Mødedato: 27.01.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Rammerne for udbud af styrket indsats for ledige med rocker- eller banderelationer


 

Resumé

De eksisterende rammeaftaler om styrket indsats for ledige med rocker- eller banderelationer udløber den 30. juni 2020. Rammeaftalerne skal derfor primo 2020 sendes i udbud. Forud for det skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkende de indholdsmæssige rammer for udbuddet, herunder udbudsområder og tildelings- og vægtningsmodel for udbuddet.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de indholdsmæssige rammer for udbud af styrket indsats for ledige med rocker- eller banderelationer.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der i udbuddet arbejdes med en tildelings- og vægtningsmodel, hvor kvalitet vægtes 80 pct. og pris vægtes 20 pct.

Problemstilling

Med Budget 19 blev der bevilget 12,6 mio. kr. årligt til en fortsættelse af den styrkede aktiveringsindsats for ledige med rocker- eller banderelation i 2019 og 2020.

Jobcenter København har i dag en særindsatsaftale med den eksterne leverandør Tiponi om levering af aktiveringstilbud til ledige med rocker- eller banderelation. Aftalen udløber den 30. juni 2020 og er udbudspligtig. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte på den baggrund den 11. november 2019, at forvaltningen igangsatte arbejdet med udbud af indsatsen.

Med udgangspunkt heri har forvaltningen udviklet forslag til rammer og vurderingskriterier for den indsats, der skal sendes i udbud.

Forvaltningen bemærker, at udbuddet vil gennemføres med forbehold for, at der træffes politisk beslutning i budgetforhandlingerne for B2021 om at forlænge indsatsen ifm. udløbet i 2020. Forbeholdet skal sikre, at potentielle tilbudsgivere kender til risikoen for, at det eventuelt besluttes ikke at forlænge indsatsen.

Løsning

  1. Rammerne for indsatsen til ledige med rocker- eller banderelationer

Den styrkede aktiveringsindsats for ledige med rocker- eller banderelationer er forankret i Specialenheden i Jobcenter København. Indenfor de nuværende rammer forventes der at kunne være ca. 70-80 borgere løbende tilknyttet Specialenheden. Gruppen omfatter:

  1. Jobparate borgere (både over og under 30 år)
  2. Aktivitetsparate borgere over 30 år
  3. Uddannelsesparate unge under 30 år
  4. Aktivitetsparate unge under 30 år.

Borgere i målgruppen for indsatsen modtager som udgangspunkt særligt tilrettelagte beskæftigelses- eller uddannelsesrettede forløb hos eksterne leverandører. I 2019 er der opstartet ca. 275 borgerforløb hos eksterne leverandører.

Formålet med den udbudte indsats er at sikre:

  • at borgerne i målgruppen reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet (mindre tid til kriminalitet) via tæt opfølgning og maksimal aktivering i forhold til de gældende regler i LAB-loven
  • at målgruppen hurtigst muligt kommer i uddannelse eller job (støttes i at forlade kriminalitet)
  • at der sker en hurtig og konsekvent opfølgning ved manglende rådighed og fremmøde med sanktionering og evt. på sigt afmelding af ydelse efter gældende lovgivning (ingen offentlig forsørgelse til at begå kriminalitet).

Det bemærkes desuden, at en del af målgruppen også henvises til den kommunale nytteindsats, hvor de bl.a. laver forskellige vedligeholdelsesopgaver af kommunens grønne arealer. Denne indstilling vedrører ikke tilbuddet om kommunal nytteindsats.

Derudover vurderer forvaltningen, at der er yderligere ca. 50-100 borgere med udadreagerende adfærd og/eller kriminalitetstruede borgere, der ikke er tilknyttet Specialenheden, som også kan være i målgruppen for en indsats hos leverandørerne under denne rammeaftale.I 2019 er der for denne målgruppe opstartet ca. 75 borgerforløb hos eksterne leverandører.

Udbuddets struktur

De foreløbige erfaringer med styrket indsats overfor for målgruppen af ledige med rocker- eller banderelationer er bl.a., at der er tale om en meget varieret gruppe af borgere, der dels omfatter job-/uddannelsesparate borgere, dels aktivitetsparate borgere med forskellige udfordringer, fx psykiske og kognitive problemer.

Det peger på, at der fremadrettet er behov for forskellige indsatstyper, der kan anvendes enten særskilt eller i forlængelse af hinanden, for at sikre at borgerne løbende aktiveres maksimalt – og at der samtidig kan tages de nødvendige hensyn til fx psykiske problemer.

Erfaringerne indtil nu viser desuden, at der både blandt aktivitets- og jobparate borgere i målgruppen kan være tilfælde, hvor leverandørerne kan have vanskeligt ved at finde relevante virksomhedstilbud samt at fastholde borgerne i disse tilbud. Dette peger på, at det dels er vigtigt, at forvaltningen har tilbud til rådighed, hvor borgerne kan aktiveres i videst muligt omfang også uden brug af virksomhedsplaceringer. Det peger også på vigtigheden af, at der i udbuddet lægges vægt på at finde leverandører med et godt virksomhedsnetværk, der kan sikre, at der kan tilvejebringes relevante virksomhedsplaceringer til målgruppen.

Endeligt er der behov for tilbud, der kan varieres i timeintensitet, så borgere kan optrappes i timer, efterhånden som de bliver i stand til at deltage i yderligere aktivering (”trappemodel”).

Forvaltningen indstiller på denne baggrund, at udbuddet tilrettelægges som flg. to separate udbudsområder, der udbydes i én samlet udbudsproces:

A. Hurtigt i virksomhedsplacering: Hvor borgerne hurtigt kommer i virksomhedsplacering efter et kort afklarende opstartsforløb (typisk af få ugers varighed). Herudover vil der være ugentlig mentorstøtte til at sikre fastholdelse på arbejdspladsen. 

B. Opkvalificering hos en leverandør: Hvor borgerne deltager i opkvalificerings- og udviklingsaktiviteter (fx vredeshåndtering og jobklub) i kombination mentorstøtte. Forløbene afsluttes så vidt muligt med en virksomhedsplacering. Hvis dette ikke er muligt, fortsætter borger i forløb hos leverandøren i så mange timer som muligt.

2. Tildelings- og vægtningsmodel for udbuddet

Forvaltningen foreslår, at de indkomne tilbud vurderes på baggrund af kriterier, som muliggør såvel kvalitetsvurdering som prisvurdering. Det foreslås, at kvalitet vægtes 80 pct. og pris 20 pct.

En tilbudsgiver skal afgive sin pris inden for hhv. en maksimalpris og en minimumspris. Modellen sikrer, at pris fastsættes, så indsatsen kan gennemføres indenfor budgetrammen, samtidig med, at der altid er et økonomisk grundlag for kvalitet i indsatsen.

I forhold til vurderingen af kvalitet foreslås det, at der arbejdes med forskellige kriterier for de to udbudsområder, idet der er tale om indsatstyper med forskellige udgangspunkter og tilgange. Dog vil enkelte af kriterierne gå igen på tværs af de to områder.

Det foreslås således, at forvaltningen i den kvalitative vurdering af tilbud lægger vægt på elementer, der viser, hvordan der arbejdes med:

Udbudsområde A: Hurtigt i virksomhedsplacering

  • at få borgerne tættere på arbejdsmarkedet eller uddannelse
  • at afdække borgernes muligheder og barrierer ift. job og uddannelse
  • at sikre fastholdelse og progression for borgere i placering

Udbudsområde B: Opkvalificering hos en leverandør

  • at sikre progression for borgerne – uanset om de er job- eller aktivitetsparate – herunder at få borgerne tættere på arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet.

  • at der er fokus på opnåelse af relevant virksomhedsplacering og samtidig sikre et tilstrækkeligt aktiveringsomfang, også når der ikke kan etableres virksomhedsplaceringer
  • at opkvalificere borgerne fagligt, personligt og socialt, til at håndtere udfordringer (herunder misbrug og psykiske /kognitive problemer)

Antal leverandører per udbudsområde

Det foreslås, der indgås to aftaler på hvert udbudsområde. På den måde sikres det, at jobcentret fortsat har mindst én leverandør, hvis én går konkurs, ligesom det giver mulighed for, at der er flere tilbudstyper til rådighed. Det bemærkes, at en leverandør ikke har krav om køb på en aftale, og at en leverandør kan have aftale på en eller begge udbudsområder.

Kontraktens varighed

 En rammeaftale kan have virkning i op til 4 år. Det foreslås derfor at rammeaftalerne indgås for perioden 1. juli 2020 – 30. juni 2024. En rammeaftale skal jf. beskæftigelseslovgivningen altid kunne opsiges med 8 ugers varsel.

Økonomi

Udbuddet gennemføres med henblik på en kontraktperiode på et halvt år med mulighed forlængelse på op til tre og et halvt år. Forlængelsen er blandt andet forbeholdt, at indsatsen ønskes forlænget i forbindelse med budgetforhandlingerne om Budget 2021. Forvaltningen vil arbejde for, at forlængelsen kommer til at indgå i en Sikker By budgetpakke.

Den samlede købsramme for køb til ledige med rocker- eller banderelationer forventes for begge udbudsområder i alt at udgøre ca. 48 mio. kr. i den 4-årige periode. Derudover vil der på rammeaftalen være køb til ledige borgere med udadreagerende adfærd og/eller kriminalitetstruede, der ikke er tilknyttet Specialenheden. I 2019 blev der anvendt ca. 2 mio. kr. på indsats hos eksterne leverandører til disse borgere. Køb i de kommende år vil bl.a. afhænge af målgruppestørrelsen.

Estimeringen af den samlede købsramme er en prognose baseret på udgifterne i 2019 til de typer af tilbud, som er omfattet af udbuddet. Den estimerede samlede købsramme tager således ikke højde for evt. kommende ændringer i lovgivningen på beskæftigelsesområdet og/eller ændring i de politiske prioriteringer på området.

Forvaltningen bemærker, at kommunen har ret, men ikke pligt, til at købe beskæftigelsestilbud under rammeaftalerne. Leverandørerne garanteres således ikke et mindstekøb fra kommunen.

Videre proces

Hvis indstillingen tiltrædes, er den forventede tidsplan for udbuddet som følger:

  • 21. februar 2020: Offentliggørelse af udbuddet
  • 20. marts 2020: Tilbudsfrist
  • 21. maj 2020: Offentliggørelse af tildeling og afslag
  • 1. juli 2020: De nye rammeaftaler træder i kraft.

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

 

 

Beslutning

Udvalget drøftede sagen  og fremsatte et ændringsforslag til et 3. at-punkt til indstillingen:

”At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget pålægger forvaltningen at afdække en model for mulighederne for at hjemtage opgaven med indsatsen for ledige med rocker- og banderelationer. Modellen skal fremlægges på et udvalgsmøde inden sommerferien, og skal kunne fremsættes til budgetforhandlingerne til Budget 2021.”

 

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning,

Herefter blev indstillingen godkendt i sin helhed uden afstemning.

Til top