Mødedato: 27.04.2020, kl. 16:00
Mødested: Microsoft Teams

Rammer for krav til jobsøgning

Resumé

Udvalget skal med denne indstilling beslutte rammerne for, hvad aftaler om jobsøgning fremover skal indeholde. Det omfatter dels selve aftalen om jobsøgning og fristen for at joblogge, samt hvordan forvaltningen følger op på de aftaler der indgås med borgerne. 

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de beskrevne rammer for krav til jobsøgning

Problemstilling                                                   

I starten af 2020 trådte en række ændringer i Lov om Aktiv Socialpolitik (herefter LAS) i kraft.

LAS regulerer krav, ydelser og sanktioner for kommunens ydelsesmodtagere for kontanthjælpsmodtagere, åbenlyst uddannelsesparate samt modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse. [1]

Forud for denne lovændring i LAS var det beskrevet i LAS, at en borger i målgruppen skulle overholde aftaler indgået med kommunen om, hvordan og indenfor hvilke områder den pågældende skal søge job.

Med ændringen er det indført i lovgivningen, at der skal indgås aftale om jobsøgningen med en frist for at lægge jobsøgningsaktiviteter i en joblog på Jobnet ved den første jobsamtale.

Det betyder konkret, at rammerne for, hvordan aftaler om jobsøgning skal indgås med ydelsesmodtagere, med lovændringen er præciseret for målgrupperne kontanthjælpsmodtagere, åbenlyst uddannelsesparate samt modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse. 

De konkrete rammer skal fastlægges lokalt af i den enkelte kommune.

Forvaltningens oplæg er at bruge samme ramme som gør sig gældende for de forsikrede ledige.

Både de forsikrede ledige og de nye målgrupper skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det betyder, at de skal være aktivt jobsøgende og registrere deres jobsøgning på Jobnet. Derfor vurderer Forvaltningen, at det giver mening at overføre rammen til de nye målgrupper.

  

Ifølge STAR´s startvejledning til ændringerne i LAS, kan en aftale indeholde:

  • Hvor mange job borgeren skal søge
  • Hvilken frist borgeren har for at søge og dokumentere søgte job i jobloggen
  • Inden for hvilke faglige områder borgeren skal søge
  • Konkrete job fra Jobnet, som borgeren kan søge
  • Geografiske områder, der skal søges i
  • Konkrete jobs der skal søges
  • Om og hvor mange ansøgninger, borgeren skal lægge i jobloggen

Kommunen skal i samarbejde med borgeren tilrettelægge indholdet af aftalen ud fra en individuel og konkret vurdering af, hvad der er meningsfuldt i den enkelte borgers situation.

Hvis borgeren ikke opfylder betingelserne i aftalen om jobsøgningsaktiviteter, har kommunen mulighed for at partshøre borger skriftligt med henblik på eventuel sanktion. Såfremt borger ikke har en rimelig grund, kan kommunen træffe afgørelse om en sanktion uden først at indkalde borger til en jobsamtale. Indkaldes borger i stedet til en samtale  skal den manglende overholdelse af jobsøgningsaftalen drøftes, herunder om borgeren har haft en rimelig grund til ikke at opfylde aftalen f.eks. på grund af længerevarende sygdom. Kommunen foretager en rådighedsvurdering af borgeren, og tager stilling til en afgørelse om sanktion, hvis borger ikke har haft en rimelig grund.



 

 

[1] LAS adskiller sig dermed fra LAB (Lov om Aktiv Beskæftigelse), som er dét lovkompleks, udvalget typisk hører om. LAB regulerer hvordan forvaltningen arbejder med at understøtte et velfungerende arbejdsmarked ved at bistå ledige i at finde job, bistå arbejdsgivere ift. rekruttering, bistå personer der har behov for indsats for at opnå eller fastholde job og bistå den unge med at få erhvervskompetencegivende uddannelse. Grunden til, at beskæftigelsesindsatsen er delt ud på to lovkomplekser er, at det ene lovkompleks har til hensigt at understøtte et velfungerende arbejdsmarked (LAB) og det andet lovkompleks har til hensigt at sikre et økonomisk sikkerhedsnet for enhver, som ikke på anden måde kan skaffe det nødvendige til sig selv og sin familie (LAS).

Løsning

Forvaltningen foreslår følgende krav til aftaler om jobsøgning i samtalen for jobparate kontanthjælpsmodtagere og åbenlyst uddannelsesparate samt modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse.

Aftale om konkret job

I hver samtale indgås aftale om et antal konkrete job, som skal søges. Der kan være tale om ordinære job, ansættelse med løntilskud og uopfordret jobsøgning (hvor borgeren skal angive konkrete virksomheder og/eller specifikke stillinger, borger ønsker at søge). Virksomhedspraktik og kaffemøder er ikke omfattet.

Aftalen om konkret jobsøgning kan også omfatte job, borger medbringer til samtalen og/eller lægger i jobloggen før samtalen, som borger planlægger at søge. Hvis ikke borgeren selv medbringer jobs, er det jobcentrets opgave at bringe konkrete job ind i samtalen

Aftalen skal specificere følgende og registreres i aftalefeltet for samtalen

  • Det faglige område (jobområde)
  • En geografisk præcisering
  • Frist for hvornår konkrete aftaler skal være opfyldt og ført til joblog (typisk skal konkrete job søges indenfor ansøgningsfristen eller max ti hverdage)

Aftale om jobsøgning ændres ved behov eller hvis der ikke sker progression i borgersagen.

Borgere, som er registreret som ”På vej i job”, er ikke omfattet af kravet om aftaler om konkret jobsøgning. Det betyder, at borgeren er fritaget for pligten til at være aktivt jobsøgende og deltage i samtaler og tilbud, når borgeren kan dokumentere, at den pågældende indenfor de næste seks uger skal påbegynde ordinær beskæftigelse på fuld tid, starte fleksjob, gå på barsel, overgå til efterløn mv.

Udover de konkrete aftaler om jobsøgning kan man fortsat arbejde med virksomhedspraktik og opfordre borgerne til at være opsøgende ift. en virksomhedspraktik. Virksomhedspraktik kan dog ikke indgå som en konkret aftale om jobsøgning.

Opfølgning på borgers konkrete job

Det er jobcenterets opgave at følge op på borgers jobsøgning i efterfølgende samtaler.

Tilsyn på jobsøgning

STAR fastsætter ikke opfølgning på krav til jobsøgning for jobparate kontanthjælpsmodtagere, åbenlyst uddannelsesparate samt modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse.

Tilsyn på krav til jobsøgning, frist for at joblogge og opfølgning vil derfor som udgangspunkt skulle foretages af forvaltningens interne revision, EKT.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Centrene implementerer indstillingen under forudsætning af BIUs godkendelse.

 

Tanja Franck / Marianne Sørensen

Beslutning

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

For: 8 (A, Å, B, F, V og C)

Imod: 0

Undlod: 3 (Ø)

Dermed blev indstillingen godkendt.

Til top