Mødedato: 27.04.2020, kl. 16:00
Mødested: Microsoft Teams

Implementering af handleplan for arbejdskraft til virksomhederne

Se alle bilag

Resumé

Handleplan for arbejdskraft til virksomhederne blev vedtaget den 21. oktober 2019 af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Denne indstilling giver et overblik over det igangværende arbejde med implementering af handleplanen, som udvalget blev lovet i forbindelse med vedtagelsen.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager vedlagte plan for implementering af handleplan for arbejdskraft til virksomhederne til efterretning.

Problemstilling

Den 21. oktober 2019 vedtog Beskæftigelses- og Integrationsudvalget en handleplan for arbejdskraft til virksomhederne. I handleplanen er der en række konkrete indsatser samt en række områder, som jobcentrene skal have mere fokus på i deres arbejde.

Løsning

Med handleplanen blev det besluttet, at initiativerne implementeres i forskellige tempi af hensyn til den daglige drift i centrene og implementeringen af ny lovgivning. Overordnet set er implementeringen af handleplanen kommet godt i gang. De store områder er enten under udarbejdelse eller implementering.

Den nuværende situation med Covid-19 må dog forventes at betyde forsinkelse i implementeringsarbejdet, dels på grund af den nuværende situation, hvor de fleste medarbejdere arbejder hjemmefra, dels fordi der må forventes at være en arbejdspukkel, når medarbejderne vender tilbage til jobcentret. Den generelle økonomiske situation og situationen på arbejdsmarkedet vil også få betydning for den videre implementering af initiativerne.

Handleplanen består af 6 pejlemærker for indsatsen for jobparate ledige. Under de 6 pejlemærker er der i alt 12 konkrete indsatser, som skal implementeres for de berørte målgrupper. Herudover er der i alt 14 områder, som centrene skal have fokus på. Disse implementeres ikke som selvstændige indsatser, men udpeger retningen for indsatsen i jobcentrene.

De seks pejlemærker er:

  1. Samarbejdet mellem Jobcenter København og virksomhederne skal øges blandt andet ved at flere ledige kommer ud på virksomhederne.
  2. Den enkelte ledige skal både fagligt og geografisk øge bredden i jobsøgningen.
  3. Styrke opkvalificeringen eller omskolingen af ledige, så deres kompetencer svarer til det, virksomhederne efterspørger.
  4. De ledige skal klædes på i forhold til den øgede digitalisering på arbejdsmarkedet.
  5. Tidlig og bedre screening af de ledige.
  6. Færre ledige akademikere

Forvaltningen har udarbejdet en oversigt over implementering af de 12 konkrete indsatser i handleplan for arbejdskraft til virksomhederne, som viser, at implementeringen indtil nu har fulgt planen, jf. tabel 1. Udover de konkrete indsatser, er der også 14 områder, som jobcentrene skal have fokus på i deres arbejde med de ledige. Disse skal ses som retningsanvisende for indsatsen i jobcentrene og ikke som egentlige initiativer, der skal implementeres.

Af skemaet fremgår det, at fire indsatser er i gang. Det drejer sig om forsøg med ny strategi for anvendelse af virksomhedspraktikker i detailbranchen, bringe konkrete job ind i samtalen, udnytte eksisterende rekrutteringsfælleskaber til at anvise job i andre kommuner samt førdimittendindsatsen.

En indsats er under delvis implementering. Det drejer sig om indsatsen screening af de ledige, som fik midler i forbindelse med udmøntning af omlægningsmidlerne, som udvalget vedtog. Indsatsen implementeres i første omgang i Arbejdsmarkedscentret, hvor den forventes at give en gevinst i 2021 på 0,5 mio. kr. Målgruppen er ledige, der søger arbejde inden for paradoksområder.

To indsatser er under implementering. Det drejer sig om indsatserne om korte kurser til akademikere samt at øge brugen af målrettede korte kurser (fx digitale kompetencer, som det sås med digital koordinator i samarbejde med Google), så akademikerne bliver klædt endnu bedre på til at træde ind på arbejdsmarkedet. De to indsatser stammer fra henholdsvis pejlemærke 3 og 6. De implementeres samlet i forbindelse med pejlemærker for uddannelse.

Fire indsatser er under udarbejdelse. Det drejer sig om udvikling af faktabaseret og systematisk grundlag for hvilke virksomheder, der skal opsøges med henblik på jobåbninger, en plan for uddannelse til ledige, udarbejdelse af en plan for, hvordan det gøres lettere og mere naturligt for unge med en gymnasial uddannelse at starte på en faglært uddannelse samt handleplan for løft af lediges digitale kompetencer. Sidstnævnte er sideløbende under udarbejdelse/implementering, forstået på den måde, at der er ved at blive udarbejdet et udkast til en strategi, som skal forelægges udvalget samtidig med, at der forberedes initiativer, jf.at udvalget allerede har afsat midler til arbejdet i forbindelse med udmøntning af omlægningsmidler for 2020.

En indsats implementeres senere. Det drejer sig om indsatsen med at arbejde målrettet med korte placeringer inden for brancher med mangel på arbejdskraft og sluse flere ledige ind i bygge- og anlægsbranchen gennem HRS-samarbejdet, og styrke det tværkommunale samarbejde.

Tabel 1: Overblik over indsatser i handleplan for arbejdskraft til virksomhederne

Pejlemærke

Indsats

Status

Forventet i mål

1. Samarbejdet mellem Jobcenter København og virksomhederne

skal øges blandt andet ved at flere ledige skal ud på virksomhederne

Detailforsøg

I gang.

Løber i 2 år

Udvikle faktabaseret og systematisk grundlag for, hvilke virksomheder der skal opsøges med henblik på jobåbninger.

Under udarbejdelse

Løber i to år

Arbejde målrettet med korte placeringer inden for brancher med mangel på arbejdskraft.

Afventer

Afhænger af situationen på arbejdsmarkedet

2. Den enkelte ledige skal både fagligt og geografisk øge bredden i jobsøgningen

Konkrete job i jobsamtalen

I gang

Løbende indsats

Udnytte eksisterende rekrutteringsfællesskaber til at anvise job i andre kommuner

I gang

Løbende indsats

3. Styrke opkvalificeringen eller omskolingen af ledige, så deres kompetencer svarer til det, virksomhederne efterspørger.

 

Udarbejde en plan for uddannelse/kurser til ledige

Under udarbejdelse

Medio 2020

Udarbejde en plan for, hvordan det kan gøres lettere og mere naturligt for unge med en gymnasial ungdomsuddannelse at starte på faglærte uddannelser.

Under udarbejdelse

Medio 2020

Arbejde med korte kurser til akademikere

Under implementering

Løbende indsats

4. De ledige skal klædes på i forhold til den øgede digitalisering på arbejdsmarkedet

Udarbejde en strategi for styrkelse af de ledige IT-kompetencer med input fra ekspertgruppe.

Under udarbejdelse/ implementering

Medio 2020

5. Tidlig og bedre screening af de ledige

Parallelt med a-kasseforsøget, skal jobcentret selv iværksætte en systematisk screening af de ledige, der ikke får deres indsats varetaget af a-kasserne

Under delvis implementering

Ultimo 2020.

6. Færre ledige akademikere

Førdimittend indsats

I gang

Løber til udgangen af 2022

Øge brugen af målrettede korte kurser (fx digitale kompetencer, som det sås med digital koordinator i samarbejde med google), så akademikerne bliver klædt endnu bedre på til at træde ind på arbejdsmarkedet.

Under implementering

Løbende indsats


Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen vil fortsætte arbejdet med implementering af handleplanen og holde udvalget orienteret, hvis der sker større ændringer.

Tanja Franck / Marianne Sørensen

Beslutning

Indstillingen blev enstemmigt godkendt ved skriftlig votering.
Til top