Mødedato: 26.09.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Danskundervisning i Tingbjerg

Ydelsesmodtagere i Tingbjerg har indtil for nylig haft mulighed for at deltage i danskundervisning i Tingbjerg. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har besluttet, at ydelsesmodtagere fremover skal modtage danskundervisning på den kommunale sprogskole (CBSI). Forvaltningen foreslår en undtagelse fra reglen, så den hidtidige ordning kan fortsætte i Tingbjerg.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

    1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at Jobcenter København igen får mulighed for at henvise ydelsesmodtagere i Tingbjerg til den private sprogskole IA Sprogs danskundervisning i Tingbjerg.

Problemstilling

Indtil udgangen af 2014 stod den kommunale sprogskole på Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration (CBSI), for danskundervisning i Tingbjerg. Undervisningen ophørte, fordi indsatsen var en del af en Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets integrationsaftaler, som udløb i 2014.

IA Sprog, som er en af de private sprogskoler, som kommunen har aftale med, har siden 2015 tilbudt danskundervisning i Tingbjerg efter ønske fra Områdesekretariatet i Tingbjerg. Danskundervisningen er undervisning efter danskuddannelsesloven og finansieret af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede på mødet den 11. april 2016, at alle ydelsesmodtagere skal følge danskundervisning på den kommunale sprogskole på CBSI. Det blev samtidig besluttet, at ydelsesmodtagerne skulle have mulighed for at færdiggøre det aktuelle undervisningsmodul, inden de skiftede til CBSI.

Cirka en tredjedel af de omkring 20 borgere, der lige nu deltager i undervisningen i Tingbjerg, er ydelsesmodtagere og er henvist til undervisningen af Jobcenter København. IA Sprog har henvendt sig til forvaltningen, fordi de pågældende efter den nævnte beslutning skal stoppe med undervisningen hos IA Sprog, når de har færdiggjort det aktuelle undervisningsmodul.

Løsning

Forvaltningen foreslår, at der gøres en undtagelse, så ydelsesmodtagere i Tingbjerg kan følge det lokale tilbud, når Jobcenter København finder det er hensigtsmæssigt. Da ydelsesmodtagerne udgør en tredjedel af deltagerne, bidrager de naturligvis også til den samlede økonomi i IA Sprogs tilbud. Det betyder, at det er muligt for IA Sprog at tilbyde danskundervisning i Tingbjerg uden en særskilt bevilling.

IA Sprogs tilbud i Tingbjerg

Danskundervisningen i Tingbjerg er tilrettelagt med 12 ugentlige undervisningstimer fordelt på 3 dage. De fleste af de omkring 20 deltagere følger almindelig danskuddannelse, og enkelte får såkaldt arbejdsmarkedsrettet danskundervisning. Ifølge danskuddannelsesloven må man godt undervise deltagerne i de to typer danskundervisning sammen.

En tredjedel af deltagerne er kontanthjælpsmodtagere og henvist til undervisningen af Center for Jobindsats. Resten er selvforsørgende - eventuelt 'familieforsørgede'. Alle deltagerne er kvinder. Det har ikke været formålet, at det skulle være et kønsspecifikt tilbud, men erfaringsmæssigt er det kvinder, der efterspørger tilbud i lokalområdet.

Man kan ikke tage børn med til undervisningen, men ifølge IA Sprog overvejes der en løsning for mødre med små børn.

Der er som nævnt ikke givet en særskilt bevilling til IA Sprogs undervisning i Tingbjerg. IA Sprog tilbyder kun undervisning efter danskuddannelsesloven i Tingbjerg og får betaling efter de almindelige takster, der er aftalt med de private sprogskoler. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte de nuværende takster på mødet den 22. juni 2015.

Uddybning af forvaltningens forslag

Forvaltningens vurderer ikke, at borgerne modtager et ringere tilbud på IA Sprog end på CBSI, ligesom det ikke vil være forbundet med øgede udgifter for kommunen, fordi CBSI's kapacitet fortsat vil kunne udnyttes som forudsat - uden de få borgere, som deltager i undervisningstilbuddet i Tingbjerg.

Det er ikke hensigten, at ydelsesmodtagere i Tingbjerg generelt skal henvises til undervisning i lokalområdet. Det skal som hidtil kun være i de tilfælde, hvor Jobcenter København vurderer, at borgeren har et særligt behov, og at et lokalt tilbud er mest hensigtsmæssigt. Det er samtidig en betingelse, at borgeren bor i Tingbjerg.

Omfanget af ydelsesmodtagere, der følger undervisning i Tingbjerg, er og skal fortsat være meget begrænset.

Forvaltningen gør opmærksom på, at der planlægges et udbud af danskundervisningen, jf. beslutning på udvalgets møde den 2. maj 2016. Når resultatet af udbudsprocessen foreligger, kan der være grundlag for at revurdere IA Sprogs tilbud i Tingbjerg.

Forvaltningen mener ikke, at der aktuelt er grund til igen at lade CBSI tilbyde danskundervisning i Tingbjerg, når Områdesekretariatet nu samarbejder med IA Sprog. Forvaltningen vurderer desuden, at CBSI's enhedsudgifter ville være relativt høje, fordi undervisningen kun skulle omfatte ydelsesmodtagere. IA Sprog gennemfører derimod som nævnt undervisningen uden særskilt bevilling.

Undervisningen til borgere i andre udsatte boligområder

CBSI står fortsat for danskundervisningen i Urbanplanen, jf. Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning den 7. december 2015.

CBSI ligger i gåafstand fra Mjølnerparken. Derfor er der ikke behov for at forlægge danskundervisning til Mjølnerparken.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis udvalget godkender indstillingen, vil jobcentret umiddelbart få mulighed for igen at henvise ydelsesmodtagere til undervisningen i Tingbjerg.

 

Bjarne Winge / Jacob Zeberg Eberholst

Beslutning

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

For stemte: 3 (B og Ø)

Imod stemte: 4 (S, V og U)

Undlod: Ingen.

Indstillingen blev ikke godkendt.

Venstre og Kasper Heumann Kristensen afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre og Kasper Heumann Kristensen mener, at det gavner integrationen af kvinderne i Tingbjerg, hvis de går til dansk hos CBSI, hvor de får mulighed for at møde både kvindelige og mandlige medstuderende fra andre bydele.”

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten synes, det er utroligt ærgerligt, at de kvinder, der går til dansk i Tingbjerg og er på kontanthjælp ikke kan gå til dansk i Tingbjerg mere, ligesom de selvforsørgende kvinder kan. Enhedslisten frygter, at dette medfører, at kvinderne vælger ikke at lære dansk og bliver isoleret i Tingbjerg på grund af fattigdom. Enhedslisten så helst, at kommunens eget sprogcenter overtog opgaven med den fremskudte sprogundervisning, som de også har i Urbanplanen.”
Til top