Mødedato: 24.08.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Fremtidens arbejdsmarked - Oplæg af en repræsentant fra uddannelsessektoren

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har inviteret Philipp Schröder, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, til at holde oplæg om fremtidens arbejdsmarked og konsekvenserne af digitaliseringen set med forskningsverdenens øjne.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på baggrund af et oplæg om fremtidens arbejdsmarked og konsekvenserne af digitaliseringen ved Philipp Schröder, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, drøfter fremtidens arbejdsmarked.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har bestilt en oplægsrække om fremtidens arbejdsmarked med fokus på konsekvenserne af digitalisering. Oplægsrækken strækker sig over flere udvalgsmøder i 2020. Tredje oplæg af Philipp Schröder, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, afholdes på udvalgsmøde d. 24. august 2020.

Løsning

Fremtidens arbejdsmarked – oplægsrække 2020

  1. Digitalisering og etiske dilemmaer v. Bo Rasmussen, kommunaldirektør i Gladsaxe Kommune (17. februar)
  2. Arbejdstagersidens perspektiver på fremtidens arbejdsmarked v. Per G. Olsen, formand for LO Hovedstaden (2. juni)
  3. Oplæg af en repræsentant fra uddannelsessektoren v. Philipp Schröder, professor i økonomi ved Aarhus Universitet (24. august)
  4. Virksomhedsbesøg hos Berendsen v. Henrik Luxhøj, adm. direktør i Berendsen (9. november)

Forvaltningen forsøger at finde nye datoer i starten af 2021 for følgende oplæg:

  • Platforms- og deleøkonomi v. Lars Bonde, koncerndirektør i Tryg og formand for Rådet for Deleøkonomi, og Dennis True, medstifter af Hilfr
  • Oplæg af en SMV

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Philipp Schröder er inviteret til at holde oplæg for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om fremtidens arbejdsmarked og konsekvenserne af digitaliseringen set med forskningsverdenens øjne.

Philipp Schröder har viden om den teknologiske udviklings konsekvenser og automatiseringen af arbejdskraftens betydning for udviklingen på arbejdsmarkedet. Han har bl.a. været med til at lave en undersøgelse af automatiseringens effekter på det danske arbejdsmarked, ”A future that works: The impact of automation in Denmark”, som ser på sammenhængen mellem ny teknologi og automatisering, produktivitetsudvikling og udviklingen på arbejdsmarkedet.

Rapporten viser, at ca. 40 pct. af danskernes nuværende arbejdstimer på sigt kan automatiseres alene ved hjælp af allerede eksisterende teknologi. Hvor stor en del af automatiseringspotentialet, der vil blive realiseret, afhænger dog af en lang række faktorer som omkostninger ved automatiseringen, kundepræferencer etc. Rapporten viser også, at næsten alle beskæftigede skal lære nye færdigheder, og flere skal finde nye jobs. For en gruppe af beskæftigede kan ændringerne blive svære: Mange af deres arbejdsopgaver kan automatiseres, og de har svage forudsætninger for at flytte til andre jobs. Det gælder fx for mange operatører og transportarbejdere, omkring halvdelen af håndværksarbejderne (fx smede, mekanikere, manuelle produktionsarbejdere), en fjerdedel af de serviceansatte (fx lagermedarbejdere, og rejseserviceagenter) og en mindre gruppe af kontorbeskæftigede. (Kilde: https://www.regeringen.dk/media/4467/hovedrapport-fra-mckinsey-om-automatiseringens-effekter-paa-det-danske-arbejdsmarked-pdf-1.pdf )

Philipp Schröder har været medlem af den forrige regerings Disruptionsråd, som skulle undersøge de nye muligheder og udfordringer, der udspringer af digitalisering, fx robotter og kunstig intelligens samt globalisering. Han var også medlem af den nuværende regerings økonomiske corona-ekspertgruppe, hvor han sammen med professor Torben M. Andersen og professor Michael Svarer i maj 2020 rådgav regeringen om udfasning af de hjælpepakker, der er indført i forbindelse med Covid-19-epidemien.

Med afsæt i Philipp Schröders oplæg har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget mulighed for at drøfte fremtidens arbejdsmarked.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Næste fastsatte oplæg er et virksomhedsbesøg d. 9. november 2020 hos Berendsen Danmarks afdeling i Taastrup. Berendsen er et eksempel på en virksomhed, der har oplevet ændringer som følge af automatiseringen. De tilbyder tekstilservice som vask, leje og levering af tekstiler og hygiejneartikler til erhvervslivet og private. Henrik Luxhøj, administrerende direktør for Berendsen vil holde oplæg på BIU-mødet, som afholdes hos Berendsen, og udvalget får en rundvisning på virksomheden.

Forvaltningen er ved at finde nye datoer i starten af 2021 til de oplæg, der endnu ikke er afholdt. 

Tanja Franck / Marianne Sørensen

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.

Til top