Mødedato: 26.01.2006, kl. 13:30

Forslag til videre proces for udarbejdelse af ny integrationspolitik

Se alle bilag

Forslag til videre proces for udarbejdelse af ny integrationspolitik

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 26. januar 2006

 

 

5.      Forslag til videre proces for udarbejdelse af ny integrationspolitik

      BIU 12/2006

INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tiltræder det i indstillingen beskrevne forslag til den videre proces for udarbejdelse af ny integrationspolitik.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede på møde d. 2. juni 2005 (BR 325/05), at Københavns Kommunes nuværende integrationspolitik skal revideres. Det rådgivende integrationsudvalg blev pålagt at igangsætte processen med inddragelse af de relevante fagudvalg, således at et samlet oplæg til en ny revideret integrationspolitik kan forelægges Borgerrepræsentationen inden 1. juni 2006. Endvidere vedtog Borgerrepræsentationen, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget overtager opgaven 1. januar 2006.

Det rådgivende integrationsudvalg tiltrådte 3. august 2005 processen for at revidere integrationspolitikken, i henhold til hvilken, der har været afholdt en række temadrøftelser i efteråret 2005 i hhv. integrationsudvalget og en ekstern referencegruppe bestående af personer med erfaringer med og kendskab til integrationsområdet.

I indstillingen er beskrevet forslag til en proces for behandlingen af en ny integrationspolitik i foråret 2006. Forslaget indebærer, at der afholdes 5 drøftelser om den nye integrationspolitik i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget med udgangspunkt i oplæg fra forvaltningen – som udarbejdes i samarbejde med de relevante fagforvaltninger - hvorefter et endeligt forslag behandles og sendes til høring i de stående udvalg og Integrationsrådet. Herefter behandles et revideret forslag på baggrund af høringssvarene i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og oversendes til behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen d. 1. juni 2006.

Endvidere er koblingen mellem ovenstående proces og udarbejdelsen af kommunens budget for 2007 beskrevet i indstillingen.


SAGSBESKRIVELSE

Den hidtidige proces

Borgerrepræsentationen besluttede på møde d. 2. juni 2005 (BR 325/05), at Københavns Kommunes nuværende integrationspolitik skal revideres. Det rådgivende integrationsudvalg blev pålagt at igangsætte processen med inddragelse af de relevante fagudvalg, således at et samlet oplæg til en ny revideret integrationspolitik kan forelægges Borgerrepræsentationen inden 1. juni 2006. Ligeledes blev Økonomiforvaltningens Projektsekretariat pålagt at bistå Integrationsudvalget med at igangsætte processen. Endvidere vedtog Borgerrepræsentationen, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget overtager opgaven 1. januar 2006.

Efter indstilling fra Økonomiforvaltningen besluttede Integrationsudvalget på møde den 3. august 2005 at igangsætte processen om udarbejdelse af en ny revideret integrationspolitik (IU 23/2005). De stående udvalg blev efterfølgende anmodet om at komme med forslag til problemstillinger, som kunne indgå i drøftelserne. Ligeledes besluttede Integrationsudvalget, at der skulle være et særligt fokus på målbarhed og resultatkrav.

I overensstemmelse med beslutningen har der i løbet af efteråret har været afholdt en række temadrøftelser – herunder de problemstillinger som de stående udvalg har foreslået - med Integrationsudvalget og en referencegruppe bestående af eksterne personer med erfaring og kendskab til integrationsindsatsen. Endvidere har Integrationsrådet afgivet deres bemærkninger til de udvalgte temaer. Den sidste temadrøftelse med Integrationsudvalget og Integrationsrådet blev imidlertid aflyst på grund af manglende fremmøde.

1. januar 2006 overgik opgaven i hht. Borgerrepræsentationens beslutning til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, ligesom Projektsekretariatets opgaver i denne forbindelse er flyttet til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

 

Forslag til struktur for ny integrationspolitik

Forslag til struktur for en ny integrationspolitik tager udgangspunkt i drøftelserne i Integrationsudvalget, referencegruppen og Integrationsrådet samt arbejdet med kortlægningen af kommunens hidtidige integrationsindsats. For så vidt angår indholdet heraf, henvises til indstillingen "Styrker, svagheder, muligheder og trusler i Københavns Kommunes integrationsindsats" (BIU13/06), som ligeledes forelægges Beskæftigelses- og Integrationsvalget d. 26. januar 2006.

Overordnet peger det hidtidige arbejde på, at der i forhold til de problemstillinger en ny integrationspolitik skal adressere, dels er behov for et forslag til overordnet vision for integrationsområdet, som kan erstatte den nuværende og fungere som "overligger" for hele kommunens integrationsindsats. Tilsvarende er der nødvendigt med en række konkrete strategier på udvalgte kommunale serviceområder, herunder redskaber til opfølgning og evaluering af indsatsen. Derudover er der et behov for en strategi for den fremtidige organisering og ansvarsdeling på integrationsområdet, og endelig er det nødvendigt at identificere de økonomiske konsekvenser ved at implementere en ny integrationspolitik.

 

Det foreslås på den baggrund at et forslag til ny integrationspolitik vil bestå af følgende elementer

-         et overordnet forslag til vision, incl. en række principper for kommunens integrationsindsats, som kan anvendes som retningslinier for prioriteringen af projekter mv.

-         en strategi for en række temaområder – beskæftigelse, bolig, børn og unge, tryghed, kultur- og fritid, kommunen internt og det tværgående tema - konkretiseret i resultatkrav og aktivitetsmål

-         en beskrivelse af organisering og ansvarsdeling for implementeringen af politikken

-         en beskrivelse af økonomiske konsekvenser af at implementere hele eller dele af politikken

 

Hvert element vil blive forelagt til drøftelse i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget med henblik på en samlet fremlæggelse, som kan sendes i høring i de stående udvalg og Integrationsrådet, jf. nedenstående beskrivelse.

 

 

Forslag til videre proces for udarbejdelse af ny integrationspolitik

Med udgangspunkt i ovenstående forslag til struktur foreslår Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget foreligges de enkelte elementer i en ny integrationspolitik særskilt i foråret 2006. Imidlertid er det vigtigt, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget indledningsvis får lejlighed til at drøfte status for den nuværende integrationsindsats. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen forslår derfor, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget d. 26. januar drøfter indstillingen "Styrker, svagheder, muligheder og trusler i Københavns Kommunes integrationsindsats." Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter endvidere en række øvrige integrationstemaer på seminaret d. 27. og 28. januar, samt d. 6. februar.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil gå i dialog med de relevante fagforvaltninger og Økonomiforvaltningen om formuleringen af strategien for områderne bolig, børn og unge, tryghed, kultur og fritid og kommunen internt, herunder formuleringen af forslag til resultatkrav og aktivitetsmål.

 

På mødet d. 27. februar får Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelagt og drøfter følgende elementer i den nye integrationspolitik

-         oplæg til overordnet vision for integrationsindsatsen incl. principper

-         strategi for det tværgående tema, herunder aktivt medborgerskab, etnisk ligestilling og anti-diskrimination.

-         oplæg om forankring og organisation

 

På mødet d. 6. marts får Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelagt og drøfter følgende elementer i den nye integrationspolitik:

-         strategi, herunder resultatkrav og aktivitetsmål for områderne beskæftigelse, bolig, børn og unge, tryghed, kultur- og fritid og kommunen internt

 

Disse oplæg vil være udarbejdet i samarbejde med fagforvaltningerne og Økonomiforvaltningen, men det er alene Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen som indstiller til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

På mødet d. 27. marts får Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelagt et forslag til samlet integrationspolitik, idet de foregående udkast er revideret i fht. udvalgets bemærkninger ved de foregående behandlinger.

 

Herefter sendes forslaget i høring i de stående udvalg og Integrationsrådet, idet udvalgene udover almindelige bemærkninger særskilt anmodes om at forholde sig til:

-         ambitionsniveauet de opstillede resultatkrav og aktivitetsmål

-         vurdering af ressourceforbruget til at realisere de opstillede resultatkrav og aktivitetsmål, herunder muligheden for at de realiseres indenfor udvalget budgetramme i 2007

-         vurdering af behovet for revision af eksisterende sektorpolitikker

 

De stående udvalg og Integrationsrådet har høringsfrist d. 24. april for bemærkninger til integrationspolitikken.

På mødet d. 8. maj får Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelagt et revideret forslag til ny integrationspolitik på baggrund af de stående udvalgs samt Integrationsrådets høringssvar. Høringssvarene forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og eventuelle ændringsforslag til den integrationspolitik, som blev sendt i høring vil fremgå særskilt. Endelig vil udvalgenes bidrag vedrørende integration, som er udarbejdet i forbindelse med budgetprocessen indgå, jf. beskrivelsen i nedenstående.

 Udover at tage stilling til udvalgenes bemærkninger til en ny integrationspolitik, redegør Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen særskilt for udvalgenes vurdering af mulighederne for at realisere de opstillede resultatkrav og aktivitetsmål. I det omfang udvalgene vurderer, at de ikke kan realiseres indenfor den eksisterende budgetramme tydeliggøres dette, mhp. at der er mulighed for, at en fastlæggelse af niveauet kan indgå i forhandlingerne om budget 2007. 

Under forudsætning af at forslaget til den revideret integrationspolitik vedtages i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, oversendes forslaget til behandling i Økonomiudvalget d. 23. maj og herefter Borgerrepræsentationen den 1. juni 2006.

 

 

Kobling til budgetprocessen for 2007

For at tilvejebringe et grundlag for at prioritere integrationsindsatsen i forhandlingerne om budget 2007, skal udvalgene påbegynde arbejdet med at formulere resultatkrav og aktivitetsmål i budgetbidraget. Dermed bliver det ved behandlingen af den reviderede integrationspolitik i Borgerrepræsentationen muligt at prioritere ambitionsniveauet for en ny integrationspolitik, og lade finansieringen heraf indgå i forbindelse med forhandlingerne om budget 2007.

 

Derfor indgår der følgende krav til udvalgene i Indkaldelsescirkulæret om udvalgenes budgetlægning i 2007:

-         At udvalgene pålægges at opstille konkrete resultatkrav og aktivitetsmål for udvalgets inte­grationsindsats i et særskilt afsnit i budgetforslaget, som kan realiseres indenfor budgetramme

-         At udvalgene i et særskilt bilag til budgetbidraget redegør for ressourceanvendelsen på integration

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget behandler d. 6. februar et inspirationsmateriale til brug for drøftelserne i de enkelte udvalg. Dette materiale består af blandt andet indstillingen "Styrker, svagheder, muligheder og trusler i den nuværende integrationsindsats", samt eksempler på resultatkrav og aktivitetsmål og et papir om afgrænsning af integrationsindsatsen. Materialet udarbejdes på baggrund af ovennævnte drøftelser i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på mødet d. 26. januar, samt seminaret d. 27. og 28. januar.

Denne analyse vil konkret kunne indgå i de stående udvalgs budgetarbejde, og dermed sikre at resultatkrav og aktivitetsmål i integrationsafsnittet i budget­forslagene forholder sig til udfordringerne på integrationsområdet.

 

Om resultatkrav og aktivitetsmål

Et resultatkrav er et opstillet "endeligt" målbart krav til udvalgets integrationsindsats i budgetåret (f.eks. at beskæftigelsesfrekvensen blandt personer med anden etnisk baggrund en dansk vokser til xx procent), mens et aktivitetsmål udtrykker hvilke(t) midler, der skal igangsættes for at resultatkravet nås (f.eks. x antal flere vejledningsforløb til personer med anden etnisk baggrund end dansk). Såvel resultatkrav og aktivitetsmål skal fremgå af særskilte tabeller, jf. miljømål.

Med henblik på at understøtte dette arbejde, skal udvalgene endvidere i et særskilt bilag redegøre for ressourceanvendelsen på integrationsområdet. Opgørelsen skal være opdelt i projekter og den almindelige integrationsindsats overfor flygtninge og indvandrere. Ligeledes skal forudsætningerne fremgå.

Det skal således være muligt på baggrund af udvalgenes budgetbidrag, som oversendes til Økonomiudvalget i maj 2006, at danne sig et overblik over ressourceforbruget på integration, samt hvilke resultater, der forventes at kunne opnås hermed.

 

 

ØKONOMI

Indstillingen vurderes ikke at have økonomiske konsekvenser.

 

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er ikke omfattet af positivlisten over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

 

HØRING

Det endelige forslag til ny integrationspolitik skal sendes i høring i fagudvalg og Integrationsråd.

 

 

BILAG

-         Oversigt over proces for ny integrationspolitik

 

 

Morten Binder

                                                                  /

Kaj Ove Christiansen


 

Til top