavns Kommune.  

Praksisundersøgelsens resultat

Det fremgår bl.a. af undersøgelsen:

  • at ca. 65 % af kommunernes afgørelser ud fra en samlet vurdering er rigtige.
  • at Beskæftigelsesankenævnet på det foreliggende grundlag i ca.35 % af sagerne ikke var enig i kommunernes afgørelser.
  • at en betydelig del af kommunernes sager ikke har været tilstrækkelig grundigt oplyst til, at kommunerne har kunnet træffe en afgørelse på et forsvarligt grundlag.
  • At i et betydeligt antal sager er det uklart, hvilken hjemmel kommunerne har anvendt, da der blev truffet afgørelse om tilbagebetaling.
  • at kommunerne i et betydeligt antal sager ikke har overholdt reglerne om partshøring  

Beskæftigelsesankenævnets anbefalinger

På baggrund af undersøgelsens resultater anbefales kommunerne øget opmærksomhed på følgende:

·        Brug det rigtige lovgrundlag

·        Henvis til den korrekte bestemmelse, jf. forvaltningslovens § 24.

·        Efterprøv om betingelser i bestemmelsen er opfyldt

·        Indhent alle relevante oplysninger inden afgørelse træffes

·        Tjek om der er pligt til at foretage partshøring, jf. forvaltningslovens § 19

·        Tag stilling til, om borgeren er i ond tro i sagerne efter aktivlovens § 91, nr. 1. og 2.

·        Orientér borgeren om tilbagebetalingspligten ( i sager efter aktivlovens § 93 ) senest ved udbetaling af ydelsen.

·        Husk klagevejledning

Undersøgelsen har omfattet i alt 60 sager.

Københavns Kommune er ligesom de øvrige kommuner blevet bedt om at bidrage med 14 sager fordelt med 7 sager efter aktivlovens § 91 og 7 sager efter aktivlovens § 93. Alle de 14 indsendte sager fra Københavns kommune blev vurderet egnede til en gennemgang.

Kommunerne har modtaget evaluering af de enkelte sager, som de hver især har bidraget med til praksisundersøgelsen. I Københavns Kommune var kun ca. 35 % af sagerne ud fra en samlet vurdering i overensstemmelse med regler og praksis.

Initiativer i Beskæftigelses- og Integrationsafdelingen

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har allerede iværksat og vil løbende følge op på følgende initiativer på området tilbagebetaling af løbende ydelser efter AKL §§ 91 og 93:

·        Beskrivelse og implementering af arbejdsgange på tilbagebetalingsområdet

·        Bedragerikoncept

·        Undervisning i lovgivningen

Arbejdsgange

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har etableret en arbejdsgangsportal, som bl.a. indeholder beskrivelse af arbejdsgange/ processen i forvaltningens sagsbehandling.

Der er udarbejdet arbejdsgang for situationer, hvor Ydelsesservice efter AKL § 91 skal kræve tilbagebetaling ved sideløbende indtægter.

Det sikres fremadrettet løbende med gennemgangen af arbejdsgangen og de tilhørende breve, at disse fuldt ud lever op til de forvaltningsretlige regler.    

Bedragerikoncept

Der foretages en opstramning af det bedragerikoncept, som Ydelsesservice arbejder efter på tilbagebetalingsområdet, således at der i langt højere grad sættes fokus på efterlevelse af de forvaltningsretlige regler, herunder reglerne om partshøring.

Undervisning     

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har som en del af det  samlede kursustilbud til både nyansatte og øvrige medarbejdere  iværksat kursustilbud på kontanthjælpsområdet og det forvaltningsretlige område. Begge disse områder har stor betydning for forvaltningen af tilbagebetalingsområdet. I enkelte af kursustilbudene, bl.a. i BIF-uddannelsen for medarbejdere i Ydelsesservice, indgår specifikt elementet bedrageri, som målrettet opkvalificerer de medarbejdere, der er beskæftiget med sager vedr. tilbagebetaling af ydelser.        

 

Videre proces

Det kan konstateres, at der er behov for, at der løbende er fokus på de anbefalinger, som Beskæftigelsesankenævnet ovennævnt har udstukket på tilbagebetalingsområdet , herunder tilpasse og iværksætte initiativer efter behov.

 

BILAG

  1. Praksisundersøgelse om tilbagebetaling efter Lov om Aktiv Socialpolitik §§ 91 og 93.

 

Morten Binder                     / Thomas Thellersen Børner

 

 

 

 


 

Til top