Mødedato: 26.04.2007, kl. 17:30

Høring om idrætspolitiske initiativer indenfor folkesundhed, integration og kriminalitetsforebyggelse

Høring om idrætspolitiske initiativer indenfor folkesundhed, integration og kriminalitetsforebyggelse

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 26. april 2007

 

 

8.      Høring om idrætspolitiske initiativer indenfor folkesundhed, integration og kriminalitetsforebyggelse

                      BIU 80/2007

Som opfølgning på budgetforhandlingerne i 2007 har Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejdet en handleplan for idrætspolitiske initiativer inden for folkesundhed, integration og kriminalitetsforebyggelse.

 

Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender indstillingen og vedlagte borgmestersvar som høringssvar til Kultur- og Fritidsudvalget.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 26. april 2007

Indstillingen blev godkendt.

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog i forbindelse med budgetforhandlingerne i 2007 at:

"(...) Idrætten kan bl.a. være med til at forbedre folkesundhed og integration samt forebygge mod især ungdomskriminalitet. Parterne er derfor enige om at formulere en ny strategi for, hvordan idrættens vilkår kan forbedres i København."

 

Handleplanen fokuserer på målgruppen af børn og unge, der enten ikke dyrker idræt eller som falder fra. Den aktive strategi skal modvirke den konstaterede sociale ulighed i idrætsdeltagelsen.

 

Løsning

Med dette formål i sigte arbejder strategien med udvikling af:

·        Faciliteter og aktiviteter

·        Foreningsudvikling og frivillighed

·        Facilitering af tværfagligt samarbejde på idrætsområdet

·        Ferieaktiviteter

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er positive overfor strategiens fokus på børn og unge som målgruppe, samt at der er valgt en aktiv strategi. Udvalget er af den opfattelse at idrætten udgør en god motor for både større integration, bedre sundhed og forebyggelse af ungdomskriminalitet.

Dog mener Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, at der skal arbejdes mere målrettet med formuleringen af strategien, da initiativer inden for folkesundhed, integration og forebyggelse af ungdomskriminalitet henvender sig til flere forskellige målgrupper, hvilket forudsætter forskellige tilgange og forskellige virkemidler. De beskrevne initiativer repræsenterer en række forskellige tilgange og virkemidler, men det fremgår ikke klart hvilke grupper der sigtes mod med de respektive aktiviteter.

I forlængelse heraf burde der ud fra et projektstyringshensyn opstilles målsætninger og succeskriterier i forhold til de respektive indsatsområder. Dermed ville det også blive mere gennemsigtigt hvor mange og hvilke børn og unge man forventer at rekruttere med indsatsen. Det ville også blive tydeligt, hvornår man sigter på at inddrage inaktive voksne og forebygge frafald, samt ambitionsniveauet for indsatsen.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er af den overbevisning at forebyggelse af kriminalitet og udnyttelse af integrations- og sundhedspotentialet gennem idræt skal ske via en målrettet indsats. Det indebærer, at man skræddersyer indsatsen til de udsatte grupper som man ønsker at nå.

 

Faciliteter og aktiviteter

Den økonomiske vægtning i strategien med 50 % af midlerne (5 mio. kr.) til nye klublokaler forekommer som en uhensigtsmæssig prioritering, idet gode idrætsfaciliteter desværre ikke er garant for mødet mellem etniske danskere og etniske minoriteter, hvilket er grundlæggende for at integrationen kan finde sted. Nye klublokaler har mere karakter af en basal opgradering af idrætsfaciliteterne, frem for en egentligt sundheds- integrations- eller social indsats.

Det fremgår ikke tydeligt hvordan og hvorfor "udviklingen af tilstrækkelige og gode idrætsfaciliteter udgør det væsentligste styringsinstrument" i forbindelse med idrætspolitiske initiativer, som skal give bedre folkesundhed, større integration og forebygge ungdomskriminalitet.

Det kunne i stedet overvejes om nye klublokaler kunne indgå som en del af udbygningen af idrætsfaciliteter (BR 489/05).

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bakker op om strategiens fokus på aktive idrætsanlæg gennem aktivitetsmedarbejdere og aktivitetsmidler, på grund af behovet for mere fleksible tilbud til de unge.

 

Foreningsudvikling og frivillighed

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget støtter strategiens ønske om at udvikle foreningerne og understøtte frivillighedskulturen. Det er ofte svært for frivillige foreninger at løfte den socialpædagogiske indsats, som ofte kræves i forbindelse med en integrations- og socialindsats. Derfor bør dette initiativ opprioriteres økonomisk. Midlerne bør også gå til tilbud om uddannelse i mangfoldighedsledelse og til frivillige med minoritetsbaggrund, så rekrutteringen og uddannelsen af frivillige ikke begrænser sig til etniske danskere.

Forslaget om kurser og særpuljer er i fin tråd med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ønske om et mere mangfoldigt foreningsliv. Uddannelsestilbuddene vil formentlig også have en positiv indvirkning på de frivillige træneres motivation, da de får mulighed for at tilegne sig kompetencer som kan være til gavn i andre sammenhænge. Oprettelsen af en pulje som skal motivere og hjælpe foreningerne til at inddrage nye målgrupper bør suppleres med en bruttoliste, der præciserer hvilke målgrupper, der kan gives støtte til. Udvalget mener, at der også bør være fokus på foreninger som allerede gør noget for folkesundheden, etniske minoritetsunge og udsatte grupper af unge. Disse foreninger har brug for at få suppleret og udbygget deres kompetencer i forhold til mangfoldighedsledelse, konflikthåndtering og en socialpædagogisk indsats.

 

 

Facilitering af tværfa gligt samarbejde og ferieaktiviteter

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen støtter de beskrevne indsatsområder for at fremme det tværfaglige samarbejde i kommunen, på tværs af skoler og foreninger samt puljen til ferieaktiviteter.

 

Økonomi

Handleplanen bliver forelagt inden sommeren 2007 med henblik på at indgå i budgetforhandlingerne for 2008.

 

Videre proces

Indstillingen og Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets vedtagelse af høringssvaret sendes til Kultur- og Fritidsudvalget.

 

Bilag

1.      Udkast til høringssvar til "Idrætspolitiske initiativer indenfor folkesundhed, integration og kriminalitetsforebyggelse".

 

 

Morten Binder /                Kaj Ove Christiansen

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 26. april 2007


 

Til top