Mødedato: 23.11.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Rammerne for udbud af aktiveringsindsatser til akademikere

Resumé

De nuværende rammeaftaler med leverandører af aktiveringstilbud til akademikere udløber den 30. juni 2021.

Udbudsmaterialet skal offentliggøres ultimo 2020. Derfor skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalget nu godkende de indholdsmæssige rammer for udbuddet.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de indholdsmæssige rammer i udbud af indsatser for jobparate akademikere
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der i udbuddet arbejdes med en tildelings- og vægtningsmodel, hvor kvalitet vægter 75 pct., og pris vægter 25 pct.
  3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender en resultatbaseret kontraktmodel, hvor der på fastsatte tidspunkter i aftaleperioden stoppes for anvendelse af den dårligst præsterende leverandør, hvis vedkommendes resultater ift. at få borgere i job, afviger med mere end -2,5 pct. fra de resultater, som den bedste leverandør præsterer.

Problemstilling

De nuværende rammeaftaler med AS3, Konsulenthuset Ballisager og Marselisborg om aktiveringstilbud til akademikere udløber den 30. juni 2021.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) godkendte den 30. marts 2020 at genudbyde dele af indsatsen, mens forvaltningen selv skal varetage langtidsledigindsatsen.

Udbudsmaterialet skal offentliggøres ultimo 2020. Derfor skal BIU nu godkende de indholdsmæssige rammer, herunder udbudsområder, resultatbaseret kontraktmodel, antal leverandører samt tildelings- og vægtningsmodel for udbuddet.

Løsning

1. Rammerne for indsatsen til akademikere

BIU besluttede d. 2. juni 2020 at tilrettelægge akademikerindsatsen efter en opdeling i tre perioder, hvor hhv. a-kassen (uge 0-13), ekstern leverandør (uge 14-51) og jobcentret (uge 52-104) er den primære ansvarlige aktør i indsatsen.

Denne indstilling omhandler de indsatser, som skal varetages af eksterne leverandører primært i ledighedsperiodens uge 14-51, og som nu skal udbydes.

Den udbudte indsats for jobparate akademikere

Formålet med de udbudte indsatser er at bistå de ledige akademikere med at komme i ordinært arbejde hurtigst muligt. Det følgende er tilrettelagt på baggrund af forvaltningens erfaringer med tilbud hidtil.

Opdeling af målgrupper i udbuddet

Forvaltningen foreslår, at udbuddet opdeles i to områder. Område 1 for indsatser til den store og brede målgruppe af akademikere og område 2 for delmålgruppen af ikke-dansksprogede akademikere, jf. tabel 1.

Undersøgelser viser, at ikke-dansksprogede ledige har et halvt så stort arbejdsmarked til rådighed som ledige med dansk modersmål. Forvaltningen vurderer derfor, at der er behov for indsatser på engelsk og for et særskilt fokus på indgangen til det danske arbejdsmarked, dansk arbejdspladskultur, konkrete jobmuligheder m.v. Forvaltningen skønner, at målgruppen af ikke-dansksprogede akademikere udgør ca. 8-12 % af de ledige akademikere, dvs. p.t. ca. 500-750 helårsborgere (2019 tal).

Forvaltningen vurderer, at borgerne i det nuværende udbud ikke i tilstrækkeligt omfang har fået den målrettede hjælp – på trods af indsatser på engelsk-, der skal til for at lykkedes. Forvaltningen vurderer, at en opdeling i et særskilt område i udbuddet kan medvirke til at få bedre forløb og resultater for delmålgruppen.

Dynamiske forløb med lavt fremmødetimetal gennem en længere periode

Forvaltningen foreslår, at forløbene fremadrettet varer i flere uger, men med færre fremmødetimer om ugen. De nuværende forløb varer typisk 2-6 uger (10-30 timers fremmøde pr. uge). Fremover foreslås forløb med en typisk varighed på 8-13 uger (0,5-5 timers fremmøde pr. uge).  Forløbene vil typisk indeholde hyppige individuelle samtaler med en fast personlig jobrådgiver. På den måde kan forløbet i øget grad tilgodese borgernes individuelle behov, samtidigt med at fremdriften i borgerens jobsøgning understøttes. 

Samlet set er det forvaltningens vurdering, at der er tale om en målgruppe, som i høj grad kan og selv vil tage ansvar for deres jobsøgning. En længere forløbslængde med færre fremmødetimer giver øget mulighed for vekselvirkning mellem fremmøde og borgerens egen læring, hjemmearbejde og konkrete jobsøgning, herunder netværksaktiviteter. Samtidigt imødekommer det mange borgeres tilbagemeldinger om, at det nuværende udbud er for kompakt og timeintensivt.

På samme måde forventes mere dynamisk tilrettelagte forløb. Dette sker ved, at der indbygges øget mulighed for at levere og tilrettelægge forløbene i en vekselvirkning mellem aktiviteter med fysisk fremmøde hos leverandøren og aktiviteter via ”digitale medier” (digitalt fremmøde), fx via individuelle videomøder, telefoniske samtaler, live-webinarer, e-læring mv. Der indlægges også en fleksibilitet i kontrakterne, så flere af indsatserne kan leveres 100 pct. digitalt, hvis coronarestriktioner gør det nødvendigt.

Forvaltningen har i tabel 1 beskrevet den primære forløbstype inkl. typisk forløbslængde, som forvaltningen udbyder. ”Jobformidlingsforløbet” kombinerer individuelle samtaler med gruppebaserede vejledning- og opkvalificeringsaktiviteter. Herudover udbydes en forløbsvariant, som kun består af hyppige individuelle vejledningssamtaler med en personlig jobrådgiver. Forløbet har som det andet forløb en varighed på 13 uger. Dette forløb forventes anvendt i mindre omfang end det primære forløb (”Jobformidlingsforløbet”).

Eventuelle ændringer i forvaltningens købsbudget til akademikerne kan påvirke den konkrete forløbslængde, ugentlig timetal mv.

 

Tabel 1: Udbudsområder, primær forløbstype og forventet bestillinger

 

Forløbstype

Antal tildelte kontrakter (leverandører)

Forventet

- bestillingsvarighed

- gennemsnitligt timetal pr. uge

 

Forventet

- tidspunkt for indsatsens påbegyndelse (”hovedregel”)

Udbudsområde 1

 

Jobrettede vejledning- og opkvalificerings-forløb til den store

og brede gruppe af ledige akademikere

 

”Jobformidlings-forløb”

 

 

4 kontrakter

 

13 uger á 3 timer pr. uge i gennemsnit, heraf individuel vejledning med fast personlig jobrådgiver i 1 time hver anden uge i gennemsnit

 

 

Uge 26

Udbudsområde 2

 

Jobrettede vejledning- og opkvalificerings-forløb på engelsk til ikke-dansksprogede akademikere

 

”Jobformidlings- forløb”

 

 

2 kontrakter

 

 

13 uger á 3 timer pr. uge i gennemsnit, heraf individuel vejledning med fast personlig jobrådgiver i 1 time hver anden uge i gennemsnit

 

Uge 26

Note: Der er tale om forvaltningens forventede varigheder og gennemsnitlige timetal. 

 

Der skal altid foretages en individuel vurdering ift. at hjælpe den enkelte borger i job hurtigst muligt. Dvs. at den primære forløbstype og tidspunkt for aktiveringsindsatsen i ledighedsperioden, jf. tabel 1, er ”hovedreglen”. Hvis jobcentret fx vurderer, at en borger har brug for tidlig aktiveringsindsats med vejledning- og opkvalificering, vil det blive bevilget.

Antal leverandører

Det foreslås, at der

  • Tildeles 4 kontrakter til tilbud for den store og brede gruppe af akademikere (område 1)
  • Tildeles 2 kontrakter for den mindre del-målgruppe, som har behov for et særligt målrettet og tilpasset forløb, som tilrettelægges på engelsk (område 2).

En leverandør har ikke krav om køb på en rammeaftale, og en leverandør kan have rammeaftale på et eller to udbudsområder.

Geografisk afgrænsning

De eksisterende indsatser skal i dag leveres i København eller Frederiksberg kommuner. Det foreslås uændret.

Kontraktens varighed

En rammeaftale kan have virkning i op til 4 år. Det foreslås, at rammeaftalerne indgås for perioden 1. juli 2021 – 30. juni 2025. En rammeaftale skal jf. beskæftigelseslovgivningen altid kunne opsiges med 8 ugers varsel.

Resultat af markedsdialog

Forvaltningen har afholdt informationsmøde for markedet den 25. juni og i perioden 13. -20. oktober haft bl.a. kravspecifikationer m.m. i skriftlig høring. Forvaltningen har kun modtaget meget få kommentarer til de offentliggjorte udkast. Markedsdialogside på kk.dk kan tilgås her

 

2. Tildelings- og vægtningsmodel i udbudsprocessen 

Forvaltningen foreslår, at de indkomne tilbud vurderes på baggrund af kriterier, som muliggør såvel kvalitetsvurdering som prisvurdering. Det foreslås, at kvalitet vægtes 75 pct. og pris 25 pct.

I kvalitetsvurderingen foreslås, at kvaliteten vurderes efter om tilbudsgivers metoder mv. effektivt får ledige akademikere i job på kortest mulig tid. Med effektivt forstås bl.a., at tilbudsgiver har sandsynliggjort at de arbejder metodisk velunderbygget og systematisk med akademikermålgruppen og de virksomheder, som efterspørger arbejdskraft.

 

3. Resultatbaseret kontraktmodel  

Forvaltningen vil anvende en resultatbaseret kontraktmodel. Modellen betyder, at jobcentret på 3 udvalgte tidspunkter i kontraktperioden stopper med at købe forløb hos den leverandør, som klarer sig dårligst ift. at få de ledige i ordinære job. Den lavest rangeret leverandør skal dog være mere end -2,5 pct. dårligere end det resultat, den bedste leverandør præsterer, for at et stop for køb effektueres.

Modellen anvendes for dels at give leverandørerne et incitament til at anvende de metoder mv., som får flest ledige akademikere i ordinære jobs. Dels for at tilgodese de bedste leverandører med en (eventuelt) stigende andel af køb på rammeaftalen.

Hvis en leverandør ligger under grænsen (0 til -2,5 pct.) fortsætter jobcentrets køb hos hele leverandørkredsen på området indtil næste fastsatte tidspunkt, hvor målingen gentages. Hvis der sker et stop af køb hos en leverandør, ophører leverandørens forpligtelse til at stille kapacitet til rådighed og leverandøren har herefter en ”hvilende” passiv kontrakt.

Forvaltningen foreslår en skæringsgrænse på -2,5 pct. ud fra et sagligt hensyn om ikke at stoppe for en leverandør, hvis resultater kun er marginalt dårligere end den bedste leverandørs resultater. Forvaltningen vurderer, at den foreslåede grænse med stor sikkerhed vil medføre, at jobcentret kommer til at stoppe for leverandører ved de fastlagte måletidspunkter.

Første gang der eventuelt vil blive stoppet for anvendelse af én leverandør på hvert udbudsområde vil være pr. 1. april 2023 (1 år og 9 måneder inde i aftalen).

For at sikre forvaltningens forsyningssikkerhed er modellen indrettet således, at der uanset modellen skal være minimum 2 leverandører på område 1 og 1 leverandør på område 2. Derudover er der en mulighed for at genaktivere en kontrakt, hvis bestemte på forhånd beskrevne hændelser opstår. Det kan fx være at en aktiv leverandør går konkurs eller opsiges.

Økonomi

Den samlede købsramme for rammeaftalerne forventes at udgøre ca. 90 mio. kr. i den 4-årige periode juli 2021 – juni 2025. Den estimerede samlede købsramme tager ikke højde for evt. kommende ændringer i efterspørgslen (ledighedsudviklingen), lovgivningen på beskæftigelsesområdet og/eller ændring i de politiske prioriteringer for anvendelse af de indsatser, som er omfattet af udbuddet.

Videre proces

Hvis indstillingen tiltrædes, er tidsplanen for udbuddet som forventeligt følgende:

  • Uge 50-51, 2020: Offentliggørelse af udbuddet
  • 10. februar 2021 kl..13: Tilbudsfrist
  • 30. april 2021:Forventet offentliggørelse af tildeling og afslag
  • juli 2021: De nye rammeaftaler træder i kraft.

BIU forelægges i 1. kvartal 2021 en udmøntningsindstilling ift. beslutning om de aktiveringsopgaver for langtidsledige akademikere (uge 52-104), som i dag varetages eksternt, og som pr. 1. juli 2021 overdrages til jobcentret.

 

Tanja Franck / Marianne Sørensen

Beslutning

Der blev begæret afstemning om indstillingen i sin helhed.

Imod: 3 (Ø)

For: 8 (V, A, F, B, C og Å)

Dermed blev indstillingen godkendt.

 

Ø fremsatte følgende protokolbemærkning:

”Der er tale om en målgruppe, som i høj grad selv har mulighed for at tage stort ansvar for deres jobsøgning. De har mange formelle kompetencer og kan selv forvalte mange ting. Vi mener i Enhedslisten, at vi som kommune skal hjemtage hele opgaven med og ansvaret for aktiveringsindsatser til akademikere, så vi kan danne os erfaringer i fremtiden, Vi mener at kommunen selv vil kunne skabe flest resultater og størst værdi ud af de 90 mio. kr. i den 4-årige periode.”

 

A, F og Å fremsatte følgende protokolbemærkning:

”Partierne glæder sig over, at vi nu laver et udbud, hvor vi 1) hjemtager indsatsen for de langtidsledige, 2) gør forløbene længere og med mere tid til at borgeren kan arbejde selvstændigt, og 3) lægger fokus på, at udbyderne skal få folk i job - ikke bare holde dem aktiveret. Her er fokus på, at udbyderne fagligt kan argumentere for at deres indsats vil få folk i job, om det så er ved at arbejde for at få flere ud i små- og mellemstore virksomheder, søge mere geografisk bredt eller noget helt tredje. Vi glæder os til at se resultatet.”

Til top