Mødedato: 26.11.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Orientering om langtidsledighedsindsatsen og akutpakke

Orientering om indsatsen målrettet langtidsledige, herunder dagpengemodtagere, som står til at miste dagpengeretten.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller
1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen til efterretning.

Problemstilling

Antallet af langtidsledigedagpengemodtagere - dvs. ledige med mere end 80% ledighed i de foregående 12 måneder – er steget fra ca. 1.500 i 2008 til ca. 5.000 ved seneste opgørelse i september 2012. Som følge af de ændrede dagpengeregler, står mindst 3.500 dagpengemodtagere i København  til at opbruge deres A-dagpengeret 1. januar 2013, hvis ikke de finder beskæftigelse inden. Erfaringerne viser dog, at mange finder job op imod dagpengenes ophør. Hvor mange er dog usikkert.
 

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har skønnet, at mindst 1.700 ledige opbruger deres dagpengeret i januar. I de næste måneder skønnes yderligere 200 dagpengemodtagere om måneder at opbruge deres dagpengeret. 

Det er især ufaglærte, visse faglærte grupper og akademikere, som er i risikogruppen for at opbruge dagpengeretten.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsats for langtidsledige, herunder dagpengemodtagere, som er i risiko for at opbruge dagpengeretten, består af en kombination af:

  • Den ordinære indsats (for alle), bestående af den lovpligtige indsats og den indsats Københavns Kommune, yder ud over det lovpligtige
  • Langtidsledighedsindsatsen (vedtaget med Budget 2012 og Budget 2013), som er særlige indsatser til de to store grupper; akademikere og ufaglærte
  • Akutpakken, herunder hvad der er sket med akutjobpakken (målrettet dagpengemodtagere, som risikerer at opbruge deres dagpengeret) Nedenstående figur illustrerer forvaltningens samlede indsats for langtidsledige og udfaldstruede.

Figur1: Overblik over indsatsen for langtidsledige og udfaldstruede


Ordinær indsats

Den ordinære beskæftigelsesindsats består af dels det lovpligtige kontaktforløb, hvor ledige obligatorisk deltager i jobsamtaler mindst 4 gange årligt med fokus på den lediges beskæftigelsesmål, jobsøgning og behov for kompetenceudvikling mv. som led i aktive tilbud.  

Alle ledige, der står foran eller er omfattet af langtidsledighed deltager obligatorisk i aktive tilbud mindst to gange årligt med en minimumsvarighed på 2 uger. Tilbuddene består af af virksomhedsinterne forløb med løntilskud, jobrotation, ordinær uddannelse, vejledning og afklaring.

Herudover tilbydes der i Københavns Kommune et særligt intensivt 13-ugers-forløb for alle udfaldstruede dagpengemodtagere i kommunens beskæftigelsescentre CAB og CBSI fra 6 til 3 måneder før falddatoen.

Langtidsledighedsindsatsen

Med budgetaftalen for 2012 blev aftalt en særlig indsats for langtidsledige, hvor der har været fokus på akademikere og ufaglærte, som er i særlig risiko for at opbruge dagpengretten.

 

Indsatsen for ufaglærte består af systematisk screening mhp. uddannelsesafklaring og videreuddannelse i form af Grunduddannelse for Voksne og andre kompetencegivende uddannelser.

 

Indsatsen for akademikere består af en række temamøder (Karrieresporet), som skal inspirere til bred faglig og geografisk jobsøgning, samt øget brug af ordinær uddannelse målrettet områder med gode jobmuligheder.

Med budgetaftalen for 2013 er der samlet afsat 15 mio. kr. til at videreføre denne indsats.

 

Akutpakken
Akutpakken gælder fra 4. kvartal 2012 til og med 2. kvartal 2013, og finansieres af 332 mio. kr. på landsplan. Københavns Kommune får 10,9 mio. kr. i 2012 og 3,9 mio. kr. i 2013.

Akutpakkens indhold:

  • Jobcentre og a-kasser opretter og bemander jobberedskaber.
  • Alle med 6 mdr. eller mindre tilbage på A-dagpenge får et brev fra a-kassen med en opfordring til at henvende sig i jobberedskabet.
  • Jobcentret kontakter senest en måned efter de, der ikke selv har henvendt sig. Ledige, der ønsker det, skal have en samtale inden for en uge. A-kassen deltager, hvis den ledige ønsker det.
  • Ved behov kan ledige få et intensivt jobformidlingsforløb med en personlig jobformidler
  • Ledige i risikogruppen har ret til opkvalificeringsjob og hurtig bevilling af løntilskud samt fortrinsret til vikarjobs via jobrotation
  • Virksomhedskampagne koordineret af Beskæftigelsesregionen

 Jobberedskabets opgaver er:

  • Kontakte alle de ledige, som A-kasserne har sendt brev til
  • Afholde samtaler med fokus på job og akutpakkens muligheder
  • Samarbejde med A-kasserne bl.a. omkring rundbordssamtalerne
  • Henvise til eksterne leverandører eller beskæftigelsescenter med henblik på intensiv jobformidling
  • Formidle job, løntilskud eller jobrotationsstillinger

Det er Arbejdsmarkedscentret (AMC), der forestår Københavns Kommunes indsats under akutpakke 1. Jobberedskabet er fysisk forankret i Nyropsgade (den ene side af modtagelsen er udlånt til AMC), på Sundholmsvej for akademikere og i begrænset omfang i Jobcenter Skelbækgade og Jobcenter Musvågevej.

Med akutpakken får ledige i risikogruppen en dedikeret kontaktperson i resten af ledighedsforløbet, hvilket er den person, som man første gang er i kontakt med, når man møder ind i beredskabet – en såkaldt personlig jobformidler. Den første samtale er en indledende samtale på 45-60 min, med eventuel visitering til intensiv jobformidling, hvorefter den personlige jobformidler har månedlig kontakt med de ledige og til opgave at formidle job og løntilskud, samt henvise til jobrotationsstillinger.

 

Intensiv jobformidling

Tilbuddet om intensiv jobformidling foregår hos 7 leverandører, som kommunen allerede har kontrakt med under match-1 udbuddet. De ledige tilbydes 2 timers jobformidling pr. uge i 3 uger med mulighed for forlængelse med yderligere 2 timer i 2 uger efter behov. Derudover vil beskæftigelsescentrene levere 80 pladser pr. uge til særlige 8 ugers forløb for ledige med behov for lidt længere forløb.

 
Virksomhedskampagne koordineret af Beskæftigelsesregionen

Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland kontakter et antal virksomheder over hele landet og forventer, at det medfører 4.000 – 5.000 ønsker om besøg inden årets udgang.

 

Det forventes, at København skal gennemføre ca. 400 virksomhedsbesøg som led i denne kampagne. Der er p.t. aftaler om besøg i 95 virksomheder.

 

Herudover vil jobcenteret tage kontakt til en række virksomheder, som man allerede har samarbejde med, og som vurderes at kunne have relevante jobåbninger til målgruppen.

 

Status på implementering af akutpakken

Da bekendtgørelsen for akutpakken trådte i kraft var jobcenteret klar til opgaven. Dette har krævet en del nyansættelser, og omorganisering i jobcenteret.

  • Der er ansat 13 vikarer i Nyropsgade (11) og på Sundholmsvej (2) indtil ultimo februar 2013
  • Der er dedikeret 6 personer til den virksomhedsopsøgende indsats – heraf er der ansat 3 vikarer, mens 3 er internt overflyttet til opgaven
  • Der er internt overflyttet 1 faglig koordinator til indsatsen i jobbberedskabet
  • Der er ansat 1 vikar til logistik og resultatopfølgning indtil ultimo februar 2013
  • Der er ansat 6 vikarer i 2-3 uger til at ringe til de lidt over 3.000 ledige i risikogruppen

I alt arbejder således 21 fuldtidsansatte medarbejdere samt 6 vikarer med indsatsen i medfør af akutpakken.  

Indsatsen har haft følgende resultater (uge 45):

  • 5.447 borgere har modtaget brev fra deres a-kasse
  • Af dem har jobcentret kontakt med 3.058.
  • 567 borgere afventer kontakt (jobcenteret har forgæves forsøgt telefonisk kontakt).
  • Erfaringen er, at en del borgere, der kontaktes, ikke svarer. Jobcentret ringer 3 gange, herefter sendes en skriftlig indkaldelse til fællesmøde.
  • Jobcentret kontakter alle ledige inden for de næste 3 uger.
  • 791 borgere er påbegyndt i et akutpakkeforløb ved at have fået tilknyttet en personlig jobformidler. 681 af disse forløb er udlagt til private jobformidlere.
  • 796 borgere er ikke længere i risikogruppen, 461 af disse har angivet job eller uddannelse som årsag. De resterende 335 borgere har afgivet andre årsager til afgangen. Det inkluderer forventeligt, et antal som er afgået til beskæftigelse.  

Akutjobpakken
Herudover har regeringen vedtaget en såkaldt akutjobpakke, som skal medføre, at flere udfaldstruede dagpengemodtagere kommer i job, bl.a. ved at give kommunerne mulighed for at give målgruppen en fortrinsstilling i forbindelse med rekruttering.

Der er den 1. november 2012 stillet medlemsforslag i Borgerrepræsentationen vedr. udmøntningen af akutjobpakken i Københavns Kommune, og medlemsforslaget blev henvist til behandling i Økonomiudvalget.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen arbejder aktuelt sammen med Økonomiforvaltningen på at beskrive en model for administrationen af akutjobpakken i Københavns Kommune, og der forventes på den baggrund forelagt en indstilling for Økonomiudvalget den 20. november 2012.

Økonomi

Jobcentrets aktiviteter i regi af Akutpakken finansieres af Beskæftigelsesministeriet med 10,9 mio. kr. i 2012 og 3,9 mio. kr. i 2013. Det indgår i aftalen om Budget 2013, at de 3,9 mio. kr. i 2013 indgår i finansieringen af initiativerne på beskæftigelsesområdet generelt.


Herudover er der med budgetaftalen for 2013 afsat 3 mio. kr. under driftsrammen og 12 mio. kr. til indsats i forbindelse med langtidsledighedsindsatsen.

Morten Binder                               / Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top