Mødedato: 26.01.2006, kl. 13:30

Analyse af styrker, svagheder, muligheder og trusler i Københavns Kommunes integrationsindsats

Se alle bilag

Analyse af styrker, svagheder, muligheder og trusler i Københavns Kommunes integrationsindsats

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 26. januar 2006

 

 

6.      Analyse af styrker, svagheder, muligheder og trusler i Københavns Kommunes integrationsindsats

      BIU 13/2006

INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter vedlagte strategiske analyse af integrationsindsatsen i Københavns Kommune.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede d. 2. juni 2005 (BR 325/05) at Københavns Kommunes nuværende integrationspolitik skal revideres. I forlængelse heraf har der været afholdt en række temadrøftelser i det nu nedlagte rådgivende integrationsvalg, samt en ekstern referencegruppe, ligesom Integrationsrådet har været inddraget i processen. Til møderne har der været udarbejdet et omfattende baggrundsmateriale.

Dette arbejde har ført til identificeringen af en række styrker, svagheder, muligheder og trusler i den nuværende integrationsindsats i kommunen, som er vedlagt som et bilag til indstillingen. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår at analysen drøftes af udvalget med henblik på - i en revideret form - at indgå i et samlet inspirationsmateriale, som kan udsendes til de øvrige stående udvalg til brug for drøftelserne i forbindelse med deres budgetlægning for 2007.

Det endelige inspirationsmateriale udarbejdes endvidere på baggrund af udvalgets tilkendegivelser på seminaret d. 27. og 28. januar, og bliver forelagt til behandling og godkendelse d. 6. februar, jf. i øvrigt indstillingen "Proces for ny integrationspolitik i foråret 2006" (BIU 12/2006).

 


SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede på møde d. 2. juni 2005 (BR 325/05) at Københavns Kommunes nuværende integrationspolitik skal revideres. Det rådgivende integrationsudvalg blev pålagt at igangsætte processen med inddragelse af de relevante fagudvalg, således at et samlet oplæg til en ny revideret integrationspolitik kan forelægges BR inden 1. juni 2006, og idet alle partier opfordres til at komme med input til processen. Endvidere blev det besluttet at opgaven overgår til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 1. januar 2006.

Efter indstilling fra Økonomiforvaltningen besluttede Integrationsudvalget på møde den 3. august 2005 at igangsætte processen om udarbejdelse af en ny revideret integrationspolitik (IU 23/2005).

De stående udvalg blev efterfølgende anmodet om at komme med forslag til problemstillinger, som kunne indgå i drøftelserne. I overensstemmelse med beslutningen har der i løbet af efteråret har været afholdt en række temadrøftelser med Integrationsudvalget og en referencegruppe bestående af eksterne personer med erfaring og kendskab til integrationsindsatsen. Endvidere har Integrationsrådet afgivet deres bemærkninger til de udvalgte temaer. Temadrøftelserne har omfattet beskæftigelses- og erhvervstemaet, uddannelses-, bolig-, sundheds-, familie- og kultur- og fritidstemaet samt et tværgående tema. Det tværgående tema omfatter blandt andet aktivt medborgerskab, kommunens personalepolitik og spørgsmålet om forankringen af integrationsindsatsen.

I forbindelse med drøftelserne har Økonomiforvaltningen i samarbejde med de relevante fagforvaltninger udarbejdet en række faktaark om kommunens indsats, organisering og statistik inden for det pågældende tema. En opsamling heraf er vedlagt som bilag 2. Endvidere er udarbejdet en række oplæg med udvalgte spørgsmål til inspiration for drøftelserne – herunder de stående udvalgs forslag til problemstillinger. Oplæggene har været suppleret med et overblik over eksisterende mål- og resultatkrav samt forslag til nye.

Konkret har processen været tilrettelagt sådan, at referencegruppen har drøftet et tema forud for Integrationsudvalget. Referencegruppens drøftelser og konklusioner er på et efterfølgende møde i Integrationsudvalget blevet præsenteret dels i form af en skriftlig opsamling, dels i form af en mundtlig fremlæggelse fra en repræsentant for referencegruppen. Integrationsrådet har efterfølgende afgivet deres bemærkninger til de enkelte temaer.

Drøftelserne i og dialogen med referencegruppen, Integrationsudvalget og Integrationsrådet har sammen med et omfattende arbejde med kortlægning af kommunens hidtidige integrationsindsats givet et omfattende og detaljeret billede af den nuværende integrationssituation i København.

 

På baggrund af denne viden kan de vigtigste indsatsområder udvælges, ligesom det har været muligt at identificere en rækker styrker, svagheder, muligheder og trusler i relation til kommunens nuværende integrationsindsats generelt og i forhold til de udvalgte indsatsområder. Denne analyse er vedlagt som bilag 1.

 

Målet er, at en revideret integrationspolitik

-         Tager udgangspunkt i styrkerne i den nuværende indsats

-         Udnytter de muligheder, der er til stede for at forbedre indsatsen

-         Målrettet adresserer og imødekommer svaghederne i kommunens indsats 

-         I videst muligt omfang forebygger truslerne mod en succesfuld fremtidig integrationsindsats

 

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår at styrker, svagheder, muligheder og trusler drøftes af udvalget med henblik på - i en revideret form - at indgå i et samlet inspirationsmateriale, som kan udsendes til de øvrige stående udvalg til brug for drøftelserne i forbindelse med deres budgetlægning for 2007. Det endelige inspirationsmateriale udarbejdes endvidere på baggrund af udvalgets tilkendegivelser på seminaret d. 27. og 28. januar, og bliver forelagt til behandling og godkendelse d. 6. februar, jf. i øvrigt indstillingen "Proces for ny integrationspolitik i foråret 2006" (BIU 12/2006).

 

 

ØKONOMI

Indstillingen vurderes ikke at have økonomiske konsekvenser.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er ikke omfattet af positivlisten over sager, der skal miljøvurderes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

Det endelige forslag til ny integrationspolitik skal sendes i høring i de stående udvalg og Integrationsrådet.

 

 

BILAG

-         Bilag 1: Analyse af styrker, svagheder, muligheder og trusler i den nuværende integrationsindsats

-         Bilag 2: Opsamling fra faktaark fra temadrøftelser i efteråret 2005

 

 

 

Morten Binder

                                                                 / Kaj Ove Christiansen

 

 


 

Til top