Mødedato: 24.08.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Produktionsbehov og status på samtaleafholdelse samt produktionsbehov resten af 2020

Resumé

Covid-19 har medført en betydelig stigning i antallet af ydelsesmodtagere i Københavns Kommune. Aktuelt oplever København, at der er kommet over 9.500 ekstra borgere, som skal betjenes i Jobcenter København som helhed.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen til efterretning.

Problemstilling

Covid-19 har medført en betydelig stigning i antallet af ydelsesmodtagere i Københavns Kommune. I regnskabsprognoserne pr. august forventes der alene for 2020 merudgifter for 1,2 mia. kr. på forsørgelsesrammen, og aktuelt oplever København, at der er kommet over 9.500 ekstra borgere som skal betjenes i Jobcenter København som helhed.

Samtaleafholdelsen skal øges markant i resten af 2020

I starten af 2020 var der i 2. halvår budgetteret med, at der skulle afholdes 137.000 jobsamtaler, men aktuelt er skønnet opdateret til 187.500 samtaler. Det betyder, at der skal afholdes ca. 50.000 flere jobsamtaler i 2. halvår af 2020 inden for samme serviceramme. Der skal således afholdes ca. 38.000 flere samtaler for a-dagpengemodtagere, ca. 4.000 flere samtaler for de jobparate kontanthjælpsmodtagere og ligeledes ca. 6.500 for uddannelseshjælpsmodtagerne.

Samtaler 2. halvår 2020

I Tabel 1 fremgår den forventede udvikling i antal samtaler ifm. augustprognosen og derved hvor mange samtaler, der med den nuværende viden forventes at være behov for i 2. halvår 2020.

Målgrupperne som ifølge prognosen vil se frem til den største stigning i behovet for samtaler, er dagpengemodtagerne med 75 pct., kontanthjælpsmodtagerne (jobparate) med 49 pct. og de uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere med 90 pct.

Der ses også en stigning for sygedagpengemodtagerne som procentuelt ikke er lige så meget som de tre andre grupper, men prognosen forudsiger en stigning i behovet for samtaler på ca. 6.000 flere samtaler.

Tabel 1: Samtaler i 2. halvår 2020

Kilde: Budget2020 samt Augustprognosen

Anm.: Augustprognosen er beregnet ud fra det øgede antal kontaktforløb pba. coronakrisen samt økonomisk redegørelse pr. maj 2020.

Prognosen bygger på økonomisk redegørelse pr. maj 2020 samt opdaterede bestandstal - dvs. tal for det forventede antal ydelsesmodtagere for de enkelte målgrupper, samt det forventede antal budgetterede samtaler for de forskellige målgrupper. Prognosen er på grund af omstændighederne behæftet med en betydelig usikkerhed.

Der er stor sandsynlighed for at Covid-19 situationen har ændret på mønstrene for hvordan vi normalt ser, at de ledige kommer i arbejde. Eksempelvis kan der være flere unge, der vælger i stedet af påbegynde en uddannelse fremfor at fortsætte jobsøgningen. Der kan også være borgere, der ændrer de kriterier, de normalt har i deres jobsøgning og det kan alt sammen påvirke det ledighedsforløb den enkelte får ift. hvad vi tidligere har set.

Samtidig har den aktuelle situation reduceret det antal tilgængelige jobs der lige nu er på arbejdsmarkedet og virksomheder kan ligeledes have et ændret deres efterspørgsel efter hvilke kvalifikationer, de ønsker hos de personer de skal ansætte.  

Det betyder derfor, at vi ikke på samme måde kan forudsige hvor hurtigt de forskellige målgrupper kommer tilbage i arbejde og i hvilken grad dette påvirker det samtalebehov, vi kender i dag. Hertil kommer at der samtidig er store virksomheder, der er ved at udtræde af lønkompensationsordningerne og evt. større afskedigelsesrunder vil også kunne påvirke prognosen.

Status for samtaleafholdelse og bekendtgørelse

I bekendtgørelsen af d. 12. juni 2020 med senere ændringer, hvor beskæftigelsesindsatsen overordnet blev genetableret i hele Danmark, er perioden fra d. 1. marts – 31. august 2020 angivet som en ”død periode” i opgørelsen af den samlede ledighedsperiode for dagpengemodtagere. Dette giver jobcentrene en længere periode til at afholde samtaler med dagpengemodtagerne. For kontanthjælpsgruppen og de øvrige målgrupper, anses denne periode imidlertid ikke for en ”død periode”, hvilket betyder at de samtaler, der ikke er blevet afholdt under nedlukningen, skal afholdes efterfølgende. Hvor lang tid kommunen har til afholde samtalerne rettidigt, afhænger af den enkelte lediges ledighedsforløb og varigheden af deres ledighed, da nedlukningen trådte i kraft. For de fleste målgrupper er der særlige krav til et antal samtaler inden for de første seks måneders ledighed, hvilket betyder, at samtalerne skal nås i 2020, for de borgere der var ledige før 1. juli 2020.

Produktionspresset viser sig aktuelt hos jobcentrene. Det gælder specifikt for centrene AMC og JKU, der håndterer dagpenge-, kontanthjælp- (jobparate) og uddannelseshjælpsmodtagerne. Den ”døde periode” for dagpengemodtagerne hjælper i nogen grad, men for kontanthjælpsmodtagerne og de øvrige målgrupper eksisterer der stadigvæk et pres for at nå produktionen, selv om medarbejderne løber stærkere og gennemfører flere samtaler end oprindeligt planlagt.

Der gøres opmærksom på at STARS regler om skærpet tilsyn og opfølgning på vores indsats udsættes med et år, hvilket betyder, at kommuner første gang kan blive omfattet af skærpet tilsyn ved den årlige opgørelse i april 2022. Der vil her blive set på vores gennemsnitlige indsats i løbet af hele 2021. Det bemærkes dog, at til trods for, at reglerne for skærpet tilsyn er udsat, er lovkravene uændret og forvaltningen er derfor fortsat forpligtet til at opfylde disse.

I bekendtgørelsen blev der også givet dispensation til, at samtaler kan afholdes telefonisk eller digitalt. Denne mulighed kan jobcentrene gøre brug af frem til den 1. oktober 2020.

Løsning

Behovet for prioritering af ressourcer er mest relevant for de job/uddannelsesparate målgrupper samt sygedagpengemodtagere.

I forhold til afholdelse af samtaler prioriterer Jobcenter København følgende:

  • Lovpligtige samtaler prioriteres først
  • Mindre fokus på de mest ressourcestærke jobparate borgere, som erfaringen viser hurtigt finder arbejde igen.
  • Særligt i forhold til borgere, der er blevet ledige efter suspensionsperiodens start, foretages en screening for at vurdere den rette indsats, jf. ovenstående. En række ny-ledige må formodes relativt nemt at komme i job igen uden anvendelse af mange jobcenterressourcer.
  • Forsvarlig drift ift. medarbejdernes og borgernes sundhedsmæssige sikkerhed.

Disse prioriteringer skal sikre den bedst mulige udnyttelse af jobcentrets ressourcer. Forvaltningen vurderer dog, at det fortsat er usikkert om det bliver muligt at opfylde det øgede behov for samtaler som følge af den aktuelle situation – det gælder for såvel de lovpligtige, som de ikke-lovpligtige. Som nævnt er der fokus på i første omgang at afholde de lovpligtige samtaler, men det er usikkert om rettidigheden kan opfyldes for alle målgrupper på det hidtidige niveau.

Forvaltningen har i forlængelse af ovenstående omfordelt det mindreforbrug, der er opstået på servicerammen, som følge af nedlukningen til de centre, som har oplevet den største vækst i ledige borgere. Forvaltningen vil ligeledes anvende udvidet åbningstid fra 8 – 17 samt aftale overarbejde til at kunne afholde flere samtaler.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen følger løbende udviklingen i samtalebehovet og vurderer eventuelle nødvendige justeringer.

 

Tanja Franck/Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top