Mødedato: 22.08.2011, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Fællesindstilling om handling på baggrund af Tryghedsindekset 2011 (A-sag)

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget behandlede den 23. maj 2011 (BIU 23.05.11, punkt 2) Tryghedsindekset 2011. Herved forelægges Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Økonomiforvaltningens forslag til handling på baggrund af Tryghedsindekset 2011.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Økonomiudvalget tager afdækningen af tryghedsfremmende indsatser i distrikter, der jf. Tryghedsindekset har behov for en markant eller intensiveret tryghedsfremmende indsats til efterretning
  2.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Økonomiudvalget godkender tryghedsindeksets resultater og afdækningen indgår i den videre drøftelse om budget 2012.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 10. februar 2011 Sikker By Programmet (BR 10.02.11, punkt 1), herunder mål 1 om, at:
 

  • ”Der opnås en stigning i trygheden i København, således at antallet af områder med behov for en markant eller intensiveret indsats ifølge Tryghedsindekset falder med minimum 50%. Målet skal være nået senest i 2014”

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er projektansvarlige for mål 1. Resultatet af måloverholdelse vil fremgå af Tryghedsindekset 2015.

Tryghedsindekset 2011 viser at 14 distrikter har et markant eller intensiveret behov for indsats mod 12 i 2010. De to nye distrikter i markant er distrikt 9, Indre Nørrebro øst for Nørrebrogade, og Distrikt 14, Bispebjerg, syd for Bispebjerg Kirkegård. Samtidig viser Tryghedsindekset 2011, at kriminaliteten er faldet i 4 af de distrikter der ligger i kategorien markant, der drejer sig om: Distrikt 1,Det sydvestlige Indre By til Kgs. Nytorv, distrikt 3,Christanshavn og Holmen, distrikt 27,Vesterbro omkring Hovedbanegården og distrikt 8 - Indre Nørrerbro vest for Nørrebrogade. Distrikt 29-Ørestaden og Havebyerne lå i 2010 i kategorien intensiveret og er forbedret til reduceret i 2011.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i samarbejde med Økonomiforvaltningen, Center for Sikker By og Programgruppen for Sikker By foretaget en afdækning af de eksisterende tryghedsfremmende indsatser, projekter m.v. i områder med behov for intensiveret eller markant indsats. Indstillingen er udarbejdet i dialog med Københavns Politi, som har redegjort for politiets indsatser over for narkotikakriminalitet og indbrud. Formålet er at tilvejebringe grundlag for politisk beslutning om eventuel igangsættelse af nye særlige områdebaserede tryghedsfremmende indsatser for at opnå mål 1 i Sikker By programmet i 2014. Afdækningen er vedlagt som bilag 1.

Vurdering af nuværende og kommende tryghedsindsats for hele København: 
Udviklingen i Tryghedsindekset 2011 viser generelt, at scoren for hele København er faldet og København samlet set er mindre udsat for kriminalitet. Dog er der sket en forværring af indbrud, da der både er sket en stigning i anmeldelser for indbrud og en stigning i udsatheden for indbrud blandt borgerne, samt en stigning i mørketallet, således at borgerne i mindre grad er tilbøjelige til at anmelde indbrud til politiet. 
 
Indbrud indgår som et nationalt fokusområde for dansk politi med konkrete målkrav. Københavns politi har i 2010/11 nedsat en stab, der har til opgave at følge udviklingen nøje. Resultatet har blandt andet været at udfærdige lokale operationsplaner målrettet særligt belastede områder, med det formål at opklare og nedbringe kriminaliteten på området. Som eksempel her på, blev der i 2010 iværksat en særlig indsats omkring jul, der følges op i 2011 med en lignende indsats. Indsatsen mod indbrud fortsætter det kommende år. Københavns politi vurderer, som det ser ud nu, at målkravene om at opnå et fald i indbrud på 2 procent vil blive opfyldt.

Københavns Kommune arbejder i regi af Sikker By med at understøtte politiets indsats mod indbrud. I 2010 gennemførtes en kampagne om nabohjælp mod indbrud på Ydre Nørrebro, og kampagnen vil i 2011 blive udbredt i andre områder af byen.

Indsatsen med at forebygge og bekæmpe indbrud vil blive styrket, da det er en del af et styrket fokusområde hos Politiet. Københavns Kommune vil løbende bidrage med viden og dialog med politiet herom og deltage i eventuelle samarbejder fx via kampagner til forebyggelse af indbrud.  

Vurdering af tryghedsindsatser i bydele og distrikter:
De 14 distrikter der er i kategorien markant eller intensiveret fordeler sig på syv bydele. På baggrund af afdækningen er det Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens vurdering, at der kan være behov for at styrke indsatserne i nogle af de områder, der i Tryghedsindekset 2011 har behov for markant eller intensiveret tryghedsfremmende indsats. Der er ikke fundet anledning til at indstille til nye hotspotområder, da der i alle de berørte bydele foregår områdebaserede koordinationstiltag, som kan styrkes eller hvor effekten af indsatserne må afventes. Effekten af Hotspot Indre og Ydre Nørrebro bør dokumenteres inden metoderne udbredes til andre bydele. Herudover pågår et arbejde med at udvikle 10 helhedsplaner i boligområder med mange særligt udsatte borgere, dette vil fokusere den områdebaserede tilgang til kriminalpræventivt arbejde i årerne fremover. De berørte distrikter nævnes i det følgende bydelsvist.

Vurdering af nuværende og kommende tryghedsindsats i Indre By og på Vesterbro:
Indre By har to områder med behov for en markant indsats (1 og 3). Tryghedsindekset viser for Indre By, at udfordringerne er knyttet til høje anmeldelsestal, som formentligt skyldes nattelivet i området, da borgerne i meget lav grad udsættes for kriminalitet. På Christianshavn og Christiania er udfordringerne knyttet til meget høje anmeldelsestal for narkotikakriminalitet, og spørgeskemaundersøgelsen viser at der er et markant behov for indsats rettet mod tyveri og indbrud. På Vesterbro er der et område (27), som har behov for en markant indsats. Udfordringerne er knyttet til narkotikakriminalitet, som borgerne også i høj grad bliver berørt af. For Indre By og Vesterbro viser afdækningen, at indsatserne primært er rettet mod, at skabe tryghed for de besøgende i nattelivet. SSP ledergrupperne vurderer ikke, at der er problemer med grupperinger af unge i hverken Indre By eller Vesterbro. Ledergrupperne påpeger, at narkotikagenerne som vist i Tryghedsindekset, påføres af voksne. SSP+ indgår i samarbejde vedrørende unge over 18 år. Der er for tredje år i træk forholdsvis stor udsathed og høj vurdering af nabolagsproblemer, og store udfordringer med narkotikakriminalitet på Vesterbro og Christianshavn.

Socialforvaltningen har siden sommeren 2010 målrettet arbejdet for at mindske de narkotika-relaterede beboergener. Beboerne har således haft en direkte kontakt til en vesterbrokoordinator, som har iværksat oprydning og opsøgende indsatser i forbindelse med den ”åbne stofscene” på Indre Vesterbro.

Københavns politi har i 2011 generelt haft en fokuseret lokalpolitiindsats rettet mod narkotika. Indsatsen er udført af det almindelige beredskab og specialpatruljer, med daglige og løbende målrettede indsatser. Som eksempler herpå, er der blandt andet på Vesterbro, Christiania og i Jægersborggade, gennemført tilrettelagte aktioner, der har medført anholdelser, fængslinger og med beslaglæggelser til følge. Indsatsen følges løbende og fortsætter det kommende år.

Koblet med politiets indsats arbejder Socialforvaltningen på at styrke indsatsen med at mindske de narkotikarelaterede beboergener på Vesterbro med en eventuel oprettelse af stofindtagelsesrum.

Vurdering af nuværende og kommende tryghedsindsats på Nørrebro:
Indre Nørrebro har to områder (8 og 9) med behov for en markant indsats, og det ene område øst for Nørrebrogade (9)er i år som noget nyt i markant. Der er både mange anmeldelser og en høj udsathed blandt borgerne.  Afdækningen viser, at der pågår en række tryghedsfremmende indsatser i området.  SSP som svar på ungegruppering i Guldbergsgadekvarteret iværksat handleplaner, der indebærer tæt opfølgning på familier, visitationszoner, mere tydeligt lokalpoliti og tæt dialog mellem skoleklasser og lokalpoliti. Hotspot Indre Nørrebro deltager i SSP ledergruppen. På Ydre Nørrbro har et område (12) behov for en markant indsats, de to øvrige (10 og 11) er i kategorien intensiveret. Borgerne er forholdsvist meget udsatte for kriminalitet, og der er en stor udfordring med indbrud. Afdækningen viser, at der foregår en massiv indsats i form tryghedsfremmende initiativer På Nørrebro målrettet unge med bekymrende eller kriminel adfærd via de to Hotspot indsatser på Indre og Ydre Nørrebro som løber over en fireårig periode. SSP+ indgår i samarbejde vedrørende unge over 18 år. SSP ledergrupperne har særlig opmærksomhed rettet mod unge, der er involveret i hashmiljøet i Jægersborggade. SSP har iværksat særlige initiativer over for kriminelle grupperinger.

Forvaltningerne vurderer, at der pågår en markant områdebaseret indsats på Nørrebro, der bør følges tæt ved effektvurdering af de to Hotspotområder.

Vurdering af nuværende og kommende tryghedsindsats på Bispebjerg:
Bispebjerg har oplevet en negativ udvikling siden 2010, og har et markantområde (14) og to intensiverede områder (13 og 15). Tryghedsindekset viser, at stigning skyldes en stigning i anmeldelser til politiet for indbrud, tyveri, hærværk og chikane. Det sociale belastningsindeks over udgifter til udsatte børn og unge, viser at Bispebjerg, er den bydel, der har de højeste udgifter. Afdækningen viser, at der foregår en række områdebaserede tryghedsfremmende initiativer i Bispebjerg. SSP ledergruppen beskriver, at der generelt er ro på Bispebjerg. SSP har løbende styrket indsatsen, når der er opstået uroligheder i bydelen. Ungebydelsplanen for Bispebjerg er udarbejdet i tæt samarbejde med lokaludvalget og har til formål at koordinere og styrke bydelens indsats for at sikre uddannelse og beskæftigelse til bydelens unge samt at sikre den socialpædagogiske indsats og forbygge kriminalitet. SSP+ indgår i samarbejde vedrørende unge over 18 år

Forvaltningerne vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt at kommende helhedsplaner i Bispebjergsområdet prioriterer uddannelses- og beskæftigelsesindsats og forvaltningerne vil følge området tæt via de kvartalsvise afrapporteringer fra SSP ledergrupperne. 

Vurdering af Tryghedsindsats i Brønshøj/Husum:
Brønshøj/Husum har et distrikt (18) med markant behov og et med intensiveret behov (17). Området som indeholder Tingbjerg og Voldparken (18) har et indsatsbehovet som er status quo gennem de sidste tre målinger af Tryghedsindekset. SSP Ledergruppen vurderer, at området er præget af megen uro i Tingbjerg og Voldparken. Afdækningen viser, at SSP har iværksat handleplaner i Voldparken og Tingbjerg, som indeholder: Visitationszone, mere lokalpoliti, krisehjælp til familier, hjemmebesøg hos familier, rådgivning af ungdomsklub, øget gadeplansindsats og borgermøder. SSP+ indgår i samarbejde vedrørende unge over 18 år. Der foregår helhedsorienterede områdeindsatser i form af Områdefornyelse i Voldparken og Helhedsorienteret Tryghedsplan for Tingbjerg (tidl. Partnerskab for Tingbjerg).

Forvaltningerne vurderer, at der pågår en markant indsats i distrikt 17 og 18 i Brønshøj/Husum. Effekterne af Helhedsorienteret Tryghedsplan for Tingbjerg bør afventes før nye initiativer iværksættes i området. Forvaltningerne opfordrer til en høj grad af vidensdeling mellem Tryghedsplan for Tingbjerg og Områdefornyelsen i Voldparken.

Vurdering af nuværende og kommende tryghedsindsats i Valby: 
Valby har et distrikt (22) med behov for en intensiveret indsats. Der er sket en forbedring siden 2010, hvor distriktet havde et markant indsatsbehov. Forbedringen skyldes, at der har været færre anmeldelser til politiet, og at borgerne er mindre udsatte for kriminalitet.  Afdækningen viser, at der foregår en række tryghedsfremmende aktiviteter i området. Hotspot Valby er afsluttet og forvaltningerne er i gang med at forankre metoderne i deres daglige drift. Lokaludvalget har deltaget aktivt i at udbrede de gode metoder til hele bydelen. SSP ledergruppen beretter, at der har været forholdsvist roligt i starten af 1. kvartal 2011, og at de episoder der har været, har været håndteret i normalsystemet. SSP+ indgår i samarbejde vedrørende unge over 18 år

Forvaltningerne vurderer, at der er behov for generelt at styrke indsatsen over for indbrud som del af en bydækkende indsats. Forvaltningerne vurderer, at det er hensigtsmæssigt, at forankring af Hotspot Valbys metoder i normaldriften følges tæt de kommen to år via den besluttede forankringsplan.

Vurdering af nuværende og kommende tryghedsindsats i Amager Vest:
Amager Vest havde i 2010 et distrikt (29) i kategorien intensiveret. Distriktet er i Tryghedsindeks 2011 forbedret til reduceret og målet er nået for distriktet.   Tryghedsindekset viser, at både Amager Vest og Amager Øst generelt har oplevet en fremgang, der med statistisk sikkerhed viser, at borgerne er mindre udsatte for kriminalitet end i 2010 og 2009. Afdækningen viser, at SSP vurderer, at der er grupperinger i Amager Vest, der kan skabe uro og, at disse grupperinger har været håndteret af SSP. SSP+ indgår i samarbejde vedrørende unge over 18 år.

Forvaltningerne vurderer, at der generelt pågår et tilstrækkeligt og effektivt tryghedsskabende arbejde på Amager Vest.

Økonomi

Det anbefales at indstillingens vurderinger af indsatser på bydelsniveau og på områdeniveau indgår i den videre drøftelse om budget 2012.

Videre proces

Ingen.

BILAG
1. Afdækning af tryghedsfremmende indsatser 2011


Morten Binder                    /Claus Juhl

Beslutning

1. at blev taget til efterretning
2. at blev godkendt
Til top