Mødedato: 26.08.2019, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

2. behandling af handleplan for arbejdskraft til virksomhederne

Se alle bilag

Resumé

Beskæftigelse- og Integrationsudvalget har på deres møde den 20. maj 2019 1. behandlet handleplan om arbejdskraft til virksomhederne. I den forbindelse kom udvalget med en række input og forslag, som efterfølgende er blevet indarbejdet i handleplanen.     

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller;

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender den tilrettede version af handleplan for arbejdskraft til virksomhederne.

Problemstilling

BIU har som et af 4 fokusområder besluttet, at ”BIF skal gennem øget samarbejde med virksomhederne sikre bedre match mellem ledige københavnere og virksomhedernes efterspørgsel efter arbejdskraft”. Udvalget er tidligere kommet med input til handleplanen i forbindelse med 1. behandling af handleplanen på udvalgsmødet den 20. maj 2019. Udvalget skal nu have en sidste drøftelse af handleplanen.

Løsning

På udvalgsmødet den 20. maj blev der holdt et kort oplæg fra forvaltningen. Derefter gik udvalget ud i grupper og drøftede forskellige cases, der beskrev problemstillingerne i handleplanen. Forvaltningen har på baggrund af udvalgets input tilrettet handleplanen, så den tilgodeser udvalgets ønsker.

Handleplanens fokus er ledige, der er tæt på arbejdsmarkedet, dvs. dagpengemodtagere og jobparate kontanthjælpsmodtagere. Den indeholder 6 pejlemærker:

  1. Samarbejdet mellem jobcenter København og virksomhederne skal øges blandt andet ved at flere ledige skal ud på virksomhederne.
  2. Den enkelte ledige skal både fagligt og geografisk øge bredden i jobsøgningen.
  3. Styrke opkvalificeringen eller omskolingen af ledige, så deres kompetencer svarer til det, virksomhederne efterspørger.
  4. De ledige skal klædes på i forhold til den øgede digitalisering på arbejdsmarkedet.
  5. Der skal være en tidlig og bedre screening af de ledige.
  6. Færre ledige akademikere.

Pejlemærkerne bygger på 4 principper om, hvad vi ved virker:

  • Jobrettede samtaler
  • Virksomhedsplaceringer
  • Tidlig indsats
  • Målrettet opkvalificering eller omskoling under særlige forhold

Under hvert pejlemærke er oplistet en række fokusområder og indsatser, som forvaltningen efterfølgende vil gå i gang med at implementere i den eksisterende indsats. I lyset af de ændringer der allerede er i gang i forbindelse med implementering af ny Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats, vil det ikke være muligt at implementere alle elementer af handleplanen på en gang. Forvaltningen forventer løbende at igangsætte implementering af indholdet af pejlemærkerne begyndende med de konkrete indsatser. For de større områder som fx uddannelsesindsatsen vil forvaltningen udarbejde en udmøntningsplan, der konkretisere de elementer, som jobcentret skal implementere. Udvalget vil løbende blive holdt orienteret om arbejdet med implementeringen.

Hvis udvalget godkender handleplanen, anses AC-aftalen som udløbet.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis udvalget godkender handleplanen, vil forvaltningen igangsætte implementering af de første indsatser.

I første halvdel af 202I skal det nye Beskæftigelses- og Integrationsudvalg tage stilling til, om handleplanen skal fortsætte.

 

Tanja Franck/Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingen blev sendt tilbage til yderligere behandling i forvaltningen, så den kommer på et kommende udvalgsmøde, hvor de afgivne politiske tilkendegivelser fra mødet er indarbejdet, og hvor de politiske uenigheder er fremhævet.

 

Til top