Mødedato: 28.02.2008, kl. 17:30

Opfølgning på Revisionsbetænkning vedrørende regnskab 2006

Opfølgning på Revisionsbetænkning vedrørende regnskab 2006

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 28. februar 2008

 

 

4.      Opfølgning på Revisionsbetænkning vedrørende regnskab 2006     BIU 34/2008

I Revisionsbetænkning 2006 har Revisionsudvalget bemærkninger til 3 forhold på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets område. I indstillingen orienterer Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om status for opfølgningen på de nævnte forhold.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.                  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager forvaltningens orientering om opfølgning på Revisionsbetænkning 2006 til efterretning.

 

 

Problemstilling

Revisionsudvalget har generelt indstillet, at udvalgene orienteres om forvaltningernes opfølgning på revisionssager i starten af året. Udvalget skal tage stilling til forvaltningens orientering herom.

 

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens orientering om opfølgning tager udgangspunkt i Revisionsbetænkning 2006, der blev godkendt på BRs møde den 13. december 2007.

Revisionsudvalget har bemærkninger til 3 forhold, som vedrører Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

 

1. Revisionsudvalget finder det stærkt beklageligt, at der foreligger væsentlige mangler i forvaltningens interne kontrol.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har styrket den interne kontrol ved at etablere en selvstændig enhed – Kvalitetskontrolenheden - med 5 medarbejdere. 

Der er samtidig indført et skærpet lokalt ledelsestilsyn, som udgør det centrale element i den interne kontrol. Det indebærer, at de lokale enheder hver måned skal udtage og gennemgå stikprøver af sager på alle væsentlige sagsområder. Resultatet af de lokale stikprøveprøvekontroller skal samtidig indrapporteres til den nye Kvalitetskontrolenhed med henblik på styrket central opfølgning. Kontrollerne retter sig mod de helt centrale opgavefelter i forvaltningen, hvor der kontrolleres for, om der f.eks. er taget de nødvendige sagsbehandlingsskridt, truffet afgørelser på rette tidspunkt og ud fra rette grundlag osv.

Resultaterne af det lokale ledelsestilsyn påtænkes offentliggjort i forvaltningens ledelsesinformationssystem, således at det er muligt at se udviklingen i resultaterne for de enkelte enheder, ligesom sammenligning på tværs bliver mulig.

Gennemførelse og resultaterne af de lokale ledelsestilsyn vil fremadrettet være et centralt tema i de lokale ledelsesudviklingssamtaler.

 

2. Revisionsudvalget finder anledning til at udtale kritik af den manglende overholdelse af lovgivningen på sygedagpengeområdet, hvilket har medført et stort økonomisk tab for kommunen.

 

Udvalget er i 2007 løbende blevet orienteret om status på sygedagpengeområdet.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i 2007 fokuseret på en tidlig opfølgningsindsats i sygedagpengesager. Fokus har især været på opfølgning i sager med en varighed på 9-52 uger med henblik på at forebygge, at de udvikler sig til langvarige sager. Endvidere er rettidig opfølgning i disse sager en betingelse for, at kommunen kan hjemtage statsrefusion af sygedagpengeudgifterne I nedenstående figur er vist udviklingen i opfølgningsgraden i 2007.

 

Figur 1. Opfølgningsgrad i sygedagpengesager i 2007


 

Det fremgår af figuren, at opfølgningsgraden siden 1. kvartal 2007 har været over 100 %. Opfølgningsgraden er udtryk for det antal opfølgningssamtaler, der er afholdt, i forhold til det antal sygedagpengemodtagere, som forfalder til samtale. En opfølgningsgrad på 100 % eller derover er en forudsætning for at gennemføre en rettidig opfølgning.

Ved udgangen af 2007 blev opfølgningen gennemført rettidigt i forhold til lovens krav i ca. 90 % af sagerne under 52 uger. Der arbejdes fortsat på at få rettidigheden så tæt på 100 % som muligt også i sager over 52 uger. I den forbindelse er arbejdsgangen omkring indkaldelsen til 1. gangssamtaler omlagt fornyelig og forventningen er, at det vil forbedre rettidigheden endnu mere. I forhold til 2006 er således sket en meget væsentlig forbedring i 2007 af opfølgningsindsatsen, og dermed er risikoen for et større refusionstab i 2007 reduceret væsentligt. Det kan oplyses, at forvaltningen af forsigtighedshensyn har budgetteret med et refusionstab på 20 mio. kr. i 2007 på sygedagpengeområdet.

I 2008 er igangsat en ekstraordinær indsats med henblik på at nedbringe antallet af langvarige sager. Såvel i 2008 som 2009 er der afsat midler svarende til ca. 20 nye medarbejdere til formålet. Den ekstraordinære indsats skal bidrage til, at antallet af sager bliver nedbragt, hvilket kan bidrage til at forbedre mulighederne for at lægge den rette intensitet og reducere sagsv arigheden så meget som muligt. Udfordringen i 2008 bliver at intensivere indsatsen i forhold til sager over 52 uger samtidig med, at den positive udvikling i opfølgningen på sager under 52 uger fastholdes.

3. Revisionsudvalget finder det stærkt beklageligt, at der på ny på integrationsområdet foreligger fejl i et betydeligt omfang.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har iværksat en række initiativer med henblik på at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen. Det førnævnte styrkede lokale ledelsestilsyn er et af værktøjerne. Kompetenceudvikling er et andet væsentligt redskab, og blandt de initiativer, der kan nævnes, er:

·        Forvaltningen afholder månedlige kurser om journalisering, der tager sigte på forbedringer af kvaliteten i sagsbehandlingen, herunder sagers førelse. Det drejer sig om dels et kursus over 2 dage benævnt "Borgerens retsgarantier - grundlæggende forvaltningsretlige regler" og dels et kursus over 1 dag benævnt "Sagers førelse og S&A Journal - og Notatark".

·        Forvaltningen har løbende månedsvise kurser over 3 dage i KOMMA-systemet (det nuværende sagsstyringssystem), med henblik på korrekt anvendelse af sagsstyringssystemet.

Med baggrund i iagttagelser om dårlig datakvalitet, nedsatte forvaltningen april 2007 en arbejdsgruppe til at undersøge datakvaliteten i KOMMA-systemet med henblik på bedring af datakvaliteten.  Arbejdet har resulteret i 70 konkrete tiltag til højnelse af datakvaliteten, der er blevet igangsat. Forvaltningens ledelse orienteres hver 3 måned om status på tiltag med indikatorer på, hvordan datakvaliteten ændrer sig.   

 

Økonomi

Denne indstilling har ingen direkte økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Denne orientering om opfølgning på Revisionsudvalgets bemærkninger oversendes til Revisionsdirektoratet.

 

Bilag

-

 

         Morten Binder                                /                    Thomas Thellersen Børner



 

Til top