Mødedato: 25.10.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Medlemsforslag: Udbud af danskuddannelse for voksne selvforsørgede udlændinge:

Indstilling

  1. at BIU vælger at sætte udbudsperioden til 2 år, med henblik på at hjemtage sprogundervisningen selv på et kommunalt sprogcenter.
  2. at i udbuddet vil kommunen lægge vægt på kvalitet og kontinuitet.
  3. at Udvalget forventer der vil blive brug for flere penge for et kvalitetsløft i undervisningen.
  4. at BIU beder forvaltningen om at undersøge om der er særlige statslige puljer til dette.
  5. at BIU indstiller til den nye Borgerrepræsentation, der træder til 1. januar at danskundervisningen for indvandrere gives en merbevilling i budgetårene 23 og 24.

(stillet af Enhedslisten)

Motivation

På vores sidste møde behandlede vi vores forslag om at etablere et kommunalt sprogcenter med undervisning i dansk for indvandrere om to år og vi fik at vide, at det var ulovligt, fordi det ikke kunne lade sig gøre at forlænge udbudsperioden. Vi noterede os også at de øvrige partier udelukkende nævnte denne ulovlighed, da de stemte imod og altså ikke markerede uenigheder i Enhedslistens argumenter for hvorfor et kommunalt sprogcenter vil være et løft for kvaliteten og integrationen - og hvorfor vedvarende udbud er meget dårligt for undervisningskvaliteten og opbygningen af et stabilt skolesystem.

Vi foreslår derfor nu i stedet at forkorte den kommende udbudsperiode, mhp. at etablere et kommunalt sprogcenter om to år. 

Vi mener at en sådan fremgangsmåde må være lovlig. Hvis forvaltningen skulle have en anden mening, vil vi gerne bede den om at anvise en lovlig måde, at etablere et kommunalt sprogcenter på og at afslutte udbudsperioden. Vi vil minde om, at forvaltningen til mødet 15. marts, hvor sagen blev behandlet første gang lavede en misvisende sagsfremstilling, hvor man undlod at gøre opmærksom på at Dansk uddannelses lovgivningen giver mulighed for at etablere et kommunalt sprogcenter. I sagsfremstillingen citeres den relevante paragraf meget selektivt, hvorfor vi forventer forvaltningen vil rette op på dette.

Beslutning

Der blev begæret opdelt afstemning vedrørende medlemsforslagets at-punkter.

 

Afstemning om 1. at-punkt:

For: 2 (Ø)

Imod: 6 (A, C, F og V)

Undlod: 1 (Å)

 

Afstemning om 2. at-punkt:

For: 3 (Ø og Å)

Imod: 6 (A, C, F og V)

Undlod: 0

 

Afstemning om 3. at-punkt:

For: 2 (Ø)

Imod: 6 (A, C, F og V)

Undlod: 1 (Å)

 

Afstemning om 4. at-punkt:

For: 2 (Ø)

Imod: 6 (A, C, F og V)

Undlod: 1 (Å)

 

Afstemning om 5. at-punkt:

For: 2 (Ø)

Imod: 6 (A, C, F og V)

Undlod: 1 (Å)

 

Medlemsforslaget blev således i sin helhed forkastet.

 

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Venstre og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”En evt. hjemtagelse af danskuddannelserne bør ske ved en budgetforhandling, hvor man kan finde den restfinansiering, som forvaltningen p.t. anslår til 147 mio. kr. årligt.”
Til top