Mødedato: 22.02.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Godtgørelse til ledige i aktivering

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår, at retningslinjerne for tildeling af godtgørelsen ændres på grund af lovændringer.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de foreslåede retningslinjer, der betyder, at ledige fremover får godtgørelse for anslåede udgifter ved aktivering efter en fast dagstakst i stedet for som hidtil efter zonetakster
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at dagstaksten fastlægges til 15,30 kr. i 2016 og automatisk justeres i de følgende år i takt med den generelle pris- og lønudvikling.

Problemstilling

Ifølge lov om aktiv beskæftigelsesindsats (LAB) kan ledige, der er i aktivering, i nogle tilfælde få godtgjort de anslåede udgifter ved at deltage i aktivering. Kommunen har stor frihed til at fastsætte de retningslinjer, som godtgørelsen skal gives efter. De nuværende retningslinjer i København er godkendt af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 31. januar 2011 (bilag 1).

Der er behov for en opdatering af retningslinjerne, da regelgrundlaget har ændret sig. Desuden kan retningslinjerne med fordel forenkles.

Løsning

Regler

Kommunen skal ifølge LAB § 83 fastsætte retningslinjer for udbetaling af godtgørelse til de anslåede (dvs. ikke nødvendigvis de faktiske) udgifter ved at deltage i aktivering. Det står kommunen frit for at opstille kriterierne for at få godtgørelse. Der er fx ikke krav om, at godtgørelsen skal gives specifikt til transport. Godtgørelsen må dog maksimalt udgøre 1.000 kr. om måneden og er skattepligtig.

De grupper, der kan få godtgørelse efter § 83, er borgere, der modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp, integrationsydelse eller ressourceforløbsydelse, samt ledige selvforsørgede, der deltager i tilbud efter LAB kapitel 10 (vejledning og opkvalificering) eller kapitel 11 (virksomhedspraktik og nytteindsats). Ledige selvforsørgede får dog ikke godtgørelse efter § 83 i København.

Vælger kommunen at give godtgørelse efter § 83 til transport mellem bopæl og aktiveringssted, så må godtgørelsen kun gives for daglig transport op til 24 km (den samlede transport til aktiveringsstedet og retur).  Målgruppen for § 83 er også omfattet af § 82, som handler specifikt om godtgørelse for transport ud over de første 24 km. Ifølge § 82 skal kommunen give den ledige godtgørelse efter en lovfastsat takst pr. km for den del af transporten, der ligger ud over de 24 km.

Alternative retningslinjer

Figuren herunder viser tre alternative måder at udmønte samspillet mellem LAB § 82 og § 83 på. Øverst vises, hvordan godtgørelsen til borgeren beregnes efter de nuværende retningslinjer i kommunen - afhængig af det daglige transportbehov. Nedenunder vises de retningslinjer, som forvaltningen foreslår træder i stedet for. Og nederst vises et alternativt forslag.  De tre alternativer uddybes i de følgende afsnit.

 

Nuværende retningslinjer i København

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede i 2011, at der skal gives godtgørelse efter § 83,  hvis den daglige transport mellem bopælen og det sted, hvor aktiveringen foregår, er på 6 km eller derover.

Efter de vedtagne retningslinjer skal sagsbehandleren fastsætte afstanden ved opslag på www.krak.dk. Det udbetalte beløb skal svare til prisen for et månedskort - plus et beløb til dækning af skatten. Godtgørelsen gives for det antal dage, hvor borgeren skal i aktivering.

Hvis borgeren er fraværende i en periode, så trækkes der i grundydelsen, men ikke i godtgørelsen efter § 83, der i denne sammenhæng udgør et mindre beløb. Det er forvaltningens vurdering, at det ville være administrativt tungt også at trække i godtgørelsen.

Aktuelle satser for godtgørelsen

Zoner  Pris for månedskort  Anslået skat  Godtgørelse pr. 30 dage  Godtgørelse pr. dag
 2 375 137,55 512,55 17,09
 3 525 192,57 717,57  23,92 
 4 680 249,42 929,42 30,98

I praksis får stort set ingen godtgørelse efter § 83 for mere end 3 zoner. Det skyldes den nævnte lovændring i 2012, der betyder, at godtgørelse efter § 83 kun må gives for transport op 24 km. Det er en afstand, der normalt vil ligge inden for to-tre zoner. I praksis betyder det, at stort set alle, der får godtgørelsen, får 17,09 eller 23,92 kr. pr. dag i aktiveringsperioden.

Behov for opdatering

De nuværende retningslinjer i København harmonerer ikke med de senere ændringer af loven. I praksis er det vanskeligt ikke at komme til at betale for det samme to gange, hvis afstanden frem og tilbage mellem bopæl og aktiveringssted er mere end 24 km, da kilometersgrænsen typisk ligger inde i en zone. Det får som konsekvens, at borgeren i disse tilfælde både får godtgørelse efter § 83 for zonen og godtgørelse efter § 82 for en del af transporten.

 Samtidig er beregningen af godtgørelsen efter § 83 kompleks og ressourcekrævende.

Forvaltningen foreslår på den baggrund, at kommunens retningslinjer for godtgørelse efter § 83 forenkles og udformes, så de harmonerer med reglerne om transportgodtgørelse efter § 82. Kort fortalt foreslår forvaltningen den løsning, at de aktiverede skal have godtgørelse efter en fælles takst pr. dag i stedet for takster, der afhænger af zoner. Den foreslåede dagstakst er beregnet ud fra den forudsætning, at de nye retningslinjer hverken skal medføre ekstra udgifter eller en besparelse.

Forvaltningen fremlægger også et alternativ, hvor godtgørelsen i stedet for udbetales efter en kilometertakst.

De to løsningsmuligheder bliver beskrevet mere deltaljeret herunder. I begge tilfælde vil borgerne også få en ubetalt godtgørelse efter § 82 for eventuel transport ud over 24 km.

Forslag til nye retningslinjer - fast takst pr. dag

Forvaltningen foreslår, at godtgørelsen fremover udbetales som en fast takst pr. planlagt dag i aktiveringsperioden, uanset transportbehovet.

Tanken er, at der kan være forskellige udgifter forbundet med aktivering. Udgifterne afhænger af tilbuddets art og den enkelte. Nogen tager bussen uanset afstanden, andre cykler. Det kan være, at man skal betale for at spise i kantinen. Måske vil man gerne være pænere klædt etc. Som tidligere nævnt er der ikke krav i lovgivningen om, at godtgørelse efter § 83 skal gives specifikt til transport.

De foreslåede retningslinjer vil efter forvaltningens opfattelse give følgende fordele:

  • Retningslinjerne vil være enklere at administrere og enklere for borgeren at gennemskue.
  • Hjemløse vil også kunne få godtgørelsen under aktivering. Centrene peger regelmæssigt på det problem, at gruppen ikke kan få godtgørelse efter de nuværende retningslinjer, fordi de ikke har en bopæl.
  • Der er ingen dobbeltbetaling, selvom transporten overstiger 24 km.

    Den væsentligste ulempe er, at taksten pr. dag vil være lavere end gennemsnittet i dag, medmindre der afsættes flere midler til godtgørelsen. Det skyldes, at flere vil få godtgørelsen efter de foreslåede retningslinjer - også ledige, der har et transportbehov på mindre end 6 km.

    Alternativt forslag til retningslinjer - fast takst pr. km

    Forvaltningen foreslår som alternativ, at godtgørelsen gives efter en fast takst pr. km for daglig transport mellem bopæl og aktiveringssted på i alt 6-24 km. Det beregnede beløb gives som hidtil for hver dag i den planlagte aktiveringsperiode.

    I dette forslag gives godtgørelsen som hidtil kun til transport og afhænger fortsat af afstanden mellem bopæl og aktiveringssted (men ikke af zoner).

    De alternative retningslinjer vil efter forvaltningens opfattelse give følgende fordele:

    • Beregningen af godtgørelse efter § 83 vil følge samme princip som beregningen af godtgørelse efter § 82.
    • Der er ingen dobbeltbetaling, selvom transporten overstiger 24 km.

    Forvaltningen anbefaler ikke denne model, fordi der vil være disse ulemper:

    • Med en kilometertakst vil godtgørelsen afhænge strikte af afstanden mellem bopæl og aktiveringssted, men det gør udgifterne ved aktiveringen ikke nødvendigvis, heller ikke udgifterne til transport.
    • Hjemløse vil ikke kunne få godtgørelsen.
    • Retningslinjerne er mere komplicerede at administrere end alternativet med en dagstakst.
    • Fastlæggelsen af en udgiftsneutral kilometertakst vil være forbundet med stor usikkerhed.

    Fastlæggelse af taksten

    I forbindelse med forslaget om en dagstakst foreslås det, at taksen fra 1. april 2016 og året ud fastlægges til 15,30 kr. pr. dag i aktiveringsperioden (uanset afstanden mellem bopæl og aktiveringssted). I de følgende år justeres taksten automatisk i forhold til pris- og lønudviklingen.

    Forvaltningen vurderer, at den foreslåede takst vil gøre overgangen til nye retningslinjer udgiftsneutral i både 2016 og årene fremover. Taksten er beregnet på denne måde:

    • Forvaltningen forventer, at der ville blive anvendt omkring 25,3 mio. kr. til godtgørelsen i 2016 med uændrede retningslinjer.
    • Forvaltningen forventer, at den samlede målgruppe for § 83 vil blive aktiveret i tilbud efter kapitel 10 og 11 i sammenlagt omkring 1.655.000 dage i 2016.
    • Den foreslåede takst pr. dag svarer til de forventede udgifter i 2016 delt med de forventede dage i aktivering for den samlede målgruppe (der efter forvaltningens forslag også omfatter ledige selvforsørgede og ledige med et transportbehov på under 6 km).

    Ønsker udvalget en højere takst, så skal udvalget ifølge Økonomiforvaltningen anbefale dette over for Borgerrepræsentationen. Det skyldes, at de stående udvalg ikke kan træffe beslutning om at forøge kommunens udgifter.

    I forhold til det alternative forslag, hvor godtgørelsen gives efter en kilometertakst, så kan forvaltningen ikke umiddelbart beregne, hvad taksten bør være, hvis man forudsætter, at retningslinjerne skal være udgiftsneutrale. Det skyldes, at oplysningerne om, hvor mange kilometer de ledige faktisk har mellem bopæl og aktiveringssted, ikke umiddelbart kan trækkes fra de administrative systemer. Hvis udvalget ønsker, at der fastlægges en kilometertakst, vil forvaltningen fremlægge et konkret forslag om dette baseret på et skøn ud fra stikprøver. Forvaltningen anbefaler umiddelbart, at en eventuel indstilling om retningslinjer, der er baseret på en kilometertakst, i givet fald forelægges Borgerrepræsentationen på grund af den større usikkerhed ved beregningen af de økonomiske konsekvenser.   

    Økonomi

    Udgifterne til godtgørelsen efter LAB § 83 konteres som overførsler til borgere. Udgiften afholdes af en efterspørgselsstyret overførsel. Det sidste betyder, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget automatisk får reguleret budgetrammen, hvis udgifterne stiger eller falder.

    Økonomiforvaltningen har bedt om en vurdering af risikoen for, at de foreslåede retningslinjer i sig selv vil medføre udgiftsstigninger. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vurderer, at risikoen er lille, da udviklingen i kommunens udgifter til godtgørelsen primært afhænger af det samlede antal dage, som de ledige i målgruppen er i aktivering. Hvis antallet af dage, som målgruppen aktiveres, stiger eller falder fremover, så vil udgiften henholdsvis stige eller falde. Men det gælder både efter de nuværende og de foreslåede retningslinjer.

    De foreslåede ændringer betyder, at de nuværende to dagstakster (der automatisk ændres, når zonetaksterne i Hovedstadsområdet ændres) afløses af en dagstakst (der automatisk ændres med pris- og lønudviklingen, hvor transportpriser er en delfaktor). Forskellen på udgifterne på sigt efter henholdsvis de nuværende og de foreslåede retningslinjer afhænger derfor primært af, om zonetaksterne fremover vil følge den generelle prisudvikling. Det sidste kan Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ikke forudsige.

    Skemaet herunder viser den hidtidige og forventede udvikling i udgifterne til godtgørelsen. I forbindelse med 2017 er der taget udgangspunkt i det forventede aktivitetsniveau i 2016, og der er ikke foretaget en pris- og lønfremskrivning.

    Udgifter til godtgørelse efter § 83 pr. år (mio. kr.)

    Ydelsesmodtagergruppe 2014 2015 2016 2017
    Kontanthjælp 17,4 16,0 - -
    Uddannelseshjælp 6 8,4 - -
    Ressourceforløbsydelse 0,1 0,6 - -
    Integrationsydelse *) - - - -
    I alt 23,5 25,0 25,3 25,3
    * Note: Den gruppe, der i dag modtager integrationsydelse, indgik i de øvrige grupper i 2014 og 2015.

    Videre proces

    Hvis udvalget godkender de foreslåede retningslinjer, får ledige, der aktiveres efter 1. april 2016, godtgørelse efter de nye retningslinjer.

    Hvis udvalget ikke godkender de foreslåede retningslinjer, vil forvaltningen fremlægge en revideret indstilling, såfremt udvalget ønsker det.

     

    Birgitte Hansen  /  Jacob Zeberg Eberholst

    Beslutning

    Indstillingen blev godkendt i sin helhed uden afstemning.

    Til top